OpenOffice.org 3.1 geeft afbeeldingen en grafieken scherper weer

Van het gratis kantoorpakket OpenOffice.org is gisteren versie 3.1 verschenen. Hierin veel grote en kleine wijzigingen en aanvullingen. Opvallendst is de anti-aliasing, waardoor afbeeldingen en grafieken beter en scherper worden weergegeven.

In tekstverwerker Writer (de tegenhanger van Word in OpenOffice.org) kunnen bij commentaren in de kantlijn op een tekst nu ook antwoorden worden gegeven, zodat auteurs kunnen overleggen over wijzigingen. Verder is behalve onderstrepen nu ook 'overstrepen' mogelijk. De grammatica-controle, die als extensie beschikbaar is onder de naam Language Tool, is meer geïntegreerd in het kantoorpakket.

Bij het werken aan hetzelfde document via een (bedrijfs)netwerk wordt in OpenOffice.org 3.1 een bestand nu beter exclusief gereserveerd voor een gebruiker, zodat niet twee mensen per ongeluk tegelijkertijd aan een document kunnen werken (file locking).

In Calc, het equivalent van Excel, is de snelheid op sommige punten drastisch verbeterd, gaat het sorteren makkelijker en kunnen sheets door dubbelklikken op een tabblad hernoemd worden. Ook zijn de mogelijkheden voor formules vergroot.

Ten slotte is het werken met grafieken verbeterd en zijn er aanpassingen gemaakt aan Impress (de PowerPoint-vervanger) en Base (database).

OpenOffice.org is verkrijgbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Van versie 3.1 is tot nu toe alleen de Engelse variant uitgegeven. De Nederlandse vertaling wordt binnen een week verwacht.

Download gratis OpenOffice.org 3.1 (Engels)

Deel dit artikel: