Nieuwe hype: gOS (combinatie Google en Ubuntu Linux)

Het is een nieuwe hype in Linux-land: gOS. gOS is een op Ubuntu Linux gebaseerd gratis besturingssysteem dat zo'n beetje alle Google-applicaties die er bestaan een prominente plek geeft op zijn bureaublad. Eigenlijk is het een soort officieus Google Operating System, het langverwachte besturingssysteem van Google - waar veel over gespeculeerd is maar dat misschien wel nooit het levenslicht gaat zien.

Voor de duidelijkheid: Google is zelf niet betrokken bij gOS - behalve dat de zoekgigant toestemming heeft gegeven voor het gebruiken van zijn applicaties. Zo kunt u mailen met Gmail, documenten bewerken met Docs and Spreadsheets en zoeken met Google natuurlijk. Verder zijn onder andere Google Maps, Google Calendar, GTalk en nog veel meer toepassingen geïntegreerd op het bureaublad. Maar ook andere software zoals Skype, OpenOffice.org, Firefox en Thunderbird is voorhanden.

Behalve het gebruik van de Google-applicaties is er nog een groot verschil met Ubuntu Linux: het uiterlijk. Toepassingen worden vanaf een dock (dat gemodelleerd is naar Mac OS X) gelanceerd. En de basiskleur is groen. Zie hier een afbeelding van gOS.

Op zich biedt gOS niet veel nieuws onder de zon. Het is Ubuntu Linux met een ander uiterlijk plus handige starters op het bureaublad voor Googles webapplicaties. Het is wel heel goed uitgevoerd allemaal en biedt een gratis en gebruikersvriendelijk alternatief besturingssysteem voor mensen die geen zin hebben in Windows Vista.

Lees meer en download gOS

Lees meer over Ubuntu Linux

NB gOS is een apart besturingssysteem zoals Windows en Mac OS X ook zijn. Om gOS te installeren moet u een iso-bestand op cd branden en weten hoe u een besturingssysteem naast Windows kunt installeren.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb misschien een tijdje zitten slapen maar ben deze week met gOS aan de slag gegaan. Het systeem bevalt mij uitermate goed en dat is mogelijk voor een deel te danken aan de enlightenment Window Manager. Die haalt een snelheid op mijn systeem die ik zelfs bij Ubuntu nog niet heb gezien!

Ik draai gOS als test systeem in een vmware player image dat ik zelf heb gemaakt. Hiermee probeer ik een geavanceerde GIS server op te zetten en dat lukt prima!

Op mijn blog www.dogodigi.nl kun je mijn dagelijkse bevindingen met gOS en een heel pak met instructies vinden.

Reageer