Lightning-agenda voor Thunderbird wordt volwassen

Het kalender-project van Mozilla heeft tot doel om een goede agenda voor Thunderbird te maken, zodat het mailprogramma beter kan concurreren met bijvoorbeeld Outlook. Meer dan twee jaar geleden opgestart begint het project nu eindelijk zijn vruchten af te werpen. Lightning 0.7, dat gisteren verscheen, is een zeer bruikbare agenda-uitbreiding voor Thunderbird.

Thunderbird is een prima mailprogramma, maar voor mensen die ook een geïntegreerde agenda wilden was het lange tijd niet goed bruikbaar. Het kalender-project van Mozilla was al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van Lightning (agenda-functionaliteit voor Thunderbird), maar dit programma was lange tijd zeer onstabiel. Pas deze zomer verscheen met Lightning 0.5 een stabiele versie van de agenda-extensie voor Thunderbird.

Lightning 0.5 had echter niet zo'n handige interface. De integratie met Thunderbird was nog niet zeer geslaagd te noemen. Het gisteren verschenen Lightning 0.7 lost dit probleem op. Het programma heeft twee vernieuwingen in het uiterlijk die ervoor zorgen dat de integratie met Thunderbird nu naadloos is en het werken met de agenda en de takenlijst sterk verbeterd.

Ten eerste is er het nieuwe Venster vandaag waardoor u in een keer uw taken en de belangrijkste gebeurtenissen de komende dagen kunt overzien. Dit venster is als rechterzijbalk in Thunderbird toegevoegd. Met één klik kunt u de zijbalk ook uitzetten als deze naar uw mening teveel ruimte vergt (en weer aanzetten). Een tweede verbetering is een nieuw werkbalkje links onderin Thunderbird waardoor u heel makkelijk kunt wisselen tussen de e-mail- en agenda-functie.

Lightning biedt ondersteuning voor agenda's op uw pc, maar ook voor webagenda's als iCalendar en CalDav. Met behulp van deze extensie is ook integratie met Google Calendar toe te voegen.

Met deze nieuwe versie is Lightning volwassen aan het worden. Als u Thunderbird gebruikt als mailprogramma dan heeft u aan Lightning nu een prima agenda. En de ontwikkeling van Lightning gaat onverminderd door - zeker omdat Sun Microsystems nu ook bijdraagt aan het programma. Het uitproberen waard dus. Als u liever een losse agenda wilt dan kunt u Sunbird gebruiken.

Lees meer en download Lightning (voor Thunderbird) of Sunbird

Deel dit artikel: