Extensie om pdf te bewerken beschikbaar voor OpenOffice.org 3 bèta

Dit najaar staat de uitgave van gratis kantoorpakket OpenOffice.org 3.0 gepland. Daarin veel nieuwe mogelijkheden, zoals het bewerken van pdf-bestanden. Voor de bèta-versie van OpenOffice.org 3.0 is nu de eerste werkende extensie verschenen om pdf'jes mee te bewerken, genaamd PDF Import.

OpenOffice.org 3.0, dat verschijnt in de herfst, moet de populariteit van de kantoorapplicatie verder vergroten door een killer-feature waar wij eerder over berichtten: het openen en bewerken van pdf-bestanden. Deze eigenschap komt beschikbaar in de vorm van een extensie, een uitbreiding voor OpenOffice.org. Toen deze pdf-extensie aangekondigd werd in februari veroorzaakte dit grote ophef: het gratis kunnen bewerken van pdf-bestanden is iets waar al heen lang op gewacht wordt.

Tot nu toe was er echter alleen de belofte van een pdf-extensie. Behalve plannen was er namelijk nog niks tastbaars gefabriceerd. Nu, na maanden van ontwikkeling, is dan eindelijk de eerste proefversie van de betreffende extensie met de naam PDF Import verschenen. Om deze eerste versie van PDF Import uit te proberen heeft u de laatste bèta-versie van OpenOffice.org 3.0 nodig - alles verkeert dus nog in een experimenteel stadium.

Door PDF Import kan OpenOffice.org 3.0 - niet al te complexe - pdf-bestanden openen in OpenOffice.org Draw of Impress met behoud van hun lay-out. Daarna kunt u bijvoorbeeld de tekst aanpassen, plaatjes verschuiven en meer van dergelijke eenvoudige bewerkingen uitvoeren. Vervolgens kunt het bewerkte bestand opslaan in ODF Drawing-formaat of weer exporteren naar pdf-formaat. De laatste methode zorgt ervoor dat u het pdf'je bewerkt, de wijzigingen behoudt en het bestand weer aan anderen kunt doorsturen. Ideaal om kleine correcties op pdf-bestanden uit te voeren!

Om PDF Import uit te proberen dient u eerst OpenOffice.org 3.0 bèta te downloaden en installeren. Vervolgens kunt u PDF Import downloaden en installeren (gewoon dubbelklikken op het gedownloade oxt-bestand en Windows vraagt of u de extensie wilt openen met office.extension). Als u OpenOffice.org 3.0 bèta nu (her)start en naar Bestand | Openen gaat kunt u ook pdf'jes openen en bewerken.

Aangezien OpenOffice.org 3.0 nog in een proefstadium verkeert is het aan te raden voorlopig de huidige versie 2.4.1 te blijven gebruiken voor dagelijkse werkzaamheden.

Download OpenOffice.org

Deel dit artikel: 

Reacties

De echte kill feature is natuurlijk als je PDFs kunt bewerken in OpenOffice Writer. Ben benieuwd in Inkscape lukte het mij om maar 1 pagina tegelijk te bewerken.

PDF importeren is mij ook gelukt met InkScape. Wellicht een bruikbaar alternatief...

Reageer