Besturingssysteem dat in enkele seconden opstart: gOS Cloud

Het is de toekomst: besturingssystemen die binnen enkele seconden opstarten. Na Splashtop, dat op Asus laptops en moederborden wordt meegeleverd, is het nu de beurt aan gOS Cloud dat volgend jaar als 'browser besturingssysteem' op GigaByte netbooks komt te staan naast Windows XP.

Stel u de volgende situatie voor: u heeft net uw pc uitgeschakeld en bedenkt opeens dat u vergeten bent om even op Buienradar te kijken wat voor weer het wordt, of de mail te checken om te zien of er al gereageerd is op uw mailtje. Tsja, dan maar weer opnieuw opstarten en drie minuten wachten tot Windows gereed is om uw browser of e-mail programma te openen.

Dat moet toch anders kunnen! En ja, dat kan tegenwoordig. Op Asus moederborden en laptops wordt al Splashtop meegeleverd. Dit is een zeer lichtgewicht op Linux gebaseerd besturingssysteem dat binnen enkele seconden kan opstarten (vanaf het moment dat u uw pc aandoet) en de beschikking heeft over een browser, instant messenger, muziekspeler, Skype en fotobeheerder. Splashtop functioneert naast Windows en is daar geen vervanger van. Het is alleen handig om even snel nog iets na te zoeken of te bekijken.

En er is navolging van Splashtop: het bedrijf Good OS gaat ook een lichtgewicht 'instant on' besturingssysteem leveren voor de netbooks van GigaByte. Good OS was al bekend van het gratis besturingssyteem gOS dat op Ubuntu Linux gebaseerd is en een perfecte integratie biedt met alle bekende webapplicaties van Google (zoals Gmail, Google Docs, Google Calendar enzovoort). gOS wordt daarom gekscherend ook wel Google OS genoemd, hoewel de zoekgigant niks met het project te maken heeft.

Na gOS komt het bedrijf Good OS nu ook met gOS Cloud, dit is een - eveneens op Linux gebaseerd - alternatief voor Splashtop dat ook razendsnel moet opstarten en geïntegreerd is in het BIOS. Nadat u uw laptop aandoet, moet gOS Cloud binnen enkele seconden verschijnen met een browser-achtige werkomgeving (die op Google Chrome met een dock lijkt) vanwaaruit u kunt surfen, internet bellen (Skype), audio- en videobestanden kunt afspelen enzovoort. Ook kun u vanuit gOS Cloud Windows of Linux opstarten.


Besturingssysteem gOS Cloud start in enkele seconden op en geeft een browser-achtige werkomgeving

gOS Cloud wordt volgend jaar op GigaByte netbooks meegeleverd. gOS (de Linux-variant met Google integratie) is te downloaden als volwaardig besturingssysteem (dit start echter niet zo snel op).

gOS Cloud

Deel dit artikel: