Avira AntiVir samen met G Data beste virusscanner, maar wel veel vals positieven

In de driemaandelijkse test van virusscanners door het onafhankelijke Oostenrijkse testorgaan AV Comparatives kwamen deze keer G Data en AntiVir Premium als beste uit de bus. Op de voet gevolgd door McAfee, Norton AntiVirus en avast! Professional. AVG deed het beduidend minder en Microsoft Live OneCare, Kingsoft en Norman presteerden vrij bedroevend.

Wat betreft detectiegraad (percentage onderschepte virussen), was de ranglijst als volgt. G Data en AntiVir Premium (de betaalde versie) scoorden zelfs boven de 99%. McAfee, Norton en het betaalde avast! Professional blokkeerden meer dan 98% van de virussen. De betaalde AVG was redelijk met 94%. Microsoft Live OneCare haalde 90% en Kingsoft en Norman sluiten de rij met slechts 86% en 84%.

Detectiegraad (hoe hoger hoe beter)
1.  G DATA   99.8%
2.  Avira AntiVir Premium   99.4%
3.  McAfee   98.7%
4.  Symantec Norton AntiVirus   98.4%
5.  avast! Professional   98.0%
6.  F-Secure   97.9%
7.  Bitdefender  97.8%
8.  eScan   97.7%
9.  Trustport   97.6%
10. ESET   97.2%
11. Kaspersky   94.7%
12. AVG   94.0%
13. Sophos   91.3%
14. Microsoft Live OneCare   90.0%
15. Kingsoft   86.4%
16. Norman   84.8%

Nadeel van Avira AntiVir was wel dat deze Duitse scanner vrij veel vals positieven had: 21. Dit betekent dus dat Avira ten onrechte bestanden als virus aanmerkte - en dat kan nare gevolgen hebben als bijvoorbeeld systeembestanden op deze manier verwijderd worden. G Data had 9 vals positieven. AVG 8 en avast! slechts 5. Ook hier eindigen Norman en Kingsoft onderaan met 42 en 47 vals positieve meldingen.

Vals positieven (hoe lager hoe beter)
1.  Bitdefender, eScan, F-Secure   4
2.  Microsoft Live Onecare, avast!   5
3.  AVG, Kaspersky   8
4.  G Data   9
5.  ESET   12
6.  Symantec Norton AntiVirus   13
7.  Avira AntiVir   21
8.  Sophos   26
9.  McAfee   41
10. Trustport, Norman   42
11. Kingsoft   47

Deze test beoordeelde betaalde anti-virus software. De gratis varianten van Avira AntiVir, avast! en AVG zijn hier te downloaden.

Bron: AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

G data 2009, ja heb ik ook maar.....ruim 400mb geheugen vast kwijt hier aan,,, das betje veel

Antivirus of complete internet beveilinging?

Een goede test tussen virusscanners is niet gemakkelijk. De belangrijkste vraag is natuurlijk of het een gratis versie moet zijn, of dat je een compleet pakket tegen betaling wilt aanschaffen.

Voor de gratis versie is Avast! Home Edition een absolute aanrader. Goede engine, snelle controle en snelle update (zelf instelbaar, standaard 240 min.)

De betaalde versies laten zich iets moeilijke op waarde beoordelen. Elk jaar weer dezelfde strijd, je huidige licentie verlengen of overstappen op een nieuwe?

Hoewel ik jaren lang trouw gebruik gemaakt heb van Norton is deze toch op de achtergrond verdwenen. Ik kreeg hierbij steeds meer het gevoel dat ik een Norton Notebook had waarop ook Vista draaide ...

Vorig jaar de overstap gemaakt naar GData TotalCare 2009. Omdat ik ook regelmatig financiële transacties uitvoer op internet (o.a. Visa Card) heb ik ervoor gekozen een volledige bescherming aan te schaffen. Tot op heden ben ik zeer tevreden over GData.

Elke test is weer een test op zich, maar ik sluit mij aan bij het resultaat van deze!

G-Data is inderdaad uitstekend. Op basis van die test heb ik de trialversie gedownload en die is heel goed. Bij zo'n hoge detectie had ik verwacht dat de computer (3 jaar oud, met XP)erg traag zou worden, maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn.

had vroeger antivir en moet zeggen , mis hem, weggedaan na de gebruikelijke ( ellenlange)updateproblemen, maar zoals hier wat verder wordt dit nog es als kinderachtig gelul beschouwt.

Het verschil tussen avast en avira zit hem toch wel in het scannen van ingepakte bestanden en de registratie.
Wanneer je bij avast een besmet bestand in de zip/rar tegenkomt krijg je de complete file niet binnen, bij Avira krijg je die ingepakte wel binnen gedownload en wordt het opgemerkt wanneer de ingepakte file opent.
Avira wordt automatisch verlengt en bij avast moet je ieder jaar een key aanvragen via een mailtje (dat mag met elk mailadres, hoeft niet het zelfde adres als destijds te zijn).
Wanneer ik bij iemand anders een virusscanner installeer is dat avast voor de jip en janneke contacten, avira voor de iets meer gevorderde.
Allebij het overwegen waard wanneer een gratis scanner wilt, AVG heeft bij iedereen wel zo'n beetje verbruikt en ernstige problemen veroorzaakt(noodzakelijke bestand uit windows als virus beschouwen om maar zomaar iets op te noemen)

ik mis ook zonelabs. Ik heb zone alarm pro security suite. Uitstekende firewall, virusscanner, spyware en junkmail.

Werkt als een trein. Al 3 jaar virusvry!

Na de publicatie van die test heb ik een trial van G-Data 2010 gedownload (gewoon www.gdata.nl) en ik was eerlijk gezegd aangenaam verrast. Moet je zeker eens proberen.

En waarom is Kaspersky niet getest? of de gratis Comodo ?

sorry over het hoofd gezien Kasperky zat er wel bij maar Comodo Internet Security met gratis firewall, virus- en malware scanner niet. Comodo is het meest veilige als je weet wat je doet en is meer voor ervaren gebruikers. Alle nieuwe bestanden en files moeten namelijk eerst worden goedgekeurd. Bestanden met een digitale handtekening worden zowiezo toegelaten. Bestanden zonder digitale handtekening worden standaard geblokkeerd en kun je insturen naar Comodo voor evaluatie.
Bovendien loop je de meeste virussen op door installeren van illegale software met cracks en keygenerators. Als die gasten dus een programma kunnen kraken zitten ze zo in je PC.
Eerst had ik Avast maar daar kwam ook een keer een rootkit doorheen die avast gewoon uitschakelde. Na een herstart was scannen onmogelijk en ook de verinding naar internet was verdwenen. Dus zo goed is Avast nou ook weer niet want die piepte geeneens.

nu antivir is inderdaad de bestte, zelf ondervonden, maar van laptop verwijderd wegens" knettergek van de te trage of niet mogelijke updates" tenzij het nu is veranderd en in de gunstige zin evolueert.

Mag ik er nog even op wijzen dat McAfee 41 valse positieven heeft en Norman 42 ... Dit zijn voor veel mensen nog steeds DE antivirus-pakketten, dus die magere 26 van Avira Antivir vind ik dan behoorlijk netjes.

ja maar zijn we hier over gratis virusscanners bezig of over betalende, indien betalende weet ik nog wel wat anders te melden!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ik gebruik Avira Antivir Premium al een jaar zonder enige problemen!
Om de 2 uur zijn er updates en die worden zonder enige moeite en/of vertraging binnengehaald.
Het vertraagd je PC niet, en de pro-actieve bescherming is verder uitstekend. (wel configureren)

Voor €20 heb je 1 van de allerbeste, zoniet beste virusscanners voor op je PC.
Maar mensen willen natuurlijk weer voor een 'dubbeltje op de 1e rang zitten' maw het mag allemaal weer niets kosten.

Dan onnodig gaan klagen als in de gratis variant hinderlijke pop-ups tevoorschijn komen, en de updates trager worden binnengehaald.
Wat verwacht men dan? Dezelfde mogelijkheden als in de betaalde variant? Avast wat overigens een prima virusscanner is, heeft na de trial van 3 maanden ook minder mogelijkheden en worden de updates ook met minder frequentie binnengehaald.

Je kunt op veel software bezuinigen er zijn immers enorm veel gratis alternatieven.
Voor een goede beveiliging van je PC kun je nooit op bezuinigen!!

Op zich heb je gelijk, maar mensen die bijv. op een uitkerinkje zijn aangewezen kunnen bijna niet anders dan de gratis software binnenhalen. En dan is een vergelijking dacht ik wel op z'n plaats. Van de virusscanners is Avast wat mij betreft, de minst irritante (reclames, duur van de scan pfff) en de best beschermende en controlerende scanner. In ieder geval AVG niet!! -;

nod32 is dat gratis??
antivir is de bestte ja inderdaad, maar onbruikbaar door zijn meer dan gebrekkige updates.
jarenblang gebruikt, opgegeven door urenlang sakkeren om een stomme update binnen te krijgen, gelukkig overgeschakeld op avast, het spul bij uitstek, eenvoudig simpel en degelijk, in tegenstelling dan opnieuw van avg die hun eigen groteske problemen niet tijdig opgelost krijgen.

Ik gebruik antivir al vele jaren maar het probleem met de updates kan ik niet.....het gaat namelijk automatisch en zonder problemen.

voor mij is nod 32 nog steeds de beste gebruikt weinig geheugen
en is snel met zijn updates samen met google grome geen probleemen hier

Ik gebruik Avira Antivir premium (betalend) na al een jaar en heb er nog nooit problemen mee gehad.
Niet met het updaten en niet met het scannen.

panda cloud erop zetten is simpel en easy in gebruik. nergens geen omkijken meer naar! hou toch op met al die antivirus testen, dan is klaasje weer beter, dan weer pietje! waar gaat t over. je blyft bezig.

Avast Home hele goede virusscanner.

Ik heb Avast Home (gratis) al weer 3 jaar en er is bij mij nooit geen virus verder gekomen dan een waarschuwing, en er zijn iedere dag een of meerdere Updates.
En avast neemt heel weinig ruimte in op je computer.
Ik heb Norton gehad maar deze kreeg maar 1x per week updates, nam veel ruimte in en was 'n stuk duurder.
Dus hulde aan Avast Home.

freddie zo is dat,avast home - windows defender - malwarebytes - firefox, is samen een zeer goede combinatie, en natuurlijk is antivir een heel goed programma,maar uiterst vervelend met die trage update.

avast! professional en home edition gebruiken dezelfde virusengine dus ik neem aan dat avast home edition ook 98% scoort.
Voor dat ruim één procentje dat Avira -incl. false positives- extra scoort lever ik mijn avast! niet weer in.
Want:
in tegenstelling tot Avira update avast! elke vier uur automatisch tegen Avira slechts één keer per dag, als het al gelukt, recent wilde Avira twee dagen lang niet updaten, niet automatisch en niet handmatig. Uit ergernis gedeïntstalleerd toen.
De keuze is niet moeilijk, avast! is voor mij de winnaar. Ook nog een mailscanner en ook nog in het Nederlands.
Interesseert mij niet wat AV Comparatives constateert.

Ik weet niet wat dat is met die Avira. Iedere keer als ik bezig was met scannen hield ie er na 38% mee op. En dan inderdaad steeds weer die vervelende reclames... Daarna AVG gedownload, maar dat was helemaal geen pretje. Elke scan duurde nl. langer dan 1 uur!!! Nu gebruik ik Avast en ik moet zeggen dat dit voor mij de scan der scanners is. Give it a try!

Reageer