Alleen in Oekraïne gebruiken minder mensen Firefox

In de hele wereld is Firefox bezig aan een onstuitbare opmars. Behalve in een klein landje aan de Noordzee...

We hebben het er op deze site al vaak over gehad: Firefox is wereldwijd razendpopulair, maar Nederland loopt enorm achter. Neem nu de laatste cijfers van XiTiMonitor, een Frans bedrijf dat webstatistieken meet. In heel Europa groeit het marktaandeel van Firefox gestaag. In veel andere Europese landen gebruikt dertig tot veertig procent van de internetters de Mozilla-browser. Ons buurland Duitsland kent bijvoorbeeld een percentage van 35% Firefox-gebruikers. In Finland surft zelfs 45% met Firefox. In Polen 44%, Frankrijk 26%, Hongarije 41%, Griekenland 36%, Spanje 23%, België 24% en ga zo maar door.

Nederland steekt daar schril bij af: slechts 16% surft hier met Firefox. Het laagste percentage van heel Europa na Oekraïne. Wij zijn dus weer het sloomste jongetje van de klas... Een verklaring ervoor is moeilijk. Wij hebben er al eens een onderzoekje aan gewijd.


Percentage Firefox-gebruikers in Europa | Bron: XiTiMonitor

Wat is uw mening over deze kwestie? Laat het hieronder weten.

Lees hier meer over marktaandelen van browsers

Deel dit artikel: 

Reacties

Nederland ligt voorop wat betreft aansluitingen, maar wat betreft kennis 0,0. Dit is mijns inziens de reden dat firefox zo'n laag aandeel heeft. De meeste mensen hebben geen idee hoe e.e.a. werkt (80/20 regel, 80 % heeft geen idee wat er allemaal gebeurt op een computer).

Tja, ik kom als IT-er zeer regelmatig bij mensen 'over de vloer' die problemen hebben met de PC/software, die ik dan weer mag oplossen... Op zich geen probleem hoor, maar ik kom regelmatig PC's tegen die vol met zaken zitten die er eigenlijk niet thuis horen, zoals virussen, spyware, 'handige toolbars' etc...
Op mijn vraag of men er dan enig idee van heeft waar die 'dingen' vandaan komen, krijg ik steevast het antwoord... Geen idee, ik heb alleen maar wat ge-internet met... juist ja, Internet Explorer.
Ik geef dan ook altijd het advies om IE aan de kant te gooien en een "echte" (en mijn absoluut favoriete) webbrowser te gebruiken die 100% veilig is (tenminste volgens Secunia)... Opera dus!
Maar... als ik dan na een paar maanden weer langs kom om voor de zoveelste keer problemen op te lossen blijkt dan men nog steeds IE gebruikt...
Ik krijg dan vaak te horen dat sommige websites het niet doen met andere browsers, en dat komt dan meestal doordat men op die websites gebruik maakt van de 'gevaarlijkste' technologie die Microsoft ooit bedacht heeft... ActiveX.
Een browser als Opera zal deze technologie inderdaad niet gebruiken en is daardoor al meteen veeeeeeeel veiliger om mee te Internetten.
Overigens al eens met IE de Acid2 test gedaan op acid2.acidtests.org ?
Klik op de link op de pagina en je ziet een simpele webpagina die helemaal gemaakt is conform de Internet WWW standaarden... Met IE weet je echter niet wat je ziet, het is abacadabra... en dus is de interpretatie van IE volkomen fout, wat ook niet te verwonderen is daar Microsoft zich niet echt aan 'standaarden' houdt, maar ze liever zelf bedenkt!
Bekijk dezelfde pagina nu eens met Opera, en je ziet exact wat er op staat... Ook Firefox laat hier overigens nog een steekje vallen...

Misschien dat de Nederlanders zich niet zoveel aantrekken van de marketing van Mozilla. Want dat zit er ook veel achter. Goed, Firefox is een goede browser, Opera nog beter. Maar als IE, doet wat je wilt, je niet dagelijks op sites zoals deze zit, en de computer gewoon een productiemachine is, dan kan ik me voorstellen dat IE voldoet.

Ik heb al een paar jaar van alles geprobeerd. Eerst Firefox, maar daarvan vind ik de interface vaak niet echt mooi (sorry, vind ik ook belangrijk, met thema's valt het niet echt op te lossen en het logo is terrible). Daarna Opera, maarja dan doen veel site's het niet (goed), en na de vondst van IE7PRO weer terug naar IE. IE bevalt me best en met goede beveiligingssoftware en gezond verstand heb ik echt geen last van de gevaren van internet.

Firefox zou ik ook graag nog weer een keer willen proberen, maar ik heb er gewoon iets tegen. De toon die de hele Firefox gemeenschap gebruikt spreekt me niet aan. Zo fel en ongenuanceerd.

Dus ik me vraag me af of Nederland traag is, of zich gewoon niet interesseert in dit soort zaken. "Als mijn computer maar doet wat ie moet doen".

ik denk dat nederlanders gewoon erg stug zijn, als het gaat om een nieuwe browser, we willen het vertrouwde niet loslaten.(ik vind opera beter).

Ik vind het artikel wel licht provocerend overkomen. Dat is waarschijnlijk (ook) de bedoeling.

Even een onderzoekje naar aanleiding van wat cijfers. Zo eenvoudig is het dus echt niet! Een goed onderzoek opzetten vereist inzicht en moeite. Een peiling met 2000 reacties, waarvan 50% aangeeft Mozilla Firefox wel te gebruiken. Wat moet je daar nu mee? Wel, vergeet die helft en kijk naar de anderen, was de lakonieke uitleg.

Gebruikersstatistieken: wat wordt er geteld, door wie en waarom? Daarna volgen de interpretaties, door wie en met welk doel?

Kortom, enige zorgvuldigheid valt niet te ontdekken.

Overigens, wat mij opviel was de 'Ads door Google' bij dit artikel. Kijk nog maar eens!

Mel

Het onderzoekje dat wij gedaan hebben is zeker niet representatief voor de Nederlandse bevolking (maar dat wordt ook niet gepretendeerd). Maar onzorgvuldig is een beetje flauwe betiteling. Natuurlijk is dit geen methodologisch perfect onderzoek (verre van dat natuurlijk), maar wat verwacht je van een peiling op een website? Wel is het een poging om iets meer begrip te krijgen over het toch vreemde verschijnsel dat het Firefox-gebruik in Nederland zo achterloopt op de rest van Europa. Je zou ons onderzoekje kunnen zien als een poging tot exploratief onderzoek. En dat exploratieve is wat betreft het onderwerp, browsers, natuurlijk wel een treffende benaming...

Hier trouwens betere statistieken van echte statistiekboeren:
http://www.gratissoftwaresite.nl/browserstatistieken2004-2007.html

Reageer