De 22 onmisbare gratis software apps voor 2022

Er zijn honderden prachtige gratis software programma's, die wij allemaal bespreken op GratisSoftware.nl. 22 daarvan zijn ons inziens onmisbaar: die zou iedereen op zijn pc moeten hebben. En omdat ze gratis zijn kan dat ook! Onze selectie met gratis tips voor volgend jaar.

22 onmisbare gratis apps voor je pc

Deze 22 gratis software apps zijn volgens ons onmisbaar op je computer (en soms ook voor je telefoon en tablet) in 2022. In willekeurige volgorde de beste gratis software programma's en apps:

1 VLC media player
De veelzijdigste mediaspeler die bijna elke video en alle muziek kan afspelen. En ook kan opnemen, converteren, aanpassen en veel meer.
 
2 GIMP
Je hebt Photoshop. En je hebt GIMP. GIMP kan bijna alles wat Photoshop kan, maar dan gratis.
 
3 LibreOffice
Je kunt veel geld betalen voor Microsoft Office, maar je kunt ook gratis LibreOffice downloaden waarmee je alle Word-, Excel- en PowerPoint-documenten kunt openen en bewerken.
 
4 Audacity
Voor geluidsbewerking thuis is Audacity ideaal. Je kunt mp3's, wav-, flac- en ogg-bestanden bewerken en ook direct audio opnemen via microfoon of pc.
     
5 Firefox
Als je om je privacy en een goede bescherming op internet geeft dan is Firefox de ideale web browser. Zeer goed beveiligd en met veel anti-tracking opties.
     
6 IrfanView
Al jaren veelgebruikt bij cursussen voor fotobewerking. Veelzijdig voor als je even snel foto's wilt aanpassen. Beperkter dan GIMP maar wel overzichtelijker.
     
7 7-Zip
Zip-bestandjes of andere archieven uitpakken? 7-Zip is de eerste keuze, je hoeft niet verder te kijken.
     
8 Thunderbird
Het gratis alternatief voor Outlook, met mail en agenda op één plek. Bovendien makkelijk uit te breiden met allerlei extensies.
     
9 Ubuntu |Linux Mint | Zorin OS Core
Wil of kun je niet overstappen naar Windows 11? Er zijn heel veel gebruikersvriendelijke gratis Linux-besturingssystemen. Ubuntu is onze favoriet, maar voor Windows-overstappers zijn Linux Mint en ZorinOS Core misschien nog wel betere keuzes!
     
10 FastStone Image Viewer
Nog zo'n prachtige gratis fotobewerker! Misschien nog wel makkelijker en veelzijdiger dan IrfanView.
     
11 HandBrake
Als je dvd'tjes wilt rippen om op je pc (of smartphone of tablet) te zetten of video's wilt converteren naar een ander formaat dan is HandBrake de nummer 1!
     
12 Inkscape
Adobe Illustrator heb je niet nodig! Inkscape is een krachtig gratis tekenprogramma met veel mogelijkheden.
     
13 PrivaZer
Heb je niet genoeg aan de ingebouwde schoonmaak van Windows dan is PrivaZer wat ons betreft de beste gratis pc schoonmaker waarmee je veel ruimte kunt vrijmaken en sporen kunt uitwissen (voor je privacy).
     
14 VirtualBox
Ideaal als je Linux-besturingssytemen wilt uitproberen zonder ze direct als dual boot naast Windows op je pc te zetten. Ook kun je bijvoorbeeld Windows 11 eens uitproberen.
     
15 Cdrtools Frontend (Cdrtfe)
Lekker old school cd'tjes en dvd'tjes branden? Kijk niet verder dan oudgediende Cdrtools Frontend.
     
16 fre:ac
En als we toch bezig zijn met cd's: wil je je muziekcollectie rippen en op je computer zetten dan is fre:ac een heel mooie gratis cd ripper. Ook voor audio conversie om naar andere audio-formaten om te zetten.
     
17 Krita
Zoek je een tekenprogramma dat veelzijdig en gebruikersvriendelijk is dan is Krita, naast Inkscape, een heel goede keuze!
     
18 ProtonVPN
Als je op vakantie of onderweg vaak op (slecht beveiligde) openbare wifi-netwerken internet op je laptop, tablet of telefoon dan is een VPN een must om je verbinding te beveiligen. ProtonVPN is een van de beste gratis VPN-apps die bovendien geen datalimiet heeft.
     
19 LossLessCut
Snel videootjes bewerken door fragmenten eruit te knippen, samen te voegen of het beeld te roteren? LossLessCut is eenvoudig in het gebruik en snel!
     
20 Signal
Heb je genoeg van Facebooks WhatsApp? Signal is het beste alternatief en de chat-app die je privacy het beste waarborgt. Nu moet je alleen nog je vrienden, familie en bekenden zover zien te krijgen dat ze overstappen.
     
21 KNMI
Onze favoriete weer-app is die van het KNMI: betrouwbaar en heel veel informatie. De interface kan wat opgefrist worden, maar als het goed is komt er binnenkort een geheel vernieuwde versie van de KNMI-app uit!
     
22 Jitsi Meet
Zoomen  en Teamsen doen we steeds vaker. Vind je echter je privacy heel belangrijk dan is de open source videoconferentie app en webdienst Jitsi Meet de beste keuze!
 

Echt gratis

Al deze bovengenoemde software-apps zijn echt gratis - en meestal ook open source. Alleen ProtonVPN is een gratis freemium app die ook een betaalde variant met meer mogelijkheden heeft. IrfanView biedt tijdens de installatie extra software aan (die je niet hoeft te accepteren). Alle andere software is geheel schoon en biedt geen onnodige extraatjes aan.

Reacties

het spijt me zeer maar voor mijn zijn al deze programmas zeker niet onmisbaar en er staan er bij waar ik zeker met een grote bocht om heen ga 

Steeds meer waardering voor Krita, want ook als foto bewerker de moeite waard om eens te proberen

afbeelding van Albert

Heel mooi lijstje. Enige dat ik mis in Linux is Faststone, wat een heerlijk programma is dat.
Nee ik wil geen Wine, zelfs niet voor Faststone :-)

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Probeer eens ShowFoto. Het is een beetje vergelijkbaar met FastSone en is het bewerkingsprogje uit het Digikam project. Ook Fotoxx is een bewerkingsprogramma. Zelf gebruik ik Faststone in Wine. Werkt even goed als in windows. Mijn besturingsprogramma is Linux Mint 20.2. Zou niets anders meer willen. Eindelijk verlost van de MS perikelen.

afbeelding van Albert

Dank je, ik ga even testen. Als het maar niet voor elk RAW fotobestand een extra bestandje aanmaakt.
Ik onderschrijf je gevoel.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Gthumb is voor mij een prettige vervanger van Fastone.

afbeelding van Albert

Gebruik ik ook, komt in de buurt.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
sp_nje