Inkscape

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8 (693 stemmen)

Aanbevolen door GratisSoftware.nl

Voor Windows, macOS en Linux
Actueel: 

10 augustus 2017
Inkscape 92.2 is verschenen. Dit is een onderhoudsupdate voor het tekenprogramma die Inkscape stabieler maakt (onder andere tijdens printen). Ook worden PDF, EMF/WMF en Visio bestanden beter geïmporteerd en geëxporteerd. In januari kwam, na bijna twee jaar, weer een nieuwe versie van Inkscape uit. Deze uitgave, met versienummer 0.92, bracht nieuwe mogelijkheden zoals mesh gradients, en verbeterde SVG2 en CSS3 ondersteuning.

Beschrijving: 

Inkscape is een zeer goed vector tekenprogramma met vele mogelijkheden. Het is te vergelijken met of CorelDraw, maar dan gratis. Ook kunt u pdf-bestanden bewerken met Inkscape.

Met Inkscape kunt u nieuwe objecten tekenen of bestaande objecten bewerken. U heeft de beschikking over:
- tekenwerktuigen als penselen, pennen (waarmee u Bezier-curves kunt creëren of uit de losse hand kunt tekenen) en kalligrafische instrumenten
- vormwerktuigen waarmee u cirkels, vierkanten, sterren, elipsen en spiralen kunt maken
- tekstwerktuigen waarmee u teksten kunt invoegen en vormgeven
- kleurpaletten
- filters:
tientallen filters kunnen allerlei effecten aan tekeningen geven


Inkscape

Verder kunt u werken met lagen en onder andere objecten transformeren, spiegelen en roteren.

Inkscape maakt als vector tekenprogramma gebruik van de SVG-bestandsindeling (lees hier meer over het verschil tussen vectorafbeeldingen en bitmaps of pixels). U kunt jpeg-, gif-, png- en bmp-afbeeldingen importeren.

Ook kunt u objecten als pdf- of Illustrator-bestand opslaan. Vanaf versie 0.46 biedt Inkscape bovendien de veelgevraagde mogelijkheid om pdf'jes te openen en te bewerken. Zowel afbeeldingen als tekst kunnen worden aangepast, aangevuld en verwijderd. Daarna kunt u het bestand opslaan als postscript, svg of pdf (hoewel dit gegevensverlies kan opleveren).

Al met al is Inkscape een allround programma om tekeningen mee te maken, pdf te bewerken of logo's en iconen te ontwerpen.

Categorie: 
Tekenen
Versienummer: 
0.92.2
Laatst gewijzigd: 
10 augustus 2017
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Installatie: 
100% schoon
Hulp en ondersteuning: 

Basiscursus Inkscape
Inkscape tutorial (Engels)
Overzicht handleidingen (Engels)
Open Clip Art Library (bibliotheek met gratis te gebruiken afbeeldingen)

Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Eindelijk werkt vloeiende tekst nu echt wel goed zonder artifacten en geeft in browsers wel goed weer. Nu wordt het automatisch gefixed bij het openen en opslaan van een svg afbeelding.
Vanuit de release notes:
http://wiki.inkscape...
"Automatically fix baseline spacing of flowed text elements when importing legacy documents. (Bug #1661771)"

En vloeiende text was a refixed in de vorige bugfix release.
http://wiki.inkscape...
"Text: baseline-spacing related issues with regular and flowed text in legacy Inkscape SVG files (Bug #1655483 and others)."

Inkscape zou een mooi programma zijn, maar heb het nu een tijdje in gebruik en moet concluderen dat het één groot waardeloos gedrocht van een programma is.
Heb een prima pc waar de nodige software voor (3D) tekenen en beeldbewerking op staan die flitsend draaien. Echter Inkscape is mega traag en loopt nogal eens vast. Niet prettig mee te werken.

"waar de nodige software voor (3D) tekenen en beeldbewerking op staan die flitsend draaien"
Bedoel je Blender 3D met grease pencil?

Door het steeds slechter functioneren van dit programma ben ik na verschillende installaties noodgedwongen overgestapt op Openoffice omdat daar ook een tekenmodule inzit. Na nog wat werkbalken te hebben geactiveerd en de rolmenu's te hebben bekeken was ik toch verrast door de veel grotere eenvoud en herroep ik al mijn reacties uit augustus.

Door niet meer kunnen installeren van Corel 12 onder Windows 10 toch maar deze software gegrepen. Even zoeken en ik vond de zelfde mogelijkheden als onder Corel. Soms is het zelfs gebruiksvriendelijker. Alleen na het icoontje met de rechtermuisknop aanklikken, eigenschappen, compatibiliteit en aanvinken Beeldscherm aanpassen uitschakelen bij hoge DPI-instellingen, maakte de beeldkwaliteit beter. Bij meerdere software ging dit zo en bij IL 2 1946 volledige upgrade kon ik mijn muiscursor weer gebruiken en de simulator weer spelen. Dus weer helemaal tevreden.

PS. Door er mee te werken kwam ik tot de ontdekking dat ik al mijn Corel 12 cdr afbeeldingen kon importeren en openen. Kijk, dit is zo mooi omdat als je zo'n duur Corel pakket zou moeten kopen, ben je vele honderden Euro's kwijt. Nogmaals, een tien en een griffel voor dit prachtige pakket. Bedankt ontwerpers!

Ik heb ontdekt dat je met dit programma geen icoontjes kan maken.

Je kan gewoon exporteren naar png en dat gebruiken.

hallo, ik wil een pdf bestand bewerken/inkleuren met verschillende lagen met inkscape,
en ik sla dit op in pdf formaat.
kan ik dan de lagen ook openen in het pdf bestand

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
griekenlan_