Inkscape

Horizontal Tabs

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8 (735 stemmen)

Ons oordeel

Beschrijving: 

Inkscape is een zeer goed vector tekenprogramma met vele mogelijkheden. Het is te vergelijken met Illustrator of CorelDraw, maar dan gratis. Ook kunt u pdf-bestanden bewerken met Inkscape.

Met Inkscape kunt u nieuwe objecten tekenen of bestaande objecten bewerken. U heeft de beschikking over:
- tekenwerktuigen als penselen, pennen (waarmee u Bezier-curves kunt creëren of uit de losse hand kunt tekenen) en kalligrafische instrumenten
- vormwerktuigen waarmee u cirkels, vierkanten, sterren, elipsen en spiralen kunt maken
- tekstwerktuigen waarmee u teksten kunt invoegen en vormgeven
- kleurpaletten
- filters:
tientallen filters kunnen allerlei effecten aan tekeningen geven


Inkscape

Verder kunt u werken met lagen en onder andere objecten transformeren, spiegelen en roteren.

Inkscape maakt als vector tekenprogramma gebruik van de SVG-bestandsindeling (lees hier meer over het verschil tussen vectorafbeeldingen en bitmaps of pixels). U kunt jpeg-, gif-, png- en bmp-afbeeldingen importeren.

Ook kunt u objecten als pdf- of Illustrator-bestand opslaan. Vanaf versie 0.46 biedt Inkscape bovendien de veelgevraagde mogelijkheid om pdf'jes te openen en te bewerken. Zowel afbeeldingen als tekst kunnen worden aangepast, aangevuld en verwijderd. Daarna kunt u het bestand opslaan als postscript, svg of pdf (hoewel dit gegevensverlies kan opleveren).

Al met al is Inkscape een allround programma om tekeningen mee te maken, pdf te bewerken of logo's en iconen te ontwerpen.

DL

Inst

Website producent: 
Hulp en ondersteuning: 

Basiscursus Inkscape
Inkscape tutorial (Engels)
Overzicht handleidingen (Engels)
Open Clip Art Library (bibliotheek met gratis te gebruiken afbeeldingen)

Reacties

ik wil het graag hebben

ziet er goed uit

nieuwe versie 1.0.1

nogal behoorlijke late reactie ;-)
maar nee geen Blender 3D
ik werk met Sketchup pro met complexe bestanden
daarnaast SU-Layout en Podium
vervolgens met Lightroom en Photoshop
met geen enkel programma ondervind ik enig probleem, maar met Inkscape niet anders dan gez... Zelfs nu een jaar later ik het weer probeer ondervind ik gelijke problemen. Ben wel klaar met dit gedrocht

En vloeiende text was a refixed in de vorige bugfix release.
http://wiki.inkscape...
"Text: baseline-spacing related issues with regular and flowed text in legacy Inkscape SVG files (Bug #1655483 and others)."

Eindelijk werkt vloeiende tekst nu echt wel goed zonder artifacten en geeft in browsers wel goed weer. Nu wordt het automatisch gefixed bij het openen en opslaan van een svg afbeelding.
Vanuit de release notes:
http://wiki.inkscape...
"Automatically fix baseline spacing of flowed text elements when importing legacy documents. (Bug #1661771)"

"waar de nodige software voor (3D) tekenen en beeldbewerking op staan die flitsend draaien"
Bedoel je Blender 3D met grease pencil?

Je kan gewoon exporteren naar png en dat gebruiken.

Inkscape zou een mooi programma zijn, maar heb het nu een tijdje in gebruik en moet concluderen dat het één groot waardeloos gedrocht van een programma is.
Heb een prima pc waar de nodige software voor (3D) tekenen en beeldbewerking op staan die flitsend draaien. Echter Inkscape is mega traag en loopt nogal eens vast. Niet prettig mee te werken.

Door het steeds slechter functioneren van dit programma ben ik na verschillende installaties noodgedwongen overgestapt op Openoffice omdat daar ook een tekenmodule inzit. Na nog wat werkbalken te hebben geactiveerd en de rolmenu's te hebben bekeken was ik toch verrast door de veel grotere eenvoud en herroep ik al mijn reacties uit augustus.

Pagina's