Pinta

Info

Ons oordeel

Download

Details
Licentie: 
Open source
Categorie: 
Fotobewerking
Taal: 
Nederlands en Engels
Omschrijving software: 

Pinta is een snelle open source fotobewerker die gemodelleerd is naar Paint.NET. Pinta heeft een overzichtelijke interface en kan bijna alles wat de gevestigde namen onder de gratis fotobewerkingsapplicaties en tekenprogramma's ook kunnen.

Afbeeldingen bewerken, effecten toepassen, met lagen (layers) werken en ook tekenen is mogelijk met Pinta. Handig is dat je al je acties ongedaan kunt maken via de History.

Pinta is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Tegenwoordig worden .NET (op je Windows-pc) en GTK automatisch meegeleverd en geïnstalleerd.

inst

Reacties

Eerder, in 2020 en 2021, gaf ik aan dat op Kubuntu de oude repository-versie Pinta 1.6 ronduit problematisch was.
In Kubuntu is versie 1.6 momenteel nog steeds de repository-versie die wordt geboden - vermijd die versie.
Daarnaast wordt echter ook de actuele snap-versie 2.1 geboden en die werkt prima. Ook is er een Flatpak-versie beschikbaar.

Ondersteuning voor WebP ontbreekt overigens nog in Pinta 2.1 snap en Flatpak, zie:
https://news.itsfoss.com/pinta-2-1-release/

Ten slotte, de vernieuwde icoontjes zien er in Pinta 2.1 snap (op Kubuntu) uit zoals weergegeven in dit artikel:
https://debugpointnews.com/pinta-2-1-release/

@rr,
Naast wat de redactie aangaf -
Ik weet niet in hoeverre er ook nog problemen zijn met/ nog veel bugs zitten in de nieuwe Pinta versie 1.7.1, of dat de problemen vooral de oude Ubuntu (Kubuntu, e.a.) repository-versie Pinta 1.6-2 betreft.
Dat de oude repository-versie Pinta 1.6-2 problematisch is, dat is duidelijk.
Wie Pinta wil proberen op Linux, zal het beste de Snap (of Flatpak) versie 1.7.1 kunnen proberen.

Dat er ook voor Linux genoeg alternatieven zijn, zoals je ook aangaf, dat is uiteraard zo.
Wie GIMP onnodig uitgebreid of ingewikkeld vindt, zou naast of in plaats van Pinta ook LazPaint kunnen proberen. Net als Pinta is ook LazPaint min of meer vergelijkbaar met Paint.NET.

@rr
Dat wij software bespreken wil niet per se zeggen dat wij die software ook promoten of aanbevelen. Door ons aanbevolen software is aangeduid met een groen/witte 'gr' (zie tabel rechtsbovenaan de pagina).

@Spiff, ik had ook gelezen dat er problemen zijn met Pinta en begrijp ook niet dat het hier gepromoot wordt. Alternatieven zijn er genoeg voor Linux gebruikers, in software centrum van Fedora staat zelfs een online fotobewerker ..werkt gewoon in de browser
https://www.photopea...

Eerder, 24 september 2020, schreef ik,
"Pinta is voor mij onbruikbaar in Kubuntu, althans, dat is mijn ervaring met Pinta geïnstalleerd via de package manager, in Kubuntu 18.04.
Pinta loopt vast (hangt) zodra een bewerking wordt toegepast op een afbeelding."

Inmiddels lees ik dat dat probleem de oude Ubuntu repository-versie Pinta 1.6-2 betreft, maar dat de nieuwe Snap of Flatpak versie 1.7 goed zou werken.
https://bugs.launchpad.net/pinta/+bug/1786822 -->
https://bugs.launchpad.net/pinta/+bug/1786822/comments/21

De Snap (of Flatpak) versie heb ik zelf nog niet geprobeerd.

En sinds 20 november 2021 is Pinta versie 1.7.1 uit.
https://www.pinta-project.com/releases/1-7-1
 

De informatie op deze omtrent dit programma klopt niet. Er staat op deze vermeld dat pinta te downloaden is in het engels. Ik heb pinta gedownload en na installie het programma geopend. En pinta ging open in het nederlands. Dus pinta is er dus niet alleen in het engels maar ook in het nederlands.

Op deze web site staat vermeld dat Pinta enkel te downloaden is in het Engels. Maar ik heb Pinta gedownload en ik kreeg na het downloaden toen ik Pinta opende automatisch de Nederlandstalige versie. Dus Pinta is er ook in het Nederlands.

Pinta is voor mij onbruikbaar in Kubuntu, althans, dat is mijn ervaring met Pinta geïnstalleerd via de package manager, in Kubuntu 18.04.
Pinta loopt vast (hangt) zodra een bewerking wordt toegepast op een afbeelding.
Ik lees dezelfde ervaringen met Pinta op Ubuntu 20.04.
De problematiek met Pinta wordt beschreven in posts op diverse fora en in reacties bij diverse artikelen, en in de Pinta bug-tracker.
Hier en daar wordt aangegeven dat het probleem verholpen zou kunnen worden door een nieuwere versie van Mono te installeren, anderen geven aan dat de problematiek daarmee niet opgelost wordt.
Hier één van de bug-vermeldingen:
https://bugs.launchp...
Veel meer bug-meldingen, waaronder diverse vermeldingen van crashes:
https://bugs.launchp...

Ik had Pinta geïnstalleerd omdat het me een mooie middenweg tussen Gwenview image viewer en GIMP leek, aanvullend op de bewerkingsopties in Gwenview, maar niet zo complex als GIMP.
Gezien het feit dat Pinta onbruikbaar bleek, en ik geen zin heb om te gaan experimenteren met nieuwer versies van Pinta en/of Mono van buiten de package manager, heb ik aanvullend op Gwenview toch gekozen voor GIMP.
Pinta en de automatisch meegeïnstalleerde Mono packages (dependencies) heb ik verwijderd.

@jvdstegen
Merkwaardig. Ik neem aan dat je gewoon het Windows-bestand hebt gedownload en geprobeerd te installeren:
https://github.com/P...

Er gebeurd gewoon niets als ik op de installer klik, normaal installeert een programma dan, maar hier gebeurd gewoon helemaal niets, geen foutmelding gewoon niets nada niets.

Pagina's