Gratis Software Elftal van 2019 met jong talent

Elk jaar stellen wij ons gratis software elftal aan je voor. Met al onze favoriete gratis software-spelers van het afgelopen jaar. Dit team van freeware- en open source-software én apps kunnen wij iedereen van harte aanbevelen!
 
Tegenwoordig houden we bij onze selectie nog rekening met een aanvullende eis: de gekozen programma's moeten niet alleen gratis zijn maar het liefst ook SCHOON. Dat betekent dat er bij de installatie geen toolbars, gebundelde software, veranderde startpagina en andere ongein worden aangeboden.
 
Dit jaar hebben we veel jonge talenten gekozen die kunnen doorgroeien tot vaste waarden in onze basiself. Ook enkele apps voor Android en iPhone maken hun opwachting. Er zijn natuurlijk nog tientallen andere geweldige gratis programma's en apps - ons oordeel is dan ook subjectief. Daarom horen we graag jouw mening in de reacies!
 

Ons Gratis Software elftal van 2019 in 3-4-3 opstelling:

 
Windows Defender Antivirus
 
 

Signal
 

PrivaZer

 

ProtonVPN

Etcher

 


LossLessCut

 

LibreOffice

 

Magic Earth

Firefox Send

 

Firefox

KNMI

 
1. Windows Defender Antivirus - De standaard meegeleverde virusscanner met Windows 8.1 en 10 beschermt de laatste jaren uitstekend en valt je niet lastig met allerlei meldingen en aanbiedingen. Windows Defender + gezond verstand moet voldoende zijn voor goede pc bescherming.
 
2. Signal - Iedereen kent en gebruikt WhatsApp voor het versturen van berichtjes op zijn telefoon. Maar als je privacy belangrijk vindt en zat bent van Facebook dan is Signal een heel goed alternatief. De uitdaging blijft wel: hoe krijg je je vrienden en familie ook zover dat ze Signal gaan gebruiken?
 
3. PrivaZer - PrivaZer is een van onze favoriete pc schoonmakers. Zeer uitgebreid en bovendien - in tegenstelling tot CCleaner - zonder extra onnodige software- en toolbar-aanbiedingen. Een zeer degelijke schoonmaker die veel ruimte kan vrijmaken.
 
4. ProtonVPN - Op openbare wifi-netwerken (in de trein, op vakantie, in horeca) is het gebruik van een VPN een must! ProtonVPN beschermt gratis je wachtwoorden en andere gegevens door je internetverbinding te versleutelen. Zwitserse kwaliteit, waarvan de gratis versie ook uitstekend is (let wel op dat je die kiest).
 
5. Etcher - Ideaal en zeer gebruikersvriendelijk programmaatje om een opstartbare usb stick te maken (bijvoorbeeld voor Linux of rescue disks).
 
6.  LossLessCut - Veel videobewerkers zijn behoorlijk ingewikkeld. LossLessCut maakt het mogelijk om snel een fragmentje uit een video te knippen. Zonder verdere poespas.
 
7. LibreOffice - Al jaren het beste gratis kantoorpakket. LibreOffice kan bijna alles wat Microsoft Office ook kan en is en blijft gratis.
 
8.  Magic Earth Navigatie & Kaarten - Op OpenStreetMap gebaseerde gratis alternatieve app voor Google Maps of Apple Kaarten. Uitgebreide navigatie voor je Android-telefoon of iPhone.
 
9. Firefox Send - Om grote bestanden te verzenden heb je WeTransfer. En tegenwoordig Firefox Send van Mozilla. Vanuit elke browser (ook Chrome) kun je hiermee veilig en betrouwbaar nog grotere bestanden verzenden dan WeTranfser.
 
10. Firefox - Snelle, veelzijdige browser met veel extensies en in onze ogen het betrouwbaarst. Vooral op het gebied van privacy verslaat Firefox concurrent Google Chrome op alle fronten!
 
11. KNMI - Oké, we kennen de Buienradar-app, maar wil je niet overal gevolgd worden de RTL (eigenaar Buienradar) dan is de KNMI-app voor Android en iPhone uitstekend! De kwaliteit van het KNMI in een eenvoudige app zonder opsmuk.

 
Dit is onze basiself. Als reserve hadden we nog wel twintig programma's kunnen noemen, maar hier onze wisselspelers:

 • VirtualBox - Voor het uitproberen van nieuwe besturingssystemen, zoals diverse Linux-varianten is deze virtualisatiesoftware fantastisch.
 • HandBrake - Om dvd's te rippen en films te converteren naar andere formaten is Handbrake het beste gratis programma.
 • fre:ac  - Als je audio cd's wilt rippen of muziek wilt converteren gebruik dan fre:ac! Zonder meegeleverde ongewenste extraatjes en uitstekende software.
 • GIMP - Uitgebreide fotobewerking zonder dat je het dure PhotoShop moet kopen.
 • Thunderbird  - Dit e-mail programma is het zusje van Firefox. Al meer dan 15 jaar kwaliteit.
 • VLC media player  -  De bekende alleskunner die alle filmpjes afspeelt (en nog veel meer kan)!
 • Ubuntu  - Windows 7 krijgt na 14 januari 2020 geen updates meer. Ubuntu is een ideale gratis vervanger!
 • Linux Mint  - Weer zo'n topper om Windows 7 te vervangen! Gratis een prima besturingssysteem.

Wat is jouw favoriete gratis software elftal? Vertel ons je favorieten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

afbeelding van WriTer

Van de gratische programma's gebruik ik.

1) Opera
2) Mozilla Thunderbird
3) LibreOffice
4) Vivaldi
5) KeePass Password Safe
6) qBittorrent
7) EMDB v3.52 - (Eric's Movie Database)
8) Editpad Lite
9) VeraCrypt
10) IrfanView
11) VLC

Niet helemaal in die volgorde, maar van de gratische zijn het de deze.

Ik heb alles wel op een rijtje.
Alleen niet in de goede volgorde.

Wat jammer, maar misschien zit Faststone image viewer op de reservebank :-)

prima elftal.

gefeliciteerd

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hongari_e