Windows Defender Antivirus

Geschikt voor: 
Voor Windows
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.3 (35 stemmen)
Actueel: 

4 september 2018
Een beschrijving en uitleg van Windows Defender Antivirus is toegevoegd aan GratisSoftware.nl aangezien Microsofts virusscanner het laatste jaar weer heel behoorlijk presteert in anti-virus tests.

Beschrijving: 

Windows Defender Antivirus is de standaard ingebouwde virusscanner in Windows 10 en 8.1. Als je geen andere anti-virus hebt dan staat Windows Defender automatisch ingeschakeld. De bescherming is behoorlijk goed, zo blijkt uit tests. Voordeel van Windows Defender is dat die al met je computer meegeleverd wordt en dat je er geen omkijken naar hebt.

Er was een tijd dat de geboden bescherming van Microsoft Security Essentials (anti-virus voor Windows 7) en Windows Defender tegenviel, maar de laatste tijd scoren Microsofts virusscanners weer goed in tests van onafhankelijke instituten. Een goede (gratis) virusscanner hoef je dus niet per se meer te downloaden, die staat al geïnstalleerd op je Windows 10 of 8.1 pc.

Want op elke nieuwe pc met Windows 10 of 8.1 staat standaard Windows Defender. Als je geen andere virusscanner installeert ben je dus toch al beschermd. En ook als je je eigen anti-virus product verwijdert wordt Windows Defender automatisch weer ingeschakeld.

Je kunt dit controleren in Windows onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Windows Defender-beveiligingscentrum openen. Als er een groen vinkje staat bij Virus- en bedreigingsbeveiliging dan staat Windows Defender Antivirus aan.


Windows Defender in Windows 10, in Windows 8.1 ziet het er zo uit

Windows Defender wordt automatisch bijgewerkt via Windows Update. Ook worden bijna dagelijks nieuwe virusdefinities via Windows Update binnengehaald. Regelmatig zullen automatische scans worden uitgevoerd om je pc te beschermen. In het Windows Defender-beveiligingscentrum onder Virus- en bedreigingsbeveiliging (schildje) kun je handmatig een scan uitvoeren (Nu scannen). Door rechts te klikken op bestanden in Windows Verkenner kun je bestanden scannen met Scannen met Windows Defender...

Windows Defender Antivirus is geen slechte keus als virusscanner. De beveiliging is behoorlijk goed (hoewel er wel betere - ook gratis - anti-virus producten zijn) en je hebt geen gezeur dat - zoals bij veel andere gratis virusscanners - allerlei onnodige extraatjes worden aangeboden. Bovendien heb je geen omkijken naar Windows Defender. Voor niet gevorderde computergebruikers zeker een aanrader.

Categorie: 
Anti-virus
Versienummer: 
4.18
Licentie: 
Freeware
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Windows Defender Antivirus is standaard ingebouwd in Windows 10. Je hoeft Windows Defender dus niet te downloaden! Als je geen andere anti-virus geïnstalleerd hebt wordt Windows Defender automatisch ingeschakeld! Controleer dit anders in Windows onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Windows Defender-beveiligingscentrum openen. Als er een groen vinkje staat bij Virus- en bedreigingsbeveiliging dan staat Windows Defender Antivirus aan.

Installatie: 
100% schoon

Windows Defender is al geïntegreerd in Windows 10 en 8.1 en hoeft niet apart geïnstalleerd worden. Je kunt dit controleren in Windows onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Windows Defender-beveiligingscentrum openen. Als er een groen vinkje staat bij Virus- en bedreigingsbeveiliging dan staat Windows Defender Antivirus aan. Als je een andere virusscanner hebt of installeert dan staat Windows Defender uitgeschakeld (want twee virusscanners 'bijten' elkaar)!

Deel deze download: 

Reacties

Heb net een nieuwe Lenovo met Windows 10. De meegeïnstalleerde "Windows Defender Antivirus" lijkt mij oké, maar wel een beetje minimaal misschien... Is het mogelijk om naast de "Windows Defender Antivirus" nog een ander gratis antivirus-programma te installeren, zonder conflicten? Bijvoorbeeld "Bitdefender Antivirus Free Edition" of "Kaspersky Free"? Of een andere?

Je kunt een andere anti-virus programma installeren, maar dan wordt Windows Defender Anti-virus uitgeschakeld. Meerdere virusscanners naast elkaar 'bijten' elkaar.

Naast Defender grbruik ik on demand
https://www.gratisso...
Zonder problemen de free version.

heb defender op laptop maar nu heb trojanse virus die niet door defender wordt gezien wel door malwarebytes defender toch niet zogoed als wordt beweert

Quote artikel: "Windows Defender Antivirus is de standaard ingebouwde virusscanner in Windows 10 en 8.1."

In W.7 is de geïntegreerde Windows Defender automatisch geüpgrade en van realtime protectie voorzien.

Support.microsoft schrijft:
"Als u Windows 10 hebt, krijgt u de nieuwste antivirusbescherming met Windows Defender (...) Als u een eerdere versie van Windows hebt en Microsoft Security Essentials gebruikt, is het verstandig om over te stappen op Windows Defender."
https://support.micr...

Dat lijkt me niet voor Windows 7 gelden. Misschien is het slecht vertaald en wordt bedoeld dat je beter van W7 en MSE op W10 met Windows Defender kunt overstappen.
Windows Defender in Windows 7 is namelijk heel wat anders dan Windows Defender in Windows 10. In W7 is het een basistool tegen enkele bedreigingen, maar zeker geen volwaardige bescherming. MSE is daar de volledige virusscanner. Lees ook dit artikel van vorig jaar op Security.nl:
https://www.security...

Dus tenzij Microsoft dit jaar Windows Defender voor W7 helemaal vernieuwd en verbeterd heeft (Maar waarom zouden ze voor een OS dat over ruim een jaar niet meer ondersteund wordt? En we hebben daar ook geen aanwijzingen voor gevonden) zouden we adviseren MSE op Windows 7 te gebruiken.

Update:
We hebben het net nog even getest. MSE kun je los downloaden en wordt herkend als volwaardige virusscanner door Windows 7. Met allleen de basis Windows Defender van Windows 7 ingeschakeld waarschuwt Microsoft dat je een anti-virus programma moet gaan zoeken.

Dus Windows 7 gebruikers die bescherming van Microsoft willen, vertrouw niet op de Windows Defender daar (die is geheel verschillend van die in Windows 8/10 en biedt alleen rudimentaire bescherming) maar download Microsoft Security Essentials:
https://www.gratisso...

Voor Windows 8.1 en 10 is de ingebouwde Windows Defender wel een volwaardige virusscanner!

(Conclusie: Microsoft houdt wel van een beetje verwarring en onduidelijkheid...)

Pas je ook nog de tweak toe dat Windows Defender de eigenschappen krijgt van Windows Defender in Windows 10 Enterprise en pups en puas vindt, zit je helemaal goed.

Geen vertraging van de bootvoorgang en nauwelijks enige vertraging in Windows.
En samen met de firewall van Windows kan je dus ook spreken over een internet security pakket.

Klik om te vergroten...
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Windows Defender\MpEngine" -- DWORD "MpEnablePus" waarde "1"

Via regedit toegevoegd aan register en opnieuw opstarten, defender werkt zich dan bij.

Hoe pas ik deze tweak toe dan?

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
n_derland