De beste gratis beveiliging voor je Windows-pc en Mac in 2020

Tegenwoordig speelt ons digitale leven zich grotendeels op internet af. En daar kom je allerlei bedreigingen tegen. Als je aan internet bankieren doet, online shopt of vaak op het web surft is een goede pc beveiliging daarom absoluut noodzakelijk. Je hoeft daar echter niet voor te betalen. Deze beveiliging kan ook gratis. 

Er zijn namelijk veel goede gratis virusscanners die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-malware programma's en firewalls zijn gratis te krijgen. Wij geven zoals elk jaar onze tips voor de gratis beveiliging van je Windows 10-pc en Mac in 2020.

     
  Windows-gebruiker
Mac-gebruiker

Anti-virus

Windows Defender

(Standaard in Windows 10/8.1)

Optioneel

(Lees deze adviezen!)

   
  of
Kies zelf een gratis virusscanner
of
Kies gratis anti-virus voor Mac
     

Firewall

Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Ingebouwde Mac-firewall aanzetten
 
of

Windows Firewall Control

of
Kies een andere gratis firewall

of

LuLu

     
Extra

Emsisoft Anti-Malware

Malwarebytes

  of

AdwCleaner

 
 
  of
Kies een andere on demand gratis malwarescanner

1. Gratis anti-virus

Windows

Wij kiezen in 2020 wederom voor Windows Defender als beste gratis virusscanner voor Windows-gebruikers.

Windows Defender komt de laatste jaren weer heel goed naar voren uit anti-virus tests en biedt prima bescherming. De standaard met Windows 8.1 en 10 meegeleverde virusscanner van Microsoft heeft als groot voordeel de gebruikersvriendelijkheid en integratie in Windows van Windows Defender. Bovendien krijg je geen reclame voor een betaalde versie, geen nagscreens en geen onnodige extraatjes meegeleverd - wat helaas bij gratis virusscanners tegenwoordig schering en inslag is.

Blijf als gebruiker echter altijd opletten: download geen verdachte bestanden, bezoek geen dubieuze websites, open geen mailbijlagen van onbekenden en denk na voor je klikt!

Gevorderde gebruikers

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen zelf hun keuze maken uit het rijke aanbod aan gratis (en betaalde) virusscanners. De meeste virusscanners bieden prima bescherming dus persoonlijke voorkeur speelt een grote rol bij de uiteindelijke keuze voor een anti-virus programma.

De betaalde varianten van Kaspersky Security Cloud Free en Bitdefender Antivirus Free Edition eindigen bijna altijd in de top drie bij tests van virusscanners.

macOS

Is een virusscanner op een Mac echt nodig? Als je geen software installeert van onbekende ontwikkelaars, netjes alle beveiligingsupdates voor macOS binnenhaalt (kijk onder App Store | Updates) en niet overal blind op klikt dan kun je wel zonder - is onze mening. Wil je liever toch wat meer zekerheid dan kun je hier gratis virusscanners voor Mac downloaden.

Verdere aanbevelingen op macOS zijn de volgende:
- Zorg altijd dat de ingebouwde firewall in macOS aanstaat.
- Let op dat de standaardinstelling voor software installeren onder Systeemvoorkeuren | Beveiliging en privacy | Algemeen - Sta programma's toe die zijn gedownload bij NIET staat op Elke willekeurige bron, maar op Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is. Deze beveiliging wordt Gatekeeper genoemd en zorgt ervoor dat je niet allerlei rommel van internet kunt installeren.
- Een aanvullende ingebouwde beveiliging in macOS is XProtect - dat onzichtbaar zijn werk doet en bepaalde malware - die er inmiddels wel is voor Mac - onschadelijk maakt (een beetje zoals het 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' onder Windows).

2. Gratis firewall

De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel voldoende zijn. Ook in macOS zit een firewall. Deze firewall in macOS - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten.

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen zelf een losse gratis firewall downloaden. We kunnen Windows Firewall Control van harte aanbevelen voor mensen die meer controle willen over hun internetverkeer. Windows Firewall Control is tegenwoordig van Malwarebytes.

Voor gevorderde Mac-gebruikers is LuLu een interessant alternatief. LuLu is een gratis applicatie-firewall voor macOS die eenvoudig toestemming vraagt voor elke app die toegang wil tot internet.

3. Gratis extra beveiliging

Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware, toolbars en andere rotzooi te scannen. Eigenlijk doen anti-malware programma's vaak hetzelfde als anti-virus software, maar ze bieden geen continue bescherming. Sommige programma's zijn specifiek op adware en toolbars gericht, zoals AdwCleaner. Eens per week of per maand een handmatige scan kan geen kwaad als second opinion voor je virusscanner. We noemen een aantal goede malwarescanners:

Emsisoft Anti-Malware Free  en AdwCleaner (overgenomen door Malwarebytes) zijn goede keuzes voor Windows om af en toe een handmatige scan mee uit te voeren. AdwCleaner richt zich er specifiek op om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen.

Malwarebytes is ook een goede on demand scanner. Voor macOS is Malwarebytes Anti-Malware eveneens beschikbaar.

Download hier andere gratis anti-malware programma's

4. Extra beveiliging

Bescherming van je browser kan heel goed met HitmanPro.Alert, waarvan de gratis versie nog altijd nuttig is (je krijgt eerst een maand de betaalde versie op proef, dat extra bescherming biedt tegen ransomware). Browser-beveiligingswerkbalken van virusscanners zijn niet altijd aan te raden, omdat ze soms nogal vertragend werken, onnodige extraatjes bevatten of data over je surfgedrag verzamelen.

Maak je je zorgen over de privacy van Windows 10, dan is O&O ShutUp10 een goed tooltje om de phone-home functies die Microsoft heeft ingebouwd het zwijgen op te leggen.

Als je je laptop meeneemt op vakantie en gebruik maakt van gratis wifi-netwerken en hotspots (die vaak niet of slecht beveiligd zijn) dan is het sterk aan te raden om een beveiligde VPN-verbinding te gebruiken. Dat kan met deze gratis VPN-software. Zo zorg je ervoor dat je wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens niet gestolen worden. ProtonVPN is onze favoriet.

5. Updates en Windows 7

En zoals gezegd: houd altijd Windows en macOS up-to-date! Installeer alle beveiligingsupdates en zorg ook dat je browsers en plugins bijgewerkt zijn naar de laatste versie! De meeste aanvallen maken gebruik van lekken in software om hun schadelijke werk te doen.

Als je nog Windows 7 gebruikt, wees je er dan van bewust dat Microsofts oude besturingssysteem nog maar tot 14 januari 2020 beveiligingsupdates krijgt. Daarna is Windows 7 onveilig omdat er spoedig gaten in geschoten zullen worden en internet criminelen daar misbruik van gaan maken. Internet bankieren of online shoppen is dan niet aan te raden. Kies dus voor een gratis upgrade naar Windows 10 of voor een alternatief (zoals een gratis Linux-variant voor oude pc's).

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder! Ook Linux beveiligingstips kun je hier kwijt.

Deel dit artikel: 

Reacties

Zoals iedereen zijn of haar eigen keuzes maakt, ook op dit terrein, houd ik het bij mijn Bitdefender internet security 2020. Werkt perfect, hier! Eenmaal iets goeds, nooit meer wat anders. Nouwww.... voorlopig niet, maar zeg natuurlijk nooit nooit.

Privazer om het register perfect in orde te houden. Nog nooit 1 probleem mee gehad en werkt als een speer bij mij. Verder gebruik ik geen extra scanners of spyware speurders. Wel natuurlijk de Windows update´s blijven installeren, maar die zie ik altijd vanzelf verschijnen in een melding op mijn scherm. Dan pas en niet eerder.

Rest mij hier, tenslotte, van de gelegenheid gebruik te maken om de redactie en alle bekende schrijvers op diverse blogs op deze fijne en informatieve site hele fijne kerstdagen toe te wensen, alsmede een gezond en in alle opzichten goed 2020!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zuid-_orea