De beste gratis beveiliging voor je pc en Mac in 2017: onze anti-virus, anti-malware en firewallaanbevelingen

Een goede beveiliging van je pc of Mac is van groot belang. Zeker als je aan internet bankieren doet en online winkelt is een goede virusscanner een must. Deze beveiliging kan ook prima gratis. Er zijn veel goede gratis virusscanners, die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-malware programma's en firewalls zijn allemaal gratis te krijgen. Wij geven zoals elk jaar onze tips voor de gratis beveiliging van je pc en Mac in 2017. (Update: onze anti-virus keus voor gevorderden is gewijzigd naar 'geen').
 

       
  Windows-gebruiker Gevorderde
Windows-gebruiker

 
Mac-gebruiker
Anti-virus Bitdefender Antivirus Free We hebben geen favoriet. Laat jouw keuze weten in de reacties! Avira Free AntiVirus
(optioneel)
 
   
Of:
Kies een andere gratis virusscanner
       
Firewall Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Privatefirewall
 
Ingebouwde Mac-firewall aanzetten 
 
 
Of:
Kies een andere gratis firewall
       
Anti-malware Emsisoft Anti-Malware Free AdwCleaner Malwarebytes Anti-Malware
 
   
Of:
Kies een andere on demand gratis malwarescanner

Gratis anti-virus

Windows
Wij kiezen dit jaar voor Bitdefender Antivirus Free als beste keus voor beginnende Windows-gebruikers. De betaalde variant van Bitdefender komt altijd als een van de besten naar voren uit anti-virus tests en biedt dus uitstekende bescherming. De gratis versie heeft bijna geen opties om in te stellen en is zeer basic, maar de beveiliging is prima in orde. Nadeel is dat het programma in het Engels is, maar als je het eenmaal geïnstalleerd hebt hoef je er verder eigenlijk niet meer naar om te kijken. Tot vorige maand was Bitdefender Free in Nederland alleen in het Roemeens te krijgen, maar nu is er ook een Engelse versie voor ons. Ideaal!

Gevorderde gebruikers
Voor gevorderde Windows-gebruikers kunnen we niet echt tot een eenduidige keuze komen. Avira Free AntiVirus is een goede virusscanner die meer controle biedt en vaak bovenaan in tests eindigt, maar Avira werkt niet goed samen met PrivateFirewall en biedt veel onnodige extraatjes aan. Comodo Internet Security Premium is op zich een zeer uitgebreid beveiligingspakket (anti-virus en firewall) met veel mogelijkheden, maar Comodo heeft het verpest door de vele overbodige rommel die aangeboden wordt. De bescherming tegen zero-day bedreigingen is meestal zeer goed, maar oudere, bekende virussen mist Comodo vreemd genoeg wel eens.

Gratis virusscanners als Avast Free Antivirus en AVG Anti-Virus Free bieden mindere bescherming dan Avira en Bitdefender en zijn de laatste jaren ook volgestopt met overbodige extraatjes. Niet echt aanraders meer dus. Microsoft Security Essentials (Windows Vista/7) en Windows Defender (Windows 8.1/10) komen nooit zo goed uit tests: ze geven matige bescherming. Wel zijn ze eenvoudig in het gebruik.

macOS
Voor Mac-gebruikers die een virusscanner willen gebruiken, raden wij ook Avira Free AntiVirus aan. Avira voor macOS is eenvoudig in het gebruik en doeltreffend.

Maar is een virusscanner op een Mac echt nodig? Als je geen software installeert van onbekende ontwikkelaars (waar Gatekeeper op een Mac standaard voor zorgt), netjes alle beveiligingsupdates voor macOS binnenhaalt, plugins als Flash altijd bijwerkt en niet overal blind op klikt dan kun je wel zonder - is onze mening.

Zorg wel dat de ingebouwde firewall aanstaat en dat de standaardinstelling voor software installeren onder Systeemvoorkeuren | Beveiliging en privacy | Algemeen - Sta programma's toe die zijn gedownload bij  NIET staat op Elke willekeurige bron, maar op Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is. Deze beveiliging wordt Gatekeeper genoemd en zorgt ervoor dat je niet allerlei rommel van internet kunt installeren.

Een aanvullende ingebouwde beveiliging in macOS is XProtect - dat onzichtbaar zijn werk doet en bepaalde malware - die er inmiddels wel is voor Mac - onschadelijk maakt (een beetje zoals het 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' onder Windows).

Gratis firewall
De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel afdoende zijn. Ook in macOS zit een firewall. Deze firewall in macOS - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten.

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen een losse gratis firewall downloaden. Privatefirewall is wat ons betreft dan een goede keuze die je heel veel controle over je pc geeft.

Gratis anti-malware
Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware, toolbars en andere rotzooi te scannen. Eigenlijk doen anti-malware programma's vaak hetzelfde als anti-virus software, maar ze bieden geen continue bescherming. Sommige programma's zijn specifiek op adware gericht, zoals AdwCleaner. Eens per week of per maand een handmatige scan kan geen kwaad als second opinion voor je virusscanner.

Emsisoft Anti-Malware Free is een goede keuze voor Windows. De gratis versie is een on demand scanner die naast de eigen scan engine gebruik maakt van de anti-virus motor van het zeer goed bekendstaande BitDefender.

Ook AdwCleaner is een goed programmaatje om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen. AdwCleaner is in korte tijd een van de meestgedownloade programma's op GratisSoftware.nl geworden. Het programma is wel meer geschikt voor gevorderden. AdwCleaner is dit jaar overgenomen door Malwarebytes en zal geïntegreerd worden in Malwarebytes.

Malwarebytes is ook een goede on demand scanner, waarvan de pas verschenen versie 3 na verschijnen echter nogal wat foutjes bevatte die nog gladgestreken moeten worden. Misschien daarom beter nog even wachten tot Malwarebytes 3 wat stabieler is geworden.

Verder is Bitdefender Adware Removal Tool een goede keuze om eens als on demand scanner je pc en Mac te laten controleren. Puur gericht op adware, maar wel goed. Als je al Bitdefender als anti-virus programma gebruikt hoef je de Adware Removal Tool van Bitdefender niet meer installeren.

Voor macOS is Malwarebytes Anti-Malware ook beschikbaar. Malwarebytes Anti-Malware voor Mac is gebouwd op de fundamenten van Adware Medic en scant op adware en toolbars die tegenwoordig helaas ook voor macOS in omloop zijn.

Download hier andere gratis anti-malware programma's.

Extra beveiliging
Een alltime favorite van ons is WinPatrol dat met Scotty de waakhond de instellingen van je pc bewaakt en blaft bij verdachte activiteiten.

Bescherming van je browser kan heel goed met HitmanPro.Alert, waarvan de gratis versie nog altijd nuttig is (je krijgt eerst een maand de betaalde versie op proef).

Maak je je zorgen over de privacy van Windows 10, dan is O&O ShutUp10 een goed tooltje om de phone-home functies die Microsoft heeft ingebouwd het zwijgen op te leggen.

Als je je laptop meeneemt op vakantie en gebruik maakt van gratis wifi-netwerken en hotspots (die vaak niet of slecht beveiligd zijn) dan is het aan te raden om een beveiligde VPN-verbinding te gebruiken. Dat kan met deze gratis VPN-software.

- Houd Flash veilig: laat Flash automatisch updaten
- Nog beter: verwijder onnodige plugins (Java!), schakel ze uit in je browser of zet ze op 'click to play'!

En lees de top tien geboden om je computer veilig te houden.

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Jullie zijn Panda Free antivirus vergeten. is dit geen goeie ??

Mocht je nog een functionerende Pentium 4 klasse PC hebben, gebruik deze dan als router/firewall door er OPNsense (https://opnsense.org/) op te installeren en deze router/firewall als internet knooppunt van je thuisnetwerk te gebruiken.

Er is namelijk veel te zeggen om router/firewall apart te houden van het door jou gekozen besturingssysteem. Op deze wijze bouw je een extra laag aan beveiliging in die niet kan worden omzeild vanwege problemen/instellingen op je PC/game console/tablet/smartphone.

Om de router/firewall te bedienen heb je aan een browser genoeg. Zolang het geen brandgevaar vormt, kan deze OPNsense router in welk hoekje dan ook worden gepropt.

Waarom moeilijk doen, gebruik Sophos Antivirus, doet gewoon zijn werk zonder reclame en als het verdachte dingen tegen komt wordt dat vermeld, gebruik het al meer dan een jaar en heb nooit een valse melding gehad dus een heel tevreden Sophos gebruiker.
Suc7 allemaal.

Misschien moet je eerst Avira uitschakelen:
http://www.pc-helpforum.b...

Hier staat hoe je Avira kan verwijderen (helaas in het Engels):
https://www.avira.com/en/...

Sommige mensen gebruiken voor het verwijderen van software Revo uninstaller:
http://www.gratissoftware...

Maar dat werkt ook niet altijd:
http://www.computeridee.n...

Als je via C--> Program Files --> Avira, uninstall.exe tegenkomt, moet je daarop rechtsklikken en daarna op " als Administrator uitvoeren" klikken.

Download Revo uninstaller free en daarmee deinstalleren, dat activeert de avira uninstall, lekker alles selecteren van avira die weg mag!

Om Bitdefender te plaatsen wil ik
Avira verwijderen. Dat lukt niet. Boodschap:
"om Avira te verwijderen moet u toestemming van System hebben",
maar dat lukt mij niet. Heeft iemand goede raad?
Dank daarvoor, Dick Hooijer

total securitie 360 bevalt mij nog steeds zeer goed. of die chinesen nou mee koekeloeren of niet, hier blijft die er opstaan.

De afgelopen 10 jaar heb ik toch meer last gehad van anti-virus producten dan van virussen zelf. Dat geldt ook voor Panda Free Antivirus die ik nu gebruik en op een dag besloot als virus te gaan functioneren. Dit programma is vroeger nogal aanbevolen door gratissofwaresite maar wordt nu niet eens genoemd?

Probeer de gratis versie van Bitdefender eens. Zul je absoluut geen spijt van hebben. Bevalt ie niet, kun je altijd weer terug naar Panda.

Bitdefender Antivirus Free onlangs geïnstalleerd. Een ramp, alles werd geblokkeerd. Snel weer verwijderd en terug naar Ad-Aware Free Antivirus. Samen met Private Firewall een goed span!

Bijna onmogelijk !??! Ik heb het al zeker 10 keer geinstalleerd op allerlei computers voor ons en familie en heb nog geen enkele keer een probleem gehad.
Werkt trouwens heel licht en uitstekend zonder reclame is dit de max ;)

Hier ging ook allemaal niet als vanzelf.
Een aantal keer weigerde het, daarna weer restjes verwijderen en weer opnieuw geprobeerd.
Na iets van 3-4x werkte het pas. Ik heb 'm op een W7 pc gezet.
Eenmaal werkend draait het goed, daar ga ik maar van uit dan verder.

Heb geen last met bitdefender,draaid als een tierelier in Windows 10.ij

Bitdefender antivirus ziet malewarebytes als ongewenste software.
Bitdefender verwijderd deze eerst om verder te kunnen installeren.
Dus ik heb die andere van emisoft er ook maar bij gezet, anders werkt het niet.

Voorheen had ik er AVG op staan maar die is erg traag en eist veel van je pc.
En al die irritante reclame wordt ook vervelend.

Het blijf maar doorgaan over antivirus programma's, dan is dit of dat beter.

Ik heb van alles getest, neem vaak je systeem in handen.
Beter geen gratis software op de pc installeren, daar zit het meeste risico.

En voor een zogenaamd gratis virus programma, worden we toch gemotiveerd te betalen voor de orginele betaalde versie.

Gevolg pop up programma's die ons dwingen geld uit te geven.

Ergens heb ik gelezen dat anti virus programma achterhaald is, ze kunnen het niet bijwerken.
Gaat hierbij wel om onze prive gegevens, daar maak ik me ernstig zorgen over.

Jij bent ernstig toe om te overstappen naar een Linux-distributie.

Hij klinkt behoorlijk overspannen door als anti virus programma's.
Als ik jou was zou ik ook op Linux overstappen, dat heb ik jaren geleden gedaan.
Een verademing aan rust. Echt waar.
Maar er staat hier nog een Windows 7 waar ik soms nog wat op doe en wat op uitprobeer.

Voor de gevorderde gebruiker die graag Avira Free wil gebruiken, een prima werkende uitbreiding/ extra beveiligde firewall levert Binisoft met Windows Firewall Control 4

Voor macOS gebruikers: Als je de firewall aanzet, ga dan ook even naar de geavanceerde instellingen en zet de 'stealth mode' aan, dan beantwoordt macOS (nagenoeg) geen verzoeken meer van zoekmachines die ingezet worden om computers te hacken - zie de website van Gibson Research. Weer wat veiliger!

RansomFree is een scanner die wel realtime bescherming biedt.
https://ransomfree.cybere...

Wordt hier nergens besproken, is enkel tegen Ransomware en is geen antivirus.

Wordt hier nergens besproken, inderdaad, het is ook bedoeld als tip voor gratissoftwaresite en de bezoekers van deze site.
Ransomware en cryptoware behoren tot de grootste internetgevaren.
http://www.pcmweb.nl/nieu...

Hebben jullie geprobeerd of dat Avira Free en Private Firewall samen kunnen werken, volgens mij niet!

Avira herkent Privatefirewall niet als ingeschakelde firewall. Bedoel je dat? Als je die waarschuwing negeert werkt alles verder wel. Maar je hebt gelijk, ideaal is het niet. We hebben onze anti-virus keus voor gevorderden gewijzigd in 'geen', net als vorig jaar. Aan alle pakketten zitten te grote nadelen.

is ook mijn ervaring, Avira Free wil steeds die gammele Windows Firewall geactiveerd zien.
avast Free en Privatefirewall 7 werken wel perfect samen. Ook op Windows 10.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenri_k