Flash, Java of andere plugins uitzetten of alleen op aanvraag activeren (click to play) in Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari en Opera

De laatste tijd zijn er weer veel zero-day lekken in plugins als Flash en Java ontdekt. Dit zijn lekken die al actief misbruikt worden door internet criminelen, maar waar nog geen beveiligingsupdate voor is. Het is dan beter om de betreffende plugin uit te schakelen (of op click to play te zetten) in je browser totdat er een nieuwe versie wordt uitgebracht die de kwetsbaarheid repareert. Je kunt natuurlijk Flash of Java of andere plugins verwijderen van je pc, maar je kunt de plugins ook uitschakelen in je browser. Wij laten zien hoe je Flash, Java of andere plugins in Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari en Opera uitzet of alleen op aanvraag activeert.

1. Plugins uitschakelen of kiezen wanneer de inhoud wordt uitgevoerd in Google Chrome
Ga in Chrome naar het driestreepjes-menu Instellingen, klik onderaan op  Geavanceerde instellingen weergeven, scroll naar beneden en klik onder het kopje Privacy op de knop Instellingen voor inhoud, scroll weer naar beneden en selecteer onder het kopje Plugins de optie Laat me kiezen wanneer de inhoud van de plugin wordt uitgevoerd.

Je kunt ook chrome://settings/content in de adresbalk typen en onder het kopje Plugins de optie Laat me kiezen wanneer de inhoud van de plugin wordt uitgevoerd selecteren.

Hierna worden alle plugins alleen geactiveerd als je ervoor kiest erop te klikken op een webpagina. Dit is de zogeheten click to play-functie, waardoor een plugin niet automatisch geactiveerd wordt.

Als je nog klikt op Afzonderlijke plugins beheren kun je ervoor kiezen om afzonderlijke plugins uit te schakelen. (Of typ chrome://plugins in de adresbalk).

2. Plugins uitschakelen of vragen om te activeren in Firefox
Ga in Firefox naar Addons | Plugins en kies achter elke gewenste plugin voor Vragen om te activeren om de plugin alleen op aanvraag (click to play) te laten werken op een webpagina.

Als je kiest voor Nooit activeren wordt de plugin uitgeschakeld.

3. Plugins uitschakelen in Internet Explorer
Ga in Internet Explorer naar de tandwielknop rechtsboven en klik vervolgens op Invoegtoepassingen beheren. Klik onder Filteren op Alle invoegtoepassingen en kies de invoegtoepassing (plugin) die je wilt uitzetten.

Klik op de knop Uitschakelen en de plugin staat uit.

Je kunt ook plugins op click-to-play zetten in Internet Explorer. Klik rechts op de gewenste plugin en kies Meer informatie. Daarna klik je op de knop Alle websites verwijderen waarmee je toestemming van de plugin intrekt om uitgevoerd te worden op websites.

4. Plugins uitschakelen of op vraag zetten in Safari
Ga naar menu Safari | Voorkeuren | Beveiliging en klik onderaan op de knop Plugin-instellingen. Zet vervolgens de plugin op Vraag achter Bezoeken aan andere websites.

Als je de plugin op Blokkeer zet is hij uitgeschakeld.

5. Plugins uitschakelen of klikken om af te spelen in Opera
In Opera kies je onder de Opera-menuknop voor Instellingen | Websites en selecteer je onder het kopje Plugins de optie Klikken om af te spelen.

Als je kiest voor Plug-ins niet standaard starten dan staan deze uit. Ook kun je hier nog kiezen voor Afzonderlijke plug-ins beheren om plugins uit te schakelen.

Deel dit artikel: 

Reacties

Flash in IE is wel op click to play in te stellen. (Er wordt in ieder geval een melding gegeven).

In plaats van op uitschakelen te klikken (zie jouw screenshot), klik je vervolgens links op 'Meer informatie' en dan in het volgende scherm klik je op 'Alle websites verwijderen'.

afbeelding van redactie

Dank, is toegevoegd.

afbeelding van redactie

Ja, kan voor Flash ook. Maar bovenstaande is ook voor andere plugins, zoals Java, Silverlight, Adobe Reader en diverse Google-plugins.

Je hebt gelijk,maar alleen Flash is op dit moment gevaarlijk omdat er nog geen updates zijn. Dus als je veilig wilt internetten:schakel Flash uit, jammer dan voor de filmpjes op facebook..

afbeelding van redactie

En Java helaas ook weer (maar waarschijnlijk hebben veel mensen dat al niet meer op hun pc):
http://www.gratissoftwaresite.nl/zero-day-lek-java

Welke Java heb ik: https://www.java.com/nl/d...
Ik gebruik geen Java ;-)