Tip: zo word je niet gevolgd en kun je ads blokkeren in Firefox

Als je op je privacy gesteld bent dan kun je beter niet Google Chrome als web browser gebruiken (en ook niet Google als zoekmachine). Google is in de eerste plaats een advertentiebedrijf en heeft er belang bij om zijn gebruikers te volgen, hun voorkeuren in kaart te brengen en ze zo op maat gemaakte advertenties te kunnen aanbieden (je zoekt op een vakantie naar Spanje en krijgt vervolgens op elke website vakanties naar Spanje aangeboden in de advertenties). Ondanks dat Google wel iets doet om de privacy in Chrome te verbeteren zal dat nooit zo worden als in onze favoriete web browser Firefox.

Firefox heeft privacy hoog in het vaandel staan en is voortdurend bezig om je te beschermen tegen trackers die je volgen over het web. Ook kun je gewoon standaard advertenties blokkeren in Firefox zonder extra ad blockers te hoeven downloaden. Wij laten zien hoe je je privacy kunt verbeteren en reclame kunt blokkeren met Firefox.

Bescherming tegen volgen op streng zetten in Firefox (privacy & ads)

Wij zouden aanraden om Firefox als standaard browser te gebruiken. En dan om de bescherming tegen volgen op streng in te stellen. Ga daarvoor in Firefox naar Instellingen | Beveiliging & Privacy en selecteer Streng onder 'Verbeterde bescherming tegen volgen'


Verbeterde bescherming tegen volgen op Streng zetten (klik voor groter)

Firefox zal nu van elke website het volggedrag van sociale mediatrackers (Facebook, Twitter enzovoort), cross-site cookies (tracking), volginhoud (en ads), cryptominers en fingerprinters (die je volgen aan de hand van unieke kenmerken van je pc) blokkeren. Zo kunnen bedrijven als Google en Facebook moeilijker marketingprofielen van je opbouwen om je gerichte reclame aan te bieden. Het niet meer continu ingelogd zijn bij Google en Facebook is dan ook aan te raden, want anders helpt het nog weinig. En het gebruik van een telefoon met Android (Googles mobiele besturingssysteem) is af te raden.

Maar terug naar Firefox. Met het op Streng zetten van Verbeterde bescherming tegen volgen (tracking) heb je als bijkomend voordeel dat ook de meeste advertenties, van bijvoorbeeld Google, op het web worden geblokkeerd. Die vallen onder volginhoud. Je hebt er niet eens een aparte ad blocker voor nodig!

En als een bepaalde website niet goed functioneert met de strenge bescherming tegen volgen in Firefox of als je bepaalde websites wilt steunen en wel de advertenties aan wilt hebben staan dan kun je per website heel makkelijk de bescherming uitzetten.

Dan klik je vooraan in de adresbalk op het paarse schildje en zet je vervolgens de schakelaar 'Verbeterde bescherming tegen volgen' voor die website uit:


Zet de schakelaar uit als je problemen ondervindt op een website

Als je niet Google als zoekmachine wilt kun je ook Startpage (met geanonimiseerde zoekresultaten van Google) of DuckDuckGo (met geanonimiseerde zoekresultaten van Bing) gebruiken:

Reacties

DuckDuckGo i.p.v. FireFox gebruiken, de app voor windows
alles opgelost!

De standaardbescherming heeft ook totale cookiebescherming wat de strenge bescherming niet heeft!

Je zou met één knop/schuifje het 'gerechtvaardigd belang leveranciers' op GS moeten kunnen uitzetten in plaats in 5 keer. Scheelt een hoop gedoe iedere keer weer.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zu_d-korea