Samsung en Mozilla (Servo) en Google en Opera (Blink) maken nieuwe browser-engines

Verrassend nieuws gisteren: Samsung en Mozilla gaan samenwerken om een nieuwe browser-engine (de motor van een webbrowser) te maken. Deze gaat Servo heten en moet sneller en veiliger zijn dan bestaande browsers.

Ook moet Servo beter toegerust zijn voor moderne hardware - en dan met name mobiele hardware. Zo moet Servo draaien op Android-apparaten. Voor Samsung kan dit een mogelijkheid zijn om uit de wurggreep van Google te komen en een eigen browser voor Android te hebben.

Voor Mozilla - de maker van Firefox - is dit een uitgelezen kans om een groter marktaandeel op tablets en smartphones te krijgen. Op pc's wordt Firefox door zo'n kwart van de internetters gebruikt, maar op mobiele apparaten is dat percentage nihil. Wanneer Servo klaar moet zijn voor gebruik is onbekend. Voorlopig blijft Firefox draaien op de Gecko browser-engine.

Ook gisteren maakte Google bekend dat het zijn browser Chrome gaat baseren op zijn eigen nieuwe browser-engine, genaamd Blink. Blink is een afsplitsing van WebKit - waar momenteel zowel Google Chrome als Safari van gebruik maken. Opera, dat in februari aankondigde ook op WebKit over te stappen, heeft aansluiting gevonden bij Blink en gaat ook bijdragen aan Googles project. Voor WebKit (en Safari) lijkt dit een gevoelige klap te zijn, omdat de meeste bijdragen aan WebKit van Google kwamen.

Google kiest voor - het gesloten - Blink om geheel zijn eigen weg uit te kunnen stippelen. Opera hoopt waarschijnlijk mee te liften op het succes van Google.

Reacties

Als Opera nog beter wordt met Blink als motor en de Google spyware zit daar niet mee in, wat ik van Opera zeker niet verwacht, vind ik het prima.
We zullen wel zien als het zover komt, en dan pas zal ik oordelen.

Doorgaans staan onder deze berichten reacties van overtuigde Opera-liefhebbers..... Of is de samenwerking met het alziende Google niet echt een verbetering?

Vandaar wellicht dat je de zoekmachine van je voorkeur niet meer kunt wijzigen, na elke herstart verschijnt weer Google in plaats van de door jou ingestelde zoekmachine, zelfs al heb je Google verwijderd uit de zoekmachines. Ik raak steeds minder overtuigd van Opera. Een Opera-exit komt steeds dichter bij. Google komt er bij mij nooit in.

Zie elders op deze site voor dit onderwerp:

http://www.gratissoftware...

Opera-liefhebbers zijn doorgaans hele intelligente en doorgaans zeer verstandige mensens die doorgaans niet overal op reageren .

Waarom reageer je dan?

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
sp_nje