Windows 10 in 2018 nog gratis te krijgen met Windows 7/8.1 licentie

Dit is een geactualiseerde versie van een artikel uit begin 2017

Op 29 juli 2016 is Microsoft officieel gestopt met het aanbieden van gratis upgrades van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10.  Ook de sluiproute om nog een gratis Windows-10-versie te krijgen als je 'technologieën voor toegankelijkheid' gebruikt is sinds 16 januari 2018 definitief afgesloten. Is Windows 10 nu dus echt niet meer gratis te krijgen en moet je betalen voor een licentie? Toch niet, zo lijkt het. Windows 10 lijkt na 16 januari 2018 nog altijd gratis - als je een geldige Windows 7 of 8.1 licentie hebt.

Onderstaande methode lijkt prima te werken, maar maak altijd een backup voor je begint mocht er toch iets niet goed gaan! Voor eigen risico dus!

HowToGeek zet de methoden op een rijtje om nog altijd gratis Windows 10 te krijgen:

1. Download en installeer Windows 10 en activeer de installatie met een geldige Windows 7 of 8.1 licentie-code. Windows 10 wordt nu geactiveerd via de servers van Microsoft (controleer dit onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Activering). Je hebt nu een digitale licentie voor Windows 10 en zelfs als Microsoft deze methode blokkeert in de toekomst behoud je je licentie, zo stelt HowToGeek.

2. Herinstallatie van Windows 10 is ook nog gratis als je eerder een gratis upgrade had gedaan (maar dit lijkt ons vrij logisch).

3. Je kunt Windows 10 ook gewoon installeren zonder licentie-code. Je krijgt dan een watermerk op je bureaublad en af en toe waarschuwingen om Windows 10 te activeren. Verder kun je bepaalde Persoonlijke instellingen (achtergrond, thema enzovoort) niet aanpassen. Maar verder werkt Windows 10 wel. Microsoft kan natuurlijk maatregelen nemen tegen dit soort niet-geactiveerde installaties, maar voorlopig werkt dit al jaren zo.

Ed Bott van ZDNet stelt op 16 januari 2018 ook dat je nog gewoon met de Media Creation Tool gratis kunt upgraden of een iso kunt maken om Windows 10 gratis op een andere pc te installeren. Hij kondigt aan het na 17 januari 2018 (toen het aanbod voor technologieën voor toegankelijkheid gestopt was) te zullen blijven testen, maar hier heb ik nog geen nieuw artikel over gezien van hem. Wel zijn op het CNET-forum heel veel reacties te vinden van gebruikers die na 16 januari 2018 nog gratis Windows 10 hebben geïnstalleerd of een gratis upgrade vanaf Windows 7 of 8.1 hebben gedaan!

Voorwaarde is wel dat je pc Windows 7 of Windows 8.1 draait en dat je een geldige licentiecode voor Windows 7 of 8.1 hebt. Dan doe je als volgt. Voor gevorderden!

1. Ga naar de Download Windows 10 pagina

2. Klik op Hulpprogramma nu downloaden

3. Open de gedownloade MediaCreationTool, accepteer de voorwaarden en kies Deze pc nu bijwerken (waarna de upgrade naar Windows 10 in werking wordt gesteld) of Installatiemedia voor een andere pc maken, waarna je een setup-bestand voor usb stick (minstens 4 GB) of een ISO met Windows 10 downloadt en je Windows 10 zelf kunt installeren.

Na installatie heb je volgens Ed Bott gelijk een geldige digitale Windows 10-licentie die geactiveerd is (dit kun je controleren onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Activering).  Wij hebben dit op een gewone computer nog niet kunnen bevestigen, maar weten wel dat je virtuele machines van Windows 10 nog altijd gratis kunt activeren met oude Windows 7 of 8.1 licentiecodes. Bij de upgrade zoals hierboven beschreven heb je de productcode echter niet eens nodig, er wordt niet naar gevraagd tijdens het installatie-proces, als je Windows 7 of 8.1 installatie maar geldig is.

Het lijkt er dus op dat Microsoft het niet zo erg vindt als gebruikers nog gratis upgraden naar Windows 10. Deze sluiproute is in elk geval nog niet dichtgetimmerd. En Ed Bott heeft wel vertrouwen in de geldigheid van de Windows 10 activatie op deze wijze:
Of course, I'm not a lawyer, and this column isn't legal advice. But I will say that I am personally confident in the activation status of my newly upgraded PC.

Voordat je aan de slag gaat met deze gratis upgrade route of schone installatie moet je wel voorbereidingen treffen:
- Maak een backup van je gegevens! Bijvoorbeeld op een externe harde schijf.
- Wees er zeker van dat je een geldige Windows 7 of 8.1 installatie hebt die bovendien up-to-date is.

Heb jij ervaringen met de upgrade naar/installatie van Windows 10 in 2018? Deel ze in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Dit is mij al veel langer bekend. Ik heb op die manier na juli 2016 verscheidene PC's voorzien van Windows 10. Ook PC's met oorspronkelijk Windows Vista erop. Het kan gebeuren dat WIndows 10 dan bepaalde drivers niet zelfstandig kan vinden. Via Apparaatbeheer kun je de ontbrekende Stuurprogramma's meestal bijwerken vanuit een map, waar naartoe je eerst alle (nieuwste) stuurprogramma's van de fabrikant hebt gedownload. Dit mogen heel vaak ook Windows 8, Windows 8.1 of zelfs Windows Vista drivers zijn. De app Foto's vormt een goede test voor het stuurprogramma van de Video adapter.

Ik wil nu ook een computer gaan updaten waar nu windows Vista op draait. Overal wordt gezegd dat dit niet kan. u zegt dat het wel kan. Moet ik daar iets speciaals voor doen?

Sinds de Fall Creators update komen er wel steeds meer problemen voor, o.a. met te oude videoadapters van AMD (ATI), zoals die met Windows Vista in gebruik waren. De update crasht met een DXGKRNL blauw scherm. Mogelijk werkt Microsoft nog aan een oplossing.
De enige oplossing tot nu toe is om, via de veilige mode, in Apparaatbeheer het stuurprogramma voor de videoadapter uit te schakelen. De schermresolutie is dan wel beperkt, maar Windows 1709 functioneert op die manier toch nog.
Een goed alternatief om de PC toch nog veilig te kunnen blijven gebruiken, is het gebruik van een linux distributie, zoals o.a. de 64-bit Deepin GNU/Linux 15.5, wat gebaseerd is op Debian GNU/Linux. Met linux werkt de videoadapter nog wel goed!
Deepin is super eenvoudig te installeren en te gebruiken, zolang je maar niet de buggy videostuurprogramma's van AMD of NVIDIA gebruikt.

vanaf vista is er nooit een gratis upgrade geweest naar windows 10 , om van vista naar windows 10 tegaan zal je een schone instalatie moeten uitvoeren en daarvoor heb je een nieuwe sleutel nodig .
de vista sleutel word nl niet erkent bij een nieuwe windows 10 instalatie.

Wat bedoelt GS.nl met up-to-date in de laatste regel van het artikel? "Wees er zeker van dat je een geldige Windows 7 of 8.1 installatie hebt die bovendien up-to-date is."

Je moet wel een geldige licentie hebben voor Windows 7 of 8.1. En voordat je gaat upgraden moet je er eerst voor zorgen dat je de laatste updates binnen hebt.

Wat de redactie hier zegt klopt, je kan het gewoon installeren.

Ik zou zeggen profiteer ervan.

Zojuist ge-upgrade van windows 7 naar windows 10, via de vermelde link. Werkt uitstekend. Ik heb wel wat grafische fx uitgezet in 10 (Aangezien ik een wat oudere pc heb, had ik het gevoel dat hij erg traag werd.)) en ik moet zeggen "werkt uitermate goed".
`T lijkt eigenlijk wel of het wat soepeler loopt. Alles ging automatisch. als je de rand apparatuur aan zet tijdens installatie dan worden deze ook meteen ge-installeerd.
Nice

Hoelang duurt zoiets. Ik heb alle updates van Windows 8 en 8.1 geïnstalleerd en daarna de tool gebruikt voor Windows 10. Uiteindelijk lijkt alles te kloppen maar nu staat hij al meer dan 2 uur op een zwart scherm met alleen het logo van Samsung erop. Zonet ging hij even iets uit, maar das dan ook alles.

Dank aan de redactie. Ik heb op 25 januari 2017 een geslagen upgrade naar W.10 gedaan. Dit heeft wel een 5-tal uren geduurd. Ik had al in juni 2016 een geslaagde upgrade gedaan, maar ben toen terug gekeerd naar vertrouwde W.7. Nu ben ik echter tevreden over Edge browser, hoewel persoonlijke wijzigingen volgens mij dan wel nog altijd toegankelijker zijn in explorer 11. Ik heb zo de indruk dat Edge meer wat uitpluizen noodzakelijk maakt om eventueel voorkeuren naar eigen hand te zetten. Maar de browser Edge is bij mij even snel als explorer 11.

heb het net uit geprobeerd met VirtualBox en daar is alles god gegaan

wat nou als je internet het niet doet en het ook op geen enkele manier gaat doen?

Dan wordt het toch echt tijd om een nieuwe pc/laptop aan te schaffen.

Op 26 april 2017 een nieuw moederbord aangeschaft, Windows 8.1 geïnstalleerd en nog steeds gratis geüpgraded naar Windows 10 (1703). Werkt nog dus steeds.

mijn pc had een virus

had w 10 op mijn externe hdd gezet wat blijkt alles wat op de schijf
stond was weg

Volgens mij kan je niet "W 10 op een harde schijf"zetten; wèl allerlei bestanden, maar niet het feitelijke besturingssysteem. Dat kan wel als je de schijf echt kloont (met een programma). Maar hoe is het nu?

wat blijk w 10 stond er op
de hdd was 2tb, naam g schijf 30 gig over, gezocht naar de rest
gevonden in schijfcontrl
maar niet te openen moest formateren, toen was de naam h schijf
heb recuva er op gezet en gelukkig al de fotos en film terug
maar om terug te komen er wordt gevraagd of je w10 wil installeren of extern wil
opslaan, maar misschien heb ik het verkeerd begrepen
gr bob

mijn h schijf was niet toegewezen
en er staat nu ook een instalatie setup exe van microsoft op
de g schijf
mijn hdd is in tweeen gesplitst
dat is gebeurt nadat ik het via deze stite met tool had geinstalleerd
maar bedank voor je antwoord en interesse
bob

op 31 jan 2018 2 laptops die Windows 7 draaiden geupdate naar Windows 10 door een dvd van de fall creators update (gemaakt met media creators tool eind 2017) te kopiëren naar de harde schijf van de laptop en toen vanuit Windows 7 de setup gestart.(Dit om tijd te besparen, daardoor hoefde er niet 2 maal de volledige update gedownload te worden) De installatie liep goed en na afloop verwachte ik dat er gevraagd zou worden om een licentiecode maar dat gebeurde niet. (de gebruikers van de laptop wilden wel betalen voor een nieuwe licentie voor de update) Toen ik controleerde onder systeem stond daar dat we een geldige digitale licentie hadden voor Windows 10 .
Dus het werkt echt nog steeds.

Op 13 maart 2018 een NEC Versa Pro met geldige Windows 7 Licentie upgrade naar Windows 10 uitgevoerd met een dvd (Media Creation Tool).
Heb een geldige digitale licentie,dus werkt nu nog steeds

op 26 april 2018 nog update gedaan van w 7 naar w 10 ging prima

Windows 10 word in mij ogen beter en beter
Als je pc het aan kan zou ik naar Windows 10 over stappen

Heb het geprobeerd ben twee dagen bezig geweest hij laad op tot 99% en de laatste 1 procent is na 8 uur nog steeds niet bij geladen dus toen heb ik mijn laptop maar gestopt dus ik weet niet wat er aan de hand is maar krijg geen windows 10 erop

Een aantal maanden geleden werd mijn pc updates, en ik ben mijn Windows 10 kwijt geraakt, tot heden staat op mijn scherm Activeer Windows Ga naar instellingen om Windows te activeren, ik heb dit al meer als 15 keren geprobeerd maar er gebeurt niets met mijn computer

Als je de Slaapstand gebruikt,schakel de computer dan eens helemaal uit.

Op 19-10-2018 probleemloos een upgrade gedaan vanaf Windows 7.

Wauw thanks hardstikke goed gelukt.Windows 7

Een schone installatie met een legitieme windows 7 Pro Sp1 NL 64bit geinstalleerd
en geactiveerd,vervolgens MediaCreationTool1809 geinstalleerd en van hieruit het
systeem bijgewerkt naar windows 10 Pro nl 64 bit werkte perfect.

Heb windows 10 geinstalleerd, nu krijg ik bij het opstarten een zwart scherm. Heb al meerdere dingen geprobeerd maar niets helpt.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gri_kenland