Upgrade naar Windows 10 nog altijd gratis met Media Creation Tool?

Op 29 juli 2016 is Microsoft officieel gestopt met het aanbieden van gratis upgrades van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10. Althans, zo leek het. Eerst waren er al berichten dat je Windows 10 nog wel gratis kan krijgen als je technologieën voor toegankelijkheid gebruikt (en je kunt altijd zeggen dat je het vergrootglas nodig hebt - Windows-toets en + indrukken). Nu heeft ZDNet reporter Ed Bott ontdekt dat je nog altijd gratis kunt upgraden met behulp van de Media Creation Tool van Microsoft.

Ed Bott stelt dat de GWX tool, de irritante upgrade-assistent in Windows 7 en 8.1, dan gestopt mag zijn, je kunt nog wel gewoon met de Media Creation Tool gratis upgraden of een iso maken om Windows 10 gratis op een andere pc te installeren. Voorwaarde is dat je pc Windows 7 of Windows 8.1 draait en dat je een geldige licentiecode voor Windows 7 of 8.1 hebt. Dan doe je als volgt.

1. Ga naar de Download Windows 10 pagina

2. Klik op Hulpprogramma nu downloaden

3. Open de gedownloade MediaCreationTool, accepteer de voorwaarden en kies Deze pc nu bijwerken (waarna de upgrade naar Windows 10 in werking wordt gesteld) of Installatiemedia voor een andere pc maken, waarna je een setup-bestand voor usb stick (minstens 4 GB) of een ISO met Windows 10 downloadt en je Windows 10 zelf kunt installeren.

Na installatie heb je volgens Ed Bott gelijk een geldige digitale Windows 10-licentie die geactiveerd is (dit kun je controleren onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Activering).  Wij hebben dit op een gewone computer nog niet kunnen bevestigen, maar weten wel dat je virtuele machines van Windows 10 nog altijd gratis kunt activeren met oude Windows 7 of 8.1 licentiecodes. Bij de upgrade zoals hierboven beschreven heb je de productcode echter niet eens nodig, er wordt niet naar gevraagd tijdens het installatie-proces, als je Windows 7 of 8.1 installatie maar geldig is.

Het lijkt er dus op dat Microsoft het niet zo erg vindt als gebruikers nog gratis upgraden naar Windows 10. Deze sluiproute is in elk geval nog niet dichtgetimmerd. En Ed Bott heeft wel vertrouwen in de geldigheid van de Windows 10 activatie op deze wijze:
Of course, I'm not a lawyer, and this column isn't legal advice. But I will say that I am personally confident in the activation status of my newly upgraded PC.

Voordat je aan de slag gaat met deze gratis upgrade route moet je wel voorbereidingen treffen:
- Maak een backup van je gegevens! Bijvoorbeeld op een externe harde schijf.
- Wees er zeker van dat je een geldige Windows 7 of 8.1 installatie hebt die bovendien up-to-date is.

Lees hier onze verdere upgrade-instructies van 2015

Tags: 
Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Dit is mij al veel langer bekend. Ik heb op die manier na juli 2016 verscheidene PC's voorzien van Windows 10. Ook PC's met oorspronkelijk Windows Vista erop. Het kan gebeuren dat WIndows 10 dan bepaalde drivers niet zelfstandig kan vinden. Via Apparaatbeheer kun je de ontbrekende Stuurprogramma's meestal bijwerken vanuit een map, waar naartoe je eerst alle (nieuwste) stuurprogramma's van de fabrikant hebt gedownload. Dit mogen heel vaak ook Windows 8, Windows 8.1 of zelfs Windows Vista drivers zijn. De app Foto's vormt een goede test voor het stuurprogramma van de Video adapter.

Ik wil nu ook een computer gaan updaten waar nu windows Vista op draait. Overal wordt gezegd dat dit niet kan. u zegt dat het wel kan. Moet ik daar iets speciaals voor doen?

Wat bedoelt GS.nl met up-to-date in de laatste regel van het artikel? "Wees er zeker van dat je een geldige Windows 7 of 8.1 installatie hebt die bovendien up-to-date is."

Je moet wel een geldige licentie hebben voor Windows 7 of 8.1. En voordat je gaat upgraden moet je er eerst voor zorgen dat je de laatste updates binnen hebt.

Wat de redactie hier zegt klopt, je kan het gewoon installeren.

Ik zou zeggen profiteer ervan.

Zojuist ge-upgrade van windows 7 naar windows 10, via de vermelde link. Werkt uitstekend. Ik heb wel wat grafische fx uitgezet in 10 (Aangezien ik een wat oudere pc heb, had ik het gevoel dat hij erg traag werd.)) en ik moet zeggen "werkt uitermate goed".
`T lijkt eigenlijk wel of het wat soepeler loopt. Alles ging automatisch. als je de rand apparatuur aan zet tijdens installatie dan worden deze ook meteen ge-installeerd.
Nice

Hoelang duurt zoiets. Ik heb alle updates van Windows 8 en 8.1 geïnstalleerd en daarna de tool gebruikt voor Windows 10. Uiteindelijk lijkt alles te kloppen maar nu staat hij al meer dan 2 uur op een zwart scherm met alleen het logo van Samsung erop. Zonet ging hij even iets uit, maar das dan ook alles.

Dank aan de redactie. Ik heb op 25 januari 2017 een geslagen upgrade naar W.10 gedaan. Dit heeft wel een 5-tal uren geduurd. Ik had al in juni 2016 een geslaagde upgrade gedaan, maar ben toen terug gekeerd naar vertrouwde W.7. Nu ben ik echter tevreden over Edge browser, hoewel persoonlijke wijzigingen volgens mij dan wel nog altijd toegankelijker zijn in explorer 11. Ik heb zo de indruk dat Edge meer wat uitpluizen noodzakelijk maakt om eventueel voorkeuren naar eigen hand te zetten. Maar de browser Edge is bij mij even snel als explorer 11.

heb het net uit geprobeerd met VirtualBox en daar is alles god gegaan

wat nou als je internet het niet doet en het ook op geen enkele manier gaat doen?

Dan wordt het toch echt tijd om een nieuwe pc/laptop aan te schaffen.

Op 26 april 2017 een nieuw moederbord aangeschaft, Windows 8.1 geïnstalleerd en nog steeds gratis geüpgraded naar Windows 10 (1703). Werkt nog dus steeds.

mijn pc had een virus

Reageren

Controlevraag tegen spam
zwi_serland