De beste gratis beveiliging voor je pc en Mac in 2016: onze aanbevelingen

Het is belangrijk je pc en Mac goed te beveiligen. Zeker als je internet bankiert en online winkelt. Deze beveiliging kan ook prima gratis. Er zijn veel goede gratis virusscanners, die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-spyware en firewalls zijn allemaal gratis te krijgen. Wij geven zoals elk jaar onze tips voor de gratis beveiliging van je pc en Mac in 2016.
 

       
  Windows-gebruiker Gevorderde
Windows-gebruiker
 
Mac-gebruiker
Anti-virus Avira Free AntiVirus - AVG Anti-Virus Free (optioneel)
 
  Of:
Kies een andere gratis virusscanner
       
Firewall Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Privatefirewall
 
Ingebouwde Mac-firewall aanzetten 
 
 
Of:
Kies een andere gratis firewall
       
Losse malware scanner Emsisoft Anti-Malware Free AdwCleaner Malwarebytes Anti-Malware
 
  Of:
Kies een andere on demand gratis malwarescanner

Gratis anti-virus

Windows
Wij kiezen dit jaar voor Avira Free AntiVirus als beste keus voor Windows-gebruikers. Avira is een degelijke virusscanner die in 2015 vaak als een van de beste virusscanners uit anti-virus tests naar voren kwam en dus goede bescherming biedt. De gratis versie biedt wat minder opties dan de betaalde, maar de beveiliging is prima in orde.

Panda Free Antivirus is een goede tweede keus die ook uitstekend je pc beveiligt, alleen is het ooit zo lichte programma door de jaren heen zwaarder geworden en vertraagt het enigszins je pc. Een interessante nieuwkomer is Sophos Home, dat onlangs uitgebracht werd. Zeer eenvoudig in het gebruik en met degelijke bescherming, zo lijkt het. Bovendien heeft Sophos het Nederlandse HitmanPro overgenomen.

Gevorderde Windows-gebruiker
Voor gevorderden, die meer controle en instelmogelijkheden willen hebben we dit jaar niet echt een gratis aanbeveling. Comodo Internet Security is wel een zeer uitgebreid beveiligingspakket met naast anti-virus ook een geïntegreerde firewall, maar de beschermingsgraad die het biedt is dit jaar niet geweldig, zo blijkt uit tests. Ook avast! Free Antivirus is behoorlijk uitgebreid, maar alle overbodige extraatjes en de agressieve reclame voor betaalde functies beginnen zo langzamerhand de spuigaten uit te lopen. Bovendien zijn er gratis virusscanners die betere bescherming geven, zoals bovengenoemde Avira en Panda.

Mac OS X
Voor Mac-gebruikers die een virusscanner willen gebruiken, raden wij AVG Anti-Virus Free aan. AVG voor Mac is eenvoudig in het gebruik, doeltreffend en bevat niet alle overbodige tierlantijnen die de Windows-versie heeft.

Maar is een virusscanner op een Mac echt nodig? Als je geen software installeert van onbekende ontwikkelaars (waar Gatekeeper op een Mac standaard voor zorgt), netjes alle beveiligingsupdates voor OS X binnenhaalt en niet overal blind op klikt dan kun je wel zonder - is onze mening.

Zorg wel dat de ingebouwde firewall aanstaat en dat de standaardinstelling voor software installeren onder Systeemvoorkeuren | Beveiliging en privacy | Algemeen - Sta programma's toe die zijn gedownload bij  NIET staat op Elke willekeurige bron, maar op Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is. Deze beveiliging wordt Gatekeeper genoemd en zorgt ervoor dat je niet allerlei rommel van internet kunt installeren. Een aanvullende ingebouwde beveiliging in OS X is XProtect - dat onzichtbaar zijn werk doet en bepaalde malware - die er inmiddels wel is voor Mac - onschadelijk maakt (een beetje zoals het 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' onder Windows).

Gratis firewall
De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel afdoende zijn. Ook is Mac OS X zit een firewall. Deze firewall in Mac OS X - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten.

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen een losse gratis firewall downloaden. Privatefirewall is wat ons betreft dan een goede keuze die je heel veel controle over je pc geeft.

Gratis anti-spyware
Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware, toolbars en andere rotzooi te scannen.

Emsisoft Anti-Malware Free is een goede keuze voor Windows. De gratis versie is een on demand scanner die naast de eigen scan engine gebruik maakt van de anti-virus motor van het zeer goed bekendstaande BitDefender.

Ook AdwCleaner is een goed programmaatje om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen. AdwCleaner is in korte tijd een van de meestgedownloade programma's op GratisSoftware.nl geworden. Het programma is wel meer geschikt voor gevorderden.

Voor Mac OS X is sinds dit jaar Malwarebytes Anti-Malware beschikbaar (dat natuurlijk ook voor Windows te krijgen is). Malwarebytes Anti-Malware voor Mac is gebouwd op de fundamenten van Adware Medic en scant op adware en toolbars die tegenwoordig helaas ook voor Mac OS X in omloop zijn. De Windows-versie van MBAM heeft dit jaar trouwens Junkware Removal Tool geïntegreerd.

Download hier andere gratis anti-spyware programma's.

Extra beveiliging
Een alltime favorite van ons is WinPatrol dat met Scotty de waakhond de instellingen van je pc bewaakt en blaft bij verdachte activiteiten.

Als je je laptop meeneemt op vakantie en gebruik maakt van gratis wifi-netwerken en hotspots (die vaak niet of slecht beveiligd zijn) dan is het aan te raden om een beveiligde VPN-verbinding te gebruiken. Dat kan met deze gratis VPN-software.

Zorg er ook voor dat je browser én de browser-plugins (zoals Flash, Java en Adobe Reader) altijd up-to-date zijn
Nog beter: verwijder onnodige plugins (Java!), schakel ze uit in je browser of zet ze op 'click to play'!

En lees de top tien geboden om je computer veilig te houden.

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder!

Reacties

Er wordt op deze site
Avira wordt aanbevolen,
raar dat dit niet in de top 15 wordt vermeld

Helemaal mee eens
Zo'n top 15 heeft hele maal geen zin

afbeelding van redactie

Top 15 is van meestgedownloade software door onze bezoekers. Dat wil niet zeggen dat dat ons inziens ook de beste software is...

Als Mac-gebruiker met de nodige ervaring zijn er twee gratis AV-programma's die ik uit eigen ervaring kan aanraden: Avira en Bitdefender. Avast kan ook, maar vind ik minder, evenals Sophos.
AVG is in mijn ogen een afrader, vanwege de minder stabiele updates (zie ook de laatste berichten...).
Ik gebruik zelf Avira, met als malware-detector Malwarebytes' ernaast. Afdoende.

De redactie raadt als AV-programma Avira aan omdat de beveiliging zo goed is en daarnaast geeft men hoog op van Emsisoft anti malware omdat het de AV-motor van Birdefender gebruikt en die staat ook als heel goed bekend.

Ikzelf gebruik daarom als AV-programma 360 Total Security Essential van Qihu: dit gratis programma biedt de mogelijkheid om zowel gebruik te maken van de AV-database van Avira als Bitdefender en die heb ik beide geactiveerd. Dit neemt niet weg dat 360 Total Security Essential niet volmaakt is: ik krijg incidenteel meldingen die achteraf een vals alarm waren en het programma heeft een slecht geheugen als het gaat om door de gebruiker eerder gemaakte keuzes: dezelfde beveiligingsvragen worden met enige regelmaat opnieuw gesteld.

Tenslotte, in geval van echte twijfel of ik te maken heb met een vals alarm of niet gebruik ik VirusTotal als tweede mening: ook gratis: https://www.virustotal.co....

Avira free kan ook met Online Armor.

@ Marcel Emsisoft Online Armor is niet meer beschikbaar zie http://blog.emsisoft.com/...

Avira free werkt niet samen met Private Firewall,kan alleen met windows firewall.

werkt ook goed samen met http://www.sphinx-soft.co...
gratise firewall, maar hier nog niet besproken.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
spa_je