De beste gratis beveiliging voor je pc en Mac - onze tips voor 2015

Het is belangrijk je pc en Mac goed te beveiligen. Zeker als je internet bankiert en online winkelt. Deze beveiliging kan ook prima gratis. Er zijn veel goede gratis virusscanners, die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-spyware en firewalls zijn allemaal gratis te krijgen. Wij geven zoals elk jaar onze tips voor gratis beveiliging van je pc en Mac in 2015.

  Windows-gebruiker Gevorderde
Windows-gebruiker
 
Mac-gebruiker
Anti-virus & anti-spyware Panda Free Antivirus Comodo Internet Security avast! Free Antivirus
 
  Of:
Kies een andere gratis virusscanner
       
Firewall Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Firewall in Comodo Internet Security Ingebouwde Mac-firewall aanzetten 
 
Of:
Kies een andere gratis firewall
       
Losse anti-malware scanner Emsisoft Anti-Malware Free AdwCleaner Bitdefender Adware Removal Tool
 
  Of:
Kies een andere on demand gratis malwarescanner

Gratis anti-virus
Wij prefereren Panda Free Antivirus (voorheen Panda Cloud geheten). Dit is een prima, vrij lichte virusscanner die in 2014 vaak als beste gratis virusscanner uit anti-virus tests naar voren kwam en dus goede bescherming biedt. Bovendien is Panda heel eenvoudig in het gebruik en heb je er nauwelijks omkijken naar.

Voor gevorderden, die meer controle en instelmogelijkheden willen is bijvoorbeeld Comodo Internet Security een goed beveiligingspakket. Behalve anti-virus heeft Comodo ook een geïntegreerde firewall. Bij de installatie van Comodo en Panda moet je wel goed kijken wat je wel en niet wilt mee-installeren. Lees dus goed de installatie-instructies die wij geven!

Als je bijvoorbeeld avast! Free Antivirus, AVG Anti-Virus Free of Avira Free AntiVirus gebruikt hoef je niet direct over te stappen, want dit blijven degelijke virusscanners. Microsoft Security Essentials of Windows Defender kunnen wij echter niet meer aanbevelen omdat de bescherming van Microsofts beveiligingsproducten zeer basic is, zoals de softwaregigant ook toegeeft.

Gratis firewall
De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel afdoende zijn. De firewall in Mac OS X - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten. Gevorderde gebruikers kunnen een losse gratis firewall downloaden.

Gratis anti-spyware
Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware, toolbars en andere rotzooi te scannen.
Emsisoft Anti-Malware Free is een goede keuze hiervoor, die naast de eigen scan engine gebruik maakt van de anti-virus motor van het zeer goed bekendstaande BitDefender.
Ook AdwCleaner is een goed programmaatje om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen. AdwCleaner is in korte tijd een van de meestgedownloade programma's op GratisSoftware.nl geworden.
Een interessante nieuwkomer is Bitdefender Adware Removal Tool dat zowel voor Windows als Mac OS X beschikbaar is. Het goed bekendstaande Bitdefender heeft eind 2014 deze standalone adwareverwijderaar uitgebracht.

Download hier andere gratis anti-spyware programma's.

Extra beveiliging
Voor de beveiliging van je browser bij het internetbankieren is HitmanPro.Alert een handig tooltje. HitmanPro.Alert controleert je browser op banking Trojans (een groep malware die financiële gegegevens - en geld - probeert te stelen).

Een alltime favorite van ons is WinPatrol dat met Scotty de waakhond de instellingen van je pc bewaakt en blaft bij verdachte activiteiten.

Zorg er ook voor dat je browser én de browser-plugins (zoals Flash, Java en Adobe Reader) altijd up-to-date zijn!

En lees de top tien geboden om je computer veilig te houden.

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Configuratie van "Machine" > Windows 7 Home Premium-64 bit als volgt:
Beveiligd met: ZoneAlarm Free Firewall # AVG Antivirus Free # Spyware Terminator en
Ad-Aware Antivirus geïnstalleerd als 2e verdedegingslinie.
Aangevuld met Winpatrol en Spyware Blaster.
Internet Explorer 11 is voorzien van Adblock Plus & DoNotTrackMe Add-on .
Daar naast gebruik ik wekelijks de volgende scanners:
Emsisoft Anti-Malware; Malwarebytes Anti-Malware en SUPERAntiSpyware.

In het verleden heb ik veel ervaring opgedaan met AV-produkten, onder Windows, Linux en de laatste jaren met name Mac OSX. Deze programma's gedragen zich onder verschillende OS'en vaak anders dan je verwacht. avast! is zeker niet slecht, maar dat is Comodo ook niet, noch Bitdefender.
Toch, onder Mac OSX, geef ik de voorkeur aan Qihoo 360. Ik heb nog geen programma gezien dat op de achtergrond zo soepel draait als dit programma. Zelfs de scans merk je nauwelijks of niet op - alleen een blik op de overzichtspagina leert mij dat ELKE dag een scan wordt gemaakt - en dat ook vrijwel elke dag nieuwe definities worden aangeleverd. Zo mag ik dat graag zien. En in de testen komt Qihoo 360 er steeds heel goed uit. Een aanrader voor de Mac!

Realtime bescherming CIS Comodo incl. hun firewall, on demand af en toe scannen met MBAM, en tegen rootkits TDSSKiller.
Browser Firefox met AdBlockPlus (filterabonnementen in ABP o.a. Disable Malware - Fanboy's Social Blocking List - EasyPrivacy), en McAfee SiteAdvisor.
Als extra tegen keylogging gebruik ik KeyScrambler Personal Free.

MBAM en TDSSKiller wordt door UPC aanbevolen en aangezien ik bij UPC zit heb ik hun advies maar opgevolgd voor MBAM en TDSSKiller.

UPC:
"Heeft u een computer met Windows? Dan kunt u ook een gratis schoonmaak of ‘cleaningsprogramma’ gebruiken. Bijvoorbeeld Malwarebytes Anti-Malware tegen virussen en/ of malware en daarnaast Anti-rootkit utility TDSSKiller om besmettingen met een Rootkit tegen te gaan..." http://www.upc.nl/interne...

Comodo CIS samen met die andere benoemde software doet zijn werk blijkbaar zeer goed, na volledige scans met CIS en MBAM en TDSSKiller is er niets gevonden terwijl ik toch wel eens naar twijfelachtige site's ben geweest!

Mijn setup:
- http://www.softpedia.com/... (ik heb zelf de pro versie, maar gratis versie is ook prima te doen)
- http://www.softpedia.com/... (voor laptop)

- http://www.softpedia.com/... (voor desktop pc's. zeer lichtgewicht, maar het uitsluiten van false positive's is een heel gedoe met avira)

- http://www.softpedia.com/...

- http://www.softpedia.com/... (second opinion scanner kit voor het geval dat)
- https://www.ashampoo.com/... (voor privacy opties en het schoonmaken)

Avira of Panda + winpatrol + zemana anilogger is een prima achtergrond bescherming en ze gaan goed samen.
Daarnaast heb ik met winoptimizer de volgende opties uitgeschakeld: error reporting, windows times opties, remote desktop opties + shares, alle windows media player opties en de rest standaard laten staan.

Webbrowser setup 1:
http://www.softpedia.com/...
Plus Addons:
- https://www.eff.org/https...
- http://www.hotcleaner.com/
- http://adguard.com/en/adg... ("Phishing and malware protection" opties ingeschakeld en "allow acceptable ads" uitgeschakeld)
- https://www.ghostery.com/... (bepaalde widgets handmatig aangezet omdat het anders teveel blokkeert)
- https://duckduckgo.com/ (als zoekmachine)

Webbrowser setup 2:
http://www.softpedia.com/...
Plus Addons:
- http://www.hotcleaner.com/
- https://addons.palemoon.o...
- https://www.eff.org/https...
- http://www.proginosko.com...
- https://www.ghostery.com/... (bepaalde widgets handmatig aangezet omdat het anders teveel blokkeert)
- https://duckduckgo.com/ (als zoekmachine)

Dat is mijn setup in ieder geval.

Maak trouwens gebruik van Windows 7 Ultimate.

Maar als het puur om webbrowsen, office etc. gaat dan raad ik toch echt een open source OS zoals ubuntu, kuntu of linux mint etc. aan.
Er is nu trouwens ook een OS genaamd: PCLinuxOS FullMonty
Zodra mijn nieuwe pc er is, ga ik mijn oude pc ombouwen tot een open source OS en waarschijnlijk met PCLinuxOS FullMonty

Qua firewall is de windows 7 firewall overigens goed genoeg.
Ik heb een paar 3d party firewalls zoals comodo, zonealarm, privatefirewall uitgestest en ze maken je systeem gewoon extreem traag.
Privatefirewall valt qua performance wel mee. Maar het ging automatisch bepaalde processen/verbindingen blokkeren en kwam er maar niet achter over welke verbinding het ging.
Ik ben gewoon geen liefhebber van 3d party firewalls. Zelfs de betaalde windows firewall control liet mijn systeem vertragen en had ook compatibiliteitsproblemen.

Gewoon een bureaublad snelkoppeling aanmaken voor "Windows Firewall met geavanceerde beveiliging" en dan kun je handmatig de uitkomende verbindingen naar eigen smaak instellen. (blokkeren of toestaan)
Werkt prima op die manier.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duit_land