Populairste software in 2010 en 2019: een vergelijking

Op de voorpagina van GratisSoftware.nl hebben we net de top 15 van 2019 gepubliceerd. Een mooie lijst. Maar als we de top 15 van dit jaar vergelijken met die van het begin van het afgelopen decennium, 2010 dus, dan is het een heel andere lijst. We bespeuren enkele interessante trends.

In 2010 waren zes van de 15 populairste software-titels beveiligingsprogramma's (AVG, Avast, Ad-Aware, MSE, Avira en Malwarebytes). In 2019 nul! Of iedereen heeft zijn keuze voor een virusscanner wel gemaakt en blijft daarbij, of veel mensen vinden Windows Defender goed genoeg tegenwoordig. In ieder geval is de interesse in anti-virus programma's flink afgenomen. AVG dat toen oppermachtig op 1 stond is nu nauwelijks nog populair.


Top 15 gratis software in 2010 en 2019

  2010   2019
1 AVG Anti-Virus Free 1 Windows 10
2 CCleaner 2 Microsoft Office apps
3 VLC media player 3 LibreOffice
4 PDF Creator 4 SketchUp Free
5 avast! Free Antivirus 5 CCleaner
6 GIMP 6 WeTransfer
7 Ad-Aware Free 7 GIMP
8 PhotoFiltre 8 7-Zip
9 OpenOffice.org 9 VLC media player
10 InfraRecorder 10 Kodi
11 CDBurnerXP 11 Thunderbird
12 Picasa 12 PrivaZer
13 Microsoft Security Essentials 13 Prezi
14 Avira AntiVir Personal 14 FastStone Image Viewer
15 Malwarebytes' Anti-Malware 15 Firefox

Ook grappig om te zien dat er in 2010 nog twee cd branders in de lijst stonden (InfraRecorder en CDBurnerXP). Tien jaar later branden mensen veel minder cd's en dvd's. Verder stonden er in 2010 twee fotobewerkingsprogramma's in de top 15 die tegenwoordig niet meer ontwikkeld worden: Picasa en PhotoFiltre.

Drie programma's werden zowel in 2010 als in 2019 veel gebruikt: CCleaner (in 2010 op 2 en in 2019 op 5), VLC media player (3 en 9) en GIMP (6 en 7). Dat zijn dus stabiele factoren in gratis-software-land (hoewel de reputatie van CCleaner wel enige deuken heeft opgelopen door diverse schandalen de afgelopen jaren).

In 2010 gebruikten we nog OpenOffice.org, tegenwoordig is de meerderheid overgestapt op de opvolger LibreOffice. Ook de gratis Microsoft Office apps (voor Android en iOS) zijn erg populair tegenwoordig.

Ten slotte staat Windows 10 dit jaar bovenaan de lijst. Eigenlijk is Windows 10 niet gratis, maar iedereen met een geldige licentie voor Windows 7 en 8.1 kan nog altijd gratis upgraden naar Windows 10. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt! Een goede zet van Microsoft.

Deel dit artikel: 

Reacties

Windows 10 staat op nr. 1 in de lijst met gratis software van 2019. Goed beschouwd is dat onjuist omdat Windows 10 helemaal niet gratis is, maar waar je voor betaald bij het aanschaffen van een computer.

Zoals ook in de tekst vermeld staat:
Ten slotte staat Windows 10 dit jaar bovenaan de lijst. Eigenlijk is Windows 10 niet gratis, maar iedereen met een geldige licentie voor Windows 7 en 8.1 kan nog altijd gratis upgraden naar Windows 10. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt! Een goede zet van Microsoft.

Dat is niet helemaal waar als je de update gedaan hebt van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10

Deze maand zou Linux OS Deepin V20 moeten uitkomen.
Niets is perfect en het is van Chinese makelij, zoals heel veel dingen tegenwoordig.
Volgens de laatste reviews is het beter, fraaier en logischer vormgegeven dan Mac IOS en Windows. Daarnaast ziet het er ook beter uit dan alle andere Linux distributies.

Toch mooi om te zien dat Open Source Software zo'n opmars heeft gemaakt. Dit had ik 20 jaar geleden niet durven te voorspellen, toen in Linux begon te gebruiken en nog nooit van Open Source / Free Software had gehoord. Ik was geïnteresseerd in de techniek, niet het activisme. En dat is nog steeds zo

Zie in 2010 Picasa op plaats 12 staan. Terecht. In 2016 stopte Google ermee, maar anno 2020 gebruik ik dit programma nog volop naar tevredenheid.
Ik kan nog steeds geen goede vervanger vinden. Welk alternatief programma kan ook maar enigszins in de buurt van Picasa komen? Nee, ook Faststone Image Viewer niet want de handling daarvan is compleet anders. Hou mij aanbevolen voor suggesties.

Helemaal eens met jdb. Voor raw-materiaal gebruik ik DxO Photolab2, maar om jpg-foto's te bewerken heb ik van alles en nog wat uitgeprobeerd, maar dit programma is voor mij tot op heden onverslaanbaar: veel opties, snel en goed. Vooral ook dat al je foto's in mappen op je scherm staan en dat die die niet iedere keer weer opgebouwd moeten worden. Vreemd eigenlijk dat voor allerlei zaken tientallen tooltjes te vinden zijn en hiervoor niets.

Picasa v3.9 draait ook nog steeds prima met Wine onder diverse Linux distributies, o.a: Manjaro en MX Linux. Play on Linux werkt niet altijd even goed, maar kan diverse set-up bestanden, ook voor Picasa 39, downloaden

Je zou verwachten dat gratis windows alternatieven geleidelijk ook hun plekje zouden opeisen. We blijven echter massaal bij 'gratis' windows 10 en mopperen over het verdienmodel van Microsoft; onze data. In Linux land veel ontwikkelingen. Zorin OS aan het uitproberen; dat maakt een overstap vanaf windows of een dualboot variant wel erg makkelijk. Ze mogen de komende jaren wel oppassen daar bij MS!

Ook het proberen waard Linux Mint met tips:
https://makkelijkelinuxti...

Dank je wel Arend, gebruik mijn vrije tijd om linux uit te proberen. Heb na Zorin OS nu ook Linux Mint geprobeerd. Met alle tips is het eenvoudig uitproberen en al doende word ook ik steeds handiger op linux. Super.

zal wel een rede voor zijn dat deze " alternatieven " niet in deze lijst staan . en voordat Linux ms inhaald zullen we wel zo n 20 jaar verder zijn als het zal gebeuren . en mopperen blijven ze altijd wel doen of het nu windows of Linux of wat voor een os het niet mag zijn . maar voorlopig gebruikt nog zo n 85 % wereldwijd windows os .

Geen enkel antivirus  in de top 15 !

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gr_ekenland