De beste gratis beveiliging voor Windows en Mac in 2021

Tegenwoordig speelt ons leven zich meer en meer op internet af (dit jaar nog veel meer dan we lief zijn helaas). Een goede pc beveiliging is daarbij absoluut noodzakelijk. Je hoeft daar echter niet voor te betalen. Deze beveiliging kan ook gratis. 

Er zijn namelijk veel goede gratis virusscanners die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-malware programma's en firewalls zijn gratis te krijgen. Wij geven zoals elk jaar onze tips voor de gratis beveiliging van je Windows 10-pc en Mac in 2021.

Windows-gebruiker
Mac-gebruiker

Anti-virus

Microsoft Defender

(Standaard in Windows 10/8.1)

Optioneel

 
of of
Kies zelf gratis virusscanner Kies gratis anti-virus voor Mac
   

Firewall

Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Ingebouwde Mac-firewall aanzetten
of
of

Windows Firewall Control

LuLu

(voor ervaren gebruikers)

of
Kies een andere gratis firewall
   

Extra

Malwarebytes

Malwarebytes

of  

AdwCleaner

 
of
Kies een andere on demand gratis malwarescanner
 

1. Gratis anti-virus

Windows

Wij kiezen voor 2021 wederom voor Microsoft Defender als beste gratis virusscanner voor Windows-gebruikers.

Microsoft Defender (voorheen Windows Defender genoemd) komt de laatste jaren heel goed naar voren uit anti-virus tests en biedt prima bescherming. De standaard met Windows 8.1 en 10 meegeleverde virusscanner van Microsoft heeft als groot voordeel de gebruikersvriendelijkheid en integratie in Windows van Microsoft Defender. Bovendien krijg je geen reclame voor een betaalde versie, geen nagscreens en geen onnodige extraatjes meegeleverd - wat helaas bij gratis virusscanners tegenwoordig schering en inslag is.

Blijf als gebruiker echter altijd opletten: download geen verdachte bestanden, bezoek geen dubieuze websites, open geen mailbijlagen van onbekenden en denk na voor je klikt!

Gevorderde gebruikers

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen zelf hun keuze maken uit het rijke aanbod aan gratis (en betaalde) virusscanners. De meeste virusscanners bieden prima bescherming dus persoonlijke voorkeur speelt een grote rol bij de uiteindelijke keuze voor een anti-virus programma.

De betaalde varianten van Kaspersky Security Cloud Free en Bitdefender Antivirus Free Edition eindigen bijna altijd in de top drie bij tests van virusscanners. En de gratis versies doen daar niet veel voor onder.

macOS

Is een virusscanner op een Mac echt nodig? Als je geen software installeert van onbekende ontwikkelaars, netjes alle beveiligingsupdates voor macOS binnenhaalt (kijk onder Systeemvoorkeuren | Software-update) en niet overal blind op klikt dan kun je wel zonder - is onze mening. Wil je liever toch wat meer zekerheid dan kun je hier gratis virusscanners voor Mac downloaden.

Verdere aanbevelingen op macOS zijn de volgende:

  • Zorg altijd dat de ingebouwde firewall in macOS aanstaat.
  • Let op dat de standaardinstelling voor software installeren onder Systeemvoorkeuren | Beveiliging en privacy | Algemeen - Sta programma's toe die zijn gedownload bij NIET staat op Elke willekeurige bron, maar op Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is. Deze beveiliging wordt Gatekeeper genoemd en zorgt ervoor dat je niet allerlei rommel van internet kunt installeren.
  • Een aanvullende ingebouwde beveiliging in macOS is XProtect - dat onzichtbaar zijn werk doet en bepaalde malware - die er inmiddels wel is voor Mac - onschadelijk maakt (een beetje zoals het 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' onder Windows). Hier hoef je verder niks voor te doen, deze beveiliging controleert automatisch je Mac.

2. Gratis firewall

De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel voldoende zijn. Ook in macOS zit een firewall. Deze firewall in macOS - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten.

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen zelf een losse gratis firewall downloaden. We kunnen Windows Firewall Control van harte aanbevelen voor mensen die meer controle willen over hun internetverkeer. Windows Firewall Control is tegenwoordig van Malwarebytes. Ook Evorim Free Firewall is een interessante vrij nieuwe firewall, die we begin 2020 op GratisSoftware hebben opgenomen.

Voor gevorderde Mac-gebruikers is LuLu een interessant alternatief. LuLu is een gratis applicatie-firewall voor macOS die eenvoudig toestemming vraagt voor elke app die toegang wil tot internet.

3. Gratis anti-malware

Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware, toolbars en andere rotzooi te scannen. Sommige programma's zijn specifiek op adware en toolbars gericht, zoals AdwCleaner. Eens per week of per maand een handmatige scan kan geen kwaad als second opinion voor je virusscanner. We noemen een aantal goede malwarescanners:

Malwarebytes en AdwCleaner (overgenomen door Malwarebytes) zijn goede keuzes voor Windows om af en toe een handmatige scan mee uit te voeren. AdwCleaner richt zich er specifiek op om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen.

Malwarebytes is ook voor macOS beschikbaar.

Download hier andere gratis anti-malware programma's

4. Extra beveiliging

Bescherming van je browser kan heel goed met HitmanPro.Alert, waarvan de gratis versie nog altijd nuttig is (je krijgt eerst een maand de betaalde versie op proef, dat extra bescherming biedt tegen ransomware). Browser-beveiligingswerkbalken van virusscanners zijn niet altijd aan te raden, omdat ze soms nogal vertragend werken, onnodige extraatjes bevatten of data over je surfgedrag verzamelen.

Maak je je zorgen over de privacy van Windows 10, dan is O&O ShutUp10 een goed tooltje om de phone-home functies die Microsoft heeft ingebouwd het zwijgen op te leggen.

Als je je laptop meeneemt op vakantie en gebruik maakt van gratis wifi-netwerken en hotspots (die vaak niet of slecht beveiligd zijn) dan is het sterk aan te raden om een beveiligde VPN-verbinding te gebruiken. Dat kan met deze gratis VPN-software. Zo zorg je ervoor dat je wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens niet gestolen worden. ProtonVPN is onze favoriet.

5. Updates

En zoals gezegd: houd altijd Windows en macOS up-to-date! Installeer alle beveiligingsupdates en zorg ook dat je browsers en plugins bijgewerkt zijn naar de laatste versie! De meeste aanvallen maken gebruik van lekken in software om hun schadelijke werk te doen.

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder! Ook Linux beveiligingstips kun je hier kwijt.

Deel dit artikel: 

Reacties

Hoi, het word echt even anders als je blind bent, en onder windows een scherm lezer hebt draaien zo als Jaws of de geheel gratis nvda dan is avast ineens geen goede keuze meer, dit om dat het zo het een en ander gewoon sloopt aan de software. dat wat MS in windows zet, ach, het doet het, maar daar is alles ook wel mee gezegd, een afdoende mail scanner is er niet eens.

Hoi Frens,

Er is op op het Avast forum https://forum.avast.com iemand actief die ook visueel gehandicapt / blind is.
Zijn gebruikersnaam is Stakl, en hij is toegevoegd door Avast op hun Slack om ze te helpen met dit soort problemen.
Je kan hem ook rechtstreeks contacteren : urh [dot] strakl [at] gmail [dot] com

* Gebruikersnaam is Strakl

Interessant als virtualisatie software is Sandboxie Plus, de open source versie van Sandboxie van David Xanatos :

https://github.com/sandbo...

Support :

https://www.wilderssecuri...

Ik vind dat David fantastisch werk doet :)

Voor mij is de gratis firewall van Comodo nog steeds de beste.

Antivirus = Avast. Firewall = Windowsfirewll + Malwarebytes Firewall Control.
Aangevuld met Cybereason Ransom Free; "onze ouwe trouwe" Winpatrol; Unchecky.
Wekelijks de scanners: ADWCleaner, SuperAntispyware, Malwarebytes, Zemana Antimalware.

nogal bang niet ?
met al die programmas .
ik gebruik al jaren microsoft defender nog nooit geen problemen gehad .
maar ja de beste antivirus zit ook achter de computer namelijk gezond verstand , niet alles klakkeloos aanklikken en downloaden zeker niet met torrents ect .
je kan nog wel 100 av en cleaners en mbam programmas op je computer zetten maar als je zelf niet op let heb je daar gewoon niets aan zelfs betaalde versies van av programmas kennen daar niet tegen op .

Absoluut niet bang. Het is meer hobbymatig, kijken wat een programma kan.

Ik denk dat Avast wel aan een herkansing toe is, na het stopzetten van data verkoop ... toch wel een stommiteit geweest.
Nu hebben ze ook een nieuwe Chief die ook vooral zal inzetten op de privacy , dus goeie zaak ,,?!
Van Malwarebytes ben ik geen voorstander , vroeger problemen mee gehad en nooit meer gebruitk of nodig gehad.

De " nieuwe Chief " CEO van Avast is Ondrej Vlcek, voormalig CTO, en ook degene die de eerste echte versie van Avast anti-virus ontworpen heeft.
De voormalige CEO Vince Steckler was een typisch commerciele man, terwijl Ondrej meer een technische man is.
Ik heb beiden mogen ontmoeten, en hoewel Vince ook goede dingen gedaan heeft, denk ik dat Avast onder Ondrej beter af is.

Tja lijkt serieuze overkill van Theoard. Kan me ook haast niet voorstellen dat het je pc niet vertraagt. Goede browser met adblocker en Windows Defender + gezond verstand moet afdoende zijn.

mee eens

Tja

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_voorkust