De beste gratis beveiliging voor je pc en Mac in 2019: ons advies

Als je aan internet bankieren doet, online shopt of vaak op het web verkeert is een goede pc beveiliging een must. Deze beveiliging kan ook gratis. Er zijn veel goede gratis virusscanners die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-malware programma's en firewalls zijn gratis te krijgen. Wij geven zoals elk jaar onze tips voor de gratis beveiliging van je pc en Mac in 2019.

       
  Windows-gebruiker Gevorderde
Windows-gebruiker

 
Mac-gebruiker
Anti-virus Windows Defender
(Meegeleverd met Windows 8.1 en 10)
Windows Defender
of
Kies zelf een gratis virusscanner
Optioneel
(lees de adviezen!)
of
Download gratis virusscanner voor Mac
   
       
Firewall Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Kies een andere gratis firewall Ingebouwde Mac-firewall aanzetten 
   
       
Anti-malware Emsisoft Anti-Malware Free AdwCleaner Malwarebytes Anti-Malware
 
   
Of:
Kies een andere on demand gratis malwarescanner

1. Gratis anti-virus

Windows
Wij kiezen in 2019 voor Windows Defender als beste keus voor Windows-gebruikers.

Windows Defender komt de laatste jaren weer prima naar voren uit anti-virus tests en biedt dus meer dan voldoende bescherming. De standaard met Windows 8.1 en 10 meegeleverde virusscanner van Microsoft heeft als groot voordeel de gebruikersvriendelijkheid en integratie in Windows van Windows Defender. Lees ook ons pleidooi voor het gebruik van standaard-programma's!

Vorig jaar zijn bovendien extra beschermingsmaatregelen ingevoerd voor Windows Defender, zoals exploit-beveiliging en anti-ransomware. Blijf als gebruiker echter altijd opletten: download geen verdachte bestanden, bezoek geen dubieuze websites, open geen mailbijlagen van onbekenden en denk na voor je klikt!

Gevorderde gebruikers
Gevorderde Windows-gebruikers kunnen zelf hun keuze maken uit het rijke aanbod aan virusscanners. De meeste virusscanners bieden prima bescherming dus persoonlijke voorkeur speelt een grote rol bij de uiteindelijke keuze voor een anti-virus programma.

macOS
Is een virusscanner op een Mac echt nodig? Als je geen software installeert van onbekende ontwikkelaars, netjes alle beveiligingsupdates voor macOS binnenhaalt (kijk onder App Store | Updates), plugins als Flash altijd bijwerkt en niet overal blind op klikt dan kun je wel zonder - is onze mening. Wil je liever toch wat meer zekerheid dan kun je hier gratis virusscanners voor Mac downloaden.

Verdere aanbevelingen op macOS zijn de volgende:
- Zorg altijd dat de ingebouwde firewall in macOS aanstaat.
- Let op dat de standaardinstelling voor software installeren onder Systeemvoorkeuren | Beveiliging en privacy | Algemeen - Sta programma's toe die zijn gedownload bij NIET staat op Elke willekeurige bron, maar op Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is. Deze beveiliging wordt Gatekeeper genoemd en zorgt ervoor dat je niet allerlei rommel van internet kunt installeren.
- Een aanvullende ingebouwde beveiliging in macOS is XProtect - dat onzichtbaar zijn werk doet en bepaalde malware - die er inmiddels wel is voor Mac - onschadelijk maakt (een beetje zoals het 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' onder Windows).

2. Gratis firewall
De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel afdoende zijn. Ook in macOS zit een firewall. Deze firewall in macOS - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten.

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen zelf een losse gratis firewall downloaden (onze vroegere keuze Privatefirewall wordt helaas niet meer ontwikkeld en werkt niet meer op de laatste versie van Windows 10).

3. Gratis anti-malware
Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware, toolbars en andere rotzooi te scannen. Eigenlijk doen anti-malware programma's vaak hetzelfde als anti-virus software, maar ze bieden geen continue bescherming. Sommige programma's zijn specifiek op adware en toolbars gericht, zoals AdwCleaner. Eens per week of per maand een handmatige scan kan geen kwaad als second opinion voor je virusscanner. We noemen een aantal goede malwarescanners:

Emsisoft Anti-Malware Free is een goede keuze voor Windows.

Ook AdwCleaner (overgenomen door Malwarebytes) is een goed programmaatje om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen.

Malwarebytes is ook een goede on demand scanner. Voor macOS is Malwarebytes Anti-Malware beschikbaar.

Download hier andere gratis anti-malware programma's

4. Extra beveiliging
Een grote plaag is tegenwoordig ransomware. De meeste virusscanners bieden ook in meer of mindere mate bescherming tegen ransomware. Maar wil je extra bescherming, ransomware verwijderen of identificeren dan kunnen de volgende gratis tooltjes tegen ransomware van pas komen.

Bescherming van je browser kan heel goed met HitmanPro.Alert, waarvan de gratis versie nog altijd nuttig is (je krijgt eerst een maand de betaalde versie op proef, dat extra bescherming biedt tegen ransomware). Browser-beveiligingswerkbalken van virusscanners zijn niet altijd aan te raden, omdat ze soms nogal vertragend werken of onnodige extraatjes bevatten.

Maak je je zorgen over de privacy van Windows 10, dan is O&O ShutUp10 een goed tooltje om de phone-home functies die Microsoft heeft ingebouwd het zwijgen op te leggen.

Als je je laptop meeneemt op vakantie en gebruik maakt van gratis wifi-netwerken en hotspots (die vaak niet of slecht beveiligd zijn) dan is het sterk aan te raden om een beveiligde VPN-verbinding te gebruiken. Dat kan met deze gratis VPN-software. Zo zorg je ervoor dat je wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens niet gestolen worden.

En zoals gezegd: houd altijd Windows en macOS up-to-date! Installeer alle beveiligingsupdates en zorg ook dat je browsers en plugins bijgewerkt zijn naar de laatste versie! De meeste aanvallen maken gebruik van lekken in software om hun schadelijke werk te doen.

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Allemaal wel leuk en aardig dat advies om Windows Defender te gebruiken, maar wat blijkt: het beschermt niet pro-actief. Het geeft wel een waarschuwing (die je maar net moet opvallen), maar dan staan de virussen al op je pc. Zo ben ik van Bitdefender en Panda gewend dat die pro-actief zijn. Je pc wordt benaderd en de bestanden worden meteen verwijderd. Met Windows had ik dus mooi ineens 2 backdoors op mijn pc. Kreeg een waarschuwing van Ziggo dat ik een nieuw mail-wachtwoord diende aan te maken omdat mijn account was gehackt. Dat laatste: de twee backdoors verzonden porno-advertenties vanaf mijn mailaccount. Kortom, Windows Defender gebruik ik niet meer. Op mijn grote laptop staat Bitdefender weer, op mijn kleine laptop Panda.

Gehackte mail-accounts heeft vaak niks met virussen te maken, maar met hergebruik van wachtwoorden en gehackte websites. Dus dan kan je pc best schoon zijn, maar je mail-account (webmail) gehackt. Of zat het anders?

heey jan ik ben het volkommen met jou eens ik ben ook geen voorstander van windows defender net wat jij zegt windows defender is niet pro actief .....heb ook een tijdje windwos defender gebruikt om te testen maar toen ik naar 2 maandjes later met bitdefender + panda cloud cleaner + malwarebytes + hitman pro zat mijn pc vol met virussen ..en windows defender gaf niks door dat mijn pc besmet was .terwijl ik met een schone pc metwindows defender ben gaan werken .heelaas windows defender slechte ervaring mee

Zelf gebruik ik voor het browsen uBlock Origin, Privacy badger, Disconnect en uMatrix.

Niet alle sites vinden deze combinatie prettig en worden gedeeltelijk (voorbeeld: Youtube)of zelfs helemaal niet (voorbeeld: Facebook) weergegeven.

uMatrix blokkeert standaard bijna alles, kan geen enkele ad-blocker tegenop. Echter, als ik (tijdelijk) uMatrix geheel of gedeeltelijk deactiveer omdat ik toch toegang wil tot de functionaliteit van de website, dan zijn er de andere privacy extensies die nog steeds over mijn info waken.

Windows Defender en de firewall staan aan en heb sinds mijn eerste stappen op het internet in 1997 genoeg gezond verstand ontwikkeld over browsen etc.

Voordat ik Windows 10 gebruikte, was er geen enkel AV pakket geinstalleerd (wel altijd de Windows firewall geactiveerd) en toch nooit last gehad van een slome PC vol met virussen en malware. Deactiveren van Windows Defender heeft weinig nut wat betreft het verlies aan rekenkracht.

Een gemakszuchtige gebruiker zou het een straf vinden om te internetten op mijn systeem. Zolang Google alsmaar denkt dat mijn computer nog steeds als onbekend apparaat aanmerkt welke gebruik wil maken van hun diensten, dat betekent dat ik hun database op afdoende wijze bevuil met onbruikbare data. Wat realistisch gezien de enige manier is om hun honger naar data te verpesten.

Ik heb meer vertrouwen in mijn Bitdefender Internet Security 2019, dan in die Windows defender. Maar als basisbeveiliging voldoet Windows defender beter, als ik de berichten mag geloven, dan een paar jaar geleden. Ze moeten wel, want de antivirus vijver zit vol met concurrentie. Microsoft kan niet met Windows defender achterblijven. Dat is logisch.

Als je op zeker wilt spelen en ieder antivirus softwarebedrijf maar met achterdocht tegemoet moet treden, wat weten ze allemaal van mij???, ja; dan kun je net zo goed met internet en computeren stoppen. We hebben er als particulier weinig, tot geen zicht op. En de meesten van ons, ´´stopcontact gebruikers´´, weten nu eenmaal niet wat er ´´aan de achterkant van onze beeldschermen´´ plaatsvindt en wat er wel en niet aan data wordt onderschept en door softwarebedrijven wordt gebruiken voor het een of het ander, toch?

Die achterdocht kun je beter loslaten, vind ik. Als het gebeurt, gebeurt het toch! Maar wat mij betreft voldoen Bitdefender Internet Security, Kaspersky Internet Security, Norton, Bullquard, Esset, etc. ruimschoots en geweldig, qua beveiliging! Ook gratis varianten ervan zoals Bitdefender free en Kaspersky Free zijn top, vind ik en zou bij geval mijn voorkeur genieten als ik de gratis varianten van die bedrijven zou gebruiken.

Privatefirewall 7, avast free antivirus en on demand Superantispyware.
E-mail eerst op de server van de provider bekijken, evt. opschonen voor binnenhalen.

Naast Defender gebruik ik HitmanProAlert. Werkt prima samen.

Helemaal met de redactie eens: Windows Defender. Geen omkijken naar en nooit trammelant.

Wordt saai, maar helemaal mee eens. Windows Defender: geen gezeur (over updates of extra's) en nooit problemen.
Dit na jarenlang geklungel met "gratis" andere toepassingen.

Emsisoft is niet zo fraai, tot 2x toe pc gechrast.

Geef mij maar Kaspersky Free Antivirus. Kaspersky biedt betere bescherming dan Windows Defender.

Waar baseer je deze mening op? en, zou Kaspersky geen data verzamelen van jouw systeem, dan heb je met deze AV 2 bedrijven die je data verzamelen...

1. Ik baseer mijn mening op verschillende testen:

- https://www.youtube.com/w... [Windows Defender Test | Windows 10 vs Malware]
- https://www.youtube.com/w... [Why I don't recommend Windows Defender]
- https://www.youtube.com/w... [Is Windows Defender good enough?]
- https://www.youtube.com/w... [Kaspersky Free Antivirus Review | System Watcher Test]
- https://www.youtube.com/w... [Bitdefender vs Kaspersky | Best Free Antivirus?]
- https://malwaretips.com/t... [Kaspersky Free AntiVirus 2019 - October 2018 Report]
- https://malwaretips.com/t... [Kaspersky Free AntiVirus 2019 - November 2018 Report]
- https://malwaretips.com/t... [Kaspersky Free AntiVirus 2019 - December 2018 Report]

2. Elke AV verzamelt gegevens van jouw systeem.

En trouwens, als je niet wilt dat bedrijven gegevens over je verzamelen dan moet je ook geen Windows 10, Google Chrome, Google zoekmachine, Facebook, Android-telefoon, en andere websites of browsers gebruiken, nog beter, dan moet je helemaal niet online moeten gaan en dus helemaal geen Internet moeten gebruiken.

Dan zou je eigenlijk ook niet eens deze website moeten bezoeken, omdat deze website gebruikt maakt van advertenties van Google.

Je geeft zelf het antwoord. Wat het dubbel verzamelen betreft.
Ublock origin houdt veel advertentie rommel buiten de deur.
Veel plezier met je Kaspersky.

"Je geeft zelf het antwoord. Wat het dubbel verzamelen betreft". Denk dat dubbel nog te weinig is als je Windows, een web browser, en een smartphone gebruikt en verschillende websites bezoekt. Je moet niet denken dat uBlock of een andere ad-blocker of een VPN dit allemaal tegenhoudt. Er worden overal en door vele bedrijven gegevens over je verzamelt als je een computer en/of smartphone gebruikt met internet.

"Veel plezier met je Kaspersky" dank je wel.

"Ublock origin houdt veel advertentie rommel buiten de deur." maar zoals ik al eerder zei, gegevens worden toch wel over je verzamelt.

Nu de data buiten beschouwing gelaten, WDF is het zwaarste AV die er is ! En dat voelt wel aan, daarom al gebruik ik een "third party" AV die wel lichter zijn.
WDF heeft dit jaar misschien een inhaalbeweging gemaakt en beter geworden, maar Kaspersky is inderdaad toch nog stukken beter qua detectie/protectie

Ik zit ook op MWT , Anoniem heeft gelijk, daar worden veel AV's getest en Kaspersky is daar echt als een rotsblok waar de malware niet door geraakt.

Beste @anoniem ,

Ik gebruik sinds deze week Kaspersky Free , vind deze antivirus best wel goed .
Alleen zie ik dat er iedere dag automatisch een rootkit scan is .
Is dit normaal? Ik kan nergens vinden om dit uit te schakelen / of te veranderen , zodat een rootkit scan 1x per week gebeurd .