Als je toch Windows 7 wilt blijven gebruiken, volg deze adviezen!

Windows 7 heeft deze week zijn laatste updates ooit gekregen. Vanaf nu worden lekken in Microsofts oude besturingssysteem niet meer dichtgeplakt en wordt het steeds onveiliger om bijvoorbeeld te internet bankieren of online shoppen met je Windows 7 pc.

Je kunt dus beter - gratis - overstappen naar een moderner besturingssysteem:

Maar als je toch per se Windows 7 wilt houden voor dat ene programma dat anders niet meer draait of omdat je gewoon gehecht bent aan Windows 7, dan kun je onderstaande tips volgen om je pc zo veilig mogelijk te houden.

Maar wij raden je aan om wel te upgraden als dat kan. Je Windows 7 pc wordt niet 100% veilig door onderstaande tips, de risico's worden alleen iets verkleind. Voor eigen risico dus!

1. Verbreek de internetverbinding op je Windows 7 pc

De meeste gevaren komen via internet (websites, e-mail) dus als je de ethernetkabel uit je pc haalt en de wifi-verbinding verbreekt dan voorkomt dat 99% van de gevaren. Je kunt op deze manier een oud programma (dat geen internet nodig heeft) blijven gebruiken. Let alleen op dat je usb sticks die je gebruikt om gegevens op de oude pc te zetten goed scant op virussen en andere malware!

2. Gebruik een up-to-date virusscanner die ondersteund blijft worden op Windows 7

Voor het scannen van usb sticks en als je toch internet wilt gebruiken op je Windows 7 pc (zie hierna) is een goede virusscanner een must. Niet alle virusscanners blijven werken op Windows 7. Let daar dus goed op en kies anders een die wel ondersteund wordt.

Naast goede anti-virus software moet je ervoor zorgen dat Windows Firewall aanstaat (voor meer controle kun je Windows Firewall Control installeren) of een goede andere firewall gebruiken.

Scan regelmatig met on demand anti-malware software als Malwarebytes of Emsisoft. Ook kun je je browsers extra beschermen met HitmanPro.Alert.

3. Gebruik een veilige, bijgewerkte, moderne web browser, géén Internet Explorer

Alsjeblieft. Internet Explorer is altijd al een gatenkaas geweest. Zelfs Microsoft adviseert om de oude browser niet meer te gebruiken.

Gebruik Google Chrome, Firefox of Edge Chromium (ja, Microsofts nieuwste browser werkt ook op Windows 7) en zorg dat deze bijgewerkt wordt (wat in principe automatisch gaat).

Chrome en Edge Chromium worden tot juli 2021 ondersteund op Windows 7, van Firefox is dat nog niet bekend maar dat zal in dezelfde orde van grootte liggen.

4. Verwijder alle plugins als Flash, Java en Silverlight van je Windows 7 pc!

Plugins zijn bekende gatenkazen en Flash, Java, QuickTime en Silverlight worden door moderne browsers niet meer ondersteund (alleen kunnen ze nog misbruikt worden in Internet Explorer dat nog op je pc staat en dat de plugins nog wel heeft). Ga dus naar Configuratiescherm | Software en verwijder al deze plugins!

En als je toch bezig bent: kijk kritisch naar alle software en verwijder software die je niet gebruikt of software waar vaak gaten in ontdekt worden, zoals bijvoorbeeld Adobe Reader. Hoe minder kwetsbare software op je pc, hoe kleiner de kans dat zwakke plekken misbruikt worden.

5. Gebruik een standaardgebruikers-account en niet een Administrator-account!

Maak een standaard-account aan voor een gewone gebruiker in Windows 7, zodat je niet met beheerdersrechten gaat internetten (want dat laatste geeft virussen en malware meer mogelijkheden om schade aan te richten).

Dit kan onder Configuratiescherm | Gebruikersaccounts. Je kunt hier bestaande accounts wijzigen (Accounttype wijzigen) of een nieuwe standaardgebruiker aanmaken (Een ander account beheren |Een nieuw account maken). Eén Administratoraccount moet wel blijven bestaan voor beheerderstaken.

Log in het vervolg altijd in als standaardgebruiker om de risico's te beperken.

Tot slot

Met deze tips kun je Windows 7 de eerste tijd iets veiliger houden, maar na verloop van tijd zullen er zeker grote gaten in het besturingssysteem worden geschoten en is overstappen onvermijdelijk!

Heb jij ook tips om Windows 7 nog redelijk veilig te blijven gebruiken? Laat ze hieronder weten!

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruik deze maand een sandbox of iets in de trand van Returnil, vóórdat je internet op gaat, als je nog niet bent overgestapt op andere browser.

En hier staan nog tips, die de moeite waard kunnen blijken te zijn: https://www.gratissoftwar...

Gisteren W10 geïnstalleerd,gelukkig geen problemen.Wel de cursus Noors en Zweeds tijdens installeren gedaan...4 uur..

Internetbankieren met Windows 7 zal binnenkort niet meer kunnen want de banken gaan inloggen via Windows 7 weigeren.

Prima stukje, niet primair omdat mensen die bij W7 willen blijven handreikingen hiervoor krijgen, maar vooral om bewustwording te kweken dat ze uiteindelijk zouden moeten switchen, en hoe eerder hoe beter.

"Gebruik Google Chrome, Firefox of Edge Chromium (...)en zorg dat deze bijgewerkt wordt (wat in principe automatisch gaat)"
Dat automatische is er wel een beetje van af natuurlijk als je offline gaat, wat ook geldt voor het updaten van antiviruspakketten.

Vooral voor de categorie gebruikers met wat minder computerkennis is er een drempel om te switchen van OS. Ook deze maatregelen zijn voor sommigen niet altijd eenvoudig, waarbij ze vaak eigenlijk ook niet veel informatie over dit onderwerp lezen of opzoeken.

Mijn oproep: help eens een noob, kijk om naar je familie of help eens een kennis of buurman/vrouw op weg.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-rusla_d