BlueGriffon

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.1 (48 stemmen)
Voor Windows, Mac OS X en Linux

BlueGriffon is een wysiwyg (what you see is what you get) html-editor. BlueGriffon is een redelijk uitgebreid programma om websites mee te maken dat heel gebruikersvriendelijk is.

BlueGriffon wordt gemaakt door Daniel Glazman - de oorspronkelijke maker van N VU (New View) dat later overging in Kompozer.


BlueGriffon heeft een wysiwyg en source modus. BlueGriffon is een veelzijdige html-editor die ook overweg kan met css en html5. Verder kan BlueGriffon audio en video integreren in webpagina's en heeft het programma een ingebouwde SVG-editor voor het bewerken van afbeeldingen. FTP is (nog) niet ingebouwd, maar voor het publiceren van webpagina's is een gratis addon beschikbaar, genaamd FireFTP.

BlueGriffon is gebaseerd op het Gecko-platform van Mozilla, waar Firefox ook gebruik van maakt. Een Nederlandse vertaling is er ook.

Categorie: 
Webdesign
Versienummer: 
1.8
Laatst gewijzigd: 
11 januari 2016
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Installatie: 
Let op bij de installatie

In versie 1.8 hebben we geen extraatjes aangetroffen, maar vroeger bood BlueGriffon soms de onnodige IncrediBar aan. Let dus wel even op!

Kies dan tijdens de installatie voor Custom Installation en haal de vinkjes weg voor de onnodige extraatjes, zoals een werkbalk en veranderde zoekmachine (zie afbeelding).

In de interface van BlueGriffon wordt reclame gemaakt voor betaalde add-ons.

Raad deze download aan (twee keer klikken): 
 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Ik heb versie 1.7.2 op 10 04 2014 geïnstalleerd en heb niets verdachts
gezien.

Ik vind het een geweldig programma. Ik werkte sporadisch wel eens met eerdere versies, maar ga nu veel intenser werken met het programma.

citaat van de redactie over Bleu Griffon:
" BlueGriffon is nog in ontwikkeling, maar de contouren worden duidelijk zichtbaar en het webdesign-programma is al goed bruikbaar."

Aan de redactie: misschien is de tijd nu gekomen om dit verder gerijpte programma anders te omschrijven? We zijn reeds enkel zijn reeds enkele versies verder, en het likt mij dat het een volwassen programma geworden is?

groeten,
OO

Net de recentste versie (1.6.1) gedownload.
Hierin heb ik géén optie voor "Custom Installation" meer gevonden....
Maar wel alle malware activiteiten langs zien komen.
Geen "false positive" wat mij betreft: ook als de virusscanner er niet over zou klagen, zou ik het ongevraagd installeren van toolbars en andere rariteiten ontoelaatbaar vinden.

Ik wil deze software hierbij voordragen voor een herevaluatie om te beoordelen of hij nog wel aan de eisen van GratisSoftwareSite.nl voldoet.

Heeft de redactie, naar aanleiding van de melding door Roel van 8 februari 2013 dat hem bij installatie van BlueGriffon géén optie "Custom Installation" meer werd aangeboden en daarmee alle adware werd meegeïnstalleerd, de installatie van BlueGriffon onder Windows zelf nog eens gecontroleerd, of laten controleren?
Wanneer het klopt wat Roel op 8 februari meldde, dan lijkt het me dat BlueGriffon niet meer aan de eisen voor vermelding op GratisSoftware.nl kan voldoen.
Vooralsnog kan ik echter nog niet volledig uitsluiten dat Roel de "Custom Installation" optie over het hoofd gezien kan hebben. Het onderzoeken van een BlueGriffon installatie dat ga ik echter niet op me nemen, maar laat ik over aan iemand met een daartoe bedoeld test-systeem.

In versie 1.7 voor Windows hebben we geen adware aangetroffen. Andere gebruikers wel?

De reactie schreef,
"In versie 1.7 voor Windows hebben we geen adware aangetroffen."
Dat is interessant.
Dus dan ook helemaal geen optie "Custom Installation" meer om het mee-installeren van adware af te wijzen?
Maar is die BlueGriffon installatie dan wel op een Windows-systeem getest? Niet op Linux of op een gevirtualiseerde Windows? Ik meen me te herinneren dat in een eerder geval, met andere software, de redactie/ de testers geen adware aangeboden kregen bij installatie onder Linux of op een gevirtualiseerde Windows en daardoor meende dat geen adware werd aangeboden, maar dat bij installeren onder Windows wel degelijk adware werd aangeboden.
Mocht het in dit geval werkelijk zo zijn dat ook onder Windows geen adware meer wordt aangeboden bij installatie van BlueGriffon, dan is dat natuurlijk mooi nieuws.

Getest op Windows XP. Maar aangezien dit soort extraatjes soms opeens weer terugkeren in installatiebestanden (misschien bij een volgende versie), laten we de waarschuwing nog even staan.

neem mij niet kwalijk maar comodo firewall is de raarste firewall programma die ik ooit heb gezien. je kan het beter verwijderen. je krijcht alleen maar problemen ervan.

BlueGriffon gisteravond geïnstalleerd op Windows 7 systeem. Meteen groot VIRUSalarm van Comodo-firewall !!
Malware bytes Anti-malware (MBAM) laten lopen en die vond de malware PUP.BUNDLEINSTALLER.SOMOTO (de exe heette BetterInstaller.exe).
Na herstarten was nog niet alles weg. Winpatrol verwittigde mij om de 30 seconden voor een installatiepoging van een Internet Explorer Add On C:\Program Files\Web Assistant\Extension32.dll (Versie 2.0.0.445 , geen naam van eigenaar bekend, blanco, niets ...), dan kwam een poging om een andere IE helper te installeren C:\Program Files (x86)\Incredibar.com\incredibar\1.5.11.14\bh\incredibar.dll (eigenaar Montera Technologies) en dan nog ..\1.5.11.14\IncredibarTlbr.dll (ook van Monteira).
Dat drietal kwam agressief terug maar WinPatrol hield ze tegen.
Met WinPatrol zo goed mogelijk deze BHO (Browser Helper Objects) onschadelijk gemaakt. Intussen was de opstartpagina van Firefox ook al gewijzigd in een incredibar-bladzijde. Verder viel in WinPatrol ook nog op dat recent (lees vandaag) Microsoft Silverlight en Adobe Flashplayer gewijzigd waren (heb de laatste versie van beide maar dat was eerder dan vandaag !!). Dus ook nog eens UNINSTALL van deze twee gedaan. Met Advance Systemcare 5 dan nog eens het register laten opkuisen (diepe registerreparatie met alle risico's vandien dat je misschien teveel opkuist).
Ik hoop dat nu alles terug proper is bij de volgende reboot...

Antwoord van BlueGriffon i.v.m. PUP.BUNDLEINSTALLER.SOMOTO : that's not a virus, that's a well known false positive ; no worries.
In ieder geval is de hele incredibar-toestand (voor mij) ongewenst en met neveneffecten (aanpassingen) die vragen oproepen.
De grens tussen eigenzinninge extra's, ad-ware en malware is niet zo duidelijk (lees mijn bemerking i.v.m. RECENT changes die Winpatrol had opgemerkt bij Flash Player en Silverlight op het tijdstip van de installatie van BlueGriffon).

"false positive, no worries", tsja, da's een voor de hand liggend antwoord door BlueGriffon (Disruptive Innovations).
Dat de meegeleverde adware zich in jouw ervaring bij installatie gedroeg met 'malware-trekjes', dat vonden ze niet een beetje genant? Of heb je ze niet alle details die je hier vermeldde aangereikt?

Wat duidelijk lijkt, gezien de installatie-instructies die de redactie inmiddels heeft geplaatst, dat is dat door te kiezen voor Custom Installation (advanced) te voorkomen is dat de IncrediBar adware wordt geïnstalleerd. Blijkbaar had je daar toch overheen gekeken bij installatie? Áltijd goed opletten bij installaties - vrij veel software biedt standaard aan adware mee te installeren, en het te snel door de installatieprocedure heenklikken resulteert dan in vervelende extraatjes.

Dat de door jou per ongeluk meegeïnstalleerde adware zoveel alarmbellen deed rinkelen, daar heb ik nog geen goede verklaring voor.
Ik heb het installatiebestand geanalyseerd door middel van GData, MBAM, HitmanPro, VirusTotal, Comodo CAMAS/CIMA online gedragsanalyse, Comodo online File Intelligence SHA1 analyse, en Comodo Valkyrie, zonder dat ik één melding vond van verdacht gedrag. Ik kan echter ondanks zelfs de online gedragsanalyse niet uitsluiten dat bij of na installatie toch adware gedrag kan optreden dat naar onze smaak teveel neigt naar malware-gedrag.

Maar ondanks dat dat gedrag naar onze smaak teveel neigt naar malware-gedrag, zou het legitiem gedrag kunnen zijn dat hoort bij de installatie en integratie van de adware extraatjes. Dat je dat niet wenst, en dat dat gedrag alarmerend lijkt, dat is een andere zaak.
Een vraag is dan ook: Zijn die meldingen die je kreeg van je Comodo firewall en van WinPatrol werkelijk wel meldingen van malware-activiteit, of mogelijk algemener meldingen dat er iets aan de hand was dat je aandacht nodig had en dat je goedkeuring dan wel afwijzing nodig had? De MBAM vermelding bijvoorbeeld, dat was ook al geen malware-melding, maar slechts een melding van een een potentially(!) unwanted program, met aan jou de beslissing 'wanted/unwanted'. Ook de Comodo firewall en WinPatrol meldingen zouden mogelijk van die aard geweest kunnen zijn.
Ik kan dat verder niet beoordelen. Ik heb de meldingen niet gezien, en ik heb geen ervaring met de Comodo firewall en met WinPatrol.
Zou het echter zo zijn dat je Comodo firewall al "Virus! Virus!" roept terwijl er sprake was van (door onoplettendheid) meegeïnstalleerde adware met slechts de daarbij behorende legitieme installatie- en integratie-activiteiten, dan is die Comodo applicatie mogelijk wat al te gevoelig.

Heb je je ervaringen ook al aan Comodo support gemeld of op het Comodo forum gemeld?
Zou het zo zijn dat de Comodo firewall op in essentie legitieme installatie- en integratie-activiteiten reageert door "Virus!" te roepen, dan lijkt me dat een punt dat beter kan, en waard om te melden. Een neutraler melding zoals "Wilt u deze toepassing toegang verlenen?" zo mogelijk aangevuld met "Het betreft een mogelijk ongewenste applicatie", dat lijkt me beter.

Reageren

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
duitsla_d