Verkiezing: Wat vind je het beste besturingssysteem van 2018?

Welk besturingssysteem heeft je voorkeur in 2018: dat van Microsoft, Google of Apple - of toch een ander?

In 2018 heeft Microsoft twee grote upgrades voor Windows 10 uitgegeven: 1803 (of April 2018 Update) en 1809 (of Oktober 2018 Update). Beide met nieuwe functies (vernieuwde schijfopruiming en donker thema) en diverse problemen (waaronder zeer ernstige, zoals verdwenen foto's en documenten na de installatie).

Ook zagen macOS Sierra 10.14 Mojave (met donker thema, privacy verbeteringen en stapels), Ubuntu 18.04 LTS (dat terugkeerde naar Gnome) en Linux Mint 19.1 (met vernieuwd uiterlijk) het levenslicht.

Op smartphones en tablets kwamen iOS 12 (sneller en met Schermtijd en Opdrachten app) en Android 9.0 Pie (met verbeterde batterij duur en digitaal welzijn app) uit voor Pixel, Android One toestellen (zoals Nokia) en enkele andere.

Onze vraag is:
Wat vind jij het beste besturingssysteem dat uitkwam in 2018?

In de reacties horen we graag je motivatie!

Windows 10 1803
17% (61 stemmen)
Windows 10 1809
47% (172 stemmen)
macOS Mojave 10.14
4% (16 stemmen)
Ubuntu 18.04 LTS
7% (24 stemmen)
Linux Mint 19.1
14% (50 stemmen)
Android 9.0 Pie
2% (6 stemmen)
iOS 12 (iPhone, iPad)
3% (10 stemmen)
Een ander OS, namelijk... (laat weten in de reacties)
7% (27 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 366
Deel dit artikel: 

Reacties

Voor mij was windows 7 het beste daarvoor XP
Microsoft heeft altijd de neiging gehad van een goed systeem dat abrupt word vervangen door een slecht daarna weer een goed W.311=goed w95=slecht w98se=goed ME=slecht XP=goed Vista=slecht w7=goed w8+8.1=slecht w10=goed
Heb Linux mint geprobeerd heb nu sinds 2 maanden Zorin OS geweldig besturingssysteem met op windows geörienteerd bureaublad

ik vindt dat je chrome os te kort doet die moet ook in deze lijst

Tover een oud laptopje met Cloud ready om tot een Chromebook. Echt ontzettend leuk en snel.
Een aanrader.

Zolang er op forums nog gevraagd wordt om eeneenvoudige scanner aan de praat te krijgen, of een printer...ik noem maar wat , blijft het systeem Linux minder aantrekkelijk dan Windows of MAC Daar kan Linux niets aan doen, de schuld ligt bij de hard- en softwareontwikkelaar die te weinig of helemaal geen ondersteuning geven. Wat mij betreft heel erg jammer

Mee eens, er moet nog veel te veel met de Terminal ingevoerd worden, ik vind dat sinds we al tig jaar grafisch werken erg ouderwets en vooral gebruikersonvriendelijk.
Verder vind ik het een prima alternatief. Ik hoop dat de ontwikkelaars hier aandacht aan gaan besteden. De forumleden zijn overigens zeer behulpzaam.

Dat kan, maar daar heb ik geen problemen mee.
Misschien oude en minder conventionele hardware dat die problemen geeft.
Maar mijn printer van minstens 8 of 9 jaar oud HP Deskjet D2560 doet het uitstekend in mijn Ubuntu Linux.
Ook mijn recentere scanner Canon LiDE 120 doet het perfect.
Wordt allemaal feilloos door Ubuntu herkend.

Ik denk als ze van het Terminal gebruik af kunnen en naar een grafische mogelijkheid Linux in het algemeen een veel groter publiek zou kunnen bereiken. Dan pas zou het voor de gewone computer gebruikers een volwaardig alternatief kunnen worden.

Al ruim twee jaar Ubuntu Linux.
Het beste dat mij op pc gebied ooit is overkomen.
Nooit meer Windows.

Voor mij Arch Linux met KDE/Plasma desktop
Ik voorspel een goed 2019 voor Arch gebaseerde distro's zoals Manjaro

Heb Windows10 1809 ingevuld, omdat ik dat besturingssysteem heb. Maar weet niet of dat het beste is, omdat ik die andere besturingssystemen niet ken.

Win 10 1809
Manjaro Linux Gnome 18.10
Leuk om met beide besturingssystemen te spelen.
Werken gewoon goed.

1) Linux Mint
2) Windows XP
3) Windows 7

Ik gebruik vooral windows. Ik vind dat microsoft duidelijk aan het werk is hun besturingssysteem veiliger te krijgen. Daarnaast proberen ze de gebruiker te verleiden meer online te zijn middels hun eigen apps en programma's om zo gebruikers te binden en inkomsten te genereren en zeker te stellen. Ze zouden m.i. de 'nieuwe mogelijkheden' beter mogen scheiden van de extra veiligheids mogelijkheden. Ook in het updaten zou ik die keuze mogelijkheid willen. Nu zet ik de meeste onnodige vernieuwingen vaak uit. Wel stabiel, up to date systeem nu. Dat kun je van android niet zeggen...

Gebruik al jaren Ubuntu-Mate

Linux Mint 18.3. Wordt nog 2 jaar en 4 maanden ondersteund en is wat mij betreft één van de beste dingen die mij op computergebied is overkomen. Geen seconde spijt van gehad !

Chrome OS

Raspberry PI met Raspbian Stretch als oS. Ideaal. Klein en goedkoop.

Gebruik al jaren Windows, geen ervaring met andere systemen.
Persoonlijk vond ik Win 98SE; Win XP goed, alsmede W7.
Voor 2018, W10 versie 1803.
(1809 nog niet aangeboden gekregen)

Voor mij Chalet OS

W10 met laatste updates toch wel. Afgelopen weken 2 keer Linux Mint als dual boot gezet, maar je moet zeker in het begin toch regelmatig handmatig commando´s invoeren. Scanner op mijn all in one niet aan de gang te krijgen, problemen met Wifi adapter, geen echte ondersteuning voor Wacom tablet, wel aan de gang maar knoppen werken niet. Time Shift werkt niet goed, niet alle instellingen worden terug gezet.
Het is een leuk besturingssysteem maar zonder goede ondersteuning van fabrikanten blijft het een hobby programma. Jammer.

Linux Mint, werkt probleemloos.

Manjaro xfce linux

Linux mint 18.3 met behoud systeemkern van 18.1 met xfce natuurlijk!

Windows Vista, draait al vanaf begin prima.

Vista en Win 7 voldoen nog steeds in veel situaties. Maar er zijn geen beveiligingsupdates meer resp. nu en over een jaar. Dus zakelijk niet te gebruiken resp. binnenkort uit te faseren. Een handige en voorzichtige thuisgebruiker kan natuurlijk nog even doorgaan. Doe ik ook.
Vanwege de hardware eisen van Windows 10, kan deze oude Windows versies door Windows 10 home vervangen (of door een moderne versie van Linux). Win 10 is sinds de Makers Update prima te gebruiken. Een classic menu toevoegen en je kan als doorgaan met waar je gebleven was tot de hardware brak is, mits er bijpassende drivers zijn. Maar het houdt een keer op en iets nieuws gaan gebruiken, is ook leuk.

Linux Mint is voor mij nr. 1

Windows 10 is niet slecht, maar ben niet meer dan Core 2 Quad CPU's gewend.
Had nooit een I3 of hoger, hoewel die Windows 10 1809 prima werkt op mijn 2008 Systeem dankzij een goede HDD en SSD en elke week of na een Update even schoonmaken met "Schijfopruiming". In Schijfopruiming "Systeembestanden opschonen" klikken en alles aanvinken. Soms kan het even duren tot dat die klaar is! Maar dan een Rommelvrij Systeem die beter presteert beter en Sluit en Start sneller op!

Mijn Favoriet om te gebruiken voor Downloaden is een Complete Windows 7 Home Premium, Professional of Ultimate. Heb Dual-Boot dat je na het BIOS laden de keus tussen 2 of meer besturingssystemen hebt. Dat op één HDD door gewoon in Schijfbeheer dat in je Computerbeheer zit je HDD te verkleinen en de niet toegewezen ruimte (Zwarte Balk) een nieuwe eenvoudige Volume te maken! Moet je alleen je Volume een naam gevene die je tijdens het installeren weer herkend!

Hartelijke groet en een goed snelle Jaarwisseling!! 2019 we are ready

Nooit problemen met Windows gehad. Wat niet wegneemt dat andere systemen beter kunnen zijn. Hoe dan ook, voorlopig houd ik het maar bij W10.

Windows 10 is voor mij een prachtige bestudering. Geen problemen, totaal niets! Werkt probleemloos bij mij. Twee voorwaarden, mijns inziens, voor een blijvend goede werking;

1. Altijd installeren (laten installeren) op een schone en ongebruikte (nieuwe) harde schijf. Ik heb zo het idee dat Windows 10 dan goed blijft functioneren. (Dus niet over een vorige besturing heen installeren. Kun je volgens mij rare conflicten verwachten.)

2. Wachten totdat Microsoft de updates zelf aanbiedt. Nooit te snel updates installeren!

Sluit mij hier volledig bij aan

Sluit ik mij bij aan

Windows 7

Al vanaf het begin van W10 geen problemen met de verschillemde versies, nu 1809.

linux manjaro ook prima

Linux mint Prima !!!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hon_arije