Wat is nieuw in macOS 10.14 Mojave

macOS 10.14 Mojave (genoemd naar een woestijn in Californië) is verschenen. De nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac-computers kent diverse handige verbeteringen, enkele nieuwe apps, verbeterde privacy en een nieuw donker thema. Wij gaan de vernieuwingen bij langs.

Als eerste de uiterlijke veranderingen. Het nieuwe donkere thema kun je instellen onder Systeemvoorkeuren | Algemeen | Weergave - Donker. Bedenk wel dat (nog) niet alle applicaties van derden deze donkere weergave ondersteunen. Maar het ziet er wel heel mooi uit.

Ook kun je een dynamische achtergrond voor je bureaublad instellen die meeverandert met het tijdstip van de dag (Systeemvoorkeuren | Bureaublad en schermbeveiliging | Mojave - kies Dynamisch. Je ziet dan de Mojave woestijn licht en donker worden in de loop van de dag. Een mooi effect.

Vernieuwde App Store in donker thema (klik voor groter)

Verder is de App Store op macOS onderhanden genomen naar voorbeeld van iOS en meer magazine-achtig geworden met verhalen over apps en ontwikkelaars. Updates voor applicaties kun je er nog vinden, maar de systeemupdates voor macOS zijn nu verplaatst van de App Store naar Systeemvoorkeuren | Software-update. Duidelijker wat ons betreft.

Stapels
Heel handig is dat je nu alle bestanden op je bureaublad kunt ordenen op stapels. Klik rechts op je bureaublad, vink Gebruik stapels aan en alle soorten bestanden (afbeeldingen, documenten) worden netjes op stapeltjes gegroepeerd. Ons bureaublad kon die opruimactie wel gebruiken (het is net alsof je de papierchaos op je eigen bureau ordent door gelijksoortige papieren op stapeltjes te leggen).


Stapels tegen de achtergrond van Mojave (klik voor groter)

In Finder (de bestandsverkenner op de Mac) is bovenaan een nieuwe galerij-weergave beschikbaar zodat je snel afbeeldingen kunt vinden. Ook kun je nu direct vanuit Finder (zonder de Voorvertoning-app te openen) rechtsonder snelle bewerkingen uitvoeren, zoals roteren, markeren en pdf maken. Zie de afbeelding hieronder (klik voor groter).


Gallerij-weergave met snelle bewerkingen

Ook handig, als je een iPhone hebt, is dat je direct in macOS foto's kunt maken en documenten kunt scannen met je iPhone om die dan vervolgens te importeren. Klik rechts in Finder of op je bureaublad en je ziet de functie Importeer van iPhone.

Verder is het makkelijker geworden om schermafbeeldingen te maken. Klik Cmd Shift 5 en je krijgt een screenshot tool met allerlei opties om schermafbeeldingen of schermopnamen te maken.

Mojave is de eerste uitgave van macOS waar aangepaste iOS apps op draaien. Apple heeft de Dictafoon, Woning en Aandelen app geport naar macOS. Het moet steeds makkelijker worden - ook voor derde partijen - om iOS apps geschikt te maken voor macOS. Voor desktop-gebruikers heel fijn aangezien hierdoor in potentie heel veel applicaties beschikbaar komen.

Apple vergroot je privacy door in Safari tracking verder te beperken en in macOS de toegang tot microfoon, webcam, schijven en systeemtaken af te schermen. Je moet specifiek toestemming geven aan apps voordat ze toegang krijgen (zoals op iOS allang het geval is).

Nog enkele wijzigingen:
- recent gebruikte applicaties zijn - net als op je iPad - nu zichtbaar rechts in de dock op macOS
- FaceTime groepsgesprekken (tot 32 mensen) komt dit najaar beschikbaar, zowel voor macOS als iOS

macOS 10.14 Mojave is geen wereldschokkende uitgave maar wel een met veel kleine handige verbeteringen die het werken met je Mac net weer wat prettiger maken.

macOS 10.14 Mojave is vanaf 24 september 2018 gratis te downloaden voor iMac (eind 2012 en nieuwer), MacBook Pro (midden 2012 en nieuwer) , MacBook Air (eind 2012 en nieuwer), MacBook (2015 en nieuwer) en Mac Mini (eind 2012 en nieuwer).

Hoe bevalt macOS 10.14 Mojave jou? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ha ha ha,wat zijn we gelukkig met zo'n onbeduidende update maar wat er niet meer zal werken word maar later duidelijk. Dat is veel belangrijker...

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
o_stenrijk