Hoe gaat update naar Windows 10 1809? Problemen en oplossingen

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2018

>> Microsoft stopt uitrol Windows 10 1809 wegens verdwenen bestanden fout breaking news

De 'Oktober 2018 Update' of Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809 is vanaf 9 oktober officieel te krijgen via Windows Update (wordt dan automatisch aangeboden als je pc geschikt is). Maar handmatig downloaden of controleren op updates kan al vanaf 2 oktober (hoewel dat niet direct aan te raden is, zie punt 1).

Hieronder bespreken we problemen tijdens of na de upgrade en mogelijke oplossingen. En we zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Als je de automatische upgrade wilt blokkeren of terugwilt naar de vorige versie dan hebben we hier tips voor je!

In de reacties horen we graag je ervaringen (goed en niet goed) met Windows 10 1809, hoe de installatie ging en of je tegen problemen aanloopt (drivers, randapparatuur, audio/video, software etc.) en zo ja welke! Ook oplossingen voor problemen en foutmeldingen en foutcodes horen we graag en zullen we de komende weken gaan vermelden in dit artikel - dat steeds uitgebreid zal worden met nieuwe informatie.

>> Lees ook: Wat is er nieuw in Windows 10 1809

Problemen en oplossingen Windows 10 1809

1. Wacht tot de update automatisch wordt aangeboden via Windows Update
Het is natuurlijk leuk om ze snel mogelijk de nieuwste Windows 10 versie handmatig te downloaden en installeren, maar even wachten tot de Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 1809 automatisch wordt aangeboden via Windows Update is vaak beter en kan problemen voorkomen.

Microsoft houdt via machine learning namelijk bij welke pc's, componenten, rand-apparatuur en drivers voor problemen kunnen zorgen. Als jouw pc (of onderdelen daarvan) nog niet geschikt is bevonden dan krijg je de update niet aangeboden via Windows Update - en als je de nieuwe versie dan toch handmatig downloadt en installeert dan kunnen er diverse problemen optreden of onderdelen in het geheel niet meer werken.

Geduld is dus een schone zaak. Microsoft probeert zo snel mogelijk alle problemen op te lossen voor ongeschikt bevonden pc's en drivers. En als dit gebeurd is dan wordt de upgrade wel via Windows Update aangeboden voor jouw pc. Dit proces kan wel twee tot vier maanden duren. Dus het is niet raar als je de Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 1809 niet gelijk ziet staan bij Windows Update. Met name bij oudere pc's kan dit iets langer duren.

2. Te weinig schijfruimte
Een van de problemen waardoor de installatie niet voltooid kan worden en je teruggerold wordt naar de vorige versie is te weinig schijfruimte. Merkwaardig genoeg meldt Windows dat niet vooraf maar kun je daar achteraf achter komen als je kijkt in het Windows Defender beveiligingscentrum onder Apparaatprestaties en -status. Schijfopruiming in Windows 10 of een pc cleaner gebruiken (of ongebruikte software verwijderen) zouden kunnen helpen.

3. Virusscanner blokkeert update
Ook is het nog altijd aan te raden om anti-virus en andere beveiligingssoftware uit te schakelen - of nog beter - tijdelijk te deïnstalleren voordat je begint aan het upgrade-proces. Ook optimalisatie-software als Advanced SystemCare heeft weleens voor problemen gezorgd. Tijdelijk verwijderen dus als je de upgrade gaat doen.

4. Microfoon en webcam werken niet
Controleer eerst onder respectievelijk Instellingen | Privacy | Camera en Instellingen | Privacy | Microfoon of Toegang tot Camera/Microfoon toestaan en Apps toegang verlenen tot Camera/Microfoon wel aanstaat. Veel bezoekers van GratisSoftware.nl melden dat hierna hun problemen opgelost zijn.

5. Instellingen teruggezet
Zoals zo vaak na een upgrade van Windows 10 melden gebruikers dat ze diverse instellingen weer moeten aanpassen omdat deze naar de standaardwaarden zijn teruggezet. Loop dus je instellingen even na als je over bent gestapt naar Windows 10 1809.

6. Bestanden in Documenten-mappen kwijtgeraakt (5 oktober)
Er doen diverse verhalen de ronde op internet van gebruikers die heel veel foto's, video's en muziek zijn kwijtgeraakt na de upgrade naar Windows 10, 1809. De map Documenten, of mappen met Afbeeldingen, waren geheel leeg na de upgrade: de inhoud ervan was verdwenen. Zelfs gehele gebruikersprofielen zijn soms verdwenen.

Het is onduidelijk of synchronisatie met OneDrive te maken heeft met deze problemen. De betreffende gebruikers waren hun foto's en andere documenten in ieder geval kwijt. Hoeveel gebruikers hier last van hebben is ook niet duidelijk.

Update 6 oktober

Microsoft stopt uitrol Windows 10 1809 wegens verdwenen bestanden fout

7. Verdwenen programma's (5 oktober)
Ook zijn er meldingen van verdwenen programma's na de de onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809. Op AskWoody zegt iemand dat CCleaner verwijderd is na de upgrade. Ook sommige van onze bezoekers meldden lege programma-mappen en verdwenen applicaties en een niet meer functionerende Firefox (profiel verdwenen).

[Dit artikel wordt uitgebreid met nieuwe problemen en oplossingen. Wij horen graag je ervaringen hieronder in de reacties!]

Peiling

Onze vraag is:

Hoe verloopt de update naar Windows 10 versie 1809 (oktober 2018 update) bij jou?

Deel dit artikel: 

Reacties

Twee pogingen gedaan en twee keer mislukt.
Het beeld werd blauw met de tekst: Er is een probleem met de computer en deze moet opnieuw worden opgestart. Er worden foutgegevens verzameld. Hierna kunt u de computer opnieuw opstarten.
Daarna heeft zich dit nog twee keer voorgedaan en ik via systeemherstel het systeem teruggezet. Kortom: wat een doffe ellende

ik heb een foutcode gekregen 0X80070017, kan iemand mij hier mee helpen

Ging bij alle laptops/pc zonder problemen.

Op 1 laptop stond nog versie 1709 omdat daar 1803 steeds mislukte. Met behulp van de MediaCreationTool kon ik zonder problemen 1809 installeren. (dus versie 1803 overgeslagen)

Op mijn Acer Switch had ik wederom een vlotte installatie, maar daarna deed het geluid het niet meer. Uit eerdere ervaring wist ik dat dit driver probleem kon ontstaan dus de drivers (die ik al had staan in een map op de Switch) geïnstalleerd. Daarna wilde de Switch eerst niet opstarten, wat ik heb opgelost door de uefi bootinstellingen te herstellen. En nu draait ie probleemloos win 10 32 bits, versie 17763.1
Dus wel even corrigeren nodig

Vandaag op nu.nl het 'nieuws' dat meer mensen problemen hebben met hun geluidsdrivers na een upgrade van hun windows versie.

Zonder problemen via windows update binnengehaald en is werkzaam.
P.S.de eerdere update naar 1803 is nooit geinstalleerd en iedere keer (16 maal)
teruggegaan naar 1709. Nu directe installatie van 1709 naar 1809 probleemloos.

Installeren ging goed, maar problemen met Comodo Internet Security (laatste versie).
Na installeren van Firefox geen taakbalk icoon meer en is niet meer te zien of op te starten ???

helemaal geen problemen gehad met de nieuwste update te installeren het ging goed en mijn pc draait perfect.

32+64 bit ISO gedownload en op USB gezet om daarmee diverse PC's bij te werken zonder steeds opnieuw te moeten downloaden. De eerste (uit 2010) ging goed, maar duurde wel enkele uren.

perfecte installatie

Downloaden en installeren duurde erg lang (bijna 2 uur) maar heeft tot nu toe geen problemen opgeleverd.

downloaden en instaleren duurde zeer lang bijna 4uur voor de rest geen problemen

Zelf binnen gehaald via Update zoeken. Downloaden een half uurtje, maar ik zit dan ook maar tussen de 1-6 Mb downloadsnelheid hier in het achterland van Portugal. Installeren ging zoals altijd, een keer herstarten en klaar

2 maal geprobeerd. Was via windows update aangeboden. Had ook al problemen met 1803, maar het blijkt dat die nou gisteren pas geïnstalleerd werd. Daarna 1809 maar noppes.

Op meerdere systemen Windows 10 v.1809 zonder problemen geinstalleerd m.b.v.
Windows Update Assistent.

Echter:
Vanochtend kon nog niet een Windows Update gedaan worden met Windows Update. Dus weer voor de Windows Update Assistent gekozen. Ook deze installatie is geslaagd.
Als de PC weer wordt opgestart na de installatie en je controleert op Windows Updates, dan worden er geen nieuwe updates (die je nog niet hebt) aangeboden, maar het hele "pretpakket Windows 10 v.1809" opnieuw. Onder systeem info staat netjes v.17763.1. (dat is dus de v.1809 / Oktober 2018 versie).

Vreemd dat Windows Update van Windows 10 nu opnieuw probeert, v. 1809 te installeren. Deze versie is geinstalleerd en nieuwe functies (die ik veelal niet nodig heb) werken. Leuk dat weer geprobeerd wordt op v.1809 er nogmaals op te zetten, terwijl die versie al geinstalleerd is.

Na 2 herstarts van de PC biedt bovenstaande PC waarop v. 1809 geinstalleerd is, geen Windows Update v.1809 meer aan. Er worden nu alleen updates aangeboden andere Microsoft produkten. :)

Dus geen klagen....

Zonder noemenswaardige problemen binnengehaald en geïnstalleerd. Er is tot nu toe één programma wat niet goed meer werkt maar daarover heb ik contact gehad met de maker, er wordt aan gewerkt. Verder moest ik op beide computers de drivers van de videokaart opnieuw installeren, Windows herkende de monitor niet meer, op beide computers dus, één met een nVidia en één met een ATI kaart. Verder nog niets geks tegen gekomen. Wel moest ik natuurlijk weer handmatig de lettertypes en de Windows spyware en telemetrie opnieuw instellen.

De installatie op mijn HP Pro3500 Series is vlot verlopen. Alleen had ik een klein probleem met de netwerkkaart die steeds het contact met internet verloor. Ik heb met Drivermax de nieuwste driver van mijn netwerkaart geïnstalleerd. Daarmee is het probleem verholpen.

ziggo app was altijd gratis te downloaden via win10 app nustaat er kopen!!
moet ik me aanmelden dat wil ik niet waardloos dus

De installatie verliep probleemloos via de normale update service, maar bij het starten krijg ik van verschillende programma's de foutmelding dat de verkeerde tabletversie geïnstalleerd is. Weird want opnieuw installeren van zo'n programma heeft geen effect op de foutmelding. De pc is 64 bit

Lees dit ook ff!! aantal early adopters van deze nwe versie zijn hoop data kwijt! > https://tweakers.net/nieu...

Ik onderschrijf de waarschuwing om zelf een grote Windows update uit te voeren, zeker wanneer je een wat oudere pc hebt. Ik heb een oudere HP Pavilion van 2011 waar een kleinzoon op zijn eigen account (met veel minder bevoegdheden) tekeer kan gaan. Tijdens de regelmatige controle of alles wel goed gaat op die pc had ik gezien dat de update van Windows 10 1803 nog niet was geïnstalleerd. Nu dit zag ik een week geleden en stom stom stom heb ik die zelf laten installeren binnen mijn administrateurs account en dat werd dus een drama. Bij de laatste pagina waar je jouw instellingen van Windows 10 moet vastleggen liep na het invullen de boel vast. Tien keer de boel weer ingevuld, maar de fout bleef. Ik kon niet meer in mijn account, maar wel in het account van mijn kleinzoon, maar daar had ik geen noodzakelijke bevoegdheden. Na allerlei pogingen heb ik in totaal 3 systeem oplossingen uitgeprobeerd, maar die oplossingen waren erger dan de kwaal. Op het laatst (ik had een volledige backup van mijn privé bestanden)moest ik wel kiezen voor een systeemherstel van HP, dat onbeschadigd bleek. Maar ja, Windows 7.1 ....... Maar ik had weer een pc waar ik in kon. Na veel updates leek alles in orde tot er een update werd aangekodigd met 157 updates. Die liep dus vast. Toen - en dat had ik achteraf gelijk maar moeten doen - heb ik na lang zoeken op de handreikingen van Microsoft Microsoft zelf maar gebeld. Ik kreeg een buiten gewoon behulpzame medewerker aan de lijn die mij een zeer effectieve oplossing aanbood. Via een te downloaden hulpprogramma voor de installatie van de laatste versie van Windows 10 (die via HP herstel de rechten van mij er voor kon aflezen) werd Windows 10 gedownload en geïnstalleerd. En wel met de meest recente versie want toen alles in orde was, kreeg ik nauwelijks nieuwe updates. Maar ja, je bent er toch in totaal een paar dagen mee zoet geweest.

update verliep probleemloos via de update en snel.Maar had gelijk problemen met wifi adapter oplossingen opgezocht maar probleem blijft zich voordoen met gateway. Terug naar 1803 en probleem is verholpen dus afwachten maar waneer dit oplost en dan maar voorlopig 1803 blijven gebruiken

heb nog altijd windows 98 werkt goed,beter dan windows 10.

Uit ComputerIdee:

Verschillende Windows 10-gebruikers die de oktober-update al hebben geïnstalleerd, merkten daarna dat persoonlijke bestanden op mysterieuze wijze zijn verdwenen. Hoe dat komt is nog niet duidelijk en of ze de data ooit nog terugzien, is nog maar de vraag.

De site MSPoweruser trekt daarover aan de bel, nadat er online meerdere klachten over opdoken - onder andere op Twitter, Reddit en het Microsoft-forum. Het gaat om de bestanden die te vinden zijn binnen de standaard Gebruikers-map op de C:/-schijf, dat wil zeggen Documenten, Afbeeldingen, Muziek, Downloads, et cetera.

Een van de getroffen gebruikers meldt dat de update maar liefst 220 GB aan data heeft verwijderd, een collectie van 23 jaar aan bestanden. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt en ik gebruik al sinds 1995 producten van Microsoft", schrijft diegene daarbij.

Backup
De omvang van het probleem is nog niet precies bekend, en ook Microsoft heeft nog niet gereageerd. Testers van het besturingssysteem (Insiders) zijn er wel al vaker tegenaan gelopen. Hoe het ook zij, het is aan te raden om voor de installatie van de Windows 10 oktober-update eerst een backup te maken van je bestanden, zeker wanneer ze zich in C:\Users\

bij de grote update maakt de windows instalatie een windows .old folder aan , daar kan je meestal je documentsn ect in terug vinden.
ook is het altijd aan te raden om een backup te maken van je belangrijken documenten , fotos ect al voor je begint met zo n grote update ( het is altijd goed een backup te maken )en als de desbetreffende gebruiker 220 gb data heeft verloren , is dat zeker niet zo slim van deze gebruiker geweest dat deze daar nooit een backup van gemaakt heeft , want zelfs bij normal gebruik kan je computer / hard drive ook kapot gaan .
ik zou daarom als het om belangrijke data gaat niet vertrouwen op maar een opslag( harddisk cq usb ect )

Zonder problemen via Windows Update geïnstalleerd op een huis-tuin-en-keuken laptop van 3 jaar oud (Acer Aspire). Duurde alleen wel erg lang (enkele uren), maar alle data is er nog gewoon, behalve de update-historie van vóór deze update. Ik had uiteraard van te voren wel een volledige backup gemaakt van alle data.

Prima verlopen op laptop en PC, maar een fout uit het verleden waarvan ik had gehoopt dat die zou opgelost geweest zijn, bestaat nog altijd. Het is zelfs nog erger geworden. Symptomen : Windows Store en al de apps werkt niet meer (er is geen verbinding met internet????)en om wellicht dezelfde reden werken ook de Tips niet. Ik heb reeds alles geprobeerd wat op het net te vinden is, maar niets helpt. Ook een professional bijt er zijn tanden op stuk. Iemand een oplossing aub?

Na eergisteren een mail gelezen te hebben dat de update al aangeboden zou worden was ik nieuwsgierigheid geworden en ben eens gaan kijken of hij al werd aangeboden en heb op "Controleren op updates" gedrukt en plots kwam hij binnen.

Nu heb ik hier gelezen dat je hem eigenlijk geforceerd binnenhaalt, misschien was dat geen goed idee, maar blijkbaar volgens Gratissoftware.nl zou het dan al veilig moeten zijn volgens Microsoft.

Het was al redelijk laat op de avond toen de update binnenkwam en omdat ik vreesde dat ik misschien tot laat in de nacht zou moeten updaten besloot ik het uit te stellen via Windows tegen zondag.

De dag nadien had ik al tijd en na een image gemaakt te hebben besloot ik Windows maar te gaan updaten, groot was mijn verwondering dat de update NIET meer aangeboden werd.
De bestanden waren wel gedownload maar er was geen enkele mogelijkheid meer om te update te starten.

Ik weet dat er een setup-bestand wordt aangeboden bij de installatiebestanden, maar in het verleden werkte dat daar niet mee, toch maar eens geprobeerd maar inderdaad, het werkte niet, moest Windows herstarten en na de herstart waren alle installatiebestanden gewist.

Er wordt nu helemaal niets meer van de nieuwe update aangeboden, dus ik denk dat Microsoft iets te snel hun updates hebben willen aanbieden terwijl het eigenlijk nog niet geschikt was voor mijn computer.

Ben blij dat ik uiteindelijk niet direct heb geüpdatet, ga wel afwachten tot hij opnieuw wordt aangeboden dan zal het deze keer hopelijk wel veilig(er) zijn.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
ru_land