Hoe gaat update naar Windows 10 1809? Problemen en oplossingen

Laatst bijgewerkt 6 december 2018 problemen bestandsassociaties en mapped drives opgelost

De 'Oktober 2018 Update' of Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809 is vanaf 13 november opnieuw officieel te krijgen via Windows Update (wordt dan automatisch aangeboden als je pc geschikt is). Handmatig downloaden of controleren op updates kon al eerder van 2 tot en met 6 oktober tot de uitrol werd stopgezet vanwege ernstige fouten.

Hieronder bespreken we problemen tijdens of na de upgrade en mogelijke oplossingen. En we zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Als je de automatische upgrade wilt blokkeren of terugwilt naar de vorige versie dan hebben we hier tips voor je!

In de reacties horen we graag je ervaringen (goed en niet goed) met Windows 10 1809, hoe de installatie ging en of je tegen problemen aanloopt (drivers, randapparatuur, audio/video, software etc.) en zo ja welke! Ook oplossingen voor problemen en foutmeldingen en foutcodes horen we graag en zullen we de komende weken gaan vermelden in dit artikel - dat steeds uitgebreid zal worden met nieuwe informatie.

Problemen en oplossingen Windows 10 1809

1. Wacht tot de update automatisch wordt aangeboden via Windows Update
Het is natuurlijk leuk om ze snel mogelijk de nieuwste Windows 10 versie handmatig te downloaden en installeren, maar even wachten tot de Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 1809 automatisch wordt aangeboden via Windows Update is vaak beter en kan problemen voorkomen.

Microsoft houdt via machine learning namelijk bij welke pc's, componenten, rand-apparatuur en drivers voor problemen kunnen zorgen. Als jouw pc (of onderdelen daarvan) nog niet geschikt is bevonden dan krijg je de update niet aangeboden via Windows Update - en als je de nieuwe versie dan toch handmatig downloadt en installeert dan kunnen er diverse problemen optreden of onderdelen in het geheel niet meer werken.

Geduld is dus een schone zaak. Microsoft probeert zo snel mogelijk alle problemen op te lossen voor ongeschikt bevonden pc's en drivers. En als dit gebeurd is dan wordt de upgrade wel via Windows Update aangeboden voor jouw pc. Dit proces kan wel twee tot vier maanden duren. Dus het is niet raar als je de Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 1809 niet gelijk ziet staan bij Windows Update. Met name bij oudere pc's kan dit iets langer duren.

2. Te weinig schijfruimte
Een van de problemen waardoor de installatie niet voltooid kan worden en je teruggerold wordt naar de vorige versie is te weinig schijfruimte. Merkwaardig genoeg meldt Windows dat niet vooraf maar kun je daar achteraf achter komen als je kijkt in het Windows Defender beveiligingscentrum onder Apparaatprestaties en -status. Schijfopruiming in Windows 10 of een pc cleaner gebruiken (of ongebruikte software verwijderen) zouden kunnen helpen.

3. Virusscanner blokkeert update
Ook is het nog altijd aan te raden om anti-virus en andere beveiligingssoftware uit te schakelen - of nog beter - tijdelijk te deïnstalleren voordat je begint aan het upgrade-proces. Ook optimalisatie-software als Advanced SystemCare heeft weleens voor problemen gezorgd. Tijdelijk verwijderen dus als je de upgrade gaat doen.

4. Microfoon en webcam werken niet
Controleer eerst onder respectievelijk Instellingen | Privacy | Camera en Instellingen | Privacy | Microfoon of Toegang tot Camera/Microfoon toestaan en Apps toegang verlenen tot Camera/Microfoon wel aanstaat. Veel bezoekers van GratisSoftware.nl melden dat hierna hun problemen opgelost zijn.

5. Instellingen teruggezet
Zoals zo vaak na een upgrade van Windows 10 melden gebruikers dat ze diverse instellingen weer moeten aanpassen omdat deze naar de standaardwaarden zijn teruggezet. Loop dus je instellingen even na als je over bent gestapt naar Windows 10 1809.

6. Bestanden in Documenten-mappen kwijtgeraakt (5 oktober)
Er doen diverse verhalen de ronde op internet van gebruikers die heel veel foto's, video's en muziek zijn kwijtgeraakt na de upgrade naar Windows 10, 1809. De map Documenten, of mappen met Afbeeldingen, waren geheel leeg na de upgrade: de inhoud ervan was verdwenen. Zelfs gehele gebruikersprofielen zijn soms verdwenen.

Het is onduidelijk of synchronisatie met OneDrive te maken heeft met deze problemen. De betreffende gebruikers waren hun foto's en andere documenten in ieder geval kwijt. Hoeveel gebruikers hier last van hebben is ook niet duidelijk.

Update 6 oktober
Microsoft stopt uitrol Windows 10 1809 wegens verdwenen bestanden fout

Update 13 november
Windows 10 1809 is opnieuw officieel uitgebracht

7. Verdwenen programma's (5 oktober)
Ook zijn er meldingen van verdwenen programma's na de de onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809. Op AskWoody zegt iemand dat CCleaner verwijderd is na de upgrade. Ook sommige van onze bezoekers meldden lege programma-mappen en verdwenen applicaties en een niet meer functionerende Firefox (profiel verdwenen).

8. Geblokkeerd vanwege problemen met hardware of software (22 november)
Microsoft meldt op de Windows 10 1809 update history pagina welke apparaten geblokkeerd zijn voor de upgrade naar Windows 10 1809. Dit zijn pc's of laptops met bepaalde hardware of software die problemen ondervinden na de upgrade. Microsoft heeft momenteel de volgende lijst met bekende problemen. Als jouw computer deze hardware of software heeft dan wordt Windows 10 versie 1809 nog niet bij jou aangeboden (totdat de problemen verholpen zijn).

Pc's en laptops met deze hardware worden geblokkeerd tot er een oplossing gevonden is:
  • AMD Radeon HD2000 en HD4000 geven foutmelding INVALID_POINTER_READ_c0000005_atidxx64.dll
  • Mapped drives zijn niet beschikbaar na herstart. Microsoft hoopt eind november met een oplossing te komen. (update 6 december: KB4469342 verhelpt dit probleem)

Computers met deze software en drivers krijgen Windows 10 1809 niet aangeboden tot er een oplossing voor problemen is gevonden:

  • Intel display drivers (24.20.100.6344 & 24.20.100.6345) geven geen geluid bij aangesloten monitor/tv
  • Apple iCloud voor Windows heeft problemen met gedeelde fotoalbums (update 27 november: Apple heeft iCloud voor Windows 7.8.1 uitgebracht die het probleem verhelpt)
  • F5 VPN heeft geen netwerkverbinding
  • Trend Micro OfficeScan & Worry-Free Business Security geven compatibiliteitsproblemen

[Dit artikel wordt uitgebreid met nieuwe problemen en oplossingen. Wij horen graag je ervaringen hieronder in de reacties!]

Peiling

Onze vraag is:

Hoe verloopt de update naar Windows 10 versie 1809 (oktober 2018 update) bij jou?

Deel dit artikel: 

Reacties

Mijn Medion gaat nog steeds niet verder dan versie 1709. Regelmatig wordt er automatisch geprobeerd de upgraden maar hij komt elke keer niet verder dan 44%. De standaard beveiligingsupdates gaan probleemloos.

Na het oplossen van een langdurig probleem met een 1803 update, is de 1809 update wel goed gegaan.
Maar ik heb sinds 2017 problemen met o.a. explorer die ik niet heb bij andere Win 10 systemen die ik heb geïnstalleerd op basis van een meer recente ISO. Updates hebben die problemen nooit opgelost, dus dat wordt een een clean install als ik er tijd voor heb.

na update 1809 deed de muis het niet meer, terug naar 1803 alles werkt weer

Allerlei reparaties geprobeerd vanwege steeds bevriezend scherm, telkens zelfde foutmelding: installatie mislukt. avonden mee bezig geweest ;-(( Uiteindelijk ISO bestand van laatste W10 gedownload en via USB alles opnieuw moeten installeren. Tot nu toe goed gegaan, alleen beeldscherminstellingen iets moeten aanpassen.

Diverse keren installatie mislukt, normale update`s konden ook niet worden geïnstalleerd.
Diverse controles uitgevoerd zonder resultaat.
Zou sys.herstel helpen? Helaas, Systeemherstel gaf fout code 0x80070005.
Ik was er ff klaar mee.
En spontaan, een paar uur later,zonder verder iets te doen, verscheen de melding nu herstarten.
(Raar maar waar)
Met resultaat nu versie 1809.

Aanvulling op bovenstaande; alles werkt naar behoren, geen "uitdagingen" tegengekomen.

Ik heb gisteren mijn 1803 zelf bijgewerkt naar 1809 met hulp van de upgrade assistant, gedownload via de microsoft website. Ik had nog steeds 1803 en de update kwam niet zelf binnen, ook niet als ik zelf op zoeken klikte.

https://www.microsoft.com...

Nog steeds geen update gehad, maar er staat wel een update van NVIDEA videodriver klaar, misschien komt er kort nadien versie 1809?

Bedoel... van een NVIDIA videodriver klaar...

Na de update naar versie 1809 is mijn Acer-laptop opgescheept met een wit scherm. Hij start wel gewoon op (volgens mijn externe monitor) maar doet dus helemaal niets.

1809 is waardeloos, pc loopt vast bij opstarten, programma's reageren traag, muis wordt niet meer herkend, pc bevriest bij gebruik internet gewoon bagger en nergens een oplossing te vinden

Geen problemen gehad met update op mijn Toshiba laptop.

Ik gebruik nu versie 1903 zonder problemen.

Tijdens de handmatige update of het downloaden daarvan ging het internet plat (en dus het hele bedrijf). De cloudservers (telefooncentrale en database) waren nauwelijks te bereiken en of werkte niet. De internetsnelheid lag op dat moment rond de 0,2 Mbps. Zodra het downloaden van de update klaar was vloog de internetsnelheid weer omhoog? en werkte alles weer.

Sinds de update naar 1803 of 1809 zijn de andere computers in mijn netwerk niet meer zichtbaar. Hierdoor kan ik geen backups meer maken naar mijn NAS.

heb Windows 10 de laatste versie ge installeert op 25-01-2019 over mijn Windows 7 en geen enkel probleen.

Vandaag de "grote" stap gemaakt door Windows 10 versie 1809 handmatig te installeren. Heb tot nu toe de kat uit de boom gekeken wat deze versie betreft maar was er nu eindelijk klaar voor. Downloaden en installeren verliep geruisloos, tot nu toe geen enkel probleem ondervonden.

schaf het programma Driver Genius aan en je hebt altijd je systeem op orde en de nieuwste updates van al je drivers een Must Have!

Problemen met videokaart. Deze werkt soms niet waardoor ik een slecht beeld heb. Al nieuwste drivers geïnstalleerd voor Nvidia, maar geen succes. Ook al een paar keer een bleu screen gehad.

Heb nu een fijitsu siemens laptop, een oudje Amilo p serie met een dual core processor en 2 Gb Ram met windows 10 home 32 bits. Deze draait de 1709 versie. De 1803 update is al 4 x mislukt, de 1809 versie 2x. Heb t met de update assitent geprobeerd en met de media creation tool. Microsoft zegt dat t zou moeten kunnen echter telkens mislukt de installatie bij de laatste herstart en wordt de 1709 versie weer actief, Heb al 7 verschillende foutmeldingen gekregen. Heb de laptop maar afgeschreven nu aangezien automatische updates 'm blijft vinden en proberen. Er valt niet normaal meer op te werken...De eerste laptop waarbij t mij niet gelukt is :-(

Heb de update naar 1809 geïnstalleerd en daarna werd mijn GTX1050 niet meer gevonden/herkend. Heb maar meteen de meest verse drivers gedownload en na installatie was dat probleem gelukkig verholpen. Na enige settings weer teruggezet te hebben doet alles het weer. Alleen jammer dat ik weer opgescheept zit met dat stomme 3D Paint. Dat had ik er zo mooi uitgefietst, maar Microsoft doet helaas steeds zijn/haar eigen zin en blijft veel verkloten :(

Na automatische update 1803 de hele map afbeeldingen leeg van de d schijf.

Heb na de overigens probleemloze installatie van versie 1809, steeds dat de Windows verkenner bij het aanmaken van een nieuwe directory op elke schijf of stick, bevriest.
Dit gebeurd niet altijd. Zie zelf geen relatie met andere handelingen. Na 2 minuten is dit over en stopt de verkenner. Na opnieuw opstarten verkenner werkt deze normaal behalve bij het aanmaken van een directory. Erg lastig.

Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809 (2)
Laatste mislukte installatiepoging op ‎29-‎12-‎2018 - 0xc1900101

Heb een laptop, Asus r417NA, en krijg steeds de foutmelding 0x80240034. Updaten is niet gelukt.

Is geïnstalleerd, maar Internet Explorer werkt niet meer.
Wel als administrator, maar niet meer als "gewone" gebruiker.

Door een verkeersongeval in 1996 heb ik een hersenbeschadiging opgelopen. Ik zit in een geestelijke rolstoel. Ik kan slechts 2 werkinstructies tegelijk uitvoeren of in beperkte mate de gevolgen van mijn handelen overzien. Ik heb 24/7 zorg. Het gaat niet goed. Ik raak door dat Windows steeds bestanden kwijt en kan daardoor niets meer aantonen. Hierdoor moet ik zorg terugbetalen. Als ik het windowsprobleem kan oplossen, dan staat dat gelijk met winnen van de Olympische spelen voor gehandicapten. Het op geen enkele wijze vergoeden van de schade door de verzekeringsmaatschappij Aegon betekent dat ik geen goede software en beschermingspakketten kan komen. 70% van 70% is minder dan de helft. Dan kun je wel een goede baan hebben gehad, maar dat helpt niet erg veel als je een deel van je inkomen aan zorg moet besteden. Kortom ik heb om het verkeersongeval niet gevraagd. De kernvraag is, hoe los ik het probleem op.
De computer start op en heeft heel veel moeite na het inloggen.
Mijn wachtwoorden staan in avast maar daar kan ik niet bij.
Het verplaatsen van bestanden om ruimte vrij te maken, lukt niet.
Ik neem aan dat dit een van de eerste dingen is die moet gebeuren.
Heeft iemand een suggestie?
Het belangrijkste is hoe controleer ik of alle bestanden 1 op 1 zijn overgezet. Ik gebruik vaak de maximale veldlengte om zoek en sorteecriteria kwijt te kunnen. Zonder visueelgeheugen kan ik tijdlijnen niet meer duidelijk krijgen.
Ik zie op onderste balk waar je programmaatjes zoals rekenmachine, knippen verdwenen zijn en opgevuld worden met een soort blanco velletje. Als je op het Windows teken links onderaan klikt en je klikt op het tandwiel dan kom je op een blauw veld waar vervolgens gee informatie verschijnt.
Het lijkt wel of alle programma-onderdelen in slaapstand Zinjanthropus gazet.
Tot zo ver even kleine impressive van de olympische spleen. Voortrekker gehandicapten.
Pauli’s Heijnen, a brain damaged person
Meelpaulus@gmail.com

(in het geel) Op uw apparaat ontbreken belangrijke beveiligings-en kwaliteitsfixes.
(in het wit) Er zijn problemen bij de installatie van enkele updates, maar de installatie zal later opnieuw worden uitgevoerd. Als u dit bericht dan weer ontvangt en meer informatie wilt zoeken via internet of ondersteuning wilt, is het volgende wellicht nuttig:
2018-12 Cumulatieve update voor op Windows 10 Version 1803 for x64 gebaseerde systemen (KB4483234) - fout 0x80040155

Hoi Ad, het is een gok, maar voorafgaand aan deze update, was er een net frame work update. Je foutcode gaat (gok ik op basis van jouw tekst) over nog ontbrekende updates die eerst geïnstalleerd hadden moeten zijn. probeer eerst opnieuw op te starten en geef je build info nummer hier eens weer...

Ging gewoon goed zo als normaal
En zo niet beginnen we weer opnieuw

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
rusla_d