Uitrol Windows 10 1809 gestopt wegens verdwenen bestanden

Update 13 november
Windows 10 1809 is opnieuw officieel uitgebracht

Opmerkelijk nieuws. Microsoft heeft de uitrol van Windows 10 1809 via Windows Update stilgelegd. Ook via de website is Windows 10 1809 niet meer te downloaden. Meldingen van verdwenen foto's, documenten en bestanden na de upgrade zijn de reden. Diverse gebruikers raakten hele mappen met afbeeldingen, video's en andere documenten kwijt nadat ze Windows 10 1809 had geïnstalleerd.

Update 10 oktober
Microsoft meldt dat het probleem met de verdwenen mappen en bestanden opgelost is. Naar schatting is slechts een honderdste procent van de gebruikers die upgraden naar Windows 10 versie 1809 getroffen, maar goed, bij tien miljoen upgrades zijn dan toch al duizend mensen hun bestanden kwijt. Microsoft erkent nu ook dat 'any data loss is serious'.
 
Het probleem lijkt zich alleen te hebben voorgedaan bij mensen die gebruikmaakten van Known Folder Redirection (KFR). Die bijvoorbeeld hun documenten en afbeeldingen-mappen verplaatst en doorgelinkt hadden naar een andere schijf bijvoorbeeld.
 
Microsoft heeft een nieuwe build van Windows 10 1809 beschikbaar gesteld voor Insiders (testers). Als daar geen problemen meer zijn dan wordt de uitrol voor gewone gebruikers ook weer gestart. Maar wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.

Oorspronkelijk bericht
Microsoft onderzoekt het probleem en heeft daarom de uitrol Windows 10 1809 tijdelijk gestaakt:
We have paused the rollout of the Windows 10 October 2018 Update (version 1809) for all users as we investigate isolated reports of users missing some files after updating.

Hoeveel gebruikers daadwerkelijk bestanden zijn kwijtgeraakt is onbekend. Het kan een vrij specifiek, weinig voorkomend probleem zijn, maar het is natuurlijk onacceptabel dat gebruikers documenten en foto's verloren zijn. En het 'some files' van Microsoft is een understatement waardoor gebruikers niet serieus genomen worden, want er zijn meldingen van mensen die 200GB aan foto's kwijtgeraakt zijn.

Onze vaste bezoeker WriTer meldde gisteravond al dat hij eerder deze week de update naar versie 1809 kreeg aangeboden, maar nu niet meer. De gedownloade installatie-bestanden waren zelfs verwijderd van zijn pc.

Wanneer Microsoft de upgrade naar Windows 10 1809 weer hervat is onbekend. Maar dit probleem is een echte showstopper bug, waardoor het wellicht even kan duren. Microsoft zal geen risico willen nemen met dit soort ernstige incidenten. De vraag is dan ook of de automatische uitrol via Windows Update (tot nu kregen alleen actieve zoekers de upgrade aangeboden) volgende week dinsdag 9 oktober wel van start zal gaan.

Momenteel is Windows 10 1809 niet meer te verkrijgen via Windows Update en ook niet meer handmatig te downloaden via de website van Microsoft.

Update 13 november
Windows 10 1809 is opnieuw officieel uitgebracht

Deel dit artikel: 

Reacties

De gedownloade installatie-bestanden waren zelfs verwijderd van zijn pc.
Hoe krijgen zij dat voor elkaar
Bizar

Dat kan een 'fout' van mij zijn, ik wou de update toch uitvoeren en startte handmatig het setup-bestandje in de download map.
In het verleden werkte dit ook al niet, maar het speciale was toch dat alles na de herstart verwijderd was en dat het niet meer mogelijk was om ze terug binnen te halen.
Nu weten we waarom en gelukkig maar zou ik zo zeggen.

Waarom leveren ze standaard deze brol nog op een nieuwe pc?

Blijkbaar omdat 88,1 % van de mensen dit gebruikt en grotendeels zal blijven gebruiken, natuurlijk zullen er wat afvallen, maar wereldwijd zullen dit percentages achter de komma zijn.
https://www.netmarketshar...

Als je maar lang genoeg zoekt vind je (net als bij virusscanners) weer andere cijfers:
http://gs.statcounter.com...

Dan kom je aan de onderverdeling van de verschillende Windows versies.
Ik denk dat Thee, Windows in het algemeen bedoelt.

Windows xp en 7 waren goed. Win 8 en vooral win 10 met zijn update perikelen hebben mij definitief naar linux en Apple gestuurd. Nog nooit problemen gehad met update problemen. Bij windows 10 is het maandelijks en halfjaarlijks afwachten of je pc nog functioneert

Of je door de hond of de kat gebeten wordt :-)
Heb je het nieuws van Apple gelezen ? MOGELIJK mag je straks alleen nog maar reparaties van je dure spulletjes door Apple uit laten voeren anders kunnen ze op afstand je spullen op slot zetten.
https://nl.hardware.info/...

De prijs van een Apple produkt is misschien voor velen een struikelblok. Het gebruiksgemak en stabiliteit weegt voor mij door tov windows pc. Jaarlijkse nieuwe versie van mac os die je eventueel kan weigeren. Bij win10 wordt deze halfjaarlijks door je strot geduwd. De Apple pc is de familie pc. Persoonlijk gebruik ik Linux Mint 18 lts, ook stabiel en zonder update problemen.

Ook bij Apple lukt de halfjaarlijkse update alweer niet.
https://tweakers.net/nieu...

Dit gaat over het Apple horloge dat een eigen besturingssysteem heeft. Niet over macOS voor de desktop. En macOS heeft geen halfjaarlijkse update, maar een jaarlijkse. Bovendien is een crash na het instellen van wintertijd van iets andere orde dan mappen met foto's of documenten kwijtraken na een upgrade. Kortom: graag geen peren met appels vergelijken... ;-)

Appels met peren.

Op 2 oktober versie 1809 binnengehaald, geen problemen alle instellingen waren niet veranderd, alle bestanden aanwezig, volgens mij is er iets anders aan de hand, misschien net zoals bij 1803 dat er programma's op die compueters geïnstalleerd zijn die bijten met de nieuwe versie.

Ik denk ook dat mensen te veel zitten te prutsen achter hun computer in plaats van het ding te gebruiken waar het voor bedoeld is. Degenen die onmiddellijk na vrijgave een dergelijke update installeren, roepen de problemen zelf over zich af. Het is eigenlijk volkomen logisch dat er in de halfjaarlijkse compleet nieuwe versies aanvankelijk noch flinke fouten kunnen voorkomen. Wacht dus liever rustig af met installeren tot Windows 10 vanzelf met de update op de proppen komt. Gaat het dan toch nog fout, dan heb je wel recht om te klagen.

Helaas nu even niet bezig met upgraden omdat ik de 1809 versie niet kan downloaden. De eerste 3 pc's draaien probleemloos. De 4e zal nog even moeten wachten..

Je kunt Windows Updates naar believen aan- en uitschakelen met deze eenvoudige maar doeltreffende tool: Win Update Stop. Zie https://kubadownload.com/....

Ik haalde 1809 handmatig binnen op 3/10 en installeerde het met slechts één klein probleem: tijdens één van de verschillende heropstartmomenten bleef het systeem "hangen". Ik heb toen mijn laptop herstart en de upgrade liep toen probleemloos verder. Ik heb nu build 17763.1. Wel is het zeer vreemd dat intussen de automatische update functie blijft mekkeren dat de Onderdelenupdate is mislukt, er zijn al 4 pogingen geweest de jongste was vandaag 6/10. Begrijpe wie kan ...

Gelukkig niets kwijtgeraakt, wel problemen gehad met dat microsoft launcher op mijn smartphone dat nam alles gewoon even over met moeite er vanaf gesloopt. Ik begin langzamerhand het gevoel te krijgen dat het net zulke troep is als voor de Windows 10 versie. Helaas worden alternatieven steeds schaarser dus wordt het eigenlijk door je strot geduwd.

Altijd wat met dat Windows. Voor zover ik mij kan herinneren is het nooit goed gegaan met de updates. Onbegrijpelijk waarom mensen nog steeds werken met dit systeem.
Er zijn veel betere alternatieven. Wat een boer niet kent zal ik maar zeggen.

let op wie 1809 al heeft, herstelpunt maken staat uitgeschakeld, dus handmatig herstelpunt maken inschakelen

Bedankt voor de tip , ik heb meteen een herstelpunt aangemaakt.

inderdaad, herstelpunt stond uitgeschakeld. Bedankt Merel!

Net gecheckt, maar bij mij stond het gewoon nog aan en zijn er zelfs een aantal herstelpunten gemaakt onder de noemer windows modules. Kan zijn omdat ik een taalpakket opnieuw geïnstalleerd heb.

Dat gebeurt ook regelmatig bij de maandelijkse update. Na de juli update stond ook herstelpunt maken uitgeschakeld. Als ik zelf een wijziging wil aanbrengen dan wordt er tot vervelens toe gevraagd of ik dat zeker weet uit oogpunt van veiligheid, maar bij een update slaat Microsoft alle veiligheidsadviezen die zelf geeft in de wind. Jammer, want het maakt Windows een beetje onbetrouwbaarder. (en kom nu alsjeblieft niet met de goede raad dat ik beter Linux kan gebruiken.)

Microsof(t) is al sinds 2015 de weg kwijt met de spionage via Windows, dus niets hoeft meer te verbazen. Het lijkt er sterk op, dat ze een aantal goede programmeurs zijn kwijtgeraakt, want het gaat steeds verder bergafwaarts. Het besturingssysteem is ook veel te gecompliceerd met dat gigantische Windows-register...

Gelukkig hebben we Linux Mint (19.0) nog, dat vlekkeloos werkt, geregeld updates heeft, die simpel worden geïnstalleerd, en waarin ik zelfs Windows 7 hebben draaien in Virtualbox en dat werkt ook prima. Tja.

Als je Linux Mint zo superbe vindt, waarom draai je dan Windows 7 in Virtualbox? Lijkt een beetje op uit een Eendje 2cv de motor slopen en daar vervolgens een RollsRoyce motor in zet omdat je toch liever in een Rolls Royce rijdt....

Geen enkel probleem met de nieuwe update. Ook niets "verloren".
Als je zoveel foto's heb (ik las meer dan 200GB) maak je toch een reeks backups… of niet?

Vorige week bleken in één map alle documenten vervangen te zijn door een hyperlink naar OneDrive. De hyperlink opent ze helaas niet. En helaas had ik kennelijk al een back-up gemaakt dus ben ze kwijt.
Gek genoeg is het maar in één (sub)map.

Ik bemerkte zopas dat de iconen op het bureaublad niet meer "verschoven" kunnen worden. Wil deze verplaatsen op een andere plaats bvb op jou bureaublad doen moet je dit doen door te knippen én plakken. Toch vreemd?

sorry, alles terug normaal na een heropstarten... niets aan de hand dus.
Installeerde de nieuwe update op 2 PC's zonder enig probleem... (wel via W10 update assistant)

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_uitsland