Wat is nieuw in Windows 10 versie 1809 'oktober 2018 update'

De nieuwe grote halfjaarlijkse upgrade van Windows 10, met als versienummer 1809, is op 2 oktober verschenen en na een pauze vanwege problemen opnieuw uitgerold vanaf 13 november. Wij geven een overzichtje van enkele handige en leuke nieuwe functies in Windows 10 1809, oktober 2018 update.

Donker thema Windows Verkenner
Windows 10 heeft nu ook de mogelijkheid om een donker thema in te stellen voor Windows Verkenner. Ga naar Instellingen | Persoonlijke instellingen | Kleuren en kies Donker bij Kies een standaard app-modus.

Windows Verkenner, Windows Store, Mail en de Instellingen zijn nu in het donkere thema. Maar andere apps zoals Edge moet je weer handmatig instellen. Dat is wat onhandig en inconsistent. En wat ons betreft is de donkere modus van Windows 10 wel erg donker. Op de laptop kijkt het niet zo prettig. De donkere weergave in macOS Mojave is iets subtieler.


Windows Verkenner in donkere modus

Windows-beveiliging (zonder Defender in de naam)
Het Windows Defender Beveiligingscentrum heeft een kortere naam gekregen en heet nu Windows-beveiliging. Hier vind je zoals altijd Virus- en bedreigingsbeveiliging (verzorgd door het uitstekende Windows Defender Antivirus dat inmiddels helemaal geïntegreerd is in Windows 10 - je kunt het niet meer als aparte app openen, het is verweven in de instellingen), Accountbeveiliging, Firewall- en netwerkbeveiliging, App- en browserbeheer, Apparaatbeveiliging en meer.

De standaard ingebouwde beveiliging in Windows 10 is met Windows Defender Antivirus en alle aanvullende beveiligingsmaatregelen tegenwoordig ruim voldoende te noemen. En veel mensen zullen dus eigenlijk geen extra beveiligingssoftware meer nodig hebben.

Tekst overal groter maken
Onder Instellingen | Toegankelijkheid | Beeld kun je nu in een keer de tekst groter maken van Windows Verkenner, Start menu, Instellingen, Actiecentrum, Mail, Windows Store en veel andere Windows-apps.

Jouw Telefoon app om je Android telefoon of iPhone te koppelen aan Windows 10
Op je Windows 10 1809 pc bevindt zich nu een Jouw Telefoon app (te vinden via het zoekveld/vergrootglas in de taakbalk). Als je deze opent kun je een telefoon koppelen (je voert je nummer in, krijgt een sms'je en installeert de Microsoft 'Begeleidende app voor Jouw Telefoon' op je Android smartphone of iPhone.

Hierna kun je op je Windows 10 pc foto's van je Android telefoon bekijken of sms'jes versturen. Op iPhone zijn de mogelijkheden wat beperkter. De integratie van je smartphone met Windows 10 is heel handig (in theorie: wij kregen het nog niet aan de praat), zeker nu Microsoft Windows Phone laat doodbloeden.

Jouw Telefoon-app werkt met Windows 1803 of hoger en Android 7 of hoger en iOs.

Klembord met meerdere items op meerdere apparaten
Onder Instellingen | Systeem | Klembord (scroll naar beneden) kun je de mogelijkheden van het Windows klembord uitbreiden voor als je veel knipt, kopieert en plakt. Zo kun je hier Klembordgeschiedenis aanzetten, zodat je meerdere items kunt kopiëren.

Je kunt bij de klembordgeschiedenis als je op Windows-toets V klikt. Hierdoor kun je gemakkelijk meerdere website-adressen, wachtwoorden of afbeeldingen kopiëren en plakken. Ook kun je bepaalde items vastpinnen. Een hele handige functie.

En je kunt nog een stapje verder gaan. Als je je op al je apparaten aanmeldt met je Microsoft-account dan kun je kopiëren en plakken tussen al je apparaten! Dit kan door je bij Instellingen | Systeem | Klembord onder Synchroniseren tussen apparaten (zie plaatje boven) aan te melden met je Microsoft account. Zo kun je dus een website-adres of wachtwoord van je ene apparaat snel overzetten naar je anderen. Knip of kopieer op je pc en plak direct op je laptop of telefoon. Deze universele klembord functie zit al jaren in macOS en is zeker handig te noemen. Je kunt nog instellen of je alles direct kunt kopiëren en plakken of dat je eerst de klembordgeschiedenis moet aanroepen om tekst te kiezen (als privacy maatregel).

Ten slotte zijn er nog diverse andere vernieuwingen, zoals:
- Nieuw schermafbeelding gereedschap. Als je Windows-toets Shift S indrukt dan komt de 'schermknipsel' tool te voorschijn waarmee je een schermafbeelding kunt maken. Als je deze opent in de Knipsel en aantekening app dan kun je gelijk krabbels, pijltjes en notities toevoegen aan de schermafbeelding.
- Herstarten na updates op wordt nu op handigere tijden gedaan (en niet als je net bezig bent met iets). Dit komt door machine learning strategieën die Microsoft toepast om dit te voorspellen.
- Skype voor Windows 10 app heeft vernieuwde vormgeving voor contacten en aanpasbare thema's
- SwiftKey toetsenbord beschikbaar voor Windows 10
- 157 nieuwe emoji worden toegevoegd. Deze kun je gebruiken door Windows-toets en . in te drukken.

Wat vind jij de handigste nieuwe functies in Windows 10 1809 oktober 2018 update? Laat het weten in de reacties hieronder!

Reacties

Na vier uren downloaden was alles binnen geen problemen gehad alles werkt zoals vroeger .

ook ik heb het probleemloos op een 8 jaar oud pentium laptop, wel ssd.
Op de pc ging ook hier het volume een eigen leven lijden, na installatie van de originele (stokoude) drivers alles weer goed.
Het wordt we erg masaal dat windows, je zou moeten kunnen kiezen of je iets wil. 15 minuten downloaden. en de instellingen van mezelf weer weg natuurlijk.

Wat een programma is dat windows geworden pffff....
Twee en een half uur staan te updaten, en waarvoor en stel waardeloze programa onderdelen die je waarschijnlijk nooit zal gaan gebruiken.
Echt windows is van een top besturingsprogramma in een rap tempo aan het afglijden tot de slechtste .
Goed zo door gaan daar bij windows

waardeloos na een paar dagen freese alles niks doe het niet heb hem wel 5 6keer gedouwnload maar niks hoor meer schandalig

geen problemen met update, alleen het geluid werkte niet, maar dat was snel opgelost. Zoveel tijd nodig voor een upgrade voor een paar kleine dingen, verder zie ik geen verbetering, maar ja het zal wel nodig zijn. Een keer per jaar een upgrade is genoeg

echt niks boeiends, dit hadden ze kunnen overslaan.

Eindelijk is de tekst weer groter te maken zonder dat alles groter wordt, wat heel belangrijk is voor mensen met minder goede ogen. Het is nog steeds niet weer zo geavanceerd als ooit met Windows Vista en 7 het geval was, waar je ook voor verschillende items de tekstgrootte afzonderlijk kon instellen.

Klembord is bij mij niet zichtbaar onder Instellingen/Systeem. Ook Windowstoets + V werkt niet...
Anders vind ik dat er niet veel veranderd is.

werkt wel bij mij op een laptop van 8 jaar oud

Video-uitleg van SchoonePC:
https://www.youtube.com/w...

Nieuwe video-uitleg SchoonePC:
https://www.youtube.com/w...

Nieuwe video-uitleg SchoonePC:
https://www.youtube.com/w...

6 Windows 10-tips en bescherming van je online privacy SchoonePC:
https://www.youtube.com/w...

ik dacht toch echt dat je in 1803 ook al voor een donker thema kon kiezen, bij mij tenminste wel.

ik neem aan dat de redactie bedoeld dat door de keuze nu ook Windows Verkenner die donkere kleur krijgt. (helaas wiste ik per ongeluk deze zin zonder dat op te merken)

Geen problemen gehad met updaten, duurde wel wat lang maar och als alles maar goed werkt.

kan mij niet aanmelden op de app van microsoft

Leuke nieuwe functies. Maar een Donker Thema is volgens mij helemaal niet nieuw (voor deze versie) want dat is al langer beschikbaar.

Jouw Telefoon app om je Android telefoon of iPhone te koppelen aan Windows 10 werkt enkel vanaf android 7

mijn mobiel is nu veel sneller leeg ik doe er nu geen dag meer mee en het is een vrij nieuwe batterij en dat is allemaal na de update begonnen

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ned_rland