Wat is nieuw in Windows 10 versie 1803 'april 2018 update'?

Laatste update 30 april 2018

De nieuwe grote halfjaarlijkse upgrade van Windows 10, met als versienummer 1803, is op 30 april verschenen. En de naam is - na uitstel - veranderd van Spring Creators Update (Lente Makersupdate) in 'april 2018 update' (of Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1803 als je de upgrade via Windows Update binnenhaalt).

Wij geven een overzichtje van enkele handige nieuwigheden in Windows 10 1803, april 2018 update.

Taakweergave met tijdlijn
Een eerder aangekondigde maar toen uitgestelde vernieuwing is de Taakweergave met tijdlijn of Timeline in het Engels. Hier zie je je een weergave van de activiteiten die je op je pc (en andere computers en mobiele apparaten waar je met je Microsoft account bent ingelogd) hebt uitgevoerd de afgelopen tijd. Deze activiteiten worden per applicatie gesorteerd op een tijdlijn, zodat je je computergeschiedenis van de laatste tijd kunt bekijken én hervatten. Door op een venstertje van een app te klikken kun je verder gaan waar je gebleven was.

Ook activiteiten van andere apparaten kun je zo weer snel oppakken. Heel handig als je later nog iets wilt afmaken of als je vergeten bent wat je aan het doen was. Je kunt door je activiteiten scrollen via de tijdlijn aan de rechterkant.


Taakweergave of Timeline: geschiedenis van je activiteiten (op meerdere apparaten)

Dit lijkt ons een functie die echt waardevol kan zijn. Zeker als je meerdere Windows 10 apparaten gebruikt. Nadeel is dat nog (lang?) niet alle applicaties werken met Timeline. Veel Microsoft-apps wel, maar Skype en Mail niet (?), zo lijkt het. Firefox wel bij de openstaande vensters, maar niet in de historie. En verder nog weinig applicaties van derden. Als de functie aanslaat zullen ongetwijfeld veel programma's hiervoor geschikt gemaakt worden.

Je kunt de Tijdlijn openen door te klikken op het icoontje naast het zoekvenster in de taakbalk.

Concentratiehulp: niet storen
Nieuw is de Concentratiehulp: een niet-storen-functie die bijvoorbeeld ook in Android, iOS en macOS zit. Van apps kun je hiermee meldingen (notificaties) niet direct laten zien op gezette tijden (ze worden wel verzameld in het Actiecentrum dan) zodat je niet afgeleid wordt. Je kunt deze niet-storen-functie uitzetten of op Alleen prioriteit (belangrijke meldingen) of Alleen alarmen zetten. Ook kun je automatische tijden instellen, zodat je bijvoorbeeld 's avonds niet gestoord wordt (of juist een periode dat je geconcentreerd moet werken).

Concentratiehulp is te vinden onder Instellingen | Algemeen | Concentratiehulp.

Nieuwe deelfunctie: bestanden snel uitwisselen met andere apparaten
Een andere handige vernieuwing is de verbeterde deelfunctie, waarmee je natuurlijk linkjes en bestanden kunt delen met contactpersonen via apps als Mail, Skype enzovoort, maar waarmee je nu ook bestanden snel kunt overzetten naar andere apparaten met Windows 10. Bluetooth moet dan aanstaan, net als deze 'Near Share' functie (die veel weg heeft van de AirDrop-functie op Apple-apparaten). Je kunt 'Near Share' aanzetten via het Actiecentrum in Windows 10 1803.


Snel iets delen met je pc

Opstartende apps uitzetten in de Instellingen
Voorheen was het weggestopt in het taakbeheer, maar nu kun je opstartende apps uitschakelen in de Instellingen onder Apps | Opstarten.


Opstartende apps uitschakelen

Schijfopruiming in Instellingen
Vroeger had je de ingebouwde schijfopruiming om je Windows pc op te schonen. Met ingang van Windows 10 1803 april 2018 update kun je dit onderdeel terugvinden in de Instellingen (steeds meer componenten van het oude Configuratiescherm worden - eindelijk - ondergebracht in de vernieuwde Instellingen in Windows 10).

Onder Instellingen | Systeem | Opslag kun je kijken hoeveel schijfruimte je gebruikt. Je kunt opruimen door te klikken op Nu ruimte vrijmaken (in blauw).

Na een scan kun je dan kiezen welke tijdelijke bestanden je wilt opruimen. Je kunt hier ook vorige Windows-installaties aanvinken (als je zeker weet dat je niet terugwilt naar een oudere Windows-versie). Dat kan zo tientallen GB's aan ruimte opleveren.

Diagnostische gegevens verwijderen
Een nieuwe privacy-instelling in Windows 10 april 2018 update is dat je door Microsoft verzamelde gegevens kunt verwijderen. Deze 'diagnostische gegevens' kun je weggooien onder Instellingen | Privacy | Diagnostische gegevens en feedback - Diagnostische gegevens verwijderen. Klik daar op Verwijderen.

Dit zijn enkele handige nieuwe functies in Windows 10 1803 april 2018 update.

Wat vind jij van de nieuwe functies in Windows 10 1803 april 2018 update?

Deel dit artikel: 

Reacties

Ze zijn goed bezig daar bij Microsoft. Ben benieuwd.

Geen vermelding van nieuwe configuratiescherm optie om in te stellen welke GPU applicaties gebruiken in een multi-GPU systeem?
Dat is toch wel een functie die een groot verschil kan maken voor vele gebruikers.

De eerste 2 functies waren zeker iets moois geweest als Windows telefoons doorgebroken waren. Maar helaas.
Ik heb nu een Android maar samenwerken met mijn PC wat contacten/personen betreft is triest.

Als ze nog een mogelijkheid toevoegen om te kunnen werken met een Android phone dan kan dat wat worden, anders heeft het voor mij geen meerwaarde.
Om goed te kunnen werken met een Android phone gebruik ik Apowersoft Phone Manager Pro, helaas niet gratis.

Mee eens, ik vond mijn Nokia van 65 € fantastisch snel werken en heerlijk die samenwerking met Windows 10.
Ik denk niet dat ze zoiets maken voor Android dan lopen hun Surfaces misschien (meer) gevaar tov Chromebooks.

Alleen jammer dat het besturingssysteem weer groter wordt en dus ook trager enz.

Dat licht toch echt aan je eigen hardware

Blij dat ik nog Windows 7 heb. Ik heb geen enkele behoefte van de Creators 'Makers' fratsen van Windows 10. Ik ben zelf de Creator. Hier werkt alles tenminste vlekkeloos.
Dat kan ik -als ex-gebruiker- nu niet bepaald van Windows zeggen, wat een byggy shit was dat.

Correctie
Dat kan ik -als ex-gebruiker- nu niet bepaald van Windows 10 zeggen, wat een byggy shit was dat.

Geef mij Windows 3.1 uit 1992 maar ..... ;-)

Welnee, MSDOS 6.0 uit 1984 was vééél beter!

3.11 vond ik lekker werken, maar je moest wel een stapel diskettes klaar leggen bij het installeren. :-)

Werk hier zelf met FreeDOS omdat MS zijn eigen MSDOS niet meer in de nieuwe Windowsversies ondersteunt...

Heb net weer mijn trouwe Commodore 64 opgestart, daarna soepel de 8bits tekstverwerker ingeladen met de casettedeck. Draait probleemloos en heerlijk ontspannen, ik kan altijd eerst lekker gaan koken voordat het programma klaar staat. En zo flexibel is dat Commodore Basic, ik kan alles prima naar wens aanpassen met simpele programmeerstappen. Ook helemaal geen anti-virus nodig! Geen enkele reden om iets nieuws te kopen. Geheugen van 64.000 K is ook meer dan genoeg, meer is verspilling.

Jongens ik wist niet dat jullie nog met een R4 uit 1960 reden, ik ben 76 en vind w10 de max

Ik gebruik nog steeds een lei met een griffel. Hardstikke makkelijk en goedkoop.

Wel nee, neem pen en papier-:)

Hamer en beitel..........

Analfabeet zijn.....

Klopt helemaal. Misschien kunnen we dan de 10 geboden van Windows uitbeitelen.

Windows 14-18 was misschien nog beter !!

Windows 9 vond ik de beste tot nu toe ;-) Ik heb trouwens nog gewerkt met Windows 1.0 op een :Yes. Wie een overdaad aan functies niet wil, kan bijvoorbeeld Elementary OS gebruiken. Gelukkig ging de update naar 1803 vlekkeloos, oef!!, wat een opluchting. Op naar 1809.

Moeite met vernieuwing lees ik. Je moet gewoon alles even naar je hand zetten. dan werkt het prima.

Wanneer gaat nou eens alles overgezet zijn naar de nieuwe configuratie/instellingen menu's?

weer een windows old map of zo
instelingen na kijken

Die windows old map kan je gewoon verwijderen. Schijfopruiming kon ook in de andere versies van Win 10. Gewoon naar je C schijf gaan en op eigenschappen klikken de rest wijst zich vanzelf.

wat meer info

Slim opslaan en ruimte vrijmaken, zit ook al bij de Instellingen van 1709, maar minder uitgebreid en iets anders ingedeeld.

Lekker bezig met timeline. Waar wordt die info opgeslagen en wat doet Microsoft der mee? Gaan ze Google achterna? Geef je hele hebben en houden maar aan de grote big five. Immers je hebt niks te verbergen. Een beetje minder naïef mag wel: "Dit lijkt ons een functie die echt waardevol kan zijn".

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gr_ekenland