Wat is nieuw in Windows 10 versie 1803 'april 2018 update'?

Laatste update 30 april 2018

De nieuwe grote halfjaarlijkse upgrade van Windows 10, met als versienummer 1803, is op 30 april verschenen. En de naam is - na uitstel - veranderd van Spring Creators Update (Lente Makersupdate) in 'april 2018 update' (of Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1803 als je de upgrade via Windows Update binnenhaalt).

Wij geven een overzichtje van enkele handige nieuwigheden in Windows 10 1803, april 2018 update.

Activiteitsgeschiedenis en Taakweergave met tijdlijn
Een eerder aangekondigde maar toen uitgestelde vernieuwing is de Taakweergave met tijdlijn of Timeline in het Engels. Hier zie je je een weergave van de activiteiten die je op je pc (en andere computers en mobiele apparaten waar je met je Microsoft account bent ingelogd) hebt uitgevoerd de afgelopen tijd. Deze activiteiten worden per applicatie gesorteerd op een tijdlijn, zodat je je activiteitsgeschiedenis van de laatste tijd kunt bekijken én hervatten. Door op een venstertje van een app te klikken kun je verder gaan waar je gebleven was.

Ook activiteiten van andere apparaten kun je zo weer snel oppakken. Heel handig als je later nog iets wilt afmaken of als je vergeten bent wat je aan het doen was. Je kunt door je activiteiten scrollen via de tijdlijn aan de rechterkant.


Taakweergave of Timeline: geschiedenis van je activiteiten (op meerdere apparaten)

Dit lijkt ons een functie die echt waardevol kan zijn. Zeker als je meerdere Windows 10 apparaten gebruikt. Nadeel is dat nog (lang?) niet alle applicaties werken met Timeline. Veel Microsoft-apps wel, maar Skype en Mail niet (?), zo lijkt het. Firefox wel bij de openstaande vensters, maar niet in de historie. En verder nog weinig applicaties van derden. Als de functie aanslaat zullen ongetwijfeld veel programma's hiervoor geschikt gemaakt worden.

Je kunt de Tijdlijn openen door te klikken op het icoontje naast het zoekvenster in de taakbalk.

Concentratiehulp: niet storen
Nieuw is de Concentratiehulp: een niet-storen-functie die bijvoorbeeld ook in Android, iOS en macOS zit. Van apps kun je hiermee meldingen (notificaties) niet direct laten zien op gezette tijden (ze worden wel verzameld in het Actiecentrum dan) zodat je niet afgeleid wordt. Je kunt deze niet-storen-functie uitzetten of op Alleen prioriteit (belangrijke meldingen) of Alleen alarmen zetten. Ook kun je automatische tijden instellen, zodat je bijvoorbeeld 's avonds niet gestoord wordt (of juist een periode dat je geconcentreerd moet werken).

Concentratiehulp is te vinden onder Instellingen | Algemeen | Concentratiehulp.

Nieuwe deelfunctie: bestanden snel uitwisselen met andere apparaten
Een andere handige vernieuwing is de verbeterde deelfunctie, waarmee je natuurlijk linkjes en bestanden kunt delen met contactpersonen via apps als Mail, Skype enzovoort, maar waarmee je nu ook bestanden snel kunt overzetten naar andere apparaten met Windows 10. Bluetooth moet dan aanstaan, net als deze 'Near Share' functie (die veel weg heeft van de AirDrop-functie op Apple-apparaten). Je kunt 'Near Share' aanzetten via het Actiecentrum in Windows 10 1803.


Snel iets delen met je pc

Opstartende apps uitzetten in de Instellingen
Voorheen was het weggestopt in het taakbeheer, maar nu kun je opstartende apps uitschakelen in de Instellingen onder Apps | Opstarten.


Opstartende apps uitschakelen

Schijfopruiming in Instellingen
Vroeger had je de ingebouwde schijfopruiming om je Windows pc op te schonen. Met ingang van Windows 10 1803 april 2018 update kun je dit onderdeel terugvinden in de Instellingen (steeds meer componenten van het oude Configuratiescherm worden - eindelijk - ondergebracht in de vernieuwde Instellingen in Windows 10).

Onder Instellingen | Systeem | Opslag kun je kijken hoeveel schijfruimte je gebruikt. Je kunt opruimen door te klikken op Nu ruimte vrijmaken (in blauw).

Na een scan kun je dan kiezen welke tijdelijke bestanden je wilt opruimen. Je kunt hier ook vorige Windows-installaties aanvinken (als je zeker weet dat je niet terugwilt naar een oudere Windows-versie). Dat kan zo tientallen GB's aan ruimte opleveren.

Diagnostische gegevens verwijderen
Een nieuwe privacy-instelling in Windows 10 april 2018 update is dat je door Microsoft verzamelde gegevens kunt verwijderen. Deze 'diagnostische gegevens' kun je weggooien onder Instellingen | Privacy | Diagnostische gegevens en feedback - Diagnostische gegevens verwijderen. Klik daar op Verwijderen.

Dit zijn enkele handige nieuwe functies in Windows 10 1803 april 2018 update.

Wat vind jij van de nieuwe functies in Windows 10 1803 april 2018 update?

Reacties

ik krijg sinds kort mijn taakweergave niet gewist. overigens doet ie het alleen maar bij bepaalde apps. andere taken wist ie wel gewoon. iemand een idee hoe ik dit kan oplossen.

Ik heb naast een nieuw HP Pavilion desktop nog de oude (8 jaar oud) tot op gisteren goed draaiend. Daar speelt een kleinzoon van mij op, wanneer hij komt chillen na school. Meestal staat de pc uit. Ik heb hem gisteren geupdated en jawel hoor, na updates van recente datum van Microsoft begon hij vannacht aan de Windows 10 1803 april 2018 update. Dat leek allemaal goed te gaan tot ik een blauwe pagina kreeg waar ik alle instellingen van Windows 10 moest vastleggen. Op alles nee gezegd en wilde daarna verder. Mededeling er was een fout gemaakt. De ellende was dat geen van de invullingen ook maar een heel klein beetje succes opleverde. Ik kwam er niet aan voorbij, ook niet via een aantal keren restart van de pc. Op geen enkele manier wil de windows 10 update starten. Ik heb nog een legale Windows 7. Misschien moet ik die maar eens er op zetten.

Een veiliger Windows 10:
https://issuu.com/compute...

Windows 10 1803 wijzigingen en toevoegingen:
https://www.youtube.com/w...

Sinds deze update heb ik geen internet meer. Iedere keer als mijn laptop op stabdby ging of uit had ik geen internet meer. De oplossing was dan om netwerkinstellingen opnieuw in te stellen en dan opnieuw opstarten. Dat lukt nu ook niet meer

Veel gezeur over de 1803 versie. Nou, ik heb hier een omgebouwde server ,HP Proliant ML110, en die draaid prima uit de kunst met deze versie.

De weergave van de geschiedenis van activiteiten in 1803 zou ik graag uitschakelen. Maar weet niet waar dat precies zit. Iemand?

Tijdlijn totaal geen behoefte aan is die uit te schakelen?

Na de update was er geen een computer meer te benaderen ,dus maar weer teruggegaan naar windows 1709 versie

Update uitgevoerd en wat blijkt? Ik ben alle gegevens van inlog scherm Ziggo mail kwijt. Nu moet ik telkens mailadres en wachtwoord intikken. Zelf wachtwoord kan niet worden opgegslagen. Moet nu mijn mail openen via chrome die wel werkt. Hoe dit op telossen. Ik wil mijn mail ook via edge kunnen openen

Ik vind dat de redactie ook wel mag vermelden; wat is er nieuw in 1803: het verknalt je gehele besturing systeem! Geen terugrol, geen backup werkte nog, recoverypartitie wordt verwijderd! Dus, NIEUW; kans op volledige vernietiging van je OS! In mijn geval alleen te nog herstellen met opnieuw bestelde back-up software van fabrikant op 4 maanden oude laptop, ZONDER AV (of wat voor programma dan ook) van DERDEN aanwezig...

totaal nutteloos Windows 10 1803
Maakt computer trager
Mijn volgende computer zal geen Windows 10 meer zijn grote rommel Foei microsoft

Das ook de reden dat hier op het main systeem Windows 7 en ernaast een Linux versie draaien .. Win 10 staat als test versie op geïsoleerde harddisk en wat ik allemaal al gezien heb met oa die half jaarlijkse door je strot geduwde updates/privacy gedoe denk ik niet dat mijn volgende pc win 10 gaat draaien...

prachtige reacties, ben gelukkig niet de enige die nog draait op windows 3.1 omdat daar het boekhoudprogramma perfect op draait... Whahahahaha
moment, moet de computer opnieuw aanslingeren, er loopt een 5.4 flop vast....

Ik vind het belachelijk dat Microsoft je steeds vaker verplicht om met je Outlook account in te loggen om bepaalde functies te kunnen gebruiken.

Ik krijg steeds meer het idee dat Microsoft alles van de gebruiker wilt verzamelen waar ligt de grens van het toelaatbare.

Linux word steeds aanlokkelijker.

@Monique
Als je windows Home gebruikt kan je de installatie 1 week uitstellen.Downloaden kan je niet uitsellen. Je gaat dus wel meehelpen deze bagger verder te verspreiden. (torrent systeem)
Met Pro kan je downloaden het 365 dagen uitstellen

ehh rAz..je kan in windows 10 home ook gewoon updates blokkeren - met wat Monique al aangaf; nb tooltje van msoft zelf! > wushowhide..
en voor Monique ..zou gewoon ff deze overslaan en kijken wat de najaarsupdate weer allemaal voor extras + ongetwijfeld problemen gaat genereren! ;-)

Doe ik ook, maar het heeft mij veel werk en ellende gekost om weer een werkende 1709 te krijgen ondanks voorbereidingen. En ik ga niet nog meer geld spenderen aan windows waardeloze 10; door pro te kopen; deze nieuwe laptop was al duur genoeg! En als hij bedoelde torrent systeem; illegale download, daar begin ik niet aan!

Deze update is wel de slechtste update in jaren gooit je gehele netwerk overhoop en met geen mogenlijkheid weer werkend te krijgen. Shares niet meer te benaderen geen remote control meer. Workgroup tool verwijderen maar verder niet kijken of alles wel naar behoren functioneerd. Ik ben teruggerold naar 1709

Kwam als automatische update; onderdelen update 1803 binnen, installatie ging redelijk, daarna crashte mijn vrij nieuwe laptop op bijna alle fronten; 1 groot drama! ik ben uiteindelijk teruggegaan naar 1709, werd bedankt voor het uitproberen van de "proefversie"??? en zou de update voorlopig niet meer aangeboden krijgen. Zodra mijn laptop weer was opgestart; was de download van 1803 alwéér begonnen. Weten te stoppen en nu verborgen, wacht wel tot ze beseffen dat ik geen insider ben (heb niet eens een microsoftaccount) en een stabiele versie produceren! Leve de nog steeds werkende "wushowhide", mijn laptop draait weer normaal op 1709!!!

Proefversie moet zijn previewversie, excuus.

Vanmiddag de update uitgevoerd. Plotseling had ik na de installatie een nieuwe schijf (L:) toegevoegd gekregen en ontving direct de melding dat die schijf te klein was.
Verder hinderlijk dat de thuisgroepen verdwenen waren. Daarover had ik nergens een publicatie gezien...
Ik heb de computer maar weer even naar de vorige Windowsversie terug gezet.
Ik ben nu wel erg benieuwd hoe ik de computer nu later wel kan gaan updaten zonder dat die gebruik gaat maken van de inmiddels gedownloade versie die ik dus niet goed vind

Dat is die ook niet> deze versie is NIET goed, bij mij wistte hij schijfletters en partities/ drivers enz.

Wow Dik een uur bezig geweest en ik heb toch I7 7e gen notebook.
weer kwam de hele privacy gedoe voorbij Nee nee en nog eens nee.

Sneaky proberen ze toch weer toegang te krijgen tot mijn gegevens.

Ik heb zitten zoeken naar de nieuwe optie die de batterij status van een bluetooth apparaat bijvoorbeeld mijn muis weergeeft dat was toegezegd.

Kan het niet vinden.

wacht maar ff verder.. zie geen must have verbeteringen in deze voorjaars update.. gewoon negeren en eens kijken wat de herfstupdate gaat brengen!

De spanning is groot maar ik wacht het nog even af. Ben razend benieuwd.

Geweldig die lente makersupdate, verder als als 81% komt hij niet wat ik ook probeer. Mijn PC werkt overigens perfect onder 10 dus laat die verrekte lente makersupdate maar zitten.

Nieuw is dat die update niet verschijnt ;-) Vanwege bsod! Lekker dan, heb je de update binnen sta je tegen een blauw scherm te kijken alsof je nog Windows98 hebt of zo...

Ik dacht dat 18 april zou uitkomen ???? Ik zie wel niks komen, de lente update ?????

Jonges wat dachten jullie van de Atari dat werkte altijd en geen last van virus

Welke Atari de ST van de jaren 80???

Tja ik heb ook nog een MSX2+ computer staan die heeft ook nergens last van.

Ja hallo we leven in 2018 waar Windows overheerst en zijn gang gaat over de ruggen van hun gebruikers. Ik kan om mijn nieuwe notebook geeneens Linux mint installeren de bios is hier tegen beveiligt.

Er is een crack voor nodig om Linux te kunnen installeren.

Als het zo doorgaat met Microsoft dan stap ik echt over naar Linux mint dat nu al op een oude notebook perfect draait.

Schijfopruiming kan nu ook al.

Nou dat doet windows gewoon voor je hoor; wist je halve schijf met 1803!

Heb Windows 10 1803 er nu een week op m'n laptop, en moet zeggen dat ie prima werkt. Erg veel is er niet veranderd. De manier van werken blijft voor mij hetzelfde, en zijn er momenteel geen fouten te bespeuren.

Voor wie het zelf ook wil uittesten:
https://lifehacker.com/ho...
Uiteraard eerst een goede backup maken!

Vanmiddag ook geprobeerd. Je installeert dan de laatste Insiders Preview, weliswaar de RTM-versie, maar deze liet mijn PC niet meer opstarten. Net voor het opnieuw opstarten waren er meldingen dat een aantal apps problemen gaven.... Ik had gelukkig een behoorlijk recente systeemkopie die ik terug kon zetten. Het is niet te hopen dat de 'officiële' update ook die problemen geeft. Ik wacht in elk geval even....

Ik ben ook weer teruggegaan naar mijn backup. Te veel fouten nog in de Spring Update. Zo kwam ik er ineens ook achter dat mijn Logitech webcam 9000 pro niet meer werkte. Hetgeen weer kwam doordat Manycam incompatible was geworden. Wat een ellende. Het systeem werkt nu prima, waarom moeten updates er altijd voor zorgen dat de helft stopt met functioneren? Ik heb de update nu op maximaal uitstellen staan voor nieuwe functionaliteit.

Officiële download op windows 10 home is ook preview build; nadat ik terugging naar 1709 (nadat 1803 in home automatisch was gedownload) werd ik bedankt voor het uitproberen van de previewversie, schijnbaar normaal bij windows 10 nu, als ze haast hebben om op 1 mei de "April-update" uit te brengen.

Ik heb het vie deze weg gedaan en alles is prime verlopen.
https://www.ghacks.net/20...

Heb de nieuwste consumer versie van Windows 10 Pro kunnen installeren, 1803-17133.1.
Bereid je maar weer voor op allerlei onverwachte veranderingen, opnieuw instellen van je systeem naar je oorspronkelijke wensen en uren met werk. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn bij wie het allemaal wel weer als een zonnetje loopt.
Enkele zaken die ik tegenkwam:
- Desktop Gadgets uitgeschakeld, opnieuw moeten installeren, enkele gadgets doen het echter niet meer;
- Custom toets-instellingen van mijn Logitech toetsenbord kunnen niet meer ingesteld worden omdat Setpoint niet meer wordt ondersteund;
- alle printers opnieuw moeten installeren, ze waren allemaal verdwenen: Samsung netwerk printer/scanner, Greencloud eco printer en de Adobe PDF printer;
- Kaspersky Internet Security 2018 die probleemloos draaide moest opnieuw worden geïnstalleerd en geconfigureerd;
- Classic Shell opnieuw moeten installeren en configureren...
- Veel systeem menu items zijn verplaatst of zelfs verdwenen, die kunnen alleen nog maar via Regedit ingesteld worden.
Ik zal later vast nog wel meer zaken tegen komen.
Wat opvalt is dat het verdwijnen van de printers bij de vorige grote update ook al voorkwam.

"De nieuwste versie van Windows 10, Spring Creators Update, wordt 18 april vrijgegeven, maar de zogenoemde RTM versie is al beschikbaar voor insiders" (bron: https://www.emerce.nl/nie...) .

Eerste wat ik aanraad maak voor die tijd een gehele backup van je huidige installatie en als de 1803 tegenvalt kun je gewoon weer terug naar 1709.

Nop! Had ik gedaan, werkte, net als mijn hele besturingssysteem, niet meer. Ja, je kunt héél wat wissen met windows 1803; je gehele besturings systeem! Niks handmatige download, BAM, meteen binnen op automatische download windows 10 home op 1 mei j.l. Geen haar op mijn hoofd dat ik voortijdig handmatige een upgrade van windows 10 installeer (zal wel gek zijn met die eeuwige problemen na upgrades) maar deze is wel heel erg; 1803 verwijderde mijn recoverypartitie, terug naar 1709 gaf een half systeem en back-up kon niet terug gezet worden!

Voor mij persoonlijk niet nodig.
Geen interesse in tijdlijn, nieuwe deelmogelijkheden en verbeterde instellingen om schijfruimte;
Opstartprogramma`s beheer ik met Autoruns.

1803 aan het downloaden lente makersupdate

Ben je wel zeker dat het 1803 is. Die is maar beschikbaar vanaf volgende week 10 april. https://pureinfotech.com/...

waar kan ik die update vinden dan

Die kan je nog niet vinden want hij is nog niet beschikbaar. Pas vanaf volgende week 10 april zult je hem binnen krijgen via Windows Update of handmatig kunnen downloaden.

Je download een Russische iso van de meest recente insiders preview van Redstone 5. Als je PC straks problemen heeft, kom dan op deze site niet zeuren dat de Spring Creators Update "shit" is.

Nee, de officiële 17133.1 esd is gewoon te downloaden vanuit de Microsoft catalogus.
Deze decrypten met esddecrypt en vervolgens wegschrijven als iso. En je kan updaten...

Laat maar komen die update! Ik ben er blij mee i.t.t. een aantal azijnzeikers op deze site die thuis verder niets te doen hebben.

zit nog steeds te wachten op de herfst op gewone comp binnen maar zit te wachten op laptop win 10 pro

prima windows 10 wacht vol spanning op[ de herftmakersupdate.............

pc werkt na opdate zeer traag. laad geen cache.
moest 3 updates downloaden , wat enkele keren mislukte, koste veel tyd (weekend) voordat het gelukt was, pc is nu traag

Lekker bezig met timeline. Waar wordt die info opgeslagen en wat doet Microsoft der mee? Gaan ze Google achterna? Geef je hele hebben en houden maar aan de grote big five. Immers je hebt niks te verbergen. Een beetje minder naïef mag wel: "Dit lijkt ons een functie die echt waardevol kan zijn".

Slim opslaan en ruimte vrijmaken, zit ook al bij de Instellingen van 1709, maar minder uitgebreid en iets anders ingedeeld.

wat meer info

weer een windows old map of zo
instelingen na kijken

Die windows old map kan je gewoon verwijderen. Schijfopruiming kon ook in de andere versies van Win 10. Gewoon naar je C schijf gaan en op eigenschappen klikken de rest wijst zich vanzelf.

Wanneer gaat nou eens alles overgezet zijn naar de nieuwe configuratie/instellingen menu's?

Blij dat ik nog Windows 7 heb. Ik heb geen enkele behoefte van de Creators 'Makers' fratsen van Windows 10. Ik ben zelf de Creator. Hier werkt alles tenminste vlekkeloos.
Dat kan ik -als ex-gebruiker- nu niet bepaald van Windows zeggen, wat een byggy shit was dat.

Correctie
Dat kan ik -als ex-gebruiker- nu niet bepaald van Windows 10 zeggen, wat een byggy shit was dat.

Geef mij Windows 3.1 uit 1992 maar ..... ;-)

Welnee, MSDOS 6.0 uit 1984 was vééél beter!

3.11 vond ik lekker werken, maar je moest wel een stapel diskettes klaar leggen bij het installeren. :-)

Werk hier zelf met FreeDOS omdat MS zijn eigen MSDOS niet meer in de nieuwe Windowsversies ondersteunt...

Heb net weer mijn trouwe Commodore 64 opgestart, daarna soepel de 8bits tekstverwerker ingeladen met de casettedeck. Draait probleemloos en heerlijk ontspannen, ik kan altijd eerst lekker gaan koken voordat het programma klaar staat. En zo flexibel is dat Commodore Basic, ik kan alles prima naar wens aanpassen met simpele programmeerstappen. Ook helemaal geen anti-virus nodig! Geen enkele reden om iets nieuws te kopen. Geheugen van 64.000 K is ook meer dan genoeg, meer is verspilling.

Jongens ik wist niet dat jullie nog met een R4 uit 1960 reden, ik ben 76 en vind w10 de max

Ik gebruik nog steeds een lei met een griffel. Hardstikke makkelijk en goedkoop.

Wel nee, neem pen en papier-:)

Hamer en beitel..........

Analfabeet zijn.....

Klopt helemaal. Misschien kunnen we dan de 10 geboden van Windows uitbeitelen.

Windows 14-18 was misschien nog beter !!

Windows 9 vond ik de beste tot nu toe ;-) Ik heb trouwens nog gewerkt met Windows 1.0 op een :Yes. Wie een overdaad aan functies niet wil, kan bijvoorbeeld Elementary OS gebruiken. Gelukkig ging de update naar 1803 vlekkeloos, oef!!, wat een opluchting. Op naar 1809.

Moeite met vernieuwing lees ik. Je moet gewoon alles even naar je hand zetten. dan werkt het prima.

Alleen jammer dat het besturingssysteem weer groter wordt en dus ook trager enz.

Dat licht toch echt aan je eigen hardware

De eerste 2 functies waren zeker iets moois geweest als Windows telefoons doorgebroken waren. Maar helaas.
Ik heb nu een Android maar samenwerken met mijn PC wat contacten/personen betreft is triest.

Als ze nog een mogelijkheid toevoegen om te kunnen werken met een Android phone dan kan dat wat worden, anders heeft het voor mij geen meerwaarde.
Om goed te kunnen werken met een Android phone gebruik ik Apowersoft Phone Manager Pro, helaas niet gratis.

Mee eens, ik vond mijn Nokia van 65 € fantastisch snel werken en heerlijk die samenwerking met Windows 10.
Ik denk niet dat ze zoiets maken voor Android dan lopen hun Surfaces misschien (meer) gevaar tov Chromebooks.

Geen vermelding van nieuwe configuratiescherm optie om in te stellen welke GPU applicaties gebruiken in een multi-GPU systeem?
Dat is toch wel een functie die een groot verschil kan maken voor vele gebruikers.

Ze zijn goed bezig daar bij Microsoft. Ben benieuwd.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_uitsland