Wat is nieuw in Windows 10 versie 1803 'Lente Makersupdate'?

De nieuwe grote halfjaarlijkse upgrade van Windows 10, met als versienummer 1803, zal vermoedelijk 3 of 10 april verschijnen. En een naam is ook al uitgelekt. Geen originele naam: Spring Creators Update, of Lente Makersupdate in het Nederlands. Wel zit er weer veel nieuwe functionaliteit in (en hopelijk niet teveel bugs).

Wij geven een overzichtje van enkele handige nieuwigheden in Windows 10 1803 Lente makersupdate (Spring Creators Update) - verkrijgbaar op 3 of 10 april 2018 [dit artikel zal nog worden uitgebreid].

Taakweergave met tijdlijn
Een eerder aangekondigde maar toen uitgestelde vernieuwing is de Taakweergave met tijdlijn of Timeline in het Engels. Hier zie je je een weergave van de activiteiten die je op je pc (en andere computers en mobiele apparaten waar je met je Microsoft account bent ingelogd) hebt uitgevoerd de afgelopen tijd. Deze activiteiten worden per applicatie gesorteerd op een tijdlijn, zodat je je computergeschiedenis van de laatste tijd kunt bekijken én hervatten. Door op een venstertje van een app te klikken kun je verder gaan waar je gebleven was.

Ook activiteiten van andere apparaten kun je zo weer snel oppakken. Heel handig als je later nog iets wilt afmaken of als je vergeten bent wat je aan het doen was. Je kunt door je activiteiten scrollen via de tijdlijn aan de rechterkant.


Taakweergave of Timeline: geschiedenis van je activiteiten (op meerdere apparaten)

Dit lijkt ons een functie die echt waardevol kan zijn. Zeker als je meerdere Windows 10 apparaten gebruikt. Nadeel is dat nog (lang?) niet alle applicaties werken met Timeline. Veel Microsoft-apps wel, maar Skype en Mail niet (?), zo lijkt het. Firefox wel, maar lang niet alle applicaties van derden. Als de functie aanslaat zullen ongetwijfeld veel programma's hiervoor geschikt gemaakt worden.

Je kunt de Tijdlijn openen door te klikken op het icoontje naast het zoekvenster in de taakbalk.

Nieuwe deelfunctie: bestanden snel uitwisselen met andere apparaten
Een andere handige vernieuwing is de verbeterde deelfunctie, waarmee je natuurlijk linkjes en bestanden kunt delen met contactpersonen via apps als Mail, Skype enzovoort, maar waarmee je nu ook bestanden snel kunt overzetten naar andere apparaten met Windows 10. Bluetooth moet dan aanstaan, net als deze 'Near Share' functie (die veel weg heeft van de AirDrop-functie op Apple-apparaten). Je kunt 'Near Share' aanzetten via het Actiecentrum in Windows 10 1803.


Snel iets delen met je pc

Opstartende apps uitzetten in de Instellingen
Voorheen was het weggestopt in het taakbeheer, maar nu kun je opstartende apps uitschakelen in de Instellingen onder Apps | Opstarten.


Opstartende apps uitschakelen

Schijfopruiming in Instellingen
Vroeger had je de ingebouwde schijfopruiming om je Windows pc op te schonen. Met ingang van Windows 10 1803 kun je dit onderdeel terugvinden in de Instellingen (steeds meer componenten van het oude Configuratiescherm worden - eindelijk - ondergebracht in de vernieuwde Instellingen in Windows 10).

Onder Instellingen | Opslag kun je kijken hoeveel schijfruimte je gebruikt. Je kunt opruimen door te klikken op Nu ruimte vrijmaken (in blauw).

Na een scan kun je dan kiezen welke tijdelijke bestanden je wilt opruimen. Je kunt hier ook vorige Windows-installaties aanvinken (als je zeker weet dat je niet terugwilt naar een oudere Windows-versie). Dat kan zo tientallen GB's aan ruimte opleveren.

Dit zijn enkele handige nieuwe functies die verwacht worden in Windows 10 1803. Dit artikel zal nog verder uitgebreid worden.

Wat vind jij van de nieuwe functies in Windows 10 1803 Lente Makersupdate?

Deel dit artikel: 

Reacties

Ze zijn goed bezig daar bij Microsoft. Ben benieuwd.

Geen vermelding van nieuwe configuratiescherm optie om in te stellen welke GPU applicaties gebruiken in een multi-GPU systeem?
Dat is toch wel een functie die een groot verschil kan maken voor vele gebruikers.

De eerste 2 functies waren zeker iets moois geweest als Windows telefoons doorgebroken waren. Maar helaas.
Ik heb nu een Android maar samenwerken met mijn PC wat contacten/personen betreft is triest.

Als ze nog een mogelijkheid toevoegen om te kunnen werken met een Android phone dan kan dat wat worden, anders heeft het voor mij geen meerwaarde.
Om goed te kunnen werken met een Android phone gebruik ik Apowersoft Phone Manager Pro, helaas niet gratis.

Mee eens, ik vond mijn Nokia van 65 € fantastisch snel werken en heerlijk die samenwerking met Windows 10.
Ik denk niet dat ze zoiets maken voor Android dan lopen hun Surfaces misschien (meer) gevaar tov Chromebooks.

Alleen jammer dat het besturingssysteem weer groter wordt en dus ook trager enz.

Blij dat ik nog Windows 7 heb. Ik heb geen enkele behoefte van de Creators 'Makers' fratsen van Windows 10. Ik ben zelf de Creator. Hier werkt alles tenminste vlekkeloos.
Dat kan ik -als ex-gebruiker- nu niet bepaald van Windows zeggen, wat een byggy shit was dat.

Correctie
Dat kan ik -als ex-gebruiker- nu niet bepaald van Windows 10 zeggen, wat een byggy shit was dat.

Geef mij Windows 3.1 uit 1992 maar ..... ;-)

Welnee, MSDOS 6.0 uit 1984 was vééél beter!

3.11 vond ik lekker werken, maar je moest wel een stapel diskettes klaar leggen bij het installeren. :-)

Werk hier zelf met FreeDOS omdat MS zijn eigen MSDOS niet meer in de nieuwe Windowsversies ondersteunt...

Wanneer gaat nou eens alles overgezet zijn naar de nieuwe configuratie/instellingen menu's?

weer een windows old map of zo
instelingen na kijken

wat meer info

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
ooste_rijk