Upgrade naar Windows 10 20H2: problemen & oplossingen

De 'Oktober 2020 Update' of Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 20H2 is vanaf 20 oktober 2020 officieel te downloaden.

Lees hier over de nieuwe functies in Windows 10 versie 20H2

Bij veel mensen verloopt de upgrade goed, maar door de vele combinaties van hardware en software die mogelijk zijn zullen sommigen toch tegen problemen aanlopen als ze de upgrade doen naar versie 20H2 van Windows 10.

We bespreken deze problemen tijdens of na de upgrade en mogelijke oplossingen. En we zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

In de reacties horen we graag de problemen waar je tegenaan loopt bij de upgrade naar Windows 10 20H2. Bijvoorbeeld problemen met drivers, randapparatuur, audio/video, software etc. Ook oplossingen voor zwarte of blauwe schermen, haperende installaties en foutmeldingen en foutcodes horen we graag en zullen we de komende weken gaan vermelden in dit artikel - dat steeds uitgebreid zal worden met nieuwe informatie.

A. Problemen en oplossingen bij upgrade naar Windows 10 20H2

1. Wacht tot de update automatisch wordt aangeboden via Windows Update

Het is natuurlijk leuk om snel de nieuwste Windows 10 versie handmatig te downloaden en installeren, maar even wachten tot de Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 20H2 automatisch wordt aangeboden via Windows Update is vaak beter en kan problemen voorkomen (zoals afgebroken installaties of hardware- en software-problemen). Microsoft kan namelijk jouw pc tijdelijk blokkeren voor de upgrade als er bekende problemen zijn met je hardware. En als je dan toch een handmatige installatie doet kan dit problemen geven.

2. Verwijder virusscanner tijdelijk

Het is nog altijd aan te raden om anti-virus en andere beveiligingssoftware van derden - tijdelijk - te deïnstalleren voordat je begint aan het upgrade-proces. Na de upgrade kun je deze weer installeren.

3. Ontkoppel externe hardware

Ontkoppel voor de upgrade niet-essentiële externe hardware, zoals usb sticks, printers, luidsprekertjes, microfoons, docks, scanners, camera's etc. Dit kan veel problemen voorkomen.

Je muis, toetsenbord en beeldscherm moet natuurlijk wel aangesloten blijven.

4. Checks die Microsoft aanbeveelt

Voordat je de upgrade doet is het handig - om problemen te voorkomen of als je deze ondervindt bij een upgrade-poging - om de volgende tips van Microsoft in acht te nemen:

B. Problemen na upgrade

Lijst van Microsoft met problemen die Windows 20H2 heeft met bepaalde hardware

Microsoft houdt zelf een lijst bij met problemen van bepaalde hardware (en software) met Windows 10 20H2. Lees hier alle issues.

Als een van de hierna genoemde problemen zich kunnen voordoen op jouw pc dan krijg je de upgrade niet via Windows Update aangeboden (je pc staat dan op de blokkeerlijst totdat Microsoft het probleem verholpen heeft).

1. Problemen met Conexant audio drivers

Apparaten met Conexant of Synaptics audio drivers kunnen blauwe schermen of foutmeldingen opleveren bij een upgrade (net als eerder bij Windows 10 versie 2004). Microsoft onderzoekt de problemen.

Lees hier alle issues die Microsoft vermeldt voor Windows 10 20H2.

Opgeloste issues

Hier kun je problemen zien die Microsoft opgelost heeft. Een blokkade van je pc voor de upgrade kan hierdoor opgeheven worden.

Dit artikel wordt uitgebreid met nieuwe problemen en oplossingen. Wij horen graag je ervaringen hieronder in de reacties!

Peiling

Onze vraag is:

Hoe verloopt de upgrade naar Windows 10 versie 20H2 (Oktober 2020 Update) bij jou?

Deel dit artikel: 

Reacties

Na update iedere keer opnieuw inloggen bij google. Daarna iedere site opnieuw inloggen.

Upgrade gedaan voor laptop van m'n moeder, na afloop stond het hele bureaublad vol met icoontjes van o.a DLL bestanden, alles verwijderd, ccleaner over laten gaan, na heropstart stonden ze daar gewoon terug.
Wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn?

Dacht voor kort dat alles goed gelopen was na de upgrade naar 20H2, maar ik vermoed dat de laatste cumulatieve update die erachter gekomen is mijn audio driver heeft ontregeld.
Als ik de computer afsluit wil HPBeatsOSD niet meer automatisch afsluiten zodat ik dit steeds handmatig moet doen, erg vervelend.

Was even zoeken wat de originele naam van de driver was maar dat blijkt de Tempo High Definition Audio Driver te zijn.
Even uitzoeken / afwachten of er een oplossing van Microsoft komt anders zit er niets anders op om deze driver eens te verwijderen en terug opnieuw te installeren en dan maar hopen dat het opgelost is.

Geef het voorbeeld, stop het virus!

Deze update blijft hangen op 0% voltooid en er gebeurt verder niets.

ik maakte de usb stick aan om win10 op een andere pc te installeren
deze pc heeft een blanco geformateerde HD
stick als opstart medium gezet
inladen vanaf deze stick lukt totdat 45% bereikt is
dan stopt alles
al x64 en x32 bit versie geprobeerd maar telkens met hetzelfde resultaat
enig idee wat er mis gaat?

ISO downloaden en Rufus gebruiken i.p.v. de USB-optie van Microsoft.
https://www.gratissoftwar...
Extra gegevens over die andere PC is ook wel gewenst .

Ik heb problemen met een update/upgrade in windows 10. Ik krijg foutcode 0x80004005. Ik heb het nog niet kunnen oplossen.

Hetzelfde probleem als een paar maanden geleden met de 2004 onderdelenupdate;

Moet iedere keer als ik mijn pc restart opnieuw inloggen bij outlook google en andere providers.

Echter nu is de 20h2 update niet meer optioneel. Hoe kan ik die negeren?

Bij mij ook geen automatisch aanmelden meer bij sites, alsmede terugkerende cookiemeldingen. Gebruik Edge Chromium en instellingen staan juist.
Heb je hier al een oplossing voor gevonden, Nick? Iemand anders suggesties?

Update versie 20H2 blijft zich opnieuw installeren

Ik ben steeds weer verbaast dat mijn oude Medion pc met w10 steeds weer upgrade en update zonder problemen. hij is meer dan 10 jaar oud.
Ik heb er alleen een ssd en pci/usb3 kaart aan toegevoegd.

Gaat mij net zo. 2 laptops 6-8 jaar oud, beide van Windows 7 en 8 geupgrade naar W10. 2 jaar geleden in beide SSD's geplaatst. Opstarten vanaf HD duurde 10-15 minuten, nu met SSD's 1-2 minuten. Updaten en upgraden gaat vrijwel altijd probleemloos. Beide laptops doen het prima, maar processors krijgen het soms moeilijk met zware programma's. Ook nog de originele accu's in gebruik.

Na de upgrade 10 20H2 werkt de Brother printer scanner MFC 6490CW niet meer, printer nog wel scanner niet, alles geprobeerd, maar krijg het niet werkend, weet iemand een oplossing ?

heb je de vorige drivers al terug gezet? helpt heel vaak.

Sinds de upgrade problemen met de internet connectie bij apparaten waar de upgrade niet op stond geen probleem. Internet valt vooral bij verzenden gegeven zoeken etc steeds een paar seconden uit (lan verbinding) teruggezet naar vorige versie en probleem is opgelost.

ik heb die vanavond aangeboden gekregen maar nu op de laptop kan ik geen windows updates meer uitvoeren omdat de update mis is gegaan ik krijg een wit scherm te zien als ik updates wil zoeken verder kan ik overal bij komen behalve bij de windows updates

Na update duurt afsluiten en opstarten enorm lang. Terwijl het voor de update binnen 10 sec opgestart was! Dankjewel Microsoft!

Het is opgelost gelukkig :)

na onderdelenupdate windows 10 versie 20H2 is mijn pc veel trager geworden in het opstarten en afsluiten ,ook tijdens het laden van bestanden en allerlei andere programma's

Schone installatie gedaan met een opstartbare usb-stick van Windows 20H2. Geïnstalleerd op een Dell Latitude E6530 bouwjaar 2012.
Programma om de stick te maken: "Ventoy". Zie op deze site:
https://www.gratissoftwar...

Zonder problemen loopt Windows op deze laptop.

Maar mijn werk computer blijft: Linux-Mint.

Na de update vandaag is de resolutie van mijn beeldscherm gewijzigd. Het beeld is sterk verbreed, maar ik kan het stuurprogramma niet aanpassen. Wat moet ik doen?

Ik kreeg een melding dat ik mijn pc opnieuw moest opstarten, vanwegen de nieuwe update H2020. ik kreeg na de update alleen mijn bios te zien , en daarna de melding dat mijn Bcd verdwenen was. ik heb twee aparte win versies draaien, 1 win 10. en de andere win 7, deze versie is alleen voor mijn Hauptwerk bedoeld. en draait standalone op een apparte M2 schijf.zonder internet en softare van derden. Het systeem deed helemaal niks meer. wat ik ook probeerde met systeemherstel. nada niks systeemherstelpunten waren verdwenen. mijn backup of mijn imagebackup was ook niet terug te vinden. ik was compleet in paniek. na een uur rommelen. kreeg ik eindelijk mijn win 7 weer aan de praat, gelukkig alles werkte nog. pc opnieuw opgestart. kreeg ik de melding dat de laatste updtae ongedaan werd gemaakt, na een 15 min starte het systeem weer op. en eindelijk kreeg ik mijn vertrouwde scherm weer terug , dat ik kon kiezen tussen windows 10 en windows 7... ik klikte op win 10 en hij starte gelukkig weer normaal op. ik heb gelijk alle updates geblokeeerd. want als ik mijn hauptwerk kwijtraak, dat op win 7 draait, zit ik een maand bezig om alles weer te krijgen met de instellingen met de hele dure audiosoftware om het weer compleet te krijgen, incl de ilok beveiliging met de codes. Dus voor mij nooit geen update meer

Outlook is een paar keer blijven hangen maar werkt nu weer normaal.
Ook Firefox liep een keer vast.

Tot mijn verbazing probleemloze update naar 20H2 nu op 1 november via de normale update methode. Ook op mijn meer ingewikkelde, dual boot XP/10 machine een snelle voortgang. De laatste 20H1 deed er nog ontzettend lang over.
Omdat ik Acronis True Image als backup gebruik interesseren me de Win10 backup en systeemherstel opties me toch al niet. Checken op eventueel veranderde privacy instellingen via O&O shutup ga ik nog doen (20H1 liet ze toen met rust)

Na upgrade W10 x64 20H2 werkt het systeemherstel niet meer.

Bij mij werkte het sysyteemherstel ook niet na de update, handmatig veranderen is dan de oplossing....

Op 4 van mijn 8 fysieke computers kreeg in bij de update foutmelding 0x80070003
Het zijn met name de wat langzamere computers waarop het fout gaat.
Op al mijn virtuele machines (20) ging het wel goed.

ook zelfde probleem, nl foutcode 0x80070003 en voor de rest geen enkele indicatie van wat fout is. De installatie is mislukt en windows wordt teruggerold naar vorige versie en thats it. Ik kan maar niet vinden wat er verder scheelt.

Opstarten gaat na upgrade wat trager. Daarna werkt systeem redelijk. Ik blijf enige bedenkingen houden met al die uitbreidingen. Het zou prettiger zijn wanneer Microsoft zich wat meer zou richten op snelheid.

Ik heb voor de allereerste keer problemen met een update/upgrade in windows 10. Ik krijg foutcode 0x80004005. Ik heb het nog niet kunnen oplossen.

Updaten verliep snel. Maar wat me opviel is dat onder systeeminfo de installeerdatum op Mei 2020 is blijven staan. Dat vind ik wel vreemd?

Op één laptop geen enkel probleem. Op tweede laptop, zijn na de upgrade de standaard apps niet meer te wijzigen. Voorlopig opgelost door Win10 terug te zetten in afwachting oplossing van dit probleem.

Ik kon de update niet installeren omdat er te weinig ruimte is op de boot (c) (32 gb SSD) schijf. Er is een optie om een externe schijf aan te sluiten, maar die optie werd niet vrijgeschakeld. Ik heb ook nog een Virtuele HD als D station maar die werd ook niet gezien door het update programma.

Ging op 4 PC's uitstekend via de update-assistent. Op een 5e PC bleef het foutgaan.
De-installeren van AVG bleek inderdaad de oplossing te zijn.

Windowssystemimage vindt na update geen externe harde schijf meer.En veel programma's kregen een nieuwe installatie datum! In configuratie scherm, dubieus.Heb dus gedowngrade.

Probleem met afsluiten, geeft steeds aan dat er nog updates moeten worden bijgewerkt.
Afsluiten duurt dan erg lang.
Windows update werkt niet bij instellingen geen info cq beeld??

Via update assistent 20H2 geïnstalleerd. Geen problemen. Op een paar dingetjes na zie ik geen verschil.

Update 2009 geen probleemen

Ik heb net de update naar 20H2 erop gezet via de update assistent, ging probleemloos op een paar kleine dingetjes na, maar dat is na elke halfjaarlijkse update. De firewall moet even opnieuw geregistreerd worden en de grootte van de fonts van de menu's, taakbalk, iconen e.d. moet ik even weer opnieuw aanpassen (die zijn op een 27" 4K monitor gewoon te klein). Verder werkt alle zo te zien prima.

Kreeg 'm niet via windows update, dus de assistent ingeschakeld. Verliep prima, zowel op de laptop als de desktop (I5, duo core, 8Gb ram en SSD). Geen enkel probleem. Ik merk weinig verandering afgezien van uiterlijkheden startmenu. Dat is er niet echt mooier op geworden.

Op 2 van de 3 systemen was systeemherstel uitgeschakeld na deze update. En er zijn opnieuw instelling verplaatst van het oude configuratiescherm naar de 'nieuwe' instellingen. Is even zoeken, maar geen probleem.

Heel vreemd dat bij sommigen systeem herstel na een update telkens uitgeschakeld is, ik gebruik systeem herstel nooit en moet het juist na elke update weer uitschakelen omdat deze steeds weer ingeschakeld is na de halfjaarlijkse update.

Misschien verschil tussen Home en Pro versie.
Ik roep maar wat... :-)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zee_and