Hoe kan ik teruggaan naar een eerdere versie van Windows 10?

Als je de nieuwste versie van Windows 10 hebt geïnstalleerd en deze bevalt niet of functioneert niet goed (apps werken niet of er zijn hardware-problemen) dan kun je ook makkelijk teruggaan naar een vorige versie van Windows 10. Zonder dat je alles opnieuw hoeft te installeren.

Als je Windows 10 versie 1909 hebt dan kun je zelfs teruggaan naar versie 1903 door simpelweg de Feature Update (Onderdelenupdate) te verwijderen via Windows Update. Dit komt doordat versie 1909 een andersoortige update is dan de voorgaande (meer een soort service pack), die je makkelijker kunt de-installeren.

Je kunt ook via Systeemherstel downgraden. Bij versie 1903 is dit noodzakelijk en bij versie 1909 kan dit ook. We laten beide opties zien.


Het is aan te raden eerst een backup te maken voordat je een downgrade naar een voorgaande versie doet. Meestal gaat het wel goed, maar voor de zekerheid is het fijn dat je je al je documenten, foto's en mail nog hebt mocht er onverhoopt iets misgaan.

A. Versie 1909 kun je downgraden door de update te verwijderen

1. Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update | Geschiedenis van updates weergeven

2. Klik daarna op Installatie van updates ongedaan maken

3. Selecteer (klik op) Feature Update to Windows 10 version 1909 (Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 1909) en klik op Verwijderen

Nu wordt de onderdelenupdate naar versie 1909 verwijderd en je pc teruggezet naar versie 1903.

B. Ga terug naar een vorige versie van Windows 10 met Systeemherstel

Als je Windows 10 versie 2004 (of 1903, of een andere voorjaarsuitgave van Windows 10) hebt dan moet je via Systeemherstel teruggaan naar een vorige versie.

1. Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Systeemherstel en klik onder Teruggaan naar de eerdere versie van Windows 10 op Aan de slag

2. Geef een reden op waarom je terug wilt gaan en klik Volgende

3. Microsoft vraagt nu of je nog op updates wilt controleren zodat problemen misschien alsnog opgelost kunnen worden. Als je de laatste updates hebt dan heeft dit geen zin en kies je Nee, bedankt

4. Microsoft waarschuwt daarna dat je sommige apps opnieuw zult moeten installeren en dat wellicht sommige instellingen gewijzigd worden. Verder adviseert Microsoft dat je een back-up moet hebben (mocht er toch iets misgaan) en vraagt of je je wachtwoord nog weet.

Klik Volgende en Volgende op deze schermen.

5. Klik Terug naar een eerdere versie

Microsoft zet je Windows 10 nu terug naar de vorige versie.

Deel dit artikel: 

Reacties

Geen van al werkt om de update te verwijderen van 1903 naar 1909.
Klik op de Feature update, maar de verwijder tool komt niet te voorschijn.
Bij de herstel methode straat er " Het is niet meer mogelijk om terug te keren". Dus wat scheelt er daar aan. Amaai Windows is niet meer wat het geweest is hoor. Zal moeten beginnen nadenken om over te schakelen naar Linux.

Mijn computer is na die upd aste vastgelopen en moet nu gerepareerd worden....bij wie kan ik de schade verhalen?

Je computer kan niet stuk gaan van updates dan zou naar mijn mening dat bij de update van 1809 naar 1903 ook een probleem moeten zijn geweest. Het zou dus mogelijk zijn dat hij geen opstart bestanden kan vinden en dat je weer in het systeem kan komen door met een herstel Cd je pc op te starten en dan de optie
kiezen computer herstellen via systeem herstel. Ik hoop dat je het probleem hiermee kan oplossen want de schade zoals je dat noemt kan je niet op Microsoft verhalen
Succes

Geachte redactie,
Stel dat wij de update 1909 hebben verwijderd , wegens probleem, volgens de eerste methode hierboven door u vermeld, kan die dan achteraf eventueel terg geïnstalleerd worden ?

Updaten is althans je mogelijk. Dat is juist wat Microsoft wilt dat je doet.

Sterker nog, als je niet oplet zal de nieuwe update weer automatisch binnenkomen, tenzij je updates hebt uitgeschakeld.

altijd mogelijk*

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
grie_enland