Wat is er nieuw in Windows 10 versie 20H2 (2009)?

Dit is een bijgewerkte versie van een artikel van 21 september 2020

Windows 10 versie 20H2, of de Oktober 2020 Update, is een halfjaarlijkse onderdelenupdate met nieuwe functies. De onderdelenupdate naar Windows 10 versie 20H2 is op 20 oktober 2020 officieel uitgebracht door Microsoft.

Windows 10 versie 20H2 is net als de vorige najaarsversie 1909 niet een echt grote onderdelenupdate maar meer een grote cumulatieve update (een soort service pack) die via Windows Update geleverd wordt. Het updaten zal dus sneller gaan en een volledige herinstallatie van Windows 10 is niet meer benodigd.

Dit is alleen mogelijk omdat Windows 10 20H2 ook niet veel nieuwe functies brengt. Het is een grote onderhoudsupdate (service pack van voorgaande updates, zoals Microsoft die vroeger uitbracht) met hier en daar wat nieuwe functionaliteit.

Wat is bekend over Windows 10 versie 20H2?

 • Windows 10 versie 20H2 - Oktober 2020 Update - is op 20 oktober verschenen
 • De naam is Oktober 2020 Update of Windows 10 versie 20H2 - en niet versie 2009 zoals gedacht werd
 • Windows 10 20H2 is optioneel: het is een onderdelenupdate die je kunt overslaan als je wilt
 • Windows 10 20H2 heeft als buildnummer 19042 (terwijl versie 2004 19041 heeft als nummer). Dit geeft al aan dat er niet veel veranderd is, sterker nog: ze krijgen dezelfde maandelijkse cumulatieve updates.
 • Windows 10 20H2 heeft niet veel nieuwe functies en is grotendeels identiek aan 2004

Nieuwe functies: Startmenu en Edge

Dus weinig nieuws in Windows 10 versie 20H2, maar toch zijn er wel enkele interessante vernieuwingen.

Zo wordt de nieuwe Edge Chromium standaard meegeleverd met Windows 10 20H2. Dus als je nog de oude Edge gebruikt dan wordt deze bij een upgrade naar versie 20H2 vervangen door Microsofts nieuwe browser.

Meest zichtbare verandering is dat het Startmenu een likje verf heeft gehad. In plaats van tegels met allemaal verschillende kleuren als achtergrond, kleurt nu het hele startmenu mee met het (lichte of donkere) thema dat je hebt. Hieronder zie je het oude (huidige) startmenu en het nieuwe:


Verdere kleine vernieuwingen zijn:

 • Je kunt Android-apps van bepaalde Samsung-telefoons vanaf je pc bedienen.
 • Als je Edge-Chromium als web browser gebruikt zie je geopende websites in de vensterwisselaar staan als je alt tab intoetst. Naast je geopende applicaties dus ook je geopende webpagina's.
 • Bij meldingen van apps in Windows 10 wordt nu het logo van de applicatie getoond en een sluitkruisje zodat je snel notificaties kunt verwijderen.
 • En verder worden vooral veel stabiliteitsverbeteringen doorgevoerd.

Windows 10 versie 20H2 is dus een kleine onderdelenupdate die vooral op stabiliteit gericht is. Microsoft zet hiermee zijn nieuwe uitgaveschema van vorig jaar voort: één grote onderdelenupdate met nieuwe functies in het voorjaar en één service pack-achtige update in het najaar. Deze najaarsupdate kan gewoon via Windows Update geïnstalleerd worden. Als je nu Windows 10 versie 2004 hebt zal de update maar een minuut of tien duren. Bij oudere versies (1809, 1903, 1909) moet je wel het hele - soms langdurige - upgrade-proces doorlopen.

Deel dit artikel: 

Reacties

Misschien een domme vraag, maar toch: zitten in 20H2 ook de fixes van de printerproblemen die in de juni-updates waren ontstaan en die met tussentijdse updates (KB4567512, KB4567513 en KB4567523) zijn verholpen? Of moeten die nog steeds apart worden geïnstalleerd alleen als je het betreffende printerprobleem hebt?
Zie ook: https://www.gratissoftwar...

Alvast dank voor hulp!

Mijn printer druk mijn foto's alleen zwart en kan geen kleuren afdrukken. Programma zit in windows...weet iemand wat ik kan doen. Alvast bedankt

Ben voordat ik het installeer eigenlijk meer benieuwd of ze de fouten van de vorige versie er nu hebben uitgehaald. Zoals beveiligde USB's wel weer leesbaar, (bluescreen)kernel security check failure opgelost, stuurprogramma dvd brander weer werkbaar, stuurprogramma's voor koppeling oudere apparaten blijvend functionerend. Heel windows 10 blijft voor een nitwit als ondergetekende tot dusver een teleurstellend stuk programma-misser. En ik denk dat er vele nitwits met mij dit soort problemen niet zo maar kunnen oplossen.

Edge, klote browser, meteen geheel verwijderd.

En zo is het.

pitjepak?

Sommige apps houden nog steeds hun eigen kleur, waaronder netflix
en de agenda.
Half gebakken zeg ik.

Ik bedoel natuurlijk in het startmenu!

Tja, dat is de icon van Netflix zelf, kan windows weinig gaan veranderen.

Ik heb net de update naar 20H2 erop gezet, ging probleemloos op een paar kleine dingetjes na, maar dat is na elke halfjaarlijkse update. De firewall moet even opnieuw geregistreerd worden en de grootte van de fonts van de menu's, taakbalk, iconen e.d. moet ik even weer opnieuw aanpassen (die zijn op een 27" 4K monitor gewoon te klein). Verder werkt alle zo te zien prima.

En niet te vergeten: controleer of systeembeveiliging nog steeds ingeschakeld staat, dat wordt na iedere halfjaarlijkse update stiekem uitgeschakeld. En in het redactionele stuk wordt waarschijnlijk zichtbare bedoeld in plaats van zichbare (3e alinea onder "Nieuwe functies".

Check!

Mijn security van Norton werkt niet meer.

Beste bezoekers van Gratissoftware(site),

Als je een upgrade heb gedaan naar 20H2, ook even MS Edge bijwerken naar v86.0.622.48. Het blijkt dat een oudere versie in 20H2 zat.

nou ik weet niet wat er dan bij mij is gebeurt hoor maar ik heb een nieuwere versie er op staan van edge na de update hoor namenlijk Versie 86.0.622.56

zin een jaar overgestapt naar linux en dat bevalt goed zelf beter dan windows wat ik niet had verwacht

Linux is een zeer onhandig besturingssysteem is mij gebleken.
Vergt een veel te steile leercurve. Werkelijk niets is logisch.
Windows is een verademing vergeleken bij Linux.

Dacht ik toch echt dat dit artikel gaat over "Wat is er nieuw in Windows 10 versie 20H2" en niet over "Daan die is overgestapt naar Linux".

Terechte opmerking Mormel. Blijft hardnekkig, dit soort irrelevante uitstapjes.

Sla ik net als versie 2004 over.

Ik neem aan dat in de laatste regels van het redactionele stuk 2009 bedoeld wordt en niet 1909.

Dank, is verbeterd

Het schijnt zelfs geen 2009, maar 20H2 te worden, waarbij ze gaan afstappen van de jjmm methode.

Een kale versie zou interessant kunnen zijn, dan naar behoefte mogelijkheden toevoegen. Dan zou je bijvoorbeeld ook Edge weg kunnen laten.

Ben nog niet van m'n stoel gevallen...

Verbeterde stabiliteit, kennelijk ;-)

Reageren

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oosten_ijk