VirtualDub

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

VirtualDub is een video-editor waarmee je eenvoudige bewerkingen op avi- en mpeg-bestanden kunt uitvoeren. Maar VirtualDub is vooral handig als video capture software. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf met een webcam, of via de videokaart van je pc, een videoclip op te nemen en daarna te bewerken. Ook kun je een videoband of audiotape kopiëren (dub is een kopie maken).

Met VirtualDub kun je onder andere de volgende bewerkingen uitvoeren: knippen & plakken, frame rate en kleur aanpassen, het beeld scherper of helderder maken, de resolutie wijzigen enzovoort. Ook kun je via het menu Video | Filters verschillende effecten toepassen met de Add-knop.

VirtualDub kan onder andere de volgende videoformaten openen en bewerken:

  • avi, divx
  • mpg, mpeg, mpv, m1v, dat (MPEG-1)
  • anim, flm, animated gif, avs, vdr
  • mpeg-2 en wmv-ondersteuning is mogelijk met deze losse plugins

Verder kan VirtualDub meerdere bestanden tegelijk verwerken (batch processing). Het programma kan worden uitgebreid met diverse filters.

Inst

Reacties

Bekijk ook eens het programma "Wondershare Filmora9".
Een bijzonder goed alternatief voor VirtualDub en VEEL eenvoudiger.
Met VirtualDub kan je echter VEEL meer bewerkingen uitvoeren (scripts).
Groet

aboneer ff op game king

De officiele VirtualDub ligt stil qua ontwikkeling, maar anderen hebben dit verder ontwikkeld als VirtualDubMOD en uiteindelijk VirtualDub 2. https://www.videohel...

Het grootste voordeel van deze release vind ik persoonlijk dat de codecs in het programma zitten. Die hoef je dus niet apart te installeren op je systeem en de codecs kunnen zodoende ook niet in conflict komen met andere software.

VirtualDub is niet te vergelijken met de meeste videobewerkingssoftware zoals Windows Movie Maker of Adobe Premiere Elements. Het is wel mogelijk om met VirtualDub te monteren, maar dat gaat dan wel heel omslachtig. Voor echt montagewerk, ook al is het een simpel filmpje, raad ik deze software niet aan.

VirtualDub vind ik echter geweldig om bijvoorbeeld slechte kwaliteit beeld met fletse kleuren op te lappen. Als jij bijvoorbeeld oude videobanden met dierbare herinneringen hebt gedigitaliseerd en het ziet er niet op een moderne 4K TV, dan kan je met VirtualDub het toch een stuk beter maken. Je kan er weliswaar niet mee toveren. Als de video een lage resolutie heeft, lukt het geen enkel programma en ook dit niet om er zeer gedetailleerd beeld van te maken, want die details zijn er gewoon niet. Toch kan je met de juiste filters een heel eind komen, bijvoorbeeld door de zwarte randen weg te snijden, het beeld te verscherpen, het beeld te verzachten met de 'smart smoother'-filter, de kleuren te verbeteren met de 'levels'- en de 'hsl'-filter, etc.

Het vraagt wel ervaring. Overweg kunnen met VirtualDub heeft geen eenvoudige leercurve. Download het en experimenteer met de filters. Download ook de nodige plugins zodat je er formaten als MP4 en MPG mee kan openen. En er zijn heel veel extra filters te downloaden.

Als het niet lukt om bepaalde videobestanden te openen, dan ligt dat waarschijnlijk aan de volgende dingen:

Zorg eerst dat de nodige codecs geïnstalleerd zijn op je systeem via een zogenaamd Codec Pack. Ik installeer op mijn eigen systeem altijd het k-Lite Codec Mega Pack. De codec die ik persoonlijk absoluut onmisbaar vindt, is "Lagarith Lossless Codec". De naam zegt het al: het beeld wordt hiermee lossless gecodeerd. Je krijgt dus grote videobestanden, doch zijn de bestanden met deze codec aanzienlijk minder groot dan wanneer je ongecomprimeerd beeld gebruikt. Ongecomprimeerd beeld betekent dat elke frame net zoveel bestandsruimte inneemt als een bitmap-bestand. En voor een film in full-HD van 2 uur heb je dan ruim een Terrabyte aan bestandsruimte nodig.

De plugins die bedoeld zijn voor het kunnen lezen van MPG, MP4, etc moeten niet in de map "Plugins" maar in de map "Plugins32" of "Plugins64"

Als VirtualDub het dan nog steeds niet kan openen, gebruik ik het gratis software-pakket van Pazera: http://www.pazera-so...

Wat mij vaak overkomt, is dat VirtualDub wel de videostream kan lezen maar niet de audiostream. Ook dan gebruik ik de software van Pazera om het geluidsspoor te converteren naar een aparte WAV-file. Die WAV-file kan je vervolgens selecteren in VirtualDub als geluidsspoor.

Experimenteer met VirtualDub en kijk naar veel tutorials op YouTube. Als je eenmaal door krijgt hoe het werkt en wat je er allemaal mee kan, ga je het zeker waarderen.

Waardeloze software. Kan niet eens mp4 bestandjes lezen wat zo'n beetje de meest standaard vorm van videofile is.

Te beperkt. Te veel bestandsformaten (compressiewijzen) kunnen niet worden gelezen, dus meestal is het programma voor mij onbruikbaar

de link naar de mpeg-2 en wmv-ondersteuning doet het niet meer.. of althans vandaag niet.

Kan ik van dit programma een virus krijgen of wordt mijn computer dan langzamer?

ik weet niet hoe je moet downloaden

www.openshot.org is een website die vele van jullie zoeken denk ik.

Pagina's