Windows 10 versie 1703: KB4056891 fixt Meltdown-lek

Voor de Creators Update van Windows 10 - de eennalaatste versie van Windows 10 sinds de Fall Creators Update wordt uitgerold - is gisteravond een tussentijdse beveiligingsupdate uitgebracht: KB4056891. Deze update repareert onder andere de kernelgeheugenlekken in Intel-processoren. Windows 10 versie 1703 is daarmee aanbeland bij buildnummer 15063.850.

Meltdown-lek gerepareerd

Vanwege ernstige geheugenlekken - genaamd Meltdown en Spectre - in heel veel processoren van Intel en enkele van AMD (die gebruikt worden in zeer veel pc's en laptops) is deze update een week voor de reguliere, maandelijkse Windows-updates uitgebracht.

Het Meltdown-lek (lees hier meer uitleg, en ook tips om te checken of je Windows, Mac en Linux computer en iPhone en Android-telefoon veilig is) wordt gerepareerd - of in ieder geval verzacht - in deze update voor Windows 10. De Spectre-kwetsbaarheden worden verzacht, maar Microsoft adviseert ook om firmware-updates van Intel of AMD te installeren voor verdere bescherming.

De Meltdown- en Spectre-lekken konden ervoor zorgen dat privé-informatie uit het geheugen van de kernel (het hart van Windows) of van applicaties kon worden uitgelezen door kwaadwillenden. Hierdoor konden kwaadwillenden bijvoorbeeld wachtwoorden of andere codes stelen.

Behalve deze lekken in de Windows Kernel zijn ook - al dan niet gerelateerde - kwetsbaarheden in Internet Explorer, Microsoft Scripting Engine, Microsoft Edge, Windows Graphics, Windows Subsystem voor Linux en de Windows SMB Server opgelost.

De updates voor Edge en Internet Explorer bevatten onder andere extra bescherming tegen soortgelijke geheugenaanvallen als Meltdown en Spectre, waardoor kwaadaardige websites persoonlijke informatie uit de browser zouden kunnen stelen. Behalve Microsoft heeft ook Mozilla een update voor zijn Firefox-browser uitgebracht om je te beschermen tegen dit soort aanvallen.

Microsoft waarschuwt voor mogelijke problemen bij deze Windows-update KB4056891: lees de instructies onderaan deze pagina van Microsoft.


De Creators Update van Windows 10, met versienummer 1703, is sinds april 2017 gefaseerd uitgerold. Het kan zijn dat je nog Windows 10 met versienummer 1607 hebt. Je kunt dan de Creators Update ook handmatig downloaden. (Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt). Op 17 oktober 2017 is de uitrol begonnen van de volgende grote upgrade voor Windows 10: de Fall Creators Update (Herfst makersupdate) met nummer 1709.

Deel dit artikel: 

Reacties

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
denemar_en