Volgens de Consumentenbond is dit de beste gratis virusscanner

De Consumentenbond heeft de bekendste gratis en betaalde virusscanners aan de tand gevoeld. Deze keer kwam de betaalde versie van Bitdefender - net als vorig jaar - als beste uit de bus met in totaal een 8,7 voor bescherming tegen malware, gebruiksgemak en computervertraging. Wij zijn natuurlijk nieuwsgierig naar de beste gratis virusscanner.

Beste gratis virusscanner

Wij richten ons op de bescherming die de virusscanners boden en laten gebruikgemak en computervertraging even achterwege.

De allerbeste virusscanner, de betaalde Bitdefender, had op bescherming een rapportcijfer van 9,0. Dat was ook het hoogste cijfer van alle anti-virus-applicaties.

In de lijst hieronder zie je een overzichtje van de cijfers die de Consumentenbond gaf voor de bescherming die enkele bekende virusscanners bieden.

Consumentenbond test (maart 2023)

Virusscanner

Bescherming

Bitdefender Internet Security (betaald) 9,0
Bitdefender Antivirus Free 8,9
Avast Free Antivirus 8,9
AVG Anti-Virus Free 8,6
Avira Free AntiVirus 8,3
Kaspersky Security Cloud Free 8,3
ESET Internet Security (betaald) 8,3
F-Secure (betaald) 8,1
McAfee Total Protection (betaald) 8,1
Norton 360 7,9
Microsoft Defender Antivirus 6,0


Bitdefender Antivirus Free beste gratis

De gratis virusscanners doen het uitstekend op bescherming en eindigen zelfs voor gerenommeerde namen als Norton en McAfee. Met name Bitdefender Antivirus Free en Avast Free Antivirus beschermen zeer goed met een cijfer van 8,9. Bitdefender Free krijgt in totaal een 8,6 en is daarmee nipt tweede achter zijn betaalde broer Bitdefender Internet Security dat een 8,7 krijgt. Avast Free krijgt in totaal een 8,3.

Bitdefender betaald is dus de beste virusscanner en Bitdefender Free de beste gratis virusscanner.

Microsoft Defender heeft een laag cijfer

Dan de in Windows ingebouwde Microsoft Defender. De geboden bescherming is volgens de Consumentenbond niet goed met maar een 6,0 als rapportcijfer. Op deze conclusie valt echter wel wat af te dingen. De Consumentenbond kijkt bij bescherming naar een online malware test, usb-test en anti-phishing.

Microsoft Defender scoort op de online malware test een prima 8,5 en bij de usb-test een 7,4. Anti-phishing bescherming is simpelweg afwezig in Microsoft Defender, maar de Consumentenbond rekent dit wel mee, waardoor Microsofts virusscanner op dit onderdeel een 1 krijgt.

En dat is niet helemaal eerlijk aangezien de Consumentenbond bovendien bij de phishing-test vermeldt:
'De phishingbescherming van de browser is in deze test uitgeschakeld. De browser houdt normaal gesproken ook een groot deel van deze malafide websites tegen.'

Dus als je gewoon met Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox surft en Microsoft Defender gebruikt dan blokkeert je web browser al een groot deel van de schadelijke websites. En dat neemt de Consumentenbond niet mee in de uitslag.

Ons inziens biedt Microsoft Defender voldoende bescherming, maar het is wel goed om je te realiseren dat de anti-phishing bescherming (tegen schadelijke websites die je wachtwoorden en codes proberen te achterhalen) niet ingebouwd is - maar dus wel in je web browser zit.

Met andere - gratis - virusscanners kun je echter wel betere bescherming krijgen.

Reacties

Ik gebruik momenteel Bitdefender gratis.. Ik heb die trouwens nog eens gehad als tussendoor.. Ik heb een hele tijd Kaspersky gehad, tevreden over daar niet van, maar toen ik die eens verwijderde, kreeg ik de gratis versie niet meer te zien.. Dus terug Bitdefender, maar jawel tevreden... Ik heb ook al Avast, AVG, Avira en Panda en Malwarebytes en ooit ook nog eens Norton antivirus gehad... Ik heb maar eens met één door één een probleem gehad. Door Avast.. Toen ik heb die eraf gesmeten.. Is al een paar jaar geleden..

Securityleverancier Avast zou met een aantal gratis antivirusproducten de data van miljoenen Nederlandse gebruikers hebben verhandeld. Privacy First en Stichting CUIC slepen Avast naar de rechter wegens de vermeende privacy-overtredingen.

Ik ben nog altijd heel tevreden over het packet Comodo (virusscanner en Firewall)

Is dat een gratis versie of betalend?

Ik blijf het zeggen : Als je allemaal dezelfde Antivirus gebruikt, ben je allemaal niet even goed maar ook allemaal even slecht beschermd. Diversiteit ( iets anders kiezen ) kan beter zijn !

Geen enkele antivirus is geschikt tegen de echte malware die zelfs dagelijks geüpdatet Word.

Gebruik al jaren panda voor plus minus 18 euro per jaar. Heel tevreden over en een goede klanten service bij problemen.

Naast Windows Defender kan je ook Microsoft Defender Browser Protection gebruiken als extensie in je browser. Maar ik begrijp dat ze dat niet meegenomen hebben.

Als je de info bij die extensie leest, staat daar dat die extensie speciaal voor de Amerikaanse situatie gemaakt is. Dus voor Europa nutteloos?
Bovendien wordt ie heel weinig bijgewerkt.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het een info-graaier is.
Dan is even de vraag of Netcraft (Block Credential Leaks uitschakelen) of Trafficlight niet beter is?

Comodo?

Ik gebruik Comodo al jaren en ben er heel tevreden over.

afbeelding van PatjeRedfan

Comdo heeft wel al bijna 2 jaar geen updates meer gekregen (programma niet meer bijgewerkt,oude versie)

Raar, ik kan wekelijks de updates verkrijgen en gratis !!!!

Ik gebruik al jaaaaaaren Panda
Super antivirus

Ik geef geen cent voor de conclusies van de Consumentenbond.
De consumentenbond moet zich beperken tot het testen van wasmachines en wasdrogers.

Gelijk heb je en niet te vergeten broodroosters testen.

Ik begrijp waar je vandaan komt! Ik denk echter dat veel mensen de sites die jij noemt juist niet vertrouwen. Om dezelfde reden waarom ik ze een beetje zat ben. Alle review techsites die ik tegenkom na een quick google, gebruiken affiliate links. Dan kan je de hele blog wat mij betreft out the window gooien.. van 100% reliability naar 0%

Consumentenbond schijnt in elk geval onafhankelijk te zijn. Dan kan ik de iets mindere mate van deskundigheid door de vingers zien... voelt als 75% reliability?

75% is beter dan 0% :)

Consumentenbond en software testen.. laat maar....:-)
Laat dat lekker over aan Pc/Tech sites die daar echt know-how van hebben!

Ik heb trouwens door de jaren veel gratis/ of bijna gratis virusscanners gehad.. oa esafe/eset , avira ,norton en nog hoop meer!

Maar vervelende met de gratis versies is dat ze op gegeven moment zoveel zooi erin gooien(onnodige extras of reclame) dat je systeem stuk trager word

Dat was ik zat, draai nu al paar jaar met Windows standaard ingebakken virusscanner en voldoet prima!

afbeelding van PatjeRedfan

Bitdefender Free is mijn Favoriet !

Als je SpywareBlaster intalleert, worden er in de bekende browsers een lijst gezet van bekende foute websites. De omvang van die lijst is heel groot. Binnen de browser worden die foute websites dus geblokkeerd (neem ik aan).

afbeelding van WriTer

Blij dat ik al jaren overal Bitdefender Total Security gebruik.
Niet gratis maar voor mij is het dat wel waard.

I stand with Ukraine!

Microsoft Defender is voor mij prima heb nog nooit problemen mee en vertraagd de computer ook niet. De test van de consumentenbond vind ik zelf altijd niet zo betrouwbaar.

Altijd een betaalde internet security pakket gebruikt maar is totaal overbodig, ook al zeggen sommige iets anders Microsoft defender werkt prima en kost niets

Had ik bijna Bitdefender Free geinstalleerd.
Met war ik op de PC doe voldoet Microsoft Defender prima.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ni_uw-zeeland