Bitdefender beste en minst vertragende virusscanner, Panda Cloud beste gratis (mei 2014)

AV Comparatives test regelmatig de real-world protection die virusscanners bieden. Dus: hoe goed beschermen anti-virus programma's ons in het dagelijkse leven als we op internet surfen en mail bekijken? Daarvoor zoekt AV Comparatives op het web naar schadelijke sites en e-mails die je pc proberen te besmetten met malware. Vorige week zijn de testresultaten van mei gepubliceerd.

Vorige maand gebruikte AV Comparatives voor de test 655 schadelijke sites die malware aanboden via drive-by downloads. Gekeken werd hoeveel van deze bedreigingen tegengehouden werden door de anti-virus software.


Bron: AV Comparatives

In bovenstaande grafiek (klik voor groter) zie je de resultaten. Foutloos - met een detectie van 100% - waren net als vorige maand het gratis Panda Cloud Antivirus Free en Bitdefender. Panda had daarbij één vals positieve melding, Bitdefender nul.

Bitdefender is dus de beste virusscanner in mei. Panda Cloud Free Antivirus mag zich voor de tweede keer op rij de beste gratis virusscanner in deze test noemen (dit maal werd ook de nieuwe Panda Cloud Antivirus 3.0 gebruikt in de test).

Kaspersky, dat ook vaak foutloos is, had deze maand één slippertje: gebruikers moesten daarbij zelf beslissen of ze de malware wilden stoppen of niet. Het Chinese en gratis Qihoo deed het ook goed deze maand, bij 0,3% van de malware moesten gebruikers zelf oordelen en de rest werd allemaal netjes geblokkeerd.

Andere virusscanners als AVG en avast! hadden geen bescherming tegen respectievelijk 1,8% en 3,5% van de bedreigingen (toch zo'n 20 virussen). Ad-Aware Anti-Virus van Lavasoft liet maar liefst 8,4% door en eindigde in de onderste regionen. Het gerenommeerde McAfee liet ook meer dan 4,4% door. Bekijk verder de afbeelding voor de overige resultaten.

Microsoft Security Essentials (MSE) onder Windows 7 blokkeerde slechts 88,4% van de virussen. Meer dan basisbescherming biedt Microsofts beveiligingssoftware dan ook niet.

Vertraging
Behalve naar de bescherming keek AV Comparatives deze maand ook naar de vertraging die de virusscanners op een pc hadden. Dus: wat is de snelste virusscanner die het minste je systeem belast en de minste vertraging oplevert? Dat levert het volgende plaatje op (hoe lager het balkje hoe beter):


Vertraging van je pc (klik voor groter)

Hieruit blijkt dat Bitdefender, Kaspersky en Baidu je pc het minste vertragen. AVG en avast! doen het ook goed en Panda eindigt in de middenmoot. Onderaan eindigen McAfee, TrendMicro en Kingsoft. Deze virusscanners hebben de meeste impact op je systeem en zorgen voor de meeste vertraging.

Voor geïnteresseerden zijn hier alle resultaten van alle soorten tests van AV Comparatives van de afgelopen jaren te vinden.
(Je kunt bovenaan de verschillende tests selecteren voor de verschillende tijdvakken)

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik vertrouw die scanners totaal niet meer.
Zelfs als de boel er weer afhaald, blijft er heel veel rotzooi hangen.
Deze zijn er soms niet eens meer af te halen. Neem nu bitdefender. Deze heb ik ooit als volledig en betaald pakket geinstalleerd. Heeft na het installeren ervoor gezirgd, dat mijn windowregistratie in de war raakte.
Dit heb ik tit dusver niet meer kunnen herstellen. Ja... Dan zou ik opnieuw een W7 versie moeten bestellen en installeren. Verder ging dit programma zich nestelen in een apart stukje geheugen. Door een bepaalde key combinatie kom jd dan in een apart menu bij het opstarten. Dit lijkt haast wel in geheugen te zitten waar je niet meer bij kunt komen en er dus nooit meer van afkomt. Ook heb ik het idee, dat hierdoor de boel trager is gaan draaien.
Voor mij dus nooit geen bitdefender meer. En ik begrijp dan ook niet, waarom deze steeds maar als beste naar voren geschoven wordt?
Ik heb Norton jarenlang gebruikt, naar alle tevredenheid, maar de laatsten maal, werd het systeem inderdaad trager. Ook Norton nestelt zich te veel in het systeem. Je vind na lange tijd nog heel veel losse rommel terug, nadat deze al lang van je computer is gehaald. De laatste tijd vind ik al die toestroom van allerlei antivirus en malware pakketten, een ware plaag aan het worden. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ook gek wordt je van die constante popups en reclames. Het is niet leuk meer. En vraag me af, of het niet alleen om de winsten gaat, tegenwoordig. Het beveiligen zou eigen gewoon standaard volledig gratis moeten zijn. Gezien de toekomstigheden op gebied van hackers e.d.

Inderdaad, ik trek me niet zoveel aan van dit testje. Panda vertraagd m`n systeem juist helemaal niet. Met Avira, avg en eset heb ik m`n twijfels, die zijn veel zwaarder dan panda.

Het is niet dit testje alleen van AV-comparatifs, ook deze van AV-test.org scoort panda ook niet zo goed qua performance, blijkbaar kijken ze niet alleen naar het geheugen gebruik van 2000kb maar ook het kopieren van data en andere bestanden naar een andere pc enzo, dat wordt ook beinvloed door een AV.
Al vind ik persoonlijk dat panda best wel mee viel toen ik het gebruikte, alleen het opstarten was niet zo optimaal, maar dit kan nu betr zijn met de nieuwe versie.

Meerdere keren Qihoo getest en meerdere keren Panda getest..
Nou Panda is veel minder zwaar voor mijn systeem. Verbruikt in totaal 2000 kb geheugen, Qihoo rond de 20.000! Dan hebben we het nog niet eens over gehad wanneer Qihoo gaat scannen.

DIT HEB IK VAKER GETEST, PANDA LOOPT BETER, BELAST SYSTEEM MAAR MINIMAAL!

Ik mis comodo in het overzicht.

Again, ook comodo heeft meningsverschillen met AVC waardoor ze nooit meer meedoen met deze test, net zoals Norton die niet tevreden is met de testwijze van AVC.

QIHOO 360 Internet Security had op mijn PC een enorm grote vertraging tot gevolg op de WLAN verbinding met mijn NAS-schijf (WD My Cloud). Ik gebruik Comodo en dat bevalt prima: Geen reclame, geen hinderlijke vertragingen en waarschijnlijk toch ook goed genoeg.

En hoe zit het nu eigenlijk met Qihoo. Dit programma heeft de bitdefender engine on board. Een detectie score van 99.7 en veel minder belastend voor het syteem dan panda. Bovendien geen reclame, pop ups of banners en ook gratis. Verder heeft Qihoo een sandbox en drie verschillende anti virus engines. Het is wel chinees maar lijkt mij toch het beste gratis antivirus programma op dit moment. klopt dit............?

Qihoo. gebruik ik tot volle tevredenheid, bevalt mij prima.

Ook hier heel tevreden van 360 internet security :)
geen pop-ups en dergelijke zoals bij avast en panda voor hun betaalde.

Panda scoort dan misschien wel de volle 100% maar dat is met hun webprotection toolbar, die veel website's blokkeert en soms te veel sites,maar de meeste mensen installeren die toolbar nooit.
Bovendien vind ik de proactieve bescherming van Qihoo net iets beter dan de Behaviour blocker van panda .....

Als je het privacy statement leest van Qihoo 360 Internet Security, dan blijkt dat deze software valt te betitelen als "malware". Bij installatie van dit programma en eventueel de 360 browser of 360 Total Security je toestemming geeft dat ze al je internet gedragingen mogen monitoren en de gegevens bewaren en (tegen je) gebruiken. Kortom je denkt een programma te installeren dat je privacy beschermt, maar niets is minder waar. Wees gewaarschuwd!

Nu weer Bitdefender de beste? Hoe zou Norton eigenlijk in dat rijtje scoren? Zie je nooit! Benieuwd wie volgende maand weer de beste is? Spannunndd...

Norton doet nooit meer aan deze test van AVC wegens bepaalde redenen (ruzie)

PatjeRedFan, wat was / is dan de reden dat Norton nooit meer mee doet doet aan AVC

Had ergens een artikel gelezen dat Norton niet tevreden was met hun testwijze van AVC en daar een meningsverschil in had, daarom laten ze die site links liggen en doen niet meer mee.

Eerlijk is eerlijk, de laatste keer dat ik Norton gebruikte werd mijn pc een slak. Zelfde gold overigens voor McAfee. Ik ben toen op Bitdefender overgestapt en tegenwoordig op Avast. Wereld van verschil.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gri_kenland