Hoe je snel 10-20 GB ruimte kunt vrijmaken na Windows 10 upgrade

Na een halfjaarlijkse upgrade van Windows 10 kan het zo gebeuren dat je tien tot twintig GB aan ruimte kwijt bent. Deze kun je echter snel weer terugwinnen. Wij laten zien hoe je makkelijk ruimte vrijmaakt in Windows 10.

Schijfopruiming in Instellingen
Vroeger had je de ingebouwde schijfopruiming om je Windows pc op te schonen (zoek naar schijfopruiming met de Windows zoekfunctie - vergrootglas op taakbalk). Met ingang van Windows 10 1803 april 2018 update kun je dit onderdeel ook terugvinden in de Instellingen.

Onder Instellingen | Systeem | Opslag kun je kijken hoeveel schijfruimte je gebruikt. Je kunt opruimen door te klikken op Nu ruimte vrijmaken (in blauw).

Na een scan kun je dan kiezen welke tijdelijke bestanden je wilt opruimen. Je kunt hier ook Vorige Windows-installaties aanvinken. Dan worden de oude Windows-bestanden opgeruimd. Dat kan zo tientallen GB's aan ruimte opleveren (in ons geval hierboven 21,1 GB)!

Je moet wel zeker weten dat je niet terugwilt naar een oudere Windows-versie: want terug naar een vorige versie kun je hierna niet meer! (Wat niet erg, of nodig, is als alles goed draait natuurlijk)

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb hier een laptop met windows 10 versie 1511 .
Hij schreeuwt om updates.
Als ik de update start. Dan roept de laptob om 8 gb ruimte. Nu heeft de de laptop 2 harde schijven een van 30 Gb en een van 300 Gb.
De kleine schijf zit vol en op de grote is nog ruim 250 beschikbaar. De installatie gaat toch niet door.
Wat is er aan de hand?

Windows is warschijnlijl op de klijnste schijf geinstaleert probeer windows is op de grootst schijf te instaleren

Ik heb op dit moment nog steeds versie 1803 en Windows beweert dat ik up to date ben. Kan dat kloppen: op 6 december 2018 nog geen zgn (!)oktober update?
Wel heb ik sinds enkele weken problemen met mijn WiFi adapter die niet de standaard gate way kan vinden. Dat kon hij de afgelopen jaren wel. Hardware is niet veranderd. Kan dit een gevolg zijn van de update-perikelen?

1. Dat kan kloppen. Windows 10 1803 krijgt nog gewoon een jaar zijn maandelijkse beveiligingsupdates dus daar is niks aan de hand. Windows 10 1809 (genaamd de October 2018 Update, maar dat slaat dus niet op een maandelijkse update, maar op de grote upgrade) krijg je pas aangeboden als de fouten er uit gehaald zijn en Microsoft geen problemen verwacht voor je pc:
https://www.gratissoftwar...

2. Wifi-problemen kunnen veroorzaakt zijn door updates inderdaad. Welke build van Windows 10 1803 heb je? (Kijk onder Instellingen | Systeem | Info - Windows specificaties).

ik heb heel mijn harde schijf vol staan er kan niks meer bij,
ik heb mijn pc al enkele keren verschoond (van binnen;)
kunnen jullie mij helpen want mijn zijn wil een of andere game genaamd fontnite downloaden

Ik heb het zelfde probleem , ik heb een Lenova Idealpad 100S, en heb te weinig geheugen voor een nieuwe installatie van windows 10, wat ik ook probeer ik zie nergens meer de mogelijkheid om iets te verwijderen. C schrijf formatie gaat ook niet, wat kan ik nog doen ?

Ik heb precies hetzelfde. Wat kan ik hiermee?

Ik krijg continu melding
"er is onvoldoende schijfruimte op F:\"
Die F: is gekomen na update denk ik (of is van oorspr. installatie??)
505MB, NTFS, 8% vrij, op mijn SSD er bij.\
Er in map: System Volume Information; $RECYCLE.BIN; en Recovery. "Toegang geweigerd"

De meldingen over zijn logisch. SVI; Recyclebin en Recovery zijn mappen waarvoor je géén toegangsrechten hebt om te voorkomen dat de installatie wordt geruïneerd. Recycle.bin moet je benaderen via de prullenbak door deze te openen. Daar kom je dan ook een mogelijkheid in het menu tegen om de "recycle.bin" te legen. De andere melding is niet te verklaren omdat u er niet bij zet welke actie van u de melding over onvoldoende schijfruimte als reactie geeft. F:/ is een schijf van ongeveer 6gb die kennelijk volraakt. Via verkenner kunt u zien wat er op staat.

in de eerste zin het woordje "over" als niet geschreven beschouwen!

Misschien is het wel goed om eens een schone-installatie te doen.
Je kan een ISO bestand downloaden en daar een DVD van branden of een memorystick van maken.
Maak je C-schijf schoon door hem te formatteren en installeer het nieuwe windows 10 1803 systeem.

En al je programma's opnieuw te installeren?

Ik gebruik de schijfopruiming - en daarna systeembestanden opruimen. Neemt meteen de rest ook mee. Tevens kijk ik bij mijn pc de schijf na op bestanden die een $ teken hebben, die kun je verwijderen.

Toevallig had ik dat al gevonden en uitgevoerd, mijn C: SSD begon wat ineens wat voller te raken. Werkt prima.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hongar_je