Gratis upgrade naar Windows 11: problemen & oplossingen

Windows 11 is al vanaf 4 oktober gratis beschikbaar via Windows Update of als handmatige download (een dag eerder dan gepland). En Windows 11 heeft veel nieuwe functies. De uitrol van Windows 11 via Windows Update zal gefaseerd gaan, dus als je computer geschikt is kan het nog tot halverwege 2022 duren voordat je de upgrade krijgt aangeboden.

Met de woorden 'als je computer geschikt is' zijn al de grootste problemen met Windows 11 genoemd: lang niet alle pc's zullen namelijk de upgrade krijgen aangeboden, simpelweg omdat ze niet voldoen aan de vereisten die Microsoft stelt. Voornaamste struikelblokken zijn de processor van je pc en of deze beschikt over UEFI/Secure Boot en TPM 2.0 (die ingeschakeld zijn).

Wij laten zien hoe je kunt controleren of je pc geschikt is voor Windows 11 (en hoe je hier eventueel iets aan kunt doen), wat je kunt doen om problemen te voorkomen bij de upgrade en welke problemen na de upgrade naar Windows 11 bekend zijn.

A. Controleer van te voren of je pc geschikt is voor Windows 11

Lees hier hoe je kunt controleren of je computer voldoet aan de vereisten voor Windows 11:

Als je computer niet voldoet aan de vereisten dan heb je pech. Tenzij je pc wel beschikt over TPM 2.0 en Beveiligd opstarten (UEFI/Secure Boot) en je deze functies alleen nog moet inschakelen in de UEFI/BIOS. Dit kun je als volgt controleren:

B. Problemen voorkomen bij upgrade naar Windows 11

1. Wacht tot de update automatisch wordt aangeboden via Windows Update

Wachten tot Windows 11 automatisch wordt aangeboden via Windows Update is vaak beter en kan problemen voorkomen (zoals afgebroken installaties of hardware- en software-problemen). Microsoft kan namelijk jouw pc blokkeren voor de upgrade als er bekende problemen zijn met je hardware. Totdat de problemen opgelost zijn krijg je dan Windows 11 niet aangeboden via Windows Update. Als je dan toch een handmatige installatie doet kan dit moeilijkheden opleveren.

2. Verwijder virusscanner tijdelijk

Het is nog altijd aan te raden om anti-virus en andere beveiligingssoftware van derden - tijdelijk - te deïnstalleren voordat je begint aan het upgrade-proces. Na de upgrade kun je deze weer installeren.

3. Ontkoppel externe hardware

Ontkoppel voor de upgrade niet-essentiële externe hardware, zoals usb sticks, printers, luidsprekertjes, microfoons, docks, scanners, camera's etc. Dit kan veel problemen voorkomen.

Je muis, toetsenbord en beeldscherm moeten natuurlijk wel aangesloten blijven.

4. Controles die Microsoft aanbeveelt

Voordat je de upgrade doet is het handig om de volgende tips van Microsoft in acht te nemen:

C. Problemen tijdens/na upgrade

1. Foutmeldingen, door gebruikers gemelde problemen en eventuele oplossingen

  • Foutmelding 0x8007007f: Windows Latest meldt dat deze soms voorkomt met de installatie-assistent. Een oorzaak en oplossing is vooralsnog niet bekend. In de reacties hieronder meldt een gebruiker dat 'Windows11InstallationAssistant.exe met administratieve rechten gebruiken via de rechtermuisknop' een oplossing kan zijn.

  • Windows Verkenner verbruikt bij sommigen heel veel geheugen en CPU. Volgens Windows Latest zijn deze geheugenlekken in Verkenner (explorer.exe) al enige tijd bekend bij Microsoft en is een oplossing in de maak.

  • AMD processoren kunnen prestatieproblemen ondervinden na de upgrade naar Windows 11. Deze variëren in vertragingen van 3-5% voor bepaalde apps tot 10-15% voor sommige games, stelt AMD. Virtualization-based Security (VBS) in Windows 11 zou de boosdoener zijn.

 opgelost  AMD heeft een update voor de AMD Ryzen Chipset Driver uitgebracht. Versie 3.10.08.560 moet de prestatieproblemen verhelpen. Ook de preview update KB5006746 voor Windows 11 draagt bij aan de oplossing van de problemen.

  • BleepingComputer meldt dat er gebruikers zijn bij wie het Startmenu niet opent en bij wie de Taakbalk uit Windows 10 gewoon blijft na de upgrade naar Windows 11.

2. Microsofts lijst met problemen die Windows 11 heeft met bepaalde hardware

Microsoft houdt zelf ook een lijst bij met problemen van bepaalde hardware (en software) met Windows 11. Als een van de hierna genoemde problemen zich kunnen voordoen op jouw pc dan krijg je de upgrade niet via Windows Update aangeboden (je pc staat dan op de blokkeerlijst totdat Microsoft het probleem verholpen heeft).

Tot nu toe heeft Microsoft de volgende  compatibiliteitsproblemen erkend en gemeld:

  • Diverse problemen met printers: installatie sommige printers werkt niet via netwerk of via IPP, steeds gevraagd om wachtwoord bij printen, instellen printtaken met aangepaste eigenschappen niet correct doorgevoerd. Fabrikant Brother meldt ook printproblemen met Windows 11 voor zijn printers.  nieuw 

  • Incompatibiliteit met Oracle VirtualBox: niet mogelijk om virtuele machines te starten en foutmeldingen

  • Problemen met apps die niet openen vanwege Non-ASCII tekens in hun register-sleutels (vooral met accenttekens), zoals bijvoorbeeld Cốc Cốc browser (Vietnam) Aplicação Autenticação.gov (Portugal)

Lees hier alle issues die Microsoft vermeldt voor Windows 11. Hier kun je problemen zien die Microsoft opgelost heeft. Een blokkade van je pc voor de upgrade kan hierdoor opgeheven worden.

In de reacties horen we graag eventuele problemen met de installtie van Windows 11 en met drivers, randapparatuur, audio/video, software etc. Ook oplossingen voor zwarte of blauwe schermen, haperende installaties en foutmeldingen en foutcodes zullen we de komende weken gaan vermelden in dit artikel - dat steeds uitgebreid zal worden met nieuwe informatie.

Peiling

Onze vraag is:

Hoe verloopt de upgrade naar Windows 11 bij jou?

Prima, Windows 11 zonder problemen via Windows Update binnengehaald
8% (63 stemmen)
Prima, Windows 11 via Installatie Assistent binnengehaald
7% (56 stemmen)
Prima, Windows 11 via Media Creation Tool binnengehaald
3% (24 stemmen)
Windows 11 is geïnstalleerd via Windows Update, maar wel problemen nu
7% (55 stemmen)
Windows 11 geïnstalleerd via Installatie Assistent, maar wel problemen nu
1% (7 stemmen)
Windows 11 via Media Creation Tool geïnstalleerd, maar wel problemen nu
0% (3 stemmen)
Installatiepoging Windows 11 via Windows Update mislukt en teruggerold naar oudere versie
3% (26 stemmen)
Installatiepoging Windows 11 via Installatie Assistent mislukt en teruggerold naar oudere versie
1% (8 stemmen)
Installatiepoging Windows 11 via Media Creation Tool mislukt en teruggerold naar oudere versie
0% (3 stemmen)
Ik heb Windows 11 nog niet aangeboden gekregen via Windows Update
11% (80 stemmen)
Mijn pc voldoet niet aan vereisten: processor niet geschikt
29% (219 stemmen)
Mijn pc is niet geschikt: geen Beveiligd opstarten (UEFI/Secure Boot)
1% (10 stemmen)
Mijn pc is niet geschikt: geen TPM 2.0
6% (46 stemmen)
Ik wacht wel even af totdat alle kinderziektes uit Windows 11 verdwenen zijn
7% (56 stemmen)
Ik blijf gewoon bij Windows 10
10% (79 stemmen)
Anders, namelijk... (laat weten in de reacties)
2% (18 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 753

Reacties

HELP
Ik heb windows 11 geinstalleerd gehad via windows 10 upgrade op mijn Nuc i7-10. Windows 11 werkt maar ik was niet tevreden over de taakbalk.
Terug naar Windows 10 gezet via downgrade (binnen 10 dagen)
Nu heeft ie zichzelf al 2 keer in 3 dagen uit zichzelf weer geupgrade naar windows 11 zonder toestemming daarvoor te vragen !! Hoe voorkom ik dat nu ? Iedere keer downgraden kost me steeds 1/2 uur tijd ....
HELP

Lijkt mij op te lossen door Windows 10 op USB te zetten, daarna schone installatie. Vervolgens wijgeren Windows 11 te installeren via Windows update totdat jij daar toestemming voor geeft.Het is veel werk maar dan ben je hier als het goed is van af.

Als je beschikt over Windows 10 Pro. kun je
gpedit.msc starten.
Beleid voor Locale computer
Computerconfiguratie
- Beheersjablonen
- Windows-onderdelen
- Windows Update
- Windows Update voor Bedrijven
De doelversie van de onderdelenupdate selecteren
Ingeschakeld
- Voor welke Windows-productversie...
Windows 10
- Doelversie voor onderdelenupdates
21H2

Als je 21H1 wilt kun je dat daar ook invullen.

Herstart

Klaar!

Tijdens de upgrade van Win10 naar Win11 mbv een door Microsoft gemaakte USB-stick krijg ik de melding dat tijdens de APPLY-IMAGE-bewerking in de fase SAFE-OS de installatie is mislukt (code 0x8007000D - 0x2000C) Dus maar wachten op de update…..

Nieuwe HP laptop aangeschaft met Windows 10 voorgeinstalleerd en Windows 11 Ready. Bij aanschaf de keuze om gratis upgrade naar Windows 11: 1. zelf te doen of 2. gebruik te maken van voor geinstallaeerde Windows 11 Home x64 door de winkel.
Laptop P Pavilion 15" heeft R7 5700U processor en voldoet aan de upgrade regels. Laptop werkt goed. Ik heb geen referentie met windows 10 voor deze laptop omdat windows 11 opgrade door de winkel was uitgevoerd. Van vertraging of oververhitting is geen sprake.

Update stond klaar, tijdens de installatie gaat de laptop weer terug naar windows10 en komt er een melding we kunnen deze update niet installeren maar kunt het opnieuw proberen foutcode(0x8024a203) Wat betekent dit ? Overigens meerdere keren en dagen geprobeerd maar iedere keer dezelfde melding.

Punt 5. uit het Duits vertaald:
https://keyportal.nl/blog...

Ze hebben het over geheugen maar ik denk dat vrije schijfruimte bedoeld word.

KB5008295 is beschikbaar via Windows Update en lost (o.a.) probleem knipprogramma (snipping tool) op!

afbeelding van redactie

Dank, we hebben er net een stukje over geschreven:
https://www.gratissoftwar...

Bij de installatie van windows 11 gestopt op 35%. Er wordt gevraagd om VirtualBox handmatig te verwijderen, maar die app is nergens te vinden op mij laptop. Installatie gestopt.

Na een schone installatie inclusief KB5006746 geen last van niet werkende apps zoals de snipping tool...

Knipprogramma werkt niet. Wordt ook vermeld op Bleeping Computer.

Hallo Peter ,

Lees hier eens het gegeven antwoord van @D4Nickey , zie deze link .

https://answers.microsoft...

Bedankt Mickey, ik wacht wel op een update van Microsoft.

N.a.v. het stemmen.
PC niet geschikt, want:
- Beveiligd opstarten moet worden ingeschakeld
- TPM2.0 moet worden ingeschakeld
- processor wordt niet ondersteund

Edit:

Ook interessant:
https://nl.hardware.info/...

De vensters in de taakbalk worden standaard gecombineerd. Heel irritant dat je dit niet kan uitschakelen. Of heeft iemand een idee hoe je dit wel kan instellen?

Windows 10: taakbalkknoppen met tekst
https://www.youtube.com/w...

Ik heb het over Windows 11

In Windows 11: Instellingen - Taakbalk - Overloopmenu in de hoek van de taakbalk... Daar kun/moet je elke (gebruikte) app aanvinken om ze allemaal zichtbaar te maken. Jammer dat er geen instelling is voor alle apps tegelijk....

Dat is niet wat ik bedoel.
In Windows 10 zit die optie wel dat je bijv. 3 items van de verkenner in je taakbalk ziet.

Ja, dat is inderdaad 'nieuw' in Windows 11 en ben daar niet blij mee. Deze kan je ook niet aanpassen. Wellicht dat Microsoft dat nog aanpast in de toekomst. Wat ook erg jammer is dat slepen naar taakbalk niet meer kan. Een bijlage bijvoegen in een mail sleepte ik die bjilage naar de mail. Dat kan dus niet meer. Het ziet er allemaal wel wat mooier uit maar functionaliteit vind ik belangrijker dan vormgeving.

Waardeloos programma, mijn microfoon wordt zonder medeweten uitgeschakeld en is dan moeilijk (onmogelijk) weer in te schakelen bij programmas als Teams, Webex en Zoom.

Microsoft maakt de Windows 11 update vanaf vandaag aan meer Windows 10 gebruikers beschikbaar! Bron: Deskmodder.de

Is op zich goed verlopen alleen Windows beveiliging werkt niet meer,en is ook niet op te starten.Draait verder met Kaspersky als een zonnetje.

Windows Defender heeft wellicht last van je Kaspersky Antivirus software... Advies is om bij eventueel updaten naar Windows 11 bestaande AV-software te deïnstalleren.

Bedankt voor je reactie Willem,deze heb ik verwijderd bij de update,en ook via services kan ik hem niet starten.

Denk er aan dat internetbankieren nog niet gaat op windows 11.Wanneer wel weten ze nog niet.

Bij welke bank dan?

ABN......

AMD heeft vandaag een driver-update uitgebracht (AMD Ryzen 3.10.08.506) die het probleem met het L3-cache geheugen van AMD-CPU's oplost!

Windows 10 of 11?

De driver-update is ok voor Windows 10 !

Herstel: het L3-cache probleem lost Microsoft op met de net uitgebrachte preview-update KB5006746. De AMD-drivers lossen andere geheugenproblemen op. Na beiden te hebben geinstalleerd geen problemen.

afbeelding van redactie

Dank, is toegevoegd

Dit zijn de ervaringen van iemand op Tweakers, ik wacht dus nog wel even met de upgrade naar Win11 ondanks deze twee “fixes”

Ik heb mijn PC geüpgraded. Inclusief deze drivers en de Microsoft fix.

En mijn Windows 11 installatie is toch echt nog steeds langzamer dan mijn Windows 10 installatie.

CPU-Z Benchmark:

Windows 10
Single: 691.4
Multi: 9769.7

Windows 11
Single: 676.2
Multi: 9728.6

Dit is op een Ryzen 9 5900X - 32GB 3600 CL16

Helaas dus. Ik was al achterdochtig. Hoop nieuws sites die van de toren schreeuwen dat de fixes uit zijn maar geen enkele nieuws site (inclusief Tweakers) die benchmarkresultaten post.

Edit:
Ook nog met AIDA64 getest. Helaas erg geschrokken van de bandwith resultaten. De Latency van de L3 cache is wel opgelost maar de bandwith is minder dan de helft of zelfs 1/5de.

Windows 10 L3 cache:
Read: 1032 GB/s
Write: 1021 GB/s
Copy: 1045 GB/s

Windows 11 L3 cache:
Read: 440 GB/s
Write: 200 GB/s
Copy: 281 GB/s

Nogmaals.. dit is met de AMD Chipset drivers update en met de Windows 11 fix.

ik heb 2 computers 1 van mij en 1 van mijn vrouw. doen het goed maar door die eisen ben ik verplicht om 2 nieuwe computers aan te schaffen . oplichterij

afbeelding van redactie

Je kunt in elk geval nog tot 2025 Windows 10 blijven gebruiken

Heb een pc met een Intel i7 7700 processor, toch niet de eerste de beste. Nodig vanwege videomontages, samen met 16 GB intern geheugen. Processor is niet geschikt voor Win 11, volgens Microsoft. TPC 2.0 heb ik in bios aangepast.
Een andere minder krachtige i5 is wel geschikt.
Wie weet, misschien komt het nog, maar merkwaardig is het wel.

Schone installatie gedaan met een DVD gemaakt van het ISO bestand Windows 11.
Computer is 10 jaar oud, moest een bypass RAM, SecureBoot en TPM uitvoeren in het register.
Alles werkt prima en goed.

De upgrade nog niet aangeboden gekregen via windows update. Laptop wel geschikt. Ik wacht nog even af mede omdat mijn bank windows 11(nog) niet ondersteund en ze weten ook niet wanneer wel. Let daar dus ook op!

Volgens alle beschikbare tools is mijn pc geschikt , ook volgens de tool van Microsoft zelf (pc health check) en nog 2 andere.
Toch staat bij Windows Update dat mijn pc niet aan de voorwaarden voldoet . Ehh.......,ik dacht dat Windows Update ook van Microsoft was ? Als een softwarebedrijf zo inconsistent te werk gaat dan word ik een beetje achterdochtig. Ik blijf nog maar even bij Windows 10.

Hallo jw ,

Dit is een bekende bug bij de Update pagina , zie deze link en het gegeven antwoord van @DaveM121

https://answers.microsoft...

Bedankt Mickey

Processor niet geschikt, geen TPM.
Hier eindigd het dus voor mij, blijf bij Windows 10.

Ik heb vanmorgen via de Media Creation Tool een Windows 11 versie opgehaald en zonder problemen geinstalleerd. Als locaal account. Ik had begrepen dat dit niet zou kunnen?? Het werkt verder prima. Het is wat meer "dichtgetimmerd" naar mijn idee en het kost wat meer moeite om dingen aan te passen, maar dat zal wel een kwestie van wennen zijn.

Misschien dit verhaal ook eens lezen?
https://www.gratissoftwar...

Ik heb besloten om mijn laptop (HP) op dit moment nog niet te updaten met Windows 11.
Mijn andere laptop kan ik NIET updaten, problemen met TPM 2.0.
Zoals altijd is het beste even te wachten met updaten en natuurlijk maak een image van de huidige stand van zaken, zodat je alles weer terug kan zetten ....

Volgens de PC Health Check Tool van Microsoft is mijn 7 jaar oude AMD pc niet geschikt omdat: processor niet geschikt, geen TPM 2.0, dedicated grafische Radeon kaart geen Direct X 12, maar 11. Volgens WhyNotWin is grafische kaart wél geschikt en heeft wél Direct X 12. Mijn 8 jaar oude Intel laptop is volgens beide tools niet geschikt: processor niet ondersteund, geen TPM 2.0,geen secure boot, foute opstartmethode, grafische chip niet ondersteund. Gelet op de diverse fouten die nog in Windows 11 zitten en de incompatibiliteit in Win 11 met diverse hardware componenten blijf ik voorlopig bij Windows 10. PC en laptop werken vlekkeloos op Windows 10.

Wat opvalt is dat resellers nog zeer veel laptops en pc's aanbieden voorzien van Windows 10 Home.
Meer dan de helft van de Windows 10 pc's (een half miljard) is niet geschikt voor Windows 11.
Er zullen dus nog steeds zeer velen een miskoop doen.

zou niet weten waarom een miskoop , voorlopig blijft windows 10 nog werken tot 2025 en daarna zijn er vele linux versies die men er zonder problemen op kan zetten .
ik heb zelf een tweede hands computer met i3 processor en daar werkt en linux en windows 10 perfect op.

Heb zelfs laptop, 14 jaar oud, met celeron en die werkt perfect op Chrome OS. Gewoon ombouwen naar chromebook en nog jaren plezier zonder stomme Windows zorgen.

Een 14 jaar oude laptop.... en dan Windows "stom" vinden.... Triest!

Goed lezen Chrome OS heb er een chromebook van gemaakt. Dat is wat anders dan het stomme Windows. Werkt sneller dan men laptop op Windows 10. Levenslang gratis downloaden en gemakkelijk in gebruik zo in de cloud werken. Velen jaloers op chromebooks ja.

Misschien dan toch maar Windows 3.11?

Fuck Windows 11 en leve Chrome OS. Geen gezever en geen virussen en simpel.

hoelang is de ondersteuning van Chrome OS? Vast niet langer dan van windows?

Levenslang

Wacht maar tot dat vastloopt..... geen herinstallatie mogelijk.. Goedkoop is vaak duurkoop.

Allemaal jaloers ja.

Gratis levenslang te downloaden en installeren zo simpel kan het leven zijn.
https://www.neverware.com...

Mijn computer had tijdens de update naar Win11 al temperatuurproblemen en dat is na de installatie van Win11 nog steeds af en toe??? Soms staat de temperatuur van de CPU bij de helft! van de cores op 108 graden en de andere helft op 54 graden, lijkt mij gewoon een foute meting te zijn maar de computer schakelt zich soms wel abrupt uit. Ook werkt de software van Gigabyte voor het moederbord niet goed meer. Ik kan de BIOS nu niet meer updaten met @bios, deze loopt vast.
Verder werkt alles perfect, alleen Gigabyte software en sensors werken niet meer en kunnen niet worden geüpdatet. Het temperatuurprobleem is er niet altijd, een keer herstarten is vaak al voldoende om de boel weer normaal te krijgen, maar netjes is het niet.

Hoe kan jij de temperatuur aflezen?

met CoreTemp

Heb je een AMD CPU? Dan is dat het probleem wellicht. Performance daarvan kan tot 15-% lager worden. Verder is er een sterker geheugengebruik door de verkenner (Explorer).

Klopt, ik heb een AMD Ryzen 9 3900X.
Het probleem is random, soms wel maar meestal niet. Het lijkt erop alsof soms de temperatuur bij enkele cores dubbel wordt geteld. Verder loopt Windows11 als een zonnetje. Geheugenproblemen heb ik niet gemerkt ook merk ik niet of het systeem langzamer is geworden, het loopt gewoon lekker.

Bedankt voor de tip, meteen gedownload. Ik heb (nog) een AMD Ryzen 7 2700X maar overweeg een update naar de 5900X. CoreTemp even gedraaid en diverse software gestart. CPU-temperatuur schommelt meestal rond de 40 graden (min. 35 en max 55). Geen uitschieters tot nu toe ;-)

Als je CoreTemp op je pc gebruikt kun je bijvoorbeeld ook RainMeter gebruiken, dan leest RainMeter de waardes van CoreTemp uit en kun je ze rechtstreeks op de desktop realtime aflezen. Ik gebruik dan het thema 'gadgets_5_1_0 by silverazide' die vind ik het mooiste. Met Rainmeter kun je alle info van je computer op je desktop laten zien, allemaal freeware.

Er is een AMD probleem:
https://tweakers.net/nieu...

Je kan voor het meten ook Speccy gebruiken:
https://www.gratissoftwar...

Ik heb de portable versie in het Nederlands:
https://www.majorgeeks.co...

Misschien heeft W11 wel meetsoftware aan boord.

Mijn Dell laptop met W10 en een Intel processor had ook warmte problemen,
daar heb ik toen de Maximale processorstatus teruggezet naar 95%.
https://postimg.cc/GB9RhgJy

Dat was een tip die ik op Tweakers tegenkwam,zelf ben ik niet zo slim ;)

Puur afzetterij en Microsoft verkoopt dan zonder schroom ook leugens op de website van ondersteunde processors , als ik deze bekijk valt mijn processor al jàren uit de boot en kon in dus alzeker niet upgraden naar versies 2000 20H2 of 21H1. Deze laptop is gefabriceerd in 2021. Dus nieuwer kan niet. Ik krijg nu de melding dat mijn processor niet ondersteund wordt. Dit is gewoon een verknipte afzetterij, covid19 moet zichzelf terug verdienen en men doet dit op deze manier, waarop Europa géén commentaar heeft , fabrikanten ook al niet want zij hopen op verkoop. Er is een lage aanbieding van laptops wegens gebrek aan chips, grondstoffen en ze verwijzen daarvoor naar covid19. Dit is maar één vorm van hoe zakkenvullers hun zakken ongegeneerd nog méér vullen. Ik hoef Windows 11 al niet meer, ik gebruik mijn laptop zoals gewoonlijk op en ga dan voor een totaal andere besturing. Waar diefstal géén alledaags gegeven is. Hopelijk ontploft dit gedoe in hun gezicht en stort Microsoft definitief de afgrond in. Het deugd toch voor géén meter en ze hebben toch geen oren naar hun klanten, het is al jaren niet meer wat het geweest is. De fun van Windows is er al lang af.

Ga maar lekker even door met......... !

Voelt An zich beter dan mij ? Ik post hoe ik het ondervind en zit al 35 jaar in de informatica. Hartelijk dank voor je zielige reactie.

afbeelding van PatjeRedfan

Als het lang zal duren vooraleer iedereen naar W11 gaat gaan ze mss iets minder eisen stellen ?! Maar ik vermoed dat er veel iets anders gaan uitproberen zoals Zorin OS (Windows 11 Lookalike)  , Chrome Os ....

afbeelding van WriTer

Dat denk ik ook.
Het is echt schandalig te noemen wat voor een torenhoge eisen M$ stelt en mensen op kosten probeerd te jagen om een nieuwe computer aan te schaffen.

'T zal in ieder geval niet bij mij zijn, heb me er ondertussen al bij neergelegd dat ik nog jaren Windows 10 blijf gebruiken en mogelijk overstap naar Linux, Zorin OS en Linux Mint zijn tot hiertoe kanshebbers.
Ben nu virtueel Zorin OS aan het uittesten, later volgt Linux Mint en test ondertussen ook verder met Linux Peppermint, en zelf Linux MX staat op het programma.

I stand with Ukraine!

Uw initiële inzending is nou niet bepaald onderbouwd om het zachtjes uit te drukken. Als u al 35 jaar in de informatica werkzaam bent had u toch op zijn minst uw stelling kunnen onderbouwen, niet lijkt het briezen in plaats van constructieve informatie.

lees voor: niet "nu".

Gewoon Linux Mint of Ubuntu of Manjaro installeren gratis. Werkt goed, want ik gebruik deze al jaren!!

Ja, lekker compatibele ook..... :-(

Gekocht in 2021? Bij de Aldi dan zeker...

Misschien wel een nieuwe laptop, maar met een oudere processor erin? In plaats van te schelden op Microsoft moet U eens informeren bij de laptop leverancier, misschien heeft die wel de boel belazerd? Een oude CPU voor nieuw verkopen.
PS ik zit ook al bijna 30 jaar in de computerbouw.

Afzetterij? Het is een gratis update van een besturingsprogramma. Zo lang ik zelf aan het stuur zit, is er niets aan de hand. Veel gebruikers zijn te 'gemakkelijk' en passen geen instellingen op gebied van privacy aan... tja. Oh ja, het is geen complot, hoor... dus Covid erbij noemen, slaat helemaal nergens op en bevestigd alleen maar uw frustraties. En als u weer eens wat koopt, verdiep u dan in de specificaties en ga niet voor de aanbieding van een achterhaald model.

Ik,althans,wil je "proficiat" wensen met je reactie én zienswijze waar ik mij voor 200% kan in vinden !

Microsoft ontneemt met dit geupdate besturingssysteem feitelijk alle vormen van privacy en controle over uw eigen PC.
Windows-11 stelt Microsoft in staat te gaan bepalen welke programma’s u wel en niet op uw PC mag installeren, tot welke bestanden u toegang heeft, welke muziek u mag delen, en zelfs welke emails u mag lezen.
Microsoft ZIET en registreert vanaf nu niet alleen ALLES wat u doet, maar kan – en zal – uw gedrag ook nog eens steeds dwingender gaan bepalen.

https://www.gnu.org/philo...

Daar zijn oplossingen voor zoals O&O ShutUp of zelf de instellingen aanpassen.

Klopt, gebruik ik ook

De link onder mijn reactie is niet van mijn . Deze huidige link is door de redactie van gratissoftware er zelf neer gezet . In de link die ik geplaatst had werd het veel duidelijker uitgelegd waarom Windows 11 niet te vertrouwen is maar schijnbaar mag dat niet van de redactie .

Volgens mij zijn driekwart van de computers niet in staat om Windows 11 te verkrijgen.
De kreet : Voldoet niet de aan Windows 11 eisen" komt ik veel tegen!
Blijf bij Windows 10, draait als een zonnetje.

Kreeg bij Error 0x8007007f bij 71% installatie.
Oplossing: Gebruik Windows11InstallationAssistant.exe met administratieve rechten via rechtermuisknop.

Windows 11 via de windows tool geïnstalleerd, verliep vlekkeloos. Kreeg wel via de update de melding dat mijn PC geschikt was maar Windows 11 moest nog beschikbaar komen. Vind het er goed uitzien, professioneler dan Windows 10.

Via de update assistent geinstalleerd zonder problemen; tot dusver werkt e.e.a. prima.Ik heb de indruk dat mijn PC iets sneller reageert.Alleen de taakbalk via het register kleiner gemaakt,ik vond deze wat aan de grote kant, maar volgens mij is er geen andere methode.

Aanvulling: na het verkleinen van de taakbalk zakken de pictogrammen van netwerk/geluid en tijd enigszins naar onderen maar zijn nog wel leesbaar

Heb Win10 32 bytes.
Mijn pc voldoet aan de eisen van Win 11.
Kan ik met een nieuwe Win 11 installatie, ook mijn productcode van Win10 32 bytes gebruiken ?

Beste Rick als je pc aan de eisen van Microsoft vol doet moet je de pc opnieuw installeren of wel een schone installatie uitvoeren.
Dat moet je doen omdat je 32bit niet naar 64bit kan upgraden.
Bij opnieuw installeren vraagt Windows een product code kies dan { ik heb geen product code} als je dat doet komt alles goed.
Let op een schone installatie dat wil zeggen dat je alles opnieuw moet installeren. SUCCES

bedankt voor je info.

ga van het weekend een schone win11 installeren, ben benieuwd...

Beste Rick, Van Windows 11 bestaat er geen 32bit versie enkel een 64bit versie. Dus als je pc geschikt is voor Windows 11 dan moet je de 64bit versie installeren. En dan heb je ook een nieuwe product code nodig want je product code van de 32bit versie zal niet werken.

Inderdaad daar kwam ik ook achter.
Win 11 installeren ging wel prima vanaf de ISO.
Maar de product code van de 32 bit werkt inderdaad niet....jammer

bedankt voor je antwoord

Dat zou dan nieuw zijn ,vroeger maakte het MS niets uit of je een 32-of 64bit had.

Wel moet je de juiste versie installeren dus als je W10Home heb moet je geen
Home Premium installeren want dan lukt activatie niet.

En anders even een dag wachten en dan je computer opnieuw opstarten.

maakt inderdaad niet uit voor de product key of het 32 of 64 bit is , wel moet je opletten dat je de zelfde versie ( home of pro ) er op zet.

? Windows 1O 32 = is geen update naar 11 reden enkel 64 bits. Ik zou de tool nog eens laten draaien ! ( te downloaden ). Je pc mag dan wel voldoen maar dan wellicht enkel met een schone installatie en dan moet alles wel compatibel zijn. Anders maak je de pc dood. Let ook op met je serial, er is een ton aan serials recent definitief geblokkeerd. Een laptop die je destijds kon updaten naar Windows en van dewelke je de serial meenam zou nu wel eens niet geactiveerd kunnen worden. Denk goed na, je kan ook de 21H2 laten binnenlopen. Velen verwarren 21H2 met windows 11, kies je voor geen van beiden kan je windows 1O tot 2025 blijven gebruiken en krijg je nog stééds updates.

Een schone installatie uitgevoerd met een iso-bestand. Tot nu toe geen problemen!

Windows11 update is gelukt, maar er was tijdens de installatie een probleem met de CPU temperatuur, die liep op tot ver boven de 100 graden en de PC beveiliging schakelde de boel uit. Bij de tweede poging heb ik alle fan's maximaal gezet, de temperatuur kwam nog steeds aan de 103 graden maar ging wel door. Ik snap niet waarom die temperatuur zo hoog was want CPU gebruik schommelde tussen de 5% en 15%, sommige cores werden wel tot 75% belast, maar dat verklaard de hoge temperatuur niet. Bij sommige video bewerkingen die ik wel eens doe draaien alle cores soms 100% en blijft de temperatuur op 60 graden hangen. Maar uiteindelijk staat het erop en werkt. Op het eerste gezicht weinig spectaculairs gezien.

Bedankt om dit alvast te delen !

Windows 11 is binnen en lijk verschrikkelijk :
Start menu is echt een puin en totaal niet gebruiksvriendelijk
Taskbar is veel te groot en kan niet kleiner
Geen Quicklaunch menu in die taskbar mogelijk meer

Al die tweak langs regedit dat je zie op internet werken niet
Ga wachten tot ontwikkelaars iets gaan maken om deze te verbeteren

Ok*
WInAero Tweaker
Ik heb mijn taskbar terug
Oude Start menu win 7
Alles terug zoals vroeger
Quick launch menu is back

ik wint Windows helemaal niets gelijk terug gezet maar Windows 10

Heb een pc van de Aldi en die is al 7 jaar oud, heb 6 week geleden een Windows 11 versie via spotnet gehaald en geïnstalleerd en hij werkt tot heden Super, ik wil/hoef de Windows 10 niet meer

En mijn grootje is net 12O geworden ,ziet er 2O uit en heeft al haar tanden nog.

6 weken geleden? dat moet dan een goeie versie zijn, is nog maar uitgerold van 5 oktober, en op die processor van een laptop van aldi van 7 jaar oud gaat dat zeker niet draaien, aangezien die cores dat niet aankunnen, zelfs als je al 2.0 tpm hebt...

Hmm, 'gewoon bij Windows 10 blijven'? Dat weet ik zo net nog niet. Volgens mij missen er nog wel een paar opties namelijk: voorlopig bij Windows 10 blijven en t.z.t. overstappen op Linux bijvoorbeeld.

Beveiligd opstarten (UEFI/Secure Boot)g bij WQindows 10 blijven en na 2025 ook maar dan offline.
Daarnaast een Chromebook voor een paar honderd euro voor veilig internetten en financiële transacties.
Linux is ook twee keer niks. Linux vernielt je schijfindeling onherstelbaar.
Eén handeling in Windows vergt vaak 5 handelingen in het gebruikers-zéér-onvriendelijke Linux.
Eén keer maar nooit weer dat gehandicapte besturingssysteem.

Als je niet weet hoe het werkt,moet je niet Linux de schuld geven.

Zo is het.

Ik weet wel hoe het werkt, maar al te goed zelfs.
Daarom, een gehandicapt besturingssysteem.
Gebruikersonvriendelijk tot en met.

Je bewijst het tegendeel ook al herhaal je jezelf alleen.

Chrome OS is een besturingssysteem in ontwikkeling door Google.
Het is gebaseerd op de webbrowser Google Chrome, de opensource Linuxkernel en Gentoo Linux
https://nl.wikipedia.org/...

Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons,gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-programmeerplatform
https://nl.wikipedia.org/...(besturingssysteem)

zo dacht ik er ook over , maar blijkt dat juist windows gebruikersonvriendelijk en niet linux .
instalatie is sneller en daarmee ook de drivers , ook mijn hp printer word zonder probleem gelijk gevonden .updaten is makkelijker en verders heb je alles wat je in windows ook heb en bv office nog gratis ook .

Ooit een crash gehad met Chromebook ? Ik hoop voor jou dat je het niet moet meemaken. Alleen de recovery al is de hel. Het kan dan gewoon goed gebeuren dat er niets meer te herstellen valt. Ik had ook slechte ervaringen met printen.

Linux is natuurlijk helemaal geen optie. Of je kan Windows 11 installeren of niet en dan kan je bij Windows 10 blijven als je PC niet geschikt is. Dat zijn de twee mogelijkheden als je met Windows werkt.

Voor jou misschien niet omdat dat kennelijk niet binnen je bereik ligt maar je hoeft niet voor de rest te spreken daar ga jij namelijk, gelukkig, helemaal niet over.

Zie dat veel mensen Windows 11 niet kunnen installeren omdat de computer te oud is. Dat word nieuwe kopen. Blijf mooi bij Windows 10 tot 2025. Is goed voor de winkels die computers verkopen maar misschien zijn die ook al te oud.

Tsja eenderde of daaromtrent omdat die door Microshit worden 'gedwongen' een nieuwe PC te kopen. Er zijn alternatieven maar daar moet je dan wel voor open staan en voor sommigen is dat gewoon teveel gevraagd omdat het hun bevattingsvermogen te boven gaat of omdat ze zelf niet handig genoeg zijn en dan de schuld bij een ander OS leggen. Nou lekker met zijn allen consumeren zou ik zeggen. Al die ouwe PC's op de schroothoop en maar weer lekker een dure nieuwe PC kopen. Daar voel je je gewoon echt helemaal prima bij volgens mij dus ga je gang.

Draai onder Linux mint …
En geen klagen snel en foutloos.
Al meerderen Linux systemen geïnstalleerd voor die genen.
Help graag anderen met ouden pc of laptop.

Koop in 2025 een Chromebook voor een paar honderd euro.
Dat wordt door Google minimaal 7 jaar ondersteund.
Want Windows 11 wil je in 2025 niet meer want dat is dan al weer halverwege end of life.
En dat gammele Linux wil je al helemaal niet.

Je wordt helemaal nergens toe gedwongen, dat zit gewoon in je eigen hoofd. Je kunt Windows 10 zeker tot in 2024 gewoon blijven gebruiken. Je kunt dus gewoon een keuze maken. Ook Microsoft verantwoordelijk stellen omdat iemand oude troep gebruikt als hardware slaat natuurlijk nergens op. Helaas hebben we hier in Nederland de mentaliteit dat alles gratis moet zijn. Ook zijn er zat betaalbare PC's op de markt die geschikt zijn voor Windows 11. Je kunt ook niet verwachten dat iedereen in de Bios instellingen kan gaan zitten rommelen om je oudere PC geschikt te maken, los van het feit of dat nou echt wel verstandig is om te gaan doen. Ook de levensduur van een PC is niet eeuwig en dat is niet de schuld van Microsoft.

Allemaal groene vinkjes bij de Win11 check..... Alleen de processor is een rood kruis.... Is een i7 6de generatie.... zui

Dan zal jouw laptop rond 4 jaar oud zijn want we zitten inmiddels in de 10e generatie. Voor klachten moet je dan bij Intel zijn want die zijn de maker van de chips en komen elk jaar met een verbeterde nieuwe versie. Ik meen dat vanaf de 7e generatie geschikt is voor Windows 11. Maar je kan je laptop gewoon blijven gebruiken hoor maar dan gewoon met Windows 10. En tegen de tijd dat Windows 10 niet meer wordt ondersteund, ben je ook zeker wel aan een nieuwe laptop toe.

10e generatie? Ik heb m'n pc net geüpdatet naar een 11e generatie.
Er zal vast wel in de komende maanden een trucje komen dat het wel op mijn 6e generatie Intel kan...

Heb net een paar weken een nieuwe HP met 10e generatie, dan zal de 11e nog maar net verschenen zijn. En het trucje waar jij op wacht, ga er maar vanuit dat de eisen niet voor niks zijn gesteld, dus volledig eigen risico.

Mijn computer is nagelnieuw en gebouwd in 2021 en mijn processor is NIET geschikt om Windows 11 te draaien. Als ik dan kijk naar de tabel die gepubliceerd werd door MS zou ik zelfs geen 21H1 kunnen draaien, vreemd want die staat er wel op. Dit is allemaal gewoon een fantasietje om mensen aan te zetten tot het kopen van het nieuwste.

Ja natuurlijk, het is de schuld van Microsoft dat jij de verkeerde computer hebt gekocht.

"Ook zijn er zat betaalbare PC's op de markt die geschikt zijn voor Windows 11" : ik lig me in een deuk van het lachen. = Er is een tekort aan grondstoffen en een tekort aan chips, en wat je nu kan betaalbaar kan kopen is al helemaal niet geschikt om Windows 11 op te draaien. Wie een fantastische computer wil moet daar op zijn minst 1000 euro voor neertellen. En Microsoft is maar al te goed verantwoordelijk. Het zijn de fabrikanten die Microsoft moet kunnen volgen niet omgekeerd. En aan een bios rommelen zal er niets aan bijdragen. Microsoft is wel slimmer dan dat. En als jij geloofd in vrije keuze dan ben je wellicht helemaal links. Vrije keuze is een droom.

Lijkt er eerder op dat jij weinig verstand hebt van computers want ik heb een nieuwe van HP voor € 519,- (op dit moment € 569,-) via de website van HP maar deze vindt je op alle bekende sites. Dit is het model: HP Slim Desktop S01-pF1001nd, met een i5 processor nummer 10400, 8 GB geheugen en SSD van 512 GB. Deze is volledig geschikt voor Windows 11. Dus nou lig ik in een deuk van het lachen. Wellicht eerst eens even om je heen kijken voordat je iets anders gaat beweren. Ik kwam af van een Mac mini met M1 processor en daar doet deze PC zeker niet voor onder.

misschien moet je maar eens je reactie opnieuw lezen en schrijven, ik heb net een laptop gekocht met ryzen 5 een medion akoya e15301 notebook, ryzen 5, leuk beestje voor slechts 467€, windows 11 loopt er smooth op, heb deze ook net geinstalleerd erop, geen warmte, geen vertragingen, loopt als een treintje, dus als jij gelooft dat je 1000€ moet neertellen voor een fantastische computer dan moet je uzelf eens gaan onderrichten in "specificaties vs merk", want daar betaal je wel veel geld voor, dezelfde specificaties bij een lenovo tegenover een asus bv...

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duitsla_d