Preview update KB5006746 Windows 11 fixt AMD en printer problemen

21 oktober is preview-update KB5006746 voor Windows 11 uitgebracht. Dit is de eerste optionele update voor Microsofts nieuwe besturingssysteem waarin onder andere prestatieproblemen van AMD processoren worden aangepakt.

Update: Voor Windows 10 is de preview update KB5006738 op 26 oktober verschenen.

Preview-updates zijn proefuitgaven van de reguliere beveiligingsupdates die elke tweede dinsdag van de maand verschijnen. Ze zijn optioneel: je hoeft ze niet te installeren. 9 november krijg je deze foutoplossingen namelijk ook meegeleverd, maar dan beter getest.

Versie Preview-update Build Datum
Windows 11 KB5006746 22000.282 21 oktober 2021
Windows 10 21H1 KB5006738 19043.1320 26 oktober 2021
Windows 10 20H2 KB5006738 19042.1320 26 oktober 2021
Windows 10 2004 KB5006738
19041.1320
26 oktober 2021

Prestatieproblemen met AMD processoren verholpen

Preview update KB5006746 lost maar liefst 64 problemen op in Windows 11. Dat is behoorlijk veel. Het belangrijkste is dat de prestatieproblemen met AMD Ryzen processoren nu opgelost zouden moeten zijn.

AMD processoren konden prestatieproblemen ondervinden na de upgrade naar Windows 11. Deze varieerden in vertragingen van 3-5% voor bepaalde apps tot 10-15% voor sommige games, zo stelde AMD. AMD heeft eveneens een update voor de AMD Ryzen Chipset Driver uitgebracht. Versie 3.10.08.560 zou, waarschijnlijk in combinatie met deze preview update voor Windows 11, de prestatieproblemen moeten verhelpen.

Verder worden in de preview update voor Windows 11 onder andere deze problemen gerepareerd:

  • mogelijke stopfout bij het opstarten
  • stopfout 0x38 door regressie
  • apparaten reageren mogelijk niet meer bij het onderbreken van de verwerking van bepaalde processors
  • geheugenlek in VBScript
  • vijf printerproblemen (zoals het laatste jaar in bijna elke update van Windows fouten met printers worden gerepareerd)
  • verbindingsfouten met Remote Desktop Protocol (RDP)
  • Startmenu opent niet na videodriver update
  • vertragingen bij bluetooth-muizen en toetsenborden

Ook zijn het design en de animaties van het chat-icoon op de taakbalk aangepast.

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd. Je kunt ze ook beter niet te installeren, want bij de volgende cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates krijg je deze kwaliteitsupdates ook meegeleverd - en dan beter getest (er kunnen nu nog fouten in zitten)!

Uitleg Windows 10 en 11 versies

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 of 11 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Maximaal één tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Windows 11 krijgt maar één keer per jaar een grote update. Hier zijn de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Windows 10 21H1 13 december 2022
Windows 11 21H2 10 oktober 2023
Deel dit artikel: 

Reacties

Sinds de laatste updates loopt Windows 11 regelmatig vast, net of het geheugen volloopt. Een voor een lopen steeds meer programma's vast totdat het hele systeem bevriest. In het begin werkte Windows 11 prima, maar na elke update gaat het trager totdat niets meer werkt

Dank. BarryS heeft het weer gelezen op Reddit. Ja, iemand roept wat, maar het zou kunnen hoor. Ik merk er niets van maar ga het ook niet meten... ;-)

Ik heb de upgrade naar Windows 11 uitgevoerd op een AMD laptop. Tevoren had ik al de 3.10.08.506 driver update van AMD op Windows 10 geïnstalleerd, daarna de CPU-benchmarks gedraaid van CPU-Z en van Passmark. Na de upgrade naar Windows 11 heb ik de KB5006746 patch van Microsoft geïnstalleerd en toen de benchmarks weer gedraaid. Beide uitslagen tonen 1% verlies onder Windows 11 aan (screenshots bewaard). Misschien duidt dit dus op echt 1% performance verlies of misschien is dit een meetvariatie, maar voor mij is dit een te kleine issue om te reverten naar Windows 10, ondanks dat ik de afgeronde hoeken in de vensters vreselijk oubollig vind (Windows XP all over again) en Windows 11 wel heel erg opzichtig huiskamer / digibete consumenten te vriend houden is gemaakt

Er zijn dus al benchmarks geweest die hebben aangetoond dat deze MS-fix slechts flauwekul is, Win11 is nog steeds trager dan Win10 voor AMD systemen

Heb je een bron hiervoor?
Mocht dit kloppen zal AMD en/of Microsoft dit ongetwijfeld snel willen oplossen. Ik merk geen vertraging op mijn PC met Win11. Mijn desktop start op in 28 seconden inclusief alle taken waaronder het starten van Bitdefender Antivirus..... Onder Windows 10 was die opstartsnelheid niet beter!

https://tweakers.net/nieu...
Zie reactie van BarryS om 22 oktober 2021 15:33

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
spa_je