Uitvallen laptop en nadien opstart probleem, wat te doen?

Vragensteller: 
chris
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Mijn compaq laptop deed het de vier jaar dat ik hem heb op Windows 10 eigenlijk voortreffelijk tot 3 dagen geleden hij plots uitviel. Nu start dat ding sinds een paar maand op met een Bios paswoord. Ik heb dit per ongeluk aangemaakt toen ik voor een vorig probleem in de Bios iets diende aan te passen ( remenber mijn vorige probleem met WM Ware :-) ) Bij de opstart dien ik dus steeds dat Bios wachtwoord in te geven. Ook hier wil ik graag vanaf want hierdoor kan je ik althans weet niet hoe je in veilige modus kan opstarten.
Maar terug naar t uitvallen en nadien terug opstarten. Als her opstarten al lukt ( doet hij lang niet altijd ) dan komt er een vrij lange boodschap op het scherm " THERMAL SHUTDOWN OCCURD. THE SYSTEM BIOS DETECTED THAT YOUR NOTEBOOK WAS IN HIBERNATION enz enz. Op het eind word je verwezen naar www.hp.com/go/techcenter/... De boodschap verdwijnt dermate snel dat ik ze niet helemaal kan lezen. In de hp link staat echter het specifiek probleem van oververhitting niet omschreven. Als windows dan opstart dan gebeurt dat in een scherm als is hij aan het updaten . Voor ik uiteindelijk iets kan doen zitten we tien minuten verder. Dan kan het zijn dat na 1 minuut het ding terug uitvalt maar kan ook 12 uur duren. Nu het rare is dat laptop helemaal niet warmer aanvoelt dan tevoren? Als hij dan uitvalt is hij direct nadien bij een opstart uiterst onstabiel............valt weg tijdens aanmaken Bios wachtwoord of net nadien of tijdens dat de C van Compaq nog ronddraait of tijdens windows opstart maar 9/10 valt hij snel uit moet hem dan een uurtje laen staan dan lukt het meestal wel maar ook dan valt hij soms uit. Voor het verwijderen van het Bios wachtwoord maak ik best ander draadje aan ?
Alvast bedankt
Chris

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Wachtwoordbeveiliging van het moederbord/BIOS:
https://www.schoonepc.nl/...

Tweedehands PC met wachtwoord :
https://www.computeridee....

Dank u, had dit ook al gevonden maar na verwijdering luik aan achterkant kan ik geen batterij vinden. De gehele achterkant krijg ik er niet af. Alle vijzen er uit gehaald maar komt geen beweging in. Misschien weet iemand wat je nog moet verwijderen om ganse achterzijde er af te halen Compaq 15 notebook PC

Heb je dit al geprobeerd ?
Stof verwijderen uit de laptop ventilator Zonder los te schroeven . met kwastje , perslucht of stofzuiger (en saté prikker om ventilator stil te houden).

Help dat niet kijk dan hier .
https://pcdokterhasselt.b...

BIOS wachtwoord verwijderen , als je het Bios wachtwoord weet .

Meteen op F10 toets blijven klikken tijdens het starten van je laptop. Eenmaal in de BIOS ga naar Advanced (bovenin).
https://support.hp.com/nl...
Afbeelding 2

Daar onder bij Change Supervisor Password of Change User Password , het wachtwoord opnieuw wijzigen. Eerst vraagt het om je oude wachtwoord. Typ dat in en wanneer het vraagt om een nieuwe wachtwoord kun je het gewoon blanco laten en op enter drukken. Dan zit er geen wachtwoord meer op .

Ik probeer procedure wachtwoord deze namiddag en hou jullie op de hoogte van de resultaten.
Kuisen , ga proberen met stofzuiger eens aan alle openingen te proberen want er met iets anders bijkomen is bijna onmogelijk. Heb hem gisteren ook open gedaan maar daar komt slechts beperkte ruimte vrij en is helemaal geen ventilator te zien.
Alvast bedankt

Op die manier raak ik niet in de Bios, waarschijnlijk omdat hij direct opent met de vraag naar dat Bios wachtwoord. Geraak wel op andere manier in de BIOS maar daar vind ik bovenaan geen toets Advanced. Via security settings bovenaan kom ik dan wel bij de wachtwoord settings en daar vraagt hij inderdaad huidig passwoord en vakje eronder tweede x huidig passwoord en daar onder nieuw . Als je dat blank laat en naar enter gaat dan geeft hij echter dat de ingegeven passwoorden niet gelijk zijn? Bij de volgende opstart vraagt hij uiteraard terug naar t oude paswoord en na ingeving zijn we weerom vertrokken voor 8 tal minuten wachttijd alvorens er iets kan geopend worden............frustrerend. Met zeer krachtige stofzuiger alle openingen uitgezogen...........iets verbeterd maar is ondertussen toch weerom éénmaal op zelfde wijze uitgevallen en nadien met zelfde boodschap terug opgestart. Denk niet dat het veel uithaald maar eind van de opstart boodschap is System Temp ( 900 )

Advanced is een tabblad:
https://www.youtube.com/w...

Inderdaad maat staat er gewoon niet bij , ik kijk het nog eens na en laat weten welke tabbladen er wel zijn

User Password en Set Supervisor Password staan bij sommige BIOS in security settings .
http://www.nldit.com/hard...

System Temp ( 900 ) is het niet System Temp ( 90D ) ?
Krijg je dit te zien ?
https://www.youtube.com/w...

Dat is inderdaad wat ik te zien krijg

Tja , ziet er toch net iets anders uit. De tabbladen zijnMain, Security, System config en exit.
Heb het ding nu toch volledig open gekregen en tot bij ventilator geraakt......gekuist en gelukkig weerom dicht gekregen. Ventilator slaat nu minder aan en opstarttijd is gezakt naar 6 minuten. Joost mag weten waarom want heb geen enkele instelling veranderd.
Anderzijds heb ik in Bios nogmaals geprobeerd om wachtwoord te wissen en nu geraak ikzelf niet verder dan eerste vakje waarin je paswoord moet opgeven, kan het zelf niet meer confirmeren laat staan dat ik tot derde zou geraken dit blanco laten en saven. Ik snapte er niets van en mocht dit al kunnen snap er nu nog minder van :-). Maar hij vraagt nog steeds naar bios wachtwoord. PS Aan moederbord losmaken ten einde toch die batterij welke 9/10 op de achterkant te vinden is heb ik mij niet gewaagd. Tussentijdse vraag traag opstarten één en ander kunnen te maken hebben met dit bios wachtwoord ?Alle hulp blijft welkom

Misschien dat BIOS standaardinstellingen herstellen een optie is ?
https://www.youtube.com/w...

Als ik op googel naar "System Temp ( 90D )" zoekt , worden deze 2 het meest vermeld .
1. stof in ventilator - ventilatieopeningen worden geblokkeerd - ventilator defect.
2. de thermische pasta-processor vervangen .
3. En soms BIOS-updaten .

ik zou het zelf niet durven , vooral nr 2 niet . Ik hoop dat iemand anders u probleem met "System Temp ( 90D )" kan beantwoorden .

Ventilator reinigen heeft in ieder geval zijn nut gehad. Zoals we in Belgie zeggen " Hout vast houden " maar is sinds dien niet meer uitgevallen en de ventilator slaat regelmatig af :-), ben op goeie weg nu alleen nog dat bios wachtwoord weg krijgen en hopen dat opstart hierdoor mee versneld.

Wat betref Bios wachtwoord wijzigen schreef u "daar vraagt hij inderdaad huidig passwoord en vakje eronder tweede x huidig passwoord en daar onder nieuw ".

"tweede x huidig passwoord " is verkeert . het moet zo :
In BIOS > onder Security > selecteer eerst Set User Password > druk op Enter > Vul alleen in het eerste vakje het huidige paswoord > druk dan 4 keer op Enter > druk dan op F10 > en dan nog een 1 keer op Enter .
Log weer in de BIOS en doe hetzelfde bij Set Supervisor Password .

In u laatste bericht schrijf u "Anderzijds heb ik in Bios nogmaals geprobeerd om wachtwoord te wissen en nu geraak ikzelf niet verder dan eerste vakje waarin je paswoord moet opgeven, kan het zelf niet meer confirmeren laat staan dat ik tot derde zou geraken dit blanco laten en saven."
Hoeveel vakjes ziet u om wachtwoorden in te vullen ? 2 of 3 vakjes ?
Als u 2 invul vakjes zie is dat om een nieuw wachtwoord in te voeren .
3 invul vakjes is om het wachtwoord te wijzigen .

Het rare is dat wat ik te zien kreeg onder security alleen adminstrator was stond de voorbije dagen steeds op set en daaronder stond steeds pasword activation wat steeds op set stond. Nu stond adminstrator deze morgen plots op clear zonder dat ik iets had gedaan echter bij nieuwe opstart was er niet gecleart mocht weerom paswoord in geven. Nogmaals geprobeerd maar dan met +/- de procedure ( thanks ) hier juist boven en ook het paswoord "set" naar "clear " gekregen en YES YES moet het niet meer ingeven. Nu nog één probleem de trage opstart die al korter is maar toch ..........de tijden 1.26 minuten tot aan Windows wachtwoord na 3.50 min komt bureaublad te voorschijn en na +/-5 minuten kan je er iets mee aanvangen. VB Als je na die 5 minuten direct Thunderbird mail aanklikt dan komt dat pas bij minuut 8 ( vanaf start knop ) te voorschijn. Ben ik veeleisend als ik dat lang vind? Er staan 20 items op mijn bureaublad en 9 op de taakbalk kan dat dermate veel invloed hebben?

Hoe vol is je harde schijf?

Gebruikt 231 GB Beschikbaar 218 GB

Je heb nog voldoende ruimte,is je harde schijf een SSD of HDD?
Kijk eens in je antiviruskluis of daar geen rootkit in zit.

De anti virus kluis heb ik leeg gemaakt.
Waar kan ik die info over de harde schijf vinden in system vind ik daar niets van terug
Prettig einde jaar

Dat 1 ste scherm " Medium type hardeschijfschrijfstation " krijg ik tee zien maar mag zoveel links of rechts klikken op Medium krijg niet te zien wat voor type het is

Hardeschijfstation = HDD
SSD (solid-state drive) = SSD

Bij u staat onder Mediumtype , Hardeschijfstation . Dus u heeft een HDD .

HDD start je laptop een stuk langzamer op dan een SSD. Vaak duurt het langer dan een minuut, terwijl een SSD er vaak niet eens 15 seconden over doet.
https://www.coolblue.nl/a...

Ok das duidelijk, thanks

Schakel in Taakbeheer onder Opstarten alles uit behalve je anti-virus scanner en eventueel anti-spyware scanner .
https://www.coolblue.nl/a...
Dan laptop opnieuw opstarten .

Laat u Anti-virus scanner en Anti-spyware scanner een keer alles scannen .
of
Als u Windows Defender heeft :
Toets in Windows bij Zoeken (vergrootglas) , Windows-beveiligingsinstellingen in en open die . klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging > onder Huidige bedreigingen kies Scanopties > kies Windows Defender Offline-scan > Nu scannen .

Misschien help dat .

Met bovenstaande stappen is toch al tot de helft gereduceerd = +/- 4 minuten vind het nog tergend traag tov pakweg maand geleden maar vrees dat ik er zal moeten mee leven
i

De BIOS opstart (de tijden 1.26 minuten tot aan Windows wachtwoord) kan u misschien sneller maken door een hardware reset .

1. Sluit de Laptop af. Ontkoppel alle externe apparaten zoals usb stick , muis , printer enz.
2. Haal de stekker uit het stopcontact of verwijder het stroomsnoer uit de voeding en verwijdert ook de accu (batterij).
3. Houd de Aan/Uit knop een paar seconden ingedrukt. Doe dit meerdere keren .
4. Steek de stekker weer terug in het stopcontact, of sluit het stroomsnoer weer aan op de voeding en plaats de accu (batterij) weer terug.
5. Zet de laptop weer aan.

Op deze manier maak je interne geheugen (RAM) echt helemaal leeg .
(Info hier uit gehaald https://kassa.bnnvara.nl/... en hier https://www.personalcompu... )

Traag programma's die in windows 10 opstarten , is iets anders .

Wanneer is u Windows 10 Plotseling langzaam geworden ?
Heeft u soms iets geinstalleert waar na Windows 10 langzamer werd ?

Laatste wat ik installeerde was VM Player, maar is niet direct daar achter begonnen. pakweg 14 dagen nadien toen Bios het koelingsprobleem signaleerde. Nu dat koelings probleem opgelost is en hij niet meer opstart via dat Bios respectievelijk Windows paswoord is al pak sneller maar nog altijd langzamer dan voorheen. Verandering sinds koeling probleem startte is ook dat hij na Welkomst scherm steeds verder doet met het start scherm als wil hij een update installeren dat deed hij dus vroeger ook niet.
De handeling met batterij afkoppelen deed ik een week terug en gaf inderdaad ook een verbetering
Eens je dus eender welk programma opent is hij dus snel als voorheen

U schreef : de tijden 1.26 minuten tot aan Windows wachtwoord na 3.50 min komt bureaublad te voorschijn en na +/-5 minuten kan je er iets mee aanvangen .

Op mijn lege Windows laptop met alleen Firefox erop duurt dat vanaf de startknop tot het Windows wachtwoord 52 seconden .
Na invullen wachtwoord heb ik meteen bureaublad .

Daarom denk ik dat het probleem in Windows zit , en niet in u BIOS .

U kunt wel voor de zekerheid even de BIOS standaardinstellingen herstellen.
Log in de BIOS .
Eenmaal in de BIOS > alleen 1 keer op F9 klikken > daarna op Enter > daarna op F10 > en dan weer op Enter .
( Hier nogmaals het filmpje maar dan met Nederlands ondertiteling .
Log in de BIOS op u eigen manier en bekijkt het filmpje vanaf 0:30 .
https://www.youtube.com/w... )

Wat betref Windows zelf .

Controleer in Windows u Vaste schijf op fouten .
https://www.youtube.com/w...

Lees dit
https://www.personalcompu...
en dit .
begin hier bij 2. Een trage computer sneller maken .
https://computersolution....

De belangrijkste oorzaak van het traag opstarten is in veel gevallen besmetting van de computer door spyware.

Laat https://computersolution.... maar zitten .
Ccleaner is misschien niet zo'n goed idee .
En De opstartlijst opschonen (Taakbeheer) heeft u al gedaan .

U kunt beter Schijfopruiming gebruiken die in Windows zit .
Typ in Zoeken (vergrootglas ) Schijfopruiming en open die . Klik op Systeembestanden opschonen . Vink daar alles aan . Klik ook op Meer opties (naast Schijfopruiming ) . Onder Systeemherstel en schaduwkopieën klikt u op Opruimen . Klik dan op Verwijderen en dan op OK .

Malwarebytes kunt u hier downloaden https://www.gratissoftwar...

Hey ano,
T windows wachtwoord heb ik er ook reeds afgehaald, scheelt ook weer wat
Schijfopruiming deed ik reeds vorige week.
Voor de rest gebruik ik normaal gezien avast en advance system care .........dat geeft wel zeer optimistisch aan dat mijn opstarttijd 1 min en 4 sec is....vanwaar zij beginnen tellen is me een vraagteken. Zit daar al geen malware detectie in? Of is dit onvoldoende?

Advanced SystemCare is voor het optimaliseren van je PC,daar ben je nu zelf mee bezig,dus je heb daar niets aan!

Dat soort programma's vertragen de opstart ook,dus verwijderen en daarna eens defragmenteren,hier staat onderaan hoe dat moet,Tip 4:
https://www.seniorweb.nl/...

Malwarebytes der toch maar eens opgezet.............29 detecties waaronder advance system care :-) maw malware bytes heeft er zijn concurrent uit gebonjourd :-)
Maar snelheid is maar fractie verbeterd.
Defragmenteren doe ik zeer regelmatig maar waarschijnlijk wel nuttig na alle aanpassingen.

Als er een paar malware op je laptop zijn gevonden ,zijn er vaak meerderen. 1 spyware scanner kan vaak niet alle malware vinden .
U moet dus meerdere scanners laten scannen .
Gratissoftwaresite vind dit de beste scanners van 2020 .
https://www.gratissoftwar... .
Of een rescue cd's/disks gebruiken .
https://www.gratissoftwar...
Maar dan nog is het geen garantie dat de laptop daarna 100 % virus en spyware vrij is.

En dan bestaat er ook nog RAT .
Ook al beveilig je het goed , dan kan een laptop nog gehackt worden .
kijk het filmpje van deze vraagsteller .
https://www.gratissoftwar...
Lees ook de reacties onder deze vraagsteller .
Gaat allemaal over beveiliging .

Als alles niets help is de laatste oplossing Windows 10 helemaal opnieuw installeren b.v. via media creation tool . Daarmee wordt alles gewist , ook alle programma's die u zelf geinstalleert heeft.

Of nog beter , installeer Ubuntu of Linux Mint . https://www.gratissoftwar...
Die zijn wel moeilijk in het begin voor mensen die Windows gewend zijn.
Ze hebben wel minder last van virus en spyware .
U kan Ubuntu of Linux Mint ook eerst live uit proberen zonder installatie .

afbeelding van WriTer

Ik hoop dat je niet je SSD defragmenteerd want dat kan zijn levensduur snel verminderen, je mag hem maar alleen trimmen.
Als je toch trimt moet je er op letten dat Shadow Copy NIET is ingesteld, als je dat toch doet heb je daar ook weer hetzelfde probleem.

Ik gebruik zeer sporadisch O&O Defrag Professional en voor ik VMWare gebruikte waarschuwde hij me daar niet voor tijdens het trimmen, maar sinds ik VMWare heb geïnstalleerd krijg ik die waarschuwing wel.
Ik weet niet of het toeval is of dat het een ander programma is dat Shadow Copy heeft ingesteld, maar ik vind het toch weer iets raar.

Oké, defragmenteren en trimmen heeft op moderne computers niet meer zoveel nut als vroeger.

I stand with Ukraine!

Ik defragmenteer regelmatig met smart defrag, kan dit kw?aad

Volgens de laatste reactie van @JoopN wel:
https://www.gratissoftwar...

Je heb ook dat programma niet nodig,W10 herkend namelijk wel de harde schijf:
https://www.schoonepc.nl/...

Met dat W10 programma kan je ook defragmenteren,omdat dat beter werkt duurt het wat langer.

Wat schijfherkenning en onderhoud betreft is W10 (nu)nog beter dan Linux,want daar krijg ik hoofdpijn van ;)

Ok k zwier het er af

Reageer