Slaves en rats, wat te doen om te beveiligen?

Vragensteller: 
eddie
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
windows 8.1
Toelichting op vraag: 

hallo ik heb gister iets gezien op youtube over slaves en rats
gaat over gehackte computers wou graag weten is er een goeie manier om ons daar tegen te beveiligingen
heb een link kun je zien wat er gebeurd https://www.youtube.com/w... ik dacht dit moet vele mensen online gaan weten heel belangrijk

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

wat kan je allemaal doen om zo min mogelijk gevaar te lopen ?

gezond verstand bij het gebruik van een computer is hier de rode draad, niet zomaar allerhande bijlagen openen, niet zomaar allerhande links aanklikken of ingaan op reclames, beperk de gegevens die je op social media zet of nog beter stop gewoon met social media (heb ik ook gedaan en geen moment spijt van gehad, mis het niks), gebruik niet allerhande onnodige extenties in je webbrowser en als je dan toch extenties wil gebruiken beperk dat dan tot een adblocker en anti-tracker bijvoorbeeld. zorg dat je webbrowser over de nieuwste updates beschikt (wordt nog wel eens vergeten) sla wachtwoorden niet online op maar maak daar bijvoorbeeld een excel-bestandje voor of gebruik een goede wachtwoord kluis, verder gebruik een degelijke antivirus in combinatie met een goede antimalware en een goede firewall, bovendien is het gebruik van een goede VPN aan te raden en laat deze direct opstarten en verbinding maken zodra windows gestart wordt. alleen met een vpn ben je er niet deze moet natuurlijk ook verbinding hebben met een van de beveiligde 256 AES encrypted servers.

Verder heb ik mijn webcam altijd afgeschermd en haal ik dat alleen weg als ik de cam nodig heb. je kan bovendien je webcam en ook elke microfoon in windows uitzetten (zie mijn youtube-kanaal voor het betreffende filmpje)

complete playlist met alle windows 10 filmpjes
https://www.youtube.com/w...

zorg ervoor dat je systeem altijd over de nieuwste update updates en beveiligings patches beschikt en werk niet langer met een verouderde windows editie online die niet langer ondersteund wordt.

laat een laptop ook niet zomaar open staan als je er geen gebruik van maakt

los aangesloten webcams koppel ik ook altijd los als deze niet in gebruik zijn, bovendien als ik mijn computer niet gebruik gaat deze uit en zelfs helemaal van het stroom netwerk af.

zorg als je een laptop niet zo goed kan beveiligen, dat er dan bijvoorbeeld muziek op de achtergrond aan staat zodat een gesprek niet of nauwelijks opgevangen kan worden of in iedergeval niet verstaanbaar is, is ook een goede tip ;)

beperk het gebruik van allerhande zogenaamde "slimme" apparaten in huis.
het slimste is om geen enkel "slim" apparaat in huis te hebben !

beperk de machtigingen in windows 10 en kijk best wel kritisch naar de privacy instellingen in windows 10

als je je aan bovenstaande houdt, ben je 99% veilig, natuurlijk nooit 100% aangezien geen enkel besturingssysteem nooit 100% veilig en/of waterdicht is, maar je beperkt wel een hele hoop ellende op bovenstaande manier.

en wil je nog verder alles "dicht timmeren" ?

zou je kunnen overwegen om geen microsoft account te gebruiken bij windows 10, maar een lokaal account.
nog beter (als je nog niet gerust gesteld bent) is je huidige account (wel of geen microsoft account, maakt niet uit) te beperken in rechten. Dus zorg dat je een nieuw account in accountbeheer aan maakt wat er dan eentje is met beperkte rechten, en werk daar dagelijks mee.

onafhankelijke VPN gids, die zo'n beetje alle VPN diensten aan de tand voelt, en test en daar uitleg over geeft vind je hieronder:

https://www.vpngids.nl/

gratis (maar ook betaalde) internet security pakket die een goede firewall/anti-virus/anti-malware omvat bovendien een eigen beveiligde browser heeft met beveiligde DNS servers is bijvoorbeeld Comodo
wel goed opletten tijdens de installatie, comodo wil graag Yahoo meerdere malen installeren als start-pagina (!) kwestie van vinkjes uitzetten tijdens de installatie.

hieronder de site van Comodo:
https://www.comodo.nl/sof...

woussie . iedereen heeft het over een goede firewall gebruiken maar niemand die weet hoe je het moet instellen . kan je deze vraag ook even beantwoorden .
https://www.gratissoftwar...

als je comodo geïnstalleerd hebt dan helpt comodo je stap voor stap door alle handelingen heen waarop actie ondernomen moet worden.
in het begin zijn dat vele instellingen wat allemaal menu gestuurd is.
een aantal voorbeelden zijn:
je krijgt meldingen van je eigen netwerk IP-adressen dat deze verbinding met internet willen maken, en waar of jij je dan bevindt.... thuis of op een openbaar netwerk. (ook als je een VPN gaat gebruiken krijg je deze vraag weer aangezien je dan met een ander IP adres werkt)

je krijgt meldingen van programma's die verbinding met internet willen hebben en of je deze herkent en je kan daar dan meerdere acties op ondernemen (via menu's die je ziet)

comodo "leert" aan de hand van jouw gegeven antwoorden om alles goed in te stellen.

daarna wordt gevraagd of je de computer opnieuw op wil starten aangezien er ook nog "diensten" niet gedetecteerd zijn die verbinding nodig hebben met internet en die bekend en veilig zijn voor gebruik met internet.
na de herstart worden al deze programma's goed ingesteld, en als daar programma's bij zitten waar comodo geen raad mee weet dan krijg je daar weer een vraag over.

makkelijker is het om te laten zien wat er allemaal gebeurd en dat kan je op mijn kanaal bij onderstaande video daar ga ik verder in op veiligheid en privacy en leg ik ook comodo uit

comodo is te zien vanaf het volgende tijdstip:
14:17min
in onderstaande video:
https://www.youtube.com/w...

verder heb je zelf de controle over of een programma wel of juist niet mag communiceren met internet en kan je tijdelijk eenmalig toegang verlenen of permanent toegang verlenen of juist helemaal blokkeren.

het is allemaal menu gestuurd.
hoop dat je dit dan enigszins helpt

@ano

om een zo "kaal" mogelijke windows te krijgen zou ik eerder dan gaan voor een andere editie van windows waar al zo "min" mogelijk in verweven zit natuurlijk.

dan zou je kunnen overwegen om Windows 10N als editie te gaan gebruiken.

meer info over deze versie is (o.a.) hieronder te vinden:
https://support.microsoft...

@ano
bij apps kan je standaard niet alles verwijderen in windows 10 zelf.

dit kan je weer aanpakken met bijvoorbeeld ccleaner. daarmee kan je die voorgeïnstalleerde zooi van microsoft nml. wél verwijderen.

of je moet verstand hebben van powershell in windows. dan zou je dát zonder ccleaner kunnen.
heb dat in het verleden wel eens gedaan, maar vind ccleaner daarin toch net ff wat makkelijker.... "klik & klaar"

ook daar heb ik een videootje van hoe je dat aanpakt in ccleaner ;)

https://www.youtube.com/w...

dankje wel voor de goeie info

graag gedaan ;)

een andere veelgebruikte anti-malware software is bijvoorbeeld Malwarebytes, hieronder de link:

https://nl.malwarebytes.com/

een andere antivirus is bijvoorbeeld Avira:
https://www.avira.com/nl

of panda dome:
https://www.pandasecurity...

naast een computer of laptop vergeten dan weer veel mensen om de mobiele telefoon goed te beveiligen (ook met een VPN) dus ook daar geldt de rode draad: "gezond verstand bij het gebruik van" wat ik reeds in mijn 1e post vermeldt heb ;)

nog een laatste goede tip:

beveilig zo veel mogelijk ál je accounts met 2 staps-verificatie al dan niet met een mobiele telefoon, of authenticatie codes, of een authenticator app op je mobiele telefoon

afbeelding van redactie

Als aanvulling. Lees ook onze tips voor pc beveiliging:
https://www.gratissoftwar...

En voor aanvullende maatregelen, zoals 2FA, VPN, anti-ransomware en meer:
https://www.gratissoftwar...

nog meer tips te vinden waar ik ook onder het artikel reageer zijn te lezen op:
link:
https://computertotaal.nl...

Op het hele Pc Hulp forum wordt je zo onderhand door Woussie naar zijn You Tube kanaal gestuurd.
Er bestaan overigens ook virus en beveiliging programma's met o.a. webcam bescherming (Hitman Pro Alert).

Ga jij nou reclame maken voor mij?
Nou, dank je wel daarvoor

Overigens gister eens de statistieken bekeken van de bezoekers van mijn kanaal.
En wat blijkt?

Maar liefst 59% van al mijn bezoekers is afkomstig van deze site.

De gratis software site heeft via mijn kanaal ook meerdere bezoekers gekregen, door de verwijzingen bij mijn vudeootjes naar deze site.

Iedereen blij dus :)

Voor jou info overigens plaats ik geen links meer naar mijn kanaal en geef ik alleen de naam waar ik te vinden ben.

Bovendien is niemand verplicht om mijn gratis kanaal te bezoeken.

En er zijn wel ergere dingen in het leven, dan gratis mensen te helpen; hier of elders, nietwaar?

ik maak geen reclame voor je , jij maakt vooral reclame voor je zelf.

Reageer