Verkiezing: Wat vind je de beste web browser van 2019?

Op pc's en laptops zijn web browsers het venster op de wereld. En ook op tablets en smartphones bieden browsers de vrijheid om - buiten de gebaande paden van de apps om - nog veel te ontdekken. Wat is volgens jou de beste browser van 2019?

Microsofts Edge-browser maakte een spectaculaire ontwikkeling door in 2019. Er werd bekendgemaakt dat Edge gebaseerd gaat worden op Chromium (dat ook de basis voor Google Chrome vormt en Opera). In april kwam een eerste testversie van Edge-Chromium uit en vanaf 15 januari 2020 krijgt iedereen die Windows 10 heeft de vernieuwde Edge-browser via Windows Update op zijn pc. Er zijn ook versies voor Windows 7, 8.1 en macOS en er komt misschien zelfs een versie voor Linux.

Google Chrome is al jaren wereldwijd veruit de grootste browser. Chrome heeft het monopolie van Internet Explorer volledig overgenomen - ondanks privacy-zorgen over Google. Googles browser is beschikbaar voor alle grote platforms: Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Firefox wordt door steeds minder mensen gebruikt - hoewel veel bezoekers van GratisSoftware.nl trouwe Firefox-aanhangers blijven. Sterke punt van Firefox is de nadruk op privacy. Het afgelopen jaar heeft Mozilla's browser met elke versie de anti-tracking bescherming verbeterd en een vernieuwde wachtwoordbeheerder toegevoegd. Firefox is te krijgen voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android.

Apple levert Safari alleen voor zijn eigen besturingssystemen macOS en iOS (iPad en iPhone), maar maakt daardoor wel een browser die naadloos aansluit op je iPad, iPhone en Mac. Op mobiele apparaten is Safari nog de grootste browser in Nederland. Safari legt de laatste tijd ook de nadruk op privacy en beschermt net als Firefox uitstekend tegen trackers.

Opera is in 2013 overgestapt op Chromium als browsermotor. De afgelopen jaren heeft Opera hard gewerkt om functionaliteit, zoals VPN en privacy-bescherming, aan zijn browser toe te voegen.

Naast de grote vijf, zijn er nog heel veel kleine browsers, zoals Brave (dat ook op Chromium gebaseerd is), Vivaldi, Pale Moon, Epic, SRWare Iron, Waterfox en Tor Browser.

Onze vraag is:

Wat vind jij de beste web browser van 2019?

We zijn ook benieuwd naar je motivering: geef uitleg in de reacties hieronder, waarom jij een bepaalde browser de beste vindt dit jaar (en of je nog overgestapt bent)! En ook zijn we benieuwd of je op desktop en mobiel of tablet dezelfde browser gebruikt!

Google Chrome (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
24% (191 stemmen)
Firefox (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
41% (324 stemmen)
Safari (macOS en iOS)
1% (5 stemmen)
Edge-Chromium (Windows, macOS, Android en iOS)
10% (81 stemmen)
Internet Explorer (Windows)
1% (8 stemmen)
Opera (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
9% (74 stemmen)
Pale Moon (Windows, Linux en Android)
1% (8 stemmen)
Waterfox (Windows, macOS, Linux en Android)
1% (4 stemmen)
Brave (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
4% (35 stemmen)
Vivaldi (Windows, macOS en Linux)
4% (28 stemmen)
SRWare Iron (Windows, macOS en Linux)
1% (6 stemmen)
Epic Privacy Browser (Windows en macOS)
0% (1 stem)
Tor Browser (Windows,macOS en Linux)
0% (1 stem)
Maxthon (Windows, Linux, macOS, Android, iOS)
0% (2 stemmen)
Chromium (Linux)
1% (8 stemmen)
Een andere browser, namelijk... (laat in de reacties weten)
2% (14 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 790
Deel dit artikel: 

Reacties

yandex, als mijn gegevens toch op straat komen te liggen dan maar liever op het Rode Plein

Edge gedownload. Wow, gaat een beetje idioot snel!!! Alleen nog even een andere startpagina en klaar is Knetter. Echt helemaal te gek deze nieuwe Edge.

Nuttige info over waterfox /pale moon enzo > https://www.howtogeek.com...

Ik houd het maar bij Firefox en IE ! en straks misschien Edge chromium ..

lijkt ok, maar normale Google Chrome stuurt hoop data terug maar google

Die Chromium Edge versie in windows 10 gaat hoop data versturen naar Msoft..

kat en hond bijt gedoe...

Hallo Tron,

Uw informatie over Waterfox en dergelijke is helemaal niet nuttig, maar uitermate afgezaagd. Standaardreactie!

Sinds ik Waterfox gebruik, ben ik bevrijd van vrijwel alle browserstress die op een gegeven moment vooral van Firefox kwam.

Dat was toen zij duidelijk niet meer geïnteresseerd waren in de gebruikerservaring.

Abonneerknop op RSS-feeds? Afschafffen!
Live bladwijzers? Afschaffen!
Geliefde addons? Afschaffen!

Enzovoort, enzovoort.

Gebruik al een tijdje de stabiele versie van Edge-chronium en vindt het een prima browser. Veel beter dan de Edge browser voorheen was. Hij is snel, stabiel en minimaal qua uiterlijk maar toch zeer goed naar persoonlijke voorkeur in te stellen. Na installatie vervangt Edge-chronium de standaard Edge browser maar mocht het je niet bevallen dan is Edge-chronium gewoon te verwijderen en zie je de oude Edge browser weer terug. Voor mij is het op de PC een blijvertje. Op de iPad en iPhone hou ik het bij de safari browser, ook omdat mijn windows PC favorieten heel simpel kunnen synchroniseren met iCloud en Safari werkt goed, dus geen noodzaak om dan een andere te gaan proberen.

Pale Moon. Prima no nonsense browser. Deze afsplitsing van Firefox is misschien wat minder bekend, maar minstens net zo stabiel en snel. Verder oogt deze browser ook lang niet zo Spartaans Als Firefox. Aanvankelijk was het nog wat ingewikkeld met taalpakket installatie; maar dat is inmiddels sterk vereenvoudigd. Ik kan deze browser aan iedereen aanbevelen!

al jaren Firefox mer Ecosia als zoekmachine. Heel tevreden en Firefox is snel en aanpasbaar.
Albert

Tor? Iemand?

Duckduckgo browser. Privacy blijft het belangrijkste. Brave wordt ook steeds beter.

Duckduckgo is geen browser.

Ik gebruik Startpage,ben er heel tevreden over. Vooral op het gebied van privacy.

Startpage is geen browser.

Gebruik al van voor 1998 Opera, gewoon de beste en snelste voor mij.
Daarnaast ook sporadisch Vivaldi.

Samen Tegen Corona!
Dank aan onze Helden!

Werk het liefst met Chrome. Ook het handigst met mijn smartphone.

Gebruik al lang altijd Firefox .Meer privacy ,--add-ons,--opslaan als.. in eigen gekozen map(pen) is prettig.
De manier waarop alles gaat in Edge is voor mij geen verdienste op mijn desktop comp..

Ik ga voor Google Chrome, maar ik vind wel dat browsers die op chromium zijn gebaseert b.v de wachtwoorden etc. overnemen en niet alleen het recht hebben voor hun eigen systeem. En je moet niet te veel hoeven zoeken, want dat brengt verwarring met zich mee

Ik heb al jaren Palemoon en ben zeer tevreden over deze browser.

Microsoft Edge-Chromium al een tijdje in gebruik en bevalt uitstekend; eerst de bèta versies en nu de stable versie. Eigen extensies en uit de Chrome store. Oude Edge is al automatisch verwijderd. Snelle browser, scrollen gaat naadloos. Strak en clean scherm zonder toeters en bellen. Zoom instellingen worden per website opgeslagen; doet niet iedere browser. Geen behoefte aan een andere browser. Aanrader.

Ga'm zeker proberen. M'n nieuwsgierigheid is nauwelijks meer te bedwingen. Ben heel benieuwd.

Gedownload en meteen geprobeerd. Is echt een goed stukkie werk! En nog snel ook. Nou Microsoft, m'n petje af hoor.

Hier ook al een aantal maanden op Edge chromium , die vervangt bij mij google chrome.

Best wel goed en lekker snel. Vraag me alleen welke startpagina ik erop zal zetten. Niet veel trek In dië van Google, maar ook niet in die van Edge.

Na dit positieve geluid Edge-Chromium toch eens geprobeerd. En inderdaad: solide snel. Niet moeilijk te kiezen vanuit blanco beginsituatie. Maar ik ben van meet af aan Google-Chrome gebruiker. Maar eens zien hoe zich dit oplost bij mij.

Gebruik de Opera browser sinds 2009, ik koos voor Opera vanwege de Turbo functie. Sindsdien is er veel gesleuteld aan Opera, ik vind het nog altijd een complete, snelle en mooie browser. Dit jaar heb ik ook Vivaldi geïnstalleerd, deze laat zich makkelijker aanpassen aan mijn smaak... de "wedstrijd" is nog niet gestreden.

De beste browser is de browser met de meeste veiligheidsupdates van het afgelopen jaar

Dan is 't niet zo moeilijk om erachter te komen waar jij voor gaat ;-)

:-)

Is dan ook gelijk de browser met de meeste veiligheidslekken van het afgelopen jaar. Je doelt zeker op privacy schender Google Chrome.

Ja ja, die bedoel ik:-)

Opera is duidelijke de beste en mooiste browser!
Maar ben benieuwd naar de nieuwe Edge. Tot nu uitgeprobeerd en bevalt erg goed!
Fijne Feestdagen.

Ik gebruik ruim 10 jaar alleen maar firefox. Alleen maar.
Andere browsers ken ik niet.
Dus firefox is voor mij de allerbeste ooit.

yep.Helemaal mijn idee.

Ik sluit mij bij Jochem de B aan. Voor mij, uiteraard, Opera! Heerlijk te gebruiken browser met al die diagrammen, waarin je je favoriete sites kan onderbrengen. Niks meer invoeren op de header. Eenmaal in een lege diagram onderbrengen en vervolgens ´´klats´´ en hebbes, die sites die je wilt. En de spectaculaire verbeteringen worden door mij ook hogelijk gewaardeerd, ter meer daar het einde nog niet in zicht lijkt. Is razendsnel geworden, kortom; prachtig!

Dat laatste was ik dus even helemaal vergeten. Idd razensnel, sneller dan alle andere mij bekende browsers. En dat zijn er nogal wat ;-) Kortom, Opera is (en blijft denk ik) 'my thing'.

Firefox met recht de beste browser omdat deze rekening houd met privacy instellingen dis de veiligste!

De vraag had beter kunnen luiden: Welke webbrowser gebruikte jij hoofdzakelijk in 2019?
Ik kan mij namelijk nauwelijks voorstellen dat iedereen alle browsers heeft getest en daarna tot een keuze is gekomen.

Eens. De vraag is dus verkeerd gesteld.

Makkelijke vraag redactie. Uiteraard Opera want: overzichtelijk, betrouwbaar, simpel, uitstekende vormgeving, eenvoudig zonder al te lastige en moeilijke drempels, kortom het summum voor wat oudere en up-to-date laptops en pc's.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ivoo_kust