Privacy browser Brave 0.55 nu gebaseerd op Chromium

Van privacy browser Brave is versie 0.55.20 verschenen. Deze grote uitgave markeert eigenlijk een nieuw begin van de browser. Zo is Brave nu helemaal gebaseerd op de open source Chromium engine (die ook door Google voor Chrome gebruikt wordt) in plaats van een eigen aangepaste engine genaamd Muon. Hierdoor kunnen de Brave ontwikkelaars meer tijd besteden aan de schilden en andere unieke Brave kenmerken.

Brave heeft nu Chromium 70 als basis en dat zie je aan het nieuwe rondere uiterlijk, dat Google Chrome ook heeft. Als je naar de Instellingen gaat dan zie je de bekende Chromium-instellingen die Chrome en Opera bijvoorbeeld eveneens gebruiken. Als je hier toch bent: verander onder Instellingen | Zoekmachine dan gelijk je standaard zoekmachine van Google in DuckDuckGo of StartPage (want waarom zou je anders een privacy browser gebruiken).


Brave 0.55 op Chromium gebaseerd

De schilden, die je kunt openen door op de oranje leeuw in de adresbalk te klikken, blokkeren advertenties, trackers en cookies van derden. Ook fingerprinting wordt standaard geblokkeerd en waar mogelijk wordt overal https gebruikt. Je kunt via het schild per site de schildinstellingen aanpassen en bijvoorbeeld alle scripts verbieden of juist cookies of advertenties toestaan als sites niet naar behoren werken. Bij Instellingen | Brave shields defaults (vertaling zal nog volgen) kun je de  standaard-instellingen voor het schild aanpassen.

De roodpaarse driehoek aan het eind van de adresbalk is van het BAT-advertentie-systeem (Basic Attention Token) van Brave zelf dat binnenkort geïntroduceerd gaat worden. Brave blokkeert advertenties, maar je kunt ervoor kiezen - hoeft niet - om wel Brave-advertenties toe te laten, die minder opdringerig moeten zijn. Met het bekijken van advertenties verdien je dan beloningen (Brave Rewards in BATs) die je dan zelf weer kunt geven aan sites die je waardeert (zoals GratisSoftware.nl). Ook kun je als gebruiker met de verdiende BATs bepaalde premium inhoud en services kopen. Wat precies is nog onduidelijk, maar het systeem zal ook pas binnenkort van start gaan.

Doordat BAT gebruikmaakt van de Ethereum blockchain moeten fraude en advertenties met malware uitgesloten worden. En alle transacties tussen adverteerders, uitgevers (websites) en gebruikers worden automatisch bijgehouden en geverifieerd. Het klinkt als een interessant systeem waar zowel gebruikers, adverteerders als websites baat bij kunnen hebben, maar of het een succes wordt valt nog niet te voorspellen. Groei van het aantal Brave-gebruikers en deelnemende adverteerders en websites zal een eerste voorwaarde zijn.

Brave 0.55 lijkt een grote stap voor de privacy browser. Doordat Chromium nu de basis is kunnen de ontwikkelaars meer tijd besteden aan de schilden (die in Brave 0.56 een nieuw uiterlijk zullen krijgen) en het (wellicht) revolutionaire advertentiesysteem. We zullen de ontwikkeling van Brave blijven volgen.

Download Brave Browser voor WIndows, Mac en Linux via GratisSoftware.nl
(Als je Brave downloadt via ons kanaal dan steun je GratisSoftware.nl ook nog eens, en je krijgt natuurlijk gewoon dezelfde browser)

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

Amaai Brave meer dan 1 GB aan installatie bestand , terwijl Firefox hier slechts 459 MB heeft.

afbeelding van redactie

Waar zie je dat? De webinstaller is maar 1,1 mb en die downloadt vervolgens de installatiebestanden.

Als ik geek uninstaller open en het wil verwijderen dan zie ik dat Brave meer dan 1 GB is en Firefox 450 MB.

Brave is bij mij kleiner dan Firefox, 406MB en een beetje. Ik kom het fenomeen van de 1gb installaties ook wel tegen, maar als ik dan naar de map van de installatie ga, is het bij lange na geen 1gb. Het zou kunnen zijn dat om de één of andere reden Geek uninstaller niet de juiste gegevens kan verzamelen of uitlezen, omdat dat geblokkeerd wordt door ?. Revo uninstaller portable heeft het ook. IObit daarentegen heeft het weer niet. Zou een beveiligings instelling kunnen zijn die portable versies van programma's verhindert om de installatie gegevens te verzamelen?

Op Chromium gebaseerd, en dan spreken over privacy? Zijn er echt mensen die dit aannemen? How little can you know??

afbeelding van redactie

Voor de duidelijkheid: Chromium is niet hetzelfde als Chrome. In Chromium zitten niet alle phone-home functies die in Google Chrome zitten.

How much do yóu know? Chromium is open source, dus als je wilt kun je het, voordat je er commentaar op gaat zitten leveren, controleren...

Is brave ook in het Nederlands

Ik dacht 't niet. Misschien staat dat er nog aan te komen ;-)

In de settings kan je inderdaad kiezen voor "Dutch". Het resultaat daarvan is dat je deels de Nederlandse taal kunt gebruiken, dat is doordat ze nu Chromium gebruiken waar al voor een groot deel andere talen in te gebruiken zijn, zij het niet perfect.

Een browser die mij al enige tijd versteld doet staan, nu ook weer. Snel, gemakkelijk (niet alleen voor gevorderden ;-)) en, net als FF, zeer gebruiksvriendelijk. Ben echt heel benieuwd wat anderen van deze browser vinden.