Zo ziet de op Chromium gebaseerde nieuwe Microsoft Edge eruit

Microsoft kondigde december 2018 aan dat het zijn browser Edge ging baseren op Chromium. De eigen Edge-browser engine gaat niet meer doorontwikkeld worden en Microsoft kiest voor Chromium als basis, net als Google Chrome, Opera, Brave en meer browsers.

En inmiddels is de eerste officiële testversie van de op Chromium gebaseerde Microsoft Edge te downloaden. Je kunt op deze website van Microsoft de Edge-Chromium browser downloaden en uitproberen voor Windows 10 (kies bij voorkeur Beta of Dev).

Onder de motorkap zijn de huidige Edge en de nieuwe Edge-Chromium dus heel verschillend. Wat betreft het uiterlijk ook wel enigszins. Wij laten de verschillen zien. Klik op afbeeldingen voor een grotere weergave.

Dit is de huidige Microsoft Edge:

En dit is de nieuwe op Chromium gebaseerde Edge:

De tabbladenbalk en de menubalk zijn iets anders. In de nieuwe Edge zijn de tabbladen iets minder hoekig en meer afgerond.

Ook staan er (nog) wat minder icoontjes op de menubalk. In de huidige Edge heb je nog knoppen voor je Favorieten, om Notities te maken en om pagina's te Delen. Die komen vermoedelijk uiteindelijk ook naar de nieuwe Edge maar nu zijn ze er nog niet. Wel heeft de nieuwe Edge een profiel/inlog-knop (net als Google Chrome) en een - tijdelijke - Feedback-knop (smiley).

Dan het driestipjes-menu.

In de huidige Edge ziet dat er zo uit:

In de nieuwe (alleen nog Engelstalige) Edge ziet dat er zo uit:

Redelijk vergelijkbaar met kleine verschillen.

Dan de Instellingen. In de huidige Edge worden de instellingen weergegeven in een zijbalk:

In de nieuwe Edge zijn de instellingen, net als in Google Chrome, op een aparte pagina in een tabblad weergegeven:

Als je de instellingen-pagina van Edge-Chromium vergelijkt met die van Google Chrome dan zie je dat ze heel erg verschillen van elkaar. Microsoft geeft dus zijn eigen draai aan Chromium, net als bijvoorbeeld Opera dat gedaan heeft.

Het voordeel van de nieuwe Edge Chromium - die zoals gezegd nog in het proefstadium verkeert - is dat de browser behalve voor Windows 10 op den duur ook beschikbaar zal komen voor Windows 8.1, Windows 7 en macOS. Voorlopig kun je Edge Chromium alleen downloaden voor Windows 10.

Ontgooglen

Omdat Chromium in eerste instantie door Google wordt gemaakt voor zijn Chrome browser zitten er ook veel Google-services ingebakken. Het project is echter ook open source dus iedereen mag de broncode van Chromium naar eigen wens aanpassen. En dat doet Microsoft dan ook: het bedrijf sloopt vakkundig een hele waslijst aan Google (phone home) services uit Chromium voordat het Edge daarop baseert:


(Bron: o.a. Ghacks)

Denk jij erover om de nieuwe Edge-Chromium als standaard browser te gaan gebruiken? Laat weten in de reacties waarom wel of niet!

Deel dit artikel: 

Reacties

Microsoft Edge is alleen interessant als ze het handigheidje met het instellen van cookies van Comodo Dragon overnemen of daar zelf iets voor ontwikkelen. In het huidige edge is het moeizaam om cookies per site in te stellen. Neemt Microsoft dat over dan zou het wel eens Edge kunnen worden. Hoop ook dat ze Smartscreen recyclen.

Ik moet zeggen dat dit een serieuze kandidaat bij mij is om de standaardbrowser te gaan worden ipv Firefox en Opera. Snelheid, Google uit Chromium gesloopt en mijn gegevens alleen bij Microsoft houden die toch al alles van mij weten ivm Windows en Office ipv Firefox en Chinezen = winnende formule voor mij

Nu een weekje getest. Draait wel heel soepel/snel.Ook de add-ons uit de Chrome-store worden soepel geïnstalleerd..Als ze bij Microsoft nog een paar (video)probleempjes oplossen wordt het zeker mijn standaardbrowser.

Even uitgeprobeerd, zeer snelle browser, echter de meldingen van windows beveiling vlogen om mijn oren. Dus deze proefversie maar meteen weer verwijderd.

'Omdat Chromium in eerste instantie door Google wordt gemaakt voor zijn Chrome browser' Volgens mij klopt dit niet, Chromium wordt door Google gebruikt voor hun eigen browser.. Chromium is een open source browser, door Google Closed Source gemaakt ..en over Edge...wie zit daar op te wachten?

afbeelding van redactie

Nou, Chromium wordt gewoon door Google en Google-ontwikkelaars gemaakt. Met behulp van eenieder die wil bijdragen. Lees de wikipedia-pagina maar.

Het is ook niet voor niets dat Microsoft die hele lijst met Google-onderdelen er nog uitgesloopt heeft.

Benieuwd of het ook beschikbaar komt voor Linux, aangezien het opensource is.

afbeelding van redactie

Volgens OMG Ubuntu misschien wel:
https://www.omgubuntu.co....

Klopt het dat Firefox dit ook van plan was? Of zeg nu iets heel geks?

afbeelding van redactie

Firefox gaat niet op Chromium gebaseerd worden. Mozilla blijft gewoon de eigen browser motor ontwikkelen. Ze zijn juist voorstanders van diversiteit en keuzevrijheid wat betreft browsers. 

Voegt helemaal niets maar dan ook echt helemaal niets toe aan alle browsers die al op chromium zijn gebaseerd. Microsoft is gewoon te lui om zelf een goede browser te maken gebaseerd op hun eigen kennis/script/etc.

Alles wat gebaseerd is op Chromium komt hier niet binnen! Vooralsnog gewoon FF.

Ik hoop dat de favorieten knoppen wel terug komen, Dat werkt voor mij heel handig. Beter dan tabbladen, Daar kom ik niet uit.

Vorige week al gedownload en ik moet zeggen, stukken stukken beter dan de 'oude' Edge. En ook lekker snel. Wordt lastig lijkt me voor andere giganten als Opera, FF en Chrome.

Helemaal mee eens.

Ik wacht wel tot hij volledig functioneel is..
Tot dan blijft het Google voor mij..

Ook als ie volledig functioneel is..... blijft het Chrome (lees: Google) voor mij!

Helemaal gewend aan FF. Blijf erbij.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
honga_ije