Firefox 71 verbetert wachtwoord-beheer en anti-tracking

Firefox 71 is vanmiddag uitgebracht. Deze, binnenkort maandelijkse, uitgave van Mozilla's browser gaat hiermee van versienummer 70 naar 71 en brengt picture-in-picture video voor Windows en verbeteringen aan wachtwoordbeheerder Lockwise en de volgbescherming.

Picture-in-picture video

Als je nu met Firefox voor Windows websites met video's bezoekt dan kun je het op blauwe icoontje rechts van een filmpje klikken en dan krijgen je een zwevend venster waarin de video afspeelt, zodat je zelf weer verder kunt surfen. Dit heet picture-in-picture video, een functie die Opera en Chrome al een tijd hebben.

Privacy: verbeterde volgbescherming

De privacy van Firefox wordt met elke nieuwe versie beter. Bij de 'verbeterde bescherming tegen volgen' of tracking protection (lees meer hierover in het Engels) krijg je nu een melding als cryptominers (websites die rekenkracht van je pc kapen om cryptovaluta te 'minen' of delven) geblokkeerd worden. En als je op het schild van de volgbescherming, vooraan de adresbalk, klikt dan zie je een teller met het aantal geblokkeerde trackers.

Wachtwoordbeheerder Lockwise

In Firefox 71 zijn er ook verbeteringen voor de ingebouwde wachtwoordbeheerder Lockwise in Firefox. Lockwise heeft dit jaar de standaardwachtwoordbeheerder vervangen in Firefox en is wat ons betreft een welkome aanvulling, waarmee je makkelijk wachtwoorden kunt synchroniseren tussen apparaten.

Ook kun je een hoofdwachtwoord instellen om je wachtwoorden te beschermen tegen mensen die toegang tot je apparaten hebben. Je kunt het hoofdwachtwoord (dat je een keer per sessie moet invoeren) instellen onder Opties (Voorkeuren) | Privacy & Beveiliging | Aanmeldingen en wachtwoorden - Een hoofdwachtwoord gebruiken.

Lockwise waarschuwt verder als je e-mail-adressen en wachtwoorden ooit zijn buitgemaakt bij een hack van websites waar je je voor geregistreerd hebt. Als je gegevens ooit zijn gestolen dan is het raadzaam je wachtwoord voor die site (en misschien andere sites) te veranderen. Firefox Lockwise waarschuwt hiervoor. En je kunt zelf ook mailadressen bewaken door je aan te melden voor Firefox Monitor, een dienst vergelijkbaar met Have I Been Pwned.

Verder zijn er nog enkele andere verbeteringen voor Firefox 71:

  • er is nu ingebouwde decodering van mp3'tjes
  • about:config pagina nu in HTML (vanwege beveiliging)

Als altijd worden in Firefox 71 onder de motorkap en voor ontwikkelaars verbeteringen doorgevoerd en 11 niet ernstige beveiligingslekken dichtgeplakt.
 
Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

Ik las ergens dat Firefox en Proton van plan zijn samen te gaan werken. Dat dit de vrije versie van Proton wordt was nog niet bekend, we wachten maar af. Fijne Sinterklaas toegewenst.

Na de update werkt mijn add on voor PureVPN niet goed meer. Elke keer als ik FireFox nu opstart, moet ik voor deze Add On uitloggen en opnieuw inloggen, dan werkt het wel.... Dit ging tot de vorige FireFox versie altijd automatisch. Ligt dat nou aan mij??

deze versie is ondertussen geïnstalleerd, doch ik bemerk dat de tabbladen weer bovenaan staan i.p.v. onderaan. Tabs on top kon toegepast worden via userChrome.css naar tabs on bottom. Doch dit werkt niet nu meer. Heeft iemand hiervoor een oplossing?
Dit bestand te vinden via: https://www.userchrome.or...
Alvast bedankt op voorhand

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zu_d-korea