Zo gaat Windows 10 1903 er uitzien

De onderdelenupdate naar Windows 10 1809 wordt nog volop uitgerold naar gebruikers, of de volgende halfjaarlijkse grote update komt er al bijna aan. Windows 10 1903 moet ergens in april mei 2019 uitkomen.

Wij laten enkele geplande veranderingen in deze nieuwe Windows-versie zien. De afbeeldingen zijn gemaakt in VirtualBox (dat zijn de randen die je boven en onder ziet). Klik op de afbeeldingen voor groter.

Nieuw licht thema met minder druk Startmenu

Windows 10 1903 krijgt een licht thema en een rustiger Startmenu. Op zich kan het lichte thema ons wel bekoren, maar de uitwerking is nog niet helemaal top vinden wij. Het Windows Store icoontje in de taakbalk is ons inziens erg lelijk en het zoekvak kan ook wel iets subtieler.

Nieuwe zoekfunctie

In Windows 10 1903 wordt de zoekfunctie losgekoppeld van assistent Cortana (die in Nederland toch al niet gebruikt kon worden). Dat is fijn. Het zoekmenu is bovendien flink uitgebreid met Top apps (die je veel gebruikt) en categorieën voor het zoeken zoals Instellingen, Documenten of E-mail. Lijkt handig.

Windows Updates pauzeren

Nieuw is de mogelijkheid om Windows Update voor zeven dagen te onderbreken. Handig als je even wilt afwachten of nieuwe updates geen problemen veroorzaken. Nadeel is wel dat daarna automatisch alle beschikbare updates worden binnengehaald. En langer dan zeven dagen pauzeren kan ook niet. De pauzeknop is te vinden bij Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Windows Update.

Opslag beheren in Windows 10

Onder Instellingen | Systeem | Opslag wordt de gebruikte opslag op je schijf nu per categorie weergegeven. Het nieuwe onderdeel Systeem en gereserveerd is hier ook zichtbaar (vanaf nu wordt 7 GB opslagruimte gereserveerd voor updates en systeemtaken). Verder zie je bijvoorbeeld Apps en onderdelen, Tijdelijke bestanden, E-mailberichten, Documenten, Afbeeldingen, Muziek, Video's en meer zodat je in één oogopslag ziet waar je ruimte voor gebruikt wordt.

Als je op een categorie klikt krijg je mogelijkheden om de bestanden te beheren of op te ruimen. Klik op Tijdelijke bestanden en je gaat naar de ingebouwde schijfopruiming.

Verder in Windows 10 1903:

  • Je  kunt meer standaard-apps in Windows 10 de-installeren, zoals 3D Viewer, Groove Music, Mail, Paint 3D en meer
  • Windows Update kan meldingen geven via een icoontje in de systeembalk (zet aan onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update | Geavanceerde opties - Meldingen van updates)
  • Onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Problemen oplossen zijn meer 'probleemoplossers' toegevoegd. Probleemoplossing gaat in principe automatisch (dit is waarom instellingen soms hersteld worden naar standaardwaarden), maar hier vind je ook aanbevolen probleemoplossing.
  • Lees hier hoe Microsoft het Startmenu verbetert in Windows 10 1903

Wat vind jij van de nieuwe functies en het vernieuwde uiterlijk van Windows 10 1903? Geef je mening in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Geen problemen

Van de week TuneFab licentie gekocht, daarna de upgrade 1903, nu werkt TuneFab niet meer, wieltje blijft draaien en op 0 % geconverteerd.

Inmiddels op 1 laptop geïnstalleerd en persoonlijk vind ik die zoekbalk onderaan helemaal niets. Er blijft nu weinig ruimte over voor de iconen.

zoekbalk kan je uitschakelen rechter muisknop taakbalk zoeken dan heb je 3 keuzes

Inmiddels op 6 PC's geinstalleerd.
Systemen van recente datum tot 6 jaar oud.
Allen gebaseerd op Intel i7.
Geen problemen.

Zijn de eerste 2 screenshots van een zandbak?

Bij "Windows Updates pauzeren" zouden jullie kunnen verwijzen naar (werkende) Apps zoals O&O
En kunnen aangeven wanneer en waarom updaten/upgraden noodzakelijk is.

Ook het steeds weer gebruiken van de term "minstens 32GB" is hinderlijk.
Vooral omdat er PC's verkocht worden met een SSD van 32GB en mensen dan denken dat ze voldoende schijfruimte hebben.

MS deed dat ook met hun MediaCreationTool,eerst was het 4GB toen 5GB en nu hebben ze het wéér over "tenminste" 8GB,moet je dan een USB-stick hebben van 12GB? zie "Het hulpprogramma" etc.:

https://www.microsoft.com...
(een lege DVD van 8GB?)

Wanneer je de Windows Apps verwijderd zijn ze dan echt van het systeem
,levert dat meer schijfruimte op,of schakel je ze alleen maar uit.

Komen ze als je een herstelpartitie hebt,ook niet meer terug bij een nieuwe opstart of update?

12GB-stick moet zijn 16GB ;-)

USB-Stick van 8GB is voldoende, heb net nog voor een collega de overstap met MediaCreationTool gedaan, geen problemen, van W7 naar W10

Microsoft begint iedere keer weer iets nieuws, maar van de fouten hebben ze niks geleerd, als ze nou een goede werkende windows versie nemen en die blijven updaten lijkt mij dat er niks aan de hand is, maar nee windows moet per nieuwe versie weer helemaal opnieuw opgebouwd worden.
Neem een voorbeeld aan browsers

De 1903 is geen echte verbetering voor Windows 10.
De functies van Windows 10 zitten gewoon weer in een nieuw laatje, maar komt op het zelfde neer.
Jammer.

Lees dat er een update is, die weer karre-vrachten aan fouten moet repareren in Windows 10-1809!! Hoe kun je dan praten als Microsoft over weer een nieuwe versie??
Instabiel, zo lijkt het allemaal... Ik zou bijna terugverlangen naar de goeie ouwe Windows 7, hahahah.... 8.1, vond ik ook uitstekend en zelf ook als laatste gehad op mijn desktop.

Nou ik blijf toch maar bij mijn vertrouwde Windows 7 !!!

Win7 is niet meer veilig. Let daarop.crackers installeren software die binnen komt met allerlei software. Ook zien ze je toetsaanslagen .omdat te omzeilen moet je bijkans elke 5 minuten de cash leeghalen van je pc of laptop.dat is niet te doen.s

Ik gebruik al jaren 'Classic Start Menu' om al die Windows zaken te omzeilen.

Waarom worden er steeds dingen veranderd waar de meeste mensen naar tevredenheid mee werken? Waarom moet alles toch steeds maar weer geforceerd op z'n kop met alle risico's op dingen die -vooral op wat oudere systemen- fout kunnen gaan bij grote updates als deze?

Het is Even Afwachten

Wat laten we graag van ons horen. En het liefst klagend.

Nogal voorbarig, niets is al definitief, doet me denken aan https://www.gratissoftwar... , https://www.gratissoftwar... , nooit iets van gemerkt, m.u.v gesponserde berichten in de app MS Nieuws
titel zou beter kunnen zijn “Zo gaat Windows 10 1903 er mogelijk uitzien”

De pauze van 7 dagaen voor Windows updates geldt voor Windows 10 Home versies. Andere versies kunnen veel langer updates uitstellen. Al vanaf het begin.

Het grote zoekvak staat er alleen voor de show en kan eenvoudig uitgezet worden.
Zoeken kan ook zonder zoekvak. Direct, na op Start te hebben geklikt, kan ingetypt worden wat je zoekt.

De zoekresultaten die je op deze manier invoert zijn anders bedroevend slecht. alternatieven doen veel beter hun werk en sommigen indexen veel effectiever dan Windows zelf.

Engelstalige alternatieven zijn o.a. F.A.R.R. (welke veel meer kan dan alleen maar zoeken) en Shorthand. Beide zijn gratis te gebruiken, alhoewel de makers donaties accepteren.

Hebben jullie dat ook dat na de laatste update de windows standaard player het niet meer doet?

Met gratis alternatieven als VideoLAN, PotPlayer en Media Player Cinema (MPC afgekort) die praktisch alle verschilende vormen van video en audio content probleemloos afspelen, wie wil unberhaupt het in Windows ingebouwde onding uberhaupt gebruiken?

Niet alleen is het gelimiteerd in ondersteuning van video en audio formaten, het ziet er ook nog eens niet uit.

Wie Windows 10 "vers" had geinstalleerd, kwam er ook al snel achter dat ergeen Windows media speler meer in zit. Zelfs bijMicrosoft hebben ze ingezien dat het niks bijdraagt aan enige vorm van gebruikersgemak voor het afspelen van media.

Diegenen die een upgrade van Windows 7 of Windows 8 naar Windows 10 hebben gemaakt, hadden nog wel de Windows media speler. Maar blijkt dat het nu ook is gecorrigeerd.

En dat is goed. Opgeruimd staat netjes.

Ik begrijp niet dat de appknoppen in het startmenu grotendeels dezelfde kleur hebben. Ik zou die willen koppelen aan de kleur van de app of zelf willen kunnen instellen. Na een tijdje ga je ze dan veel sneller herkennen net als op een (Android-)telefoon of tablet.

Als je jezelf aanmeld op Schoone pc.Dan krijg je de tip hoe update 1809.Heb ik zelf ook gedaan werkt top.het adres is www.micosoft.com/nl-nl/so.... Hier hekje de update gelijk van Microsoft ,hoop dat ik iemand heb geholpen.Fijn weekend allemaal.

afbeelding van redactie

Je 1809 kunt handmatig downloaden, lees hier onze tip hoe:
https://www.gratissoftwar...

Maar het is aan te bevelen om te wachten tot Microsoft automatisch Windows 10 1809 bij je aanbiedt via Windows Update. Dan is de kans het grootst dat je een probleemloze upgrade krijgt. Als je na de uitgave van versie 1903 (in april) de huidige (dan vorige) versie 1809 nog niet hebt dan kun je eraan gaan denken om zelf via de Windows 10 Update-assistent aan de slag te gaan:
https://support.microsoft...
https://www.microsoft.com...

werkt niet Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (1) http://www.micosoft.com/n... is niet een beveiligd

iedereen kan een https aanvragen ook dat wil niet zeggen dat de pagina dan echt beveiligd is

hoi bij mij word 1809 nog steeds niet aangeboden hebben meer mensen dat zelf als ik windows laat zoeken zit nog steeds op 1803

Ik heb op sommige systemen ook pas sinds kort 1809 en niet eens op alle. Maar zonder 1809 kan je ook leven.

Hallo daniel je kunt ook zelf naar updates zoeken misschien helpt dat

Op al die zogenaamde cosmetische updates van MS zit ik niet te wachten, het wordt er niet mooier op.
Als men daar toch aan wil werken zou men beter eens de mogelijkheid van skins inbouwen zodat je eindelijk eens komaf kan maken van die lelijke platte interface en iconen, zoiets als Stardock WindowBlinds.

Wat Cortana betreft, we gaan nu het vierde jaar van Windows 10 in en nog steeds heb je geen werkende Nederlandstalige versie.
Ik was trouwens allang vergeten dat er nog zoiets was als Cortana, niemand kraait er nog naar en volgens mij wordt dat hier nooit nog iets.
Microsoft zou beter die overbodige ballast er helemaal uitgooien, ze doen er hier toch niets mee.

Die verplichte 7 GB opslagruimte vind ik een aanslag op mijn SSD schijfje, hiermee lijkt Windows 10 steeds meer en meer op bloatware.
Normaal gooi ik zo'n rommel er dan af maar met Windows is dat nogal moeilijk omdat je nu eenmaal een besturingssysteem nodig hebt.
Ik weet dat er nu mensen gaan zeggen, Linux maar dat is hier en nu geen optie voor mij.

Dat ze eerst maar eens de oude problemen maar eens aanpakken, zoals de melding Kritieke fout, startmenu is dan niet benaderbaar en Edge is al helemaal niet te openen

Een update is voor mij pas de moeite waard, als Windows meteen werkt als ik mijn PC aanzet. Dus werkt als een lamp: aan = licht

En als het nu werkt als een spaarlamp? Word langzaam veller,
Is toch prima

Als er nou is dolby digital ondersteuning komt vanuit windows dat zou een hele mooie oplossing zijn

Waardeloos. Ik wil een dark theme.Al day lichte doet pijn aan je ogen.

dat kan hoor geen probleem. hoe je dat aanpakt laat ik op mijn youtuba kanaal zien, ook heb ik er video's op staan om ook google en zelfs youtube een donker thema te geven. wil je helemaal een ander uiterlijk kijk dan even het videootje over de tablet modus.
succes ermee ;)

link:
https://www.youtube.com/w...

De genoemde zaken vind ook ik weinig meerwaarde hebben. Zitten er nog extra beveiligings maatregelen aan te komen? Een duidelijke manier om defender in een sandbox te draaien? Dat kan nu ook, maar zou makkelijker en zichtbaarder worden. Voor een upgrade, met mogelijk de nodige update problemen, vind ik de vernieuwingen tamelijk beperkt. Doe dan 1 upgrade per jaar...

Ik ook.

Ik zit nog steeds te wachten op Windows 10 update 1809

Tja, ik ook en er wordt al van update 1903 gesproken.
Trouwens... ik heb hier 5 computers staan waarvan er nog geen enkele een update heeft gehad.

Gewoon even handmatig updaten kan ook ;-) - of https://www.gratissoftwar...

Nee, daar begin ik niet meer aan, pas als Microsoft de update aanbied zal ik hem installeren, anders niet.

Is het nog steeds zo dat als je handmatig updates uitvoert in Windows 10, dat je automatisch word geregistreerd in het beta tester program van Microsoft?

Krijg je ineens ook dus updates voor beta's en "nighty's" op je systeem, met alle positieve, mar ook negatieve gevolgen van dien...

Ik ben sinds 2015 in Frankrijk..en deze update 1809, Windows 10, heb ik binnen een paar minuten gekregen..en..in Nederlands.

Ik vind het het helemaal niks! Geef mij maar het uiterlijk van Windows 10, zoals ik het nu gewend ben. Dus vrijwel hetzelfde als Windows XP. Zo ben ik het gewend en zo wil ik het! (Hoop dat er nog wel een keuzemogelijkheid naar dat klassieke scherm blijft bestaan.) Ik vind dat tegeltjes uiterlijk echt niks. Maar dat is mijn mening.

Helemaal met je eens, voegt niks zinnigs toe voor mij.....

Ja,ook dat is mijn mening, je hebt helemaal gelijk

Eng hoor.. veranderingen!!!!

Ja helemaal als je autistisch bent...

Een simpele GUI, zoals die van XP, werkt op een desktop inderdaad beter. En de vaak kleine verschillen in kleur en helderheid, maken het werken ook nog eens lastig.

startmenu zelf aanpassen doe je zoals in mijn video op youtube, makkie:
link:
https://www.youtube.com/w...

Ben razend benieuwd. Ziet er allemaal heel goed uit. Wat mij betreft had het nu al april mogen zijn.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_panje