Windows 10 1903 heeft minstens 32 GB opslag nodig

Microsoft heeft de systeemvereisten voor Windows 10 versie 1903 (die eind mei verschijnt) verhoogd. Als opslag heb je nu minimaal 32 GB nodig in plaats van de 16 GB (32-bit) en 20 GB (64-bit) die voorheen benodigd waren. Dit zal waarschijnlijk komen doordat vanaf Windows 10 1903 7 GB schijfruimte gereserveerd wordt voor Windows systeemdoeleinden.

Nu is 32 GB nog altijd een onrealistische inschatting en zul je daarmee echt niet uit de voeten kunnen zonder dat je schijf constant volloopt en heel traag wordt. Verder stelt Microsoft dat je met een 1 Ghz processor en 2 GB RAM-geheugen Windows 10 kunt draaien. Ons inziens ook compleet onrealistisch, want je hebt toch wel 4 GB nodig om Windows 10 een beetje soepel te draaien.

Waarom Microsoft zulke lage, niet realistische, eisen stelt is ons niet duidelijk. Als je oude pc's hebt dan kun je beter een van de vele Linux-varianten kiezen die daadwerkelijk redelijk soepel draaien met zulke specificaties.

Met welke specificaties (RAM-geheugen, opslag etc.) kun jij Windows 10 nog een beetje soepel draaien? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

W10-32 zit met 2GB RAM erg krap. W10-64 werkt met 4GB RAM prima. Door de jaren heen gaan de minimum-specs voor alle OS's iets omhoog. Ik vind W10 op zich een relatief vrij lichte upgrade vanaf W7. Ik gebruik lievere oudere hardware (die met voormalige top-specs goedkoop is) dan dat ik nieuwe shit met low-specs voor gewone consumenten koop die maar een paar jaar meegaat. Laat het bedrijfsleven maar lekker het grote geld ophoesten ;-)

Niet zo'n vreemde ruimte-vereiste. Een schone W10-64 kost m'n SSD doorgaans ca. 15GB en bij een versie-upgrade heb je dus grofweg nog eens zoveel ruimte nodig. W10 op HDD vond ik niet te doen; weg met oude bottleneck en gewoon hergebruiken als data-schijf. W10 draait wat mij betreft prima op 10 jaar oude Core2Duo's. Oude laptop (max 2GB RAM) draait prima op Linux Mint MATE.

Creative heeft nieuwe drivers, speciaal geschikt voor de Windows 10 mei-update (1903). Deze zijn hier te vinden en te downloaden: https://support.creative....

ik denk dat windows lite het wordt

Misschien hier niet meer op reageren. Doe maar terug naar tpoic

OK...

Windows 10 draait als een zonnetje. Natuurlijk is minimaal 8gb ram en een snelle schijf prettig.
Heerlijk besturingssysteem!

Win 10 werkt het beste op SSD schrijf en die kosten ook niet meer veel meer, en hoop programma uitzetten tijdens opstarten is ook belanrijk, af en toe beetje onderhoud geven dan werkt het echt prima en tijdens nieuwe installatie alle privacy uitzetten helpt ook all.

Windows install op een Chromebook met 32GB opslag SSD en 4GB RAM.
Als bovenstaande klopt, dan neemt versie 1903 straks mijn gehele schijf in.

Verder kan ik wel een geheugenkaart als extra geheugen plaatsen. Maar of dat zin heeft, weet ik niet.

chromebook is n low-end product/os van google, werkt alleen in de cloud met google-play-apps, nooit mswindows op zetten maar ook geen distro van linux (heeft ook 25 gb nodig en minimaal 2 gb ram)

Er bestaan vele versies van linux die echt niet zoveel geheugen of opslagruimte nodig hebben, en dus volledig geschikt zijn voor oudere en/of minder krachtige hardware. Linux is bovendien door de jaren heen veel gebruikers vriendelijker geworden en daardoor voor heel veel mensen inmiddels meer dan een prima alternatief voor Windows.

Op mijn Acer Chromebook 15 draai ik al een tijd Ubuntu zonder problemen. Sinds een paar dagen ook Windows (geen dual boot) ook zonder problemen. Deze laptop heeft 4 GB ram alleen opslag is maar 32 GB. Hoe dan ook, het kan wel.l

Zeker weten; plek voor je eigen bestanden! Een machine uitbrengen met maar 32GB opslag is typisch een verzekering naar een volgende aankoop. Je zult waarschijnlijk weinig extra programma's kunnen installeren in W10. Nieuwe versies kun jij het best 'schoon' installeren, dus zonder upgrade-'dubbel'. Linux Mint kost je 8GB bij installatie (incl. veel software); daarmee kan jouw Chromebook beter uit de voeten, lijkt me.

Op relatief langzame oudere computersystemen is goed te merken dat Windows 10 wat logger is geworden in de loop der jaren. Opnieuw installeren kan wat verlichting geven, maar is niet voor iedereen weggelegd. Als Windows 10 32-bit het echt niet meer trekt dan kun je overstappen op bijvoorbeeld 16-bit MX Linux. Op mijn HP Mini 110 Netbook draaide Windows 10 met 2GB werkgeheugen nog redelijk t/m versie 1709. De latere versies zijn (veel) te langzaam. MX Linux 18 32-bit draait er wel prima op, vooral met een SSD i.p.v een HDD. MX Linux heeft echter nog wel een probleem met het herkennen van de SD-kaartlezer. Booten van MX Linux kan ook met een andere Linux kernel (systemd versie) en dan werkt de SD-kaart wel.

Precies wat ik ook dacht:Het is tijd om microsoft en masse de rug toe te keren en zelf de controle over je computer terug te nemen.

Linux bied vandaag genoeg mogelijkheden om de behoeften van de gemiddelde computergebruikers te ondersteunen.

Doorbreek de hegemonie van Microsoft en ga naar Linux mint of Ubuntu. Geen gezeur met virussen en je hebt je privacy en je schijfruimte terug.

Bij mij draait W10 prima met onderstaande gegevens:
CPU
Intel Core i3 2310M @ 2.10GHz
Sandy Bridge 32nm Technology
RAM
8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
Type2 - Board Vendor Name1 Type2 - Board Product Name1 (U3E1)
Graphics
Generic PnP Monitor (1600x900@60Hz)

Intel HD Graphics 3000 (Toshiba)
Storage
298GB TOSHIBA MK3275GSX (SATA )
CPU
Intel Core i3 2310M @ 2.10GHz
Sandy Bridge 32nm Technology
RAM
8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
Type2 - Board Vendor Name1 Type2 - Board Product Name1 (U3E1)
Graphics
Generic PnP Monitor (1600x900@60Hz)

Intel HD Graphics 3000 (Toshiba)
Storage
298GB TOSHIBA MK3275GSX (SATA)
Vrije ruimte heb ik voldoende, dus voor mij geen probleem met wat extra reservering.

Ik had ooit ook zo’n oude bak waarbij ik de oorspronkelijke Win7 naar Win10 had geüpgraded, Win10 wilde wel opstarten wat eigenlijk nog niet eens zo enorm lang duurde, maar zodra je een website opende waar een reclamefilm ongevraagd ging draaien, werd het systeem zo enorm traag door de gebrekkige hoeveelheid RAM samen met de gebrekkige iGPU en gebrekkige CPU. Uiteindelijk dit antieke systeem vorig jaar vervangen voor een doorsnee i5 Dell bak met 8GB van €600 en alles draait sindsdien nog steeds hartstikke snel. Ik was verrast dat zo’n goed systeem zo goedkoop was, een nieuwe smartphone kost bijvoorbeeld meer!

Verder stelt Microsoft dat je met een 1 Ghz processor en 2 GB RAM-geheugen Windows 10 kunt draaien. Ons inziens ook compleet onrealistisch.

Is het ook, zelfs met 4 GB RAM en een 1.3 Ghz dual-core processor liep Windows 10 compleet en onherstelbaar vast.
Met zo'n zwakke processor ben je beter bediend met een Linux distro. Aldus gedaan.

Hier werkt het wel. Celeron 2 GB ram. De videokaart is dan ook het toverwoord. HDMI en gaan.

Het gaat hier om het geld...
Daar bedoel ik mee als je vorig jaar nog een nieuwe laptop gekocht heeft met te wijnig GB.
Dan ben je gewoon de Sjaak...

Als je "wijnig" een normaal woord vindt, ben je al een Sjaak.

Hey Anoniem, het gaat hier om wat mensen vinden, niet over de taal fouten.
Een beetje respectvol met elkaar omgaan, tegenwoordig ook moeilijk hè.

Helemaal mee eens!

Ik heb geen respect voor lui die alleen maar negatief blaten over Windows 10 zonder een zinvol argument en dan nog niet eens hun taal beheersen.

zieliCH

Ja Anoniem wat een zielig of zielich typetje bende gij

Hoeft niet persé, maar je komt wel in de gevarenzone.
Zeker als 'je' ook nog een nieuwe laptop gekocht 'heeft' i.p.v. 'hebt'.

Moraal: Ik zal mijn PC of laptop niet graag in handen geven van iemand die met zoiets simpels als taalgebruik al onzorgvuldig of zelfs onverschillig omgaat.
Stom? Moet je eens opletten: zorgvuldigheid is belangrijk. Bijvoorbeeld handen wassen na toiletbezoek. Vóórdat iemand aan mijn toetsenbord zit...

Wat heeft bovenstaand met de vraag van de redactie te maken??

Inderdaad..... niets!

Er bestaan genoeg websites en praatgroepen volledig gericht op taal.
Even googlen en er gaat een wereld voor je open. Deze website gaat over software voor pc's.

Whahahahaha

Je pc of laptop een beetje oppeppen met wat meer werkgeheugen is wel 1 van de goedkopere oplossingen om het beter te laten lopen/ werken.
Veel winkels zetten het ook nog gratis voor je in als je het bij hun aanschaft.

Inderdaad Bert, voor wat oudere laptops op internet wel te vinden voor weinig.
Geheugen en SSD zijn de beste upgrades op dit moment.

"...beter een van de vele Linux-varianten kiezen..."? Als je zo'n oude PC hebt, wordt het tijd voor vervanging of een upgrade. In een oude koffiefilter-apparaat passen ook geen koffiepads. Heb zojuist mijn 1903 versie geüpdate met KB4497093 naar build 18362.53. Mijn PC is 5 jaar oud... nooit problemen gehad met updates!

Ik merk trouwens niets van die 7 GB extra opslag. Windows gebruikt op mijn SSD nog steeds rond 20 GB.

Bij mij lukt het om Windows 10 soepel te draaien op een Core i5 8400 met 1TB HDD, 16GB RAM en GeForce 1030.

Stoer zeg, mafklapper !

OK, een zinnige toevoeging..... Sjonge,jonge wat intelligent.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nie_w-zeeland